AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Календар

Календар

Земеделски календар за месец ноември

prognosaНа полето

Благоприятните срокове за сеитба на пшеница и ечемик за всички райони на страната вече изтекоха. Ако по някаква причина се налага да бъдат засети допълнителни площи, посевната норма следва да се завиши със 100 кълняеми семена на квадратен метър. Сеитбата трябва да се извърши още в началото на месеца. От по-късните посеви е съмнително дали приходите ще покрият разходите по отглеждането на посевите.

Прочети още...

Земеделски календар за месец октомври

grozde2Източник:nivabg.com
За градинаря
Използвайте хубавите октомврийски дни да си приговтите торопочвената смесска за отглеждане на разсада през зимата и в ранно пролет. По-нататък с влошаване на времето ще ви бъде трудно да направите това, а точно когато ще ви трябва може и да е невъзможно. Приготвената сега смеска може да съхраните овлажнена под навис или на открито, но и в вата случая покрита с найлоново платно, за да не губи влагата си.

Късните домати и през октомври продължават да зреят. В случай на очаквани слаби слани вземете мерки за предпазването им чрез подходящо покритие. При прогноза за трайно влошаване на времето прибрете всичките плодове. Съхрнени на подходящо място напълно развитите ще узреят, а дребните и недоразвити може да използвате за направа на туршии.

Прочети още...

Земеделски календар за месец юни

Тjitoома Христов

Източни: nivabg.com

На полето

Настъпва жътвата – първо на ечемика, а след това и на пшеницата. Невъзможно е да се посочат календарни дати за началото. Зависи от климатичните условия на района, от конкретните метеорологични условия, от сорта и от други подобни. Най-правилно е моментът на жътвата да се определи по степента на зрялост – восъчна при разделното прибиране и началото на пълна при директната жътва.

Прочети още...

Земеделски календар за месец септември

zeleИзточник: nivabg.com

За градинаря
Средно ранните домати са към края на развитието и плододаването си поради настъпващите метеорологични промени. Със завършването на беритбата почистете площта от растителните остатъци и не чакайте късна есен, за да обработите почвата дълбоко. Колкото по рано извършите тази обработка, толкова по-добре. Успоредно с обработката на торене площта според зеленчуковия вид, който ще бъде отглеждан на това място през идната година.

Прочети още...

Земеделски календар за месец май

carevica-rastenieТома Христов

Източни: nivabg.om

На полето

Сеитбата на царевицата продължава в съответствие с настъпването на благоприятните условия в по-хладните места, както и в основните производителни райони, където по някаква причина не е завършила. Трябва да завърши още в началото на месеца. Многобройни опити са установили, че добивът на зърно чувствително намалява със закъсняването на сеитбата.

Прочети още...

Земеделски календар през месец август

domatiТома Христов
Източни: nivabg.com

На полето

Основна грижа на полевъда през август е дълбокото изораване на освободените от пшеницата и ечемика площи. Удължаването на времето за дълбока оран след края на месеца се отразява чувствително на добива от окопните култури, които ще бъдат настанени на тези площи. С тази обработка трябва да се внесат в почвата фосфорните и калиевите торове в норми, съобразени с почвената запасеност и особеностите на следващата култура.

Прочети още...

Земеделски календар за месец април

razsadТома Христов

Източник: nivabg.com

На полето

Засетият през март слънчоглед трябва вече да пониква. Щом се очертаят редовете пристъпете към окопаването му. Това ще съдейства за затоплянето на почвата, запазването на влагата и унищожаването на рано никнещите плевели.   Основната зърнено-фуражна култура, царевицата, се засява през април. Еднакво вредно е както закъсняването, така и избързването.

Прочети още...

Земеделски календар за месец юли

zarno proizwoditeliТома Христов

Източни: nivabg.com


На полето
Точка първа от дневния ред на земеделския стопанин през месеца е прибирането на зърното от есенните посеви. Не бива да се допускат загуби както при непосредствената жътва, така и при транспорта и по време на краткотрайното съхранение на зърното.

Прочети още...

Земеделски календар за месец март

lavandulaТома Христов

Източник: nivabg.com

На полето

И през март продължават грижите по опазването на есенните посеви от вредните полски гризачи, както и от опасни неприятели, какъвто е житният бегач.

Подхранването на пшеницата и ечемика, ако по някаква причина не е извършено през февруари, трябва да завърши докъм средата на месеца. Най-добре е предвидената азотна норма да се раздели на две и втората доза да се внесе към края на братенето и началото на вретененето.

Прочети още...

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo