AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Събития

Събития

Открива се изложба на български гончета в село Кралев дол

Специализирана екстериорна изложба на български гончета ще се проведе днес от 9:00 часа в село Кралев дол, общ. Перник. Събитието се организира от Национален клуб Българско гонче. 

Българското гонче е една от най-старите ловни породи на Балканския полуостров. То е незаменим помощник на българския ловец от столетия. Характеризира се с отлично обоняние, силно развит слух и физическа издръжливост, които му позволяват да работи в тежки пресечени местности, обрасли с гъста горска растителност. Бързо да открива и вдига дивеча на крак. Преследва дивеча дълго и упорито. Има отлично чувство за ориентация. Гласът му е силен и ясен. Привързано е към стопанина си. Нервната система е уравновесена.

013191218

Зам.-министър Васил Грудев участва в среща на министрите на земеделието от инициативата 16+1 в Китай

„За последната година и четири месеца от началото на своята дейност, Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа работи активно за насърчаване на по-нататъшното развитие на търговията със селскостопански и хранителни продукти между Китай и страните от Централна и Източна Европа и постига редица важни резултати.“ Това заяви зам.-министър Васил Грудев на среща с министрите на земеделието от инициативата 16+1, която се проведе в град Кунмин, провинция Юннан в Китайската народна република. Събитието се осъществи в рамките на Единадесетия форум за агро-търговия и икономическо сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Васил Грудев допълни, че Центърът работи активно за подпомагане на отварянето на националните павилиони на 16-те страни от ЦИЕ в зоните за свободна търговия в Китай, където да бъдат представени техните земеделски и хранителни продукти. Два постоянни павилиона за представяне на български продукти в свободните търговски зони на Ханджоу и Шанхай вече са открити, а от тази седмица с помощта на Центъра и Република Македония вече има свой павилион в Шанхай.

След форума зам.-министър Грудев проведе среща с г-н Цу Доню, заместник-министър на земеделието на Китайската народна република. „Радвам се, че можем да разчитаме на добро сътрудничество. Благодарение на вашия експертен потенциал и съвместните ни усилия успяхме да приключим процедурите за внос на български млечни продукти в Китай.“ По време на срещата двамата обсъдиха дейността на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от ЦИЕ и възможностите за задълбочаване на  взаимоотношенията между двете страни. Доказателство за това е успешното сътрудничество и увеличаване на възможностите за стокообмен между двете страни, допълни още зам.-министър Грудев.

Г-н Цу Доню заяви, че оценява активността и лидерството на България по отношение на развитието на сътрудничеството 16 + 1. Той подчерта, че трябва да бъде задълбочено сътрудничеството не само на правителствено ниво, но и на търговските отношения, пазар и потребители. Китайският пазар предоставя неограничени възможности за развитие на търговските взаимоотношения.

Паралелно със срещата на министрите на земеделието се проведе и 14-то Международно изложение за търговия със земеделски продукти, на което  България се представи със собствен щанд с продукти на над 20 български фирми. В рамките на събитието, Васил Гелев, изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа и Международния център за сътрудничество към Министерство на земеделието на Китай сключиха Споразумение за насърчаване на обмена на кадри между изследователски институции, съвместни изследвания и организиране на различни работни групи, обучения и промоции. Заместник-министър Грудев подчерта, че споразумението ще допринесе за по-бързото насърчаване на българо-китайските икономически отношения в земеделието.

05112016 Sresta_minister

Още 9 дни продължават номинациите за "Дърво с корен 2016"

treeroadДо 31 август, включително, продължават номинациите за любимо дърво на България в конкурса "Дърво с корен 2016". В инициативата може да се включи всеки, като освен в основната категория, дърветата ще се състезават в още три допълнителни:

– “Млад природолюбител” – за номинация от деца от 6- до 14-годишна възраст;
– “Вековните дървета говорят” – за вековни дървета от цялата страна;
– "Изборът на експертите" – за дървета, оценени като интересни и ценни от експертите в областта – ботаници, дендролози, лесовъди, арбористи, горски служители и др.

Как вашето дърво да се включи в надпреварата? Разкажете ни за него! Посетете го, снимайте го и опишете защо го намирате за специално, защо то заслужава да стане любимо дърво на България!

Победителят ще представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2017” и ще получи диагностика с препоръки за подходящи грижи от Асоциацията на арбористите в България. Победителите в основната и допълнителните категории ще получат още: нощувка за двама в комплекс „Косовските къщи”, с. Косово, общ. Асеновград, рафтинг приключение по р. Струма от „Адвенчърнет”, ваучер за посещение в детски научен център „Музейко”, абонамент за National Geographic България и абонамент за NG Kids България.

Конкурсът "Дърво с корен 2016” е отворен за участие за всички – деца, възрастни, учители, ученици, институции, фирми, организации или неформални групи от хора.

 

 

 

Изложба, посветена на птиците и на река Марица ще се проведе в Пловдив

На 9 май – Денят на Европа Българското дружество за защита на птиците  (БДЗП) организира експозиция на Площад Централен в Пловдив, посветена на едни от най-редките птици в света – лешоядите, както и на река Марица и остров Адата, които са дом на огромно разнообразие от птици и своеобразна връзка на града с природата.

 

С красиви снимки и интересни факти БДЗП ще представи египетския, черния и белоглавия лешояд в една по-различна светлина, от тази в която повечето хора ги виждат. Непопулярни сред съвременното общество, тези величествени и древни птици с хилядолетия са били смятани за свещени. Екологичната роля, която лешоядите изпълняват, предоставя незаменима услуга за останалия жив свят – те са санитарите на природата, които спират разпространението на заразни болести по животните и хората. По този начин, противно на всеобщото мнение, те са своеобразни носители на живота, а не на смъртта. Интересен и малко известен факт за египетския лешояд е, че едва в началото на миналия век е гнездил и по тепетата в Пловдив.
 

Друга тема на изложбата са птиците на река Марица и остров Адата. Посетителите могат да се запознаят с едни от най-често срещаните и най-емблематичните за реката видове, каквито са горската ушата сова, малкият корморан, сивата чапла, зимното бърне и др. Река Марица е важен акцент в програмата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019. Идеята, заложена в програмата, е превръщането на речните зони в градски оазис: атрактивен пример за създаване на изкуство от рециклирани и еко материали, вдъхновяващи технологични иновации, устойчив дизайн, архитектурни стратегии, място за алтернативен туризъм, образователни и социални инструменти за подобряването на връзката между природата и града. Остров Адата също е част от програмата на бъдещата Европейска столица на културата, която акцентира върху възможността емблематични за града пространства да се превърнат в част от активния градски живот.
 

Leshoiada Spartak_avtor_Volen_Arkumarev

 

 

 

 

Ден на християнското семейство - 21 ноември

1601308photo verybig 997802Светата Православната църква чества днес, 21 ноември празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж.

Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм.

Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното.

Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител - я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била "дадена" на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично.

Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Този ден Църквата е приела и за Ден на християнското семейство.

Семейното ходене на църква в този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на родителите за духовните им задължения към децата.

На 1 ноември честваме Деня на народните будители

12-11-01-35577 2На 1 ноември честваме Деня на народните будители. Той е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал.

За първи път празникът се чества през 1909 г. в Пловдив. Сред имената на най-почитаните народни будители са свети Иван Рилски, Владислав Граматик, Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Иван Вазов, Любен Каравелов и други.

През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на просвещението, внася предложението за отбелязване на 1 ноември като празник на народните будители. От 1 ноември 1923 г. с указ на цар Борис III е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

През 1945 г. честването на празника е отменено от комунистическия режим. Забраната е част от системно налаганата в обществото пропаганда и цензура, характерни за целия период на тоталитарно управление на България.

След дълго прекъсване, със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36 Народно събрание, на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната.

Славата на пръв будител на нацията заслужено носи Паисий Хилендарски. Народът ни го знае и почита като Отец Паисий. В далечните времена преди повече от два века и половина, през 1762 г., Паисий Хилендарски написва своята малка книжица- „История Славянобългарска".

На този ден с решение на 6-ия конгрес на Съюза на българските журналисти (1981) се отбелязва и Ден на българската журналистика. През 1891 г. излиза бр. 1 на в. "Работник". В деня на празника се връчват наградите на Съюза на българските журналисти.

Отбелязваме Независимостта на България

Днес, 22 септември, се навършват 107 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден през 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество.

Условия за обявяване на Независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни: през лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили наложили Берлинският договор, се готвела да анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина - т.е. да го наруши. Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф (срещат се във Виена) да съгласуват действията си.

Междувременно, българските власти завземат източните железници в Южна България и това поражда "известни" икономически противоречия между Австро-Унгария и страната ни.  За кратко Фердинанд изпитва колебания дали да обяви независимостта. Но правителството вече било решило това да стане на 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство. Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата “Св. 40 мъченици” княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество. Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича Царство България, а българският владетел вече се титулувал - цар.

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена. Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта (Турция). Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях, Високата порта иска България да плаща голям данък. В качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия.

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Oфициално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава. 

55a273b6f33d2dbd

ЕК публикува текстове от преговорите за ТТИП

tatpЧаст от текстовете, по които Европейската комисия преговаря със Съединените щати за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство, бяха публикувани в Брюксел. Комисарят по търговия Сесилия Малмстрьом обяви, че очаква споразумението да бъде сключено до края на годината.


Някои части от проектодоговора остават обаче тайна. Сред тях са количествата и квотите за стоки, които Европа ще внася от САЩ. Все пак Комисията е оповестила позицията си относно сигурността на храните, точка, която се обсъжда широко от потребителите в Европа. От документа става ясно, че съществуващите стандарти няма да бъдат променени. Допълнително Вашингтон и Брюксел ще договорят по-добро сътрудничество при защитата на животните.
Целта на преговарящите е да подпишат споразумението още докато президент на САЩ е Барак Обама. Следващата официална среща ще се състои в началото на февруари. Тогава всъщност ще започнат и политическите разговори по проекта.
Предварителното публикуване на текстове по търговски преговори се случва за пръв път, изтъкна комисар Малмстрьом. С това Комисията изпълнява поетото на старта на мандата си обещание за повече прозрачност в европейската администрация.

 

 

 

Стартира инициативата Европейско дърво на 2015 година

trees23До 14 септември природолюбители могат да се включат в конкурса „Дърво с корен”. Всеки, който има любимо дърво и незабравима история, свързана с него, може да подаде заявка за участие в интернет.

 В конкурса има няколко категории. В рубриката „Вековните дървета говорят“ ще се търсят столетни дървета, пазещи спомен за съдбовни исторически събития или значими български личности. Другата категория „Дървото на нашето семейство“ ще отличава онези дървета, които сплотяват рода . Ако пък полагате специални грижи за дръвче може да се изпрати снимка за категорията „Дърво с бъдеще“. Всички истории ще се състезават и в основната категория „Дърво с корен 2014“, като победителят ще представи страната в конкурса „Европейско дърво на годината 2015“.

 

 

 

 

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo