AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Агробизнес Категории

Категории Агробизнес

Леко понижение в цената на брашното на борсите

През периода 1 – 8 ноември 2017 г. средната цена на едро на брашно тип „500” за страната отбелязва леко понижение спрямо предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти остават без промяна. 

По тържищата в страната цените на продукта са в диапазона от 0,60 лв./кг (Пловдив и Стара Загора) до 1,05 лв./кг (София). В седем от областните центрове се отчитат седмични ценови изменения в границите от -7,7% (Пловдив) до +9,6% (Ловеч), предимно в посока надолу. Това води до понижение на средната цена за страната с 1,3% на седмична база, до 0,78 лв./кг.

Предлагането на брашното в големите търговски вериги (ГТВ) е в ценовия интервал от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово и Ловеч) до 1,09 лв./кг (Пловдив). Единствено в област Перник се наблюдава изменение на цената спрямо предходната седмица, като продуктът поевтинява с 1,0%. Това не дава отражение на средната цена за страната и тя се задържа на ниво от 1,00 лв./кг.

В другите търговски обекти (ДТО) цените на дребно на брашното варират от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,15 лв./кг (Разград), без седмично изменение по области. Средно за страната, цената на продукта остава без промяна – 1,05 лв./кг.

През изтеклия седмичен период цените на брашното в по-малките магазини са средно с 0,05 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети, като разликата достига до 0,13 лв./кг в Пазарджик и Разград. В областите Варна, Плевен, Стара Загора и Търговище цените на продукта в ДТО са с до 0,07 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

Средно за страната, маржът между цените на едро и на дребно на брашното е 0,22 лв./кг за големите търговски вериги и 0,27 лв./кг – за по-малките магазини, като най-голям е за ГТВ в Пловдив 0,49 лв.кг, а за ДТО във Враца и Пловдив – 0,49 лв./кг. В област София цената на дребно в ГТВ е с 0,06 лв./кг по-ниска от тази на едро.

prima-flour-price-up

 

 

 

 

 

 

 

Най-евтиното месо е в България

081029141035-largeПрез миналата година Дания е имала най-високите цени на месо в рамките на целия Европейски съюз, докато най-ниски са били цените в Полша и България. Това показват резултати от проучване на Евростат, пише dir.bg.

Според данните на европейската статистика, цената на месото в България е била с 44% под средната за ЕС, докато в Полша е била с 47% под средните нива за единния блок.

В същото време цените в Дания са били с 40% по-високи от средноевропейското ниво, следвана от Австрия с цени на местото, които са били с 37% над средното ниво, посочва Евростат.

Трябва да се има предвид, че във всички непосредствени съседи на България, независимо дали те са членове или не на ЕС, цените на месото през миналата година са били под средното европейско ниво.

Сред българските съседи цените на месото са били най-високи в Гърция, макар и с 10,4% под осредненото ниво в рамките на Европейския съюз. В Турция цените са били с 22,4% под средното европейски ниво, в Сърбия - с 39,1%, в Република Македония - с 43,4% и в Румъния - с 41,1%, показват резултатите от проучването на Евростат.

Това означава, че през 2016 година цените на месото в България са били по-ниски от тези във всички нейни съседи.

Имайки предвид летния сезон, Европейската статистика озаглави това свое проучване “Да си направим барбекю“, като представените данни не отчитат конкретни цени на месото, а само техните процентни изменения спрямо осредненото ценово ниво в рамките на Европейския съюз.

 

 

 

Агробизнесът в Германия отчита оборот от малко над 210 милиарда евро за изминалата година

farmАгробизнесът в Германия отчита оборот от малко над 210 милиарда евро за изминалата година. В това число влизат над 40 милиарда, генерирани от месната индустрия и над 24 милиарда от млекопроизводство и преработка. Въпреки тези резултати настроението в сектора остава по-скоро песимистично.

Една от основните причини е отпадането на Русия като пазар, както и несигурността относно бъдещите търговски отношения с Великобритания и Съединените щати. Вътрешният пазар вече е наситен, затова селското стопанство и производителите на храни и агротехника стават все по-зависими от експорта. През миналата година износът е генерирал близо една трета от общия оборот.

Друг проблем е негативното отношение на населението към селското стопанство. Недоволството е насочено срещу животновъдството и е породено както от критиките към индустриалното отглеждане на животни, така и от тенденцията за намаляване на консумацията на месо.

170 милиарда от оборота на агробизнеса се падат на хранителната индустрия. За миналата година тя отчита ръст от половин процент. Млечният сектор има спад от 0,7 на сто, като за тази година също се очакват подобни резултати. За производителите на селскостопанска техника 2016-та не е била особено добра година. След рекордния оборот от близо 9 милиарда евро  през 2013-та, браншът всяка година отчита спад, като за последната той е в размер на 5 процента до 7 милиарда евро.

 

 

 

Хранителните стоки, внасяни от Съединените щати, много рядко отговарят на европейските изисквания

Supermarket-ShopperХранителните стоки, внасяни от Съединените щати, много рядко отговарят на европейските изисквания. Това се твърди в проучване на организация за защита на потребителите, пише sinor.bg. Тествани са 86 американски продукта, закупени от различни магазини в Холандия.

Проверката установила, че нито един от продуктите не отговаря напълно на стандартите на Европейския съюз. В някои храни имало забранени съставки, при други липсвали задължителните предупреждения за възможни алергични реакции, както и информация за хранителния състав. Според защитниците на потребителите забранените съставки представляват опасност за здравето на хората.

"Подозирахме, че има много нередности при проверките на този вид продукти, внасяни от Съединените щати, но че нито една от над 80 проби от хранителни стоки няма да отговаря на европейските стандарти и регламенти, е ужасяващо. Това показва, че както правителството, така и компаниите се провалят напълно в контролирането на продажбите на такива продукти", се казва в изявление на организацията и призоваха властите и търговците да вземат съответните мерки.

От Холандската агенция за безопасност на храните обявиха, че следят най-вече за точното обозначение на алергените. Ведомството разследва предлаганите продукти във всички холандски вериги магазини. Според защитниците на правата на потребителите обаче проверките са неефективни по цялата търговска верига – от вносителите до търговците на дребно. Ощетени са и потребителите – заради неточната или липсваща информация върху етикетите.

 

 

 

С почти 5% по-малко мляко са доставили производителите в ЕС през ноември 2016 година

bivolsko-milkС близо 5 процента по-малко мляко са доставили производителите в Европейския съюз през ноември 2016 година в сравнение със същия месец на 2015-та. Това е най-големия спад за цялата минала година, отчитат от Европейската комисия.

За първите 11 месеца на 2016-та обаче има ръст на производството, макар и много малък – под половин процент. В Германия, която произвежда най-много мляко в Европейския съюз, намалението през ноември е било с 6 на сто. Френските и британските фермери, които се нареждат на следващите две места по произведени количества, са свили доставките си към мандрите с по 7 процента. Сериозни намаления има и в Италия, Австрия, Белгия, Хърватия и Балтийските страни.

 

 

 

В Агрофорум ще ви покажем: Агроарена – платформа на добрите растителнозащитни технологии

183AgroforumТази седмица в Агрофорум ще ви представим иновативни продукти за  за увеличаване на добива. Заедно със земеделски производители ще посетим стопанството на Недялко Статев.

Ще гостуваме в добричкото село Изворово при земеделския производител Иван Балабанов. Фермерът е заложил 5000 дка с рапица.

Ще разберете за начините, които могат да помогнат на растенята да преодолеят по-бързо стреса и да възстановят развитието си.

Перспективна ли е сръбската селекция пшеница и ечемик. Ще поговорим и за биостимулаторите на открит полски ден в казанлъшкото село Копринка.

Добрите технологии в растителната защита  ще ни отведат в Бяла Слатина край Враца, в село Градище до община Левски и село Гавраилово до Сливен.

Не пропускайте поредното издание на АгроФорум.

 

 

 

Австралия реагира на руската хегемония на зърнения пазар

Wheat-berriesРусия ще играе все по-важна роля на международния зърнен пазар. Според прогнозата на експерти, през тази година Федерацията ще изнесе около 30 милиона тона, с което ще измести Европейския съюз от челната позиция. Австралия от своя страна, трябва да отговори на тези предизвикателства при експорта на пшеница.

През следващото десетилетие Русия ще увеличи добивите си от пшеница с до 25 милиона тона чрез по-интензивно производство. Износът ще нарасне с около 11 милиона до над 32 милиона тона. През изтеклата стопанска година Австралия е била на шесто място в тази класация, като е изнесла 65 процента от продукцията си, общо 16 милиона тона. Експертите предполагат, че през настоящия сезон Петият континент ще експортира близо 20 милиона тона и ще си размени местата с Украйна, която миналата година беше на пето място.

На този фон все още няма място за паника, твърдят австралийските експерти, но в същото време предупреждават, че Русия може да наводни пазарите, тъй като производствените цени там са по-ниски. Износът на един тон руска пшеница струва в момента 123 евро, като в тази цена влизат както самото производство, така и вътрешният транспорт и доставката до крайния клиент. Австралийската цена е 210 евро.

Основните пазари за австралийската пшеница са в Азия, където Индонезия поема над 4 милиона тона, а Китай и Виетнам са с малко повече от 1 милион тона. Русия доставя най-вече за Близкия Изток и Северна Африка. Най-големият вносител на руска пшеница е Египет с 4 и половина милиона тона през 2015 година, следван от Турция с 3 милиона тона. Конкуренция между двете страни ще възникне през следващите години, когато Русия ще се опита да спечели клиенти на Филипините, в Южна Корея, Китай и други азиатски страни.

 

 

 

Увеличено производство на краве мляко в Съединените щати

milk farmУвеличено производство на краве мляко в Съединените щати. Преодоляна ли е кризата в бранша? Според анализатори, които следят развитието на сектора и в световен мащаб, перспективите са благоприятни за фермерите.

По-високите изкупни цени са повод за оптимизъм след три трудни години. В Съединените щати има силно вътрешно потребление, а износът е подкрепен от по-слабия долар. Експерти прогнозират ръст на производството в дългосрочен план. След лек спад през първото тримесечие, американската консумация на масло и сирене ще продължи да генерира печалби. В Европа цените се повишават от края на 2016, но все още не са достатъчно високи. В Ирландия, Полша и Италия средните добиви на мляко се увеличават. Като цяло обаче производството в Европа нараства по-бавно от очакваното. Двете страни -  най-големи производителки - Франция и Германия леко изостават от началото на годината. По-слабият ръст в Европа и силното търсене, най-вече в Съединените щати, тласкат цените на маслото и сметаната в посока нагоре. В Южна Америка възстановяването е слабо, но стабилно. В Бразилия, въпреки политическите вълнения, разходите за суровини са започнали да намаляват и производството и потреблението са устойчиви. Аржентина също ще се върне към растеж през втората половина на тази година, според анализатори. Подобна е и ситуацията в Австралия. Ръстът в потреблението ще надхвърли предлагането в редица страни, а това означава силно увеличение на вноса на млечни продукти, с около 20%, особено от Нова Зеландия.

 

 

 

Как Беларус се възползва от руското ембарго?

000444 145669Как Беларус се възползва от руското ембарго, две години след неговото въвеждане? Докато Москва и Западът спорят и взаимно се санкционират, в Беларус отглеждат банани и ананас, както и други екзотични продукти.

Скариди и стриди от държава без излаз на море? Пармезан и други западни сирена с етикет "Произведено в Беларус"? Всичко това е възможно, а в Русия тези продукти се радват на добър прием.

След въвеждането на руската забрана за внос на храни от Западна Европа, беларуските търговци изнасят за източната си съседка всичко, което преди това е идвало от Европейския съюз – от холандски картофи до полски ябълки, като ги декларират за собствено производство. В Русия това не остава незабелязано от властите. "Беларус използва ситуацията без никакви скрупули", смята директорът на руската фитосанитарна служба Сергей Данкверт. Освен споменатите вече скариди, които няма как да са произведени в Беларус, през 2015 година в Русия са внесени и 600 хиляди тона ябълки и гъби, което е пет пъти повече от нормалната годишна реколта на бившата съветска република.

В същото време беларуският президент Лукашенко се оплаква, че страната му е загубила 1 милиард долара от руското ембарго, тъй като търговията с Русия била спаднала с една трета. Стоките от Беларус нямат особено голям външен пазар, а Русия е най-важният партньор в чужбина – страната изкупува 50 процента от продукцията.

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo