AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Събития Изерете категория Конкурси

Конкурси

Зам.-министър Атанас Добрев връчи наградите „Еврофермер на годината“

dobrevP1030631Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев  връчи наградите в конкурсите „Еврофермер за 2017 г.“, „Евробизнес дама“ и „Млад еврофермер“.  Те се присъждат за 17-а година от сп. „Агробизнесът“.
 
„Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите работи за създаване на условия за засилване на пазарната ориентация, за повишаване на производителността и конкурентоспособността на земеделското производство, а оттам и за нарастване на физическия обем на продукцията и добавената стойност от отрасъла“, каза в приветствието си зам.-министър Добрев. И акцентира, че поемането на председателството на Съвета на ЕС в този момент е чест, но и голяма отговорност.
 
„Днес, повече от всякога, единството и солидарността са необходими, за да се гарантира напредък и устойчиво развитие в бъдеще“, заяви още Добрев. Той припомни, че бъдещето на ОСП след 2020 г. е основен приоритет на Българското председателство в областта на земеделието. Като ротационен председател на Съвета възнамеряваме да организираме провеждането на фокусирани дебати в Съвета по Съобщението на Комисията относно бъдещето на ОСП. Целта на дискусиите е да се проведе обмен на мнения между министрите, за да се подпомогне Комисията при изготвянето на законодателните предложения. Ще бъде обърнато внимание също на ветеринарната и фитосанитарната област, на рибарството и горското стопанство.
 
Зам.-министър Атанас Добрев връчи купите и поздрави носителят на наградата „Еврофермер за 2017 г.“ Атанас Василев, както и отличените като „Евробизнес дама“ Галина Пейчева-Митева и „Млад еврофермер“ Димитър Чолаков.  Той им пожела успешна и плодородна 2018 година.

3000 ученици вече се включиха в Зелената олимпиада

Учениците от 7-и клас от цялата страна са най-активни в Зелената олимпиада, показват данните в разгара на състезанието. Само за месец в мащабната образователна инициатива се включиха близо 3000 деца. 400 от тях са седмокласници.

Тази година Зелената олимпиада е част от националната образователно-информационна кампания „Яко е да си еко“ на Министерството на околната среда и водите, която е подкрепена и от Министерството на  образованието и науката.

Зелената олимпиада се провежда за четвърти път, като всяка година в нея участват около 5000 ученици. Деца от цялата страна от 1 до 12 клас решават тестове и пишат есета на екологична тематика, като за най-добрите има награди. Тестовете са в три възрастови групи - начален, среден и горен курс.

Регистрацията и решаването на тестовете ще е възможно до 10 май 2016 г. Резултатите ще бъдат обявени на 20 май 2016 г. Победителите ще получат таблети, смартфони и MP3 плеъри.

В заключителните представления по награждаването на най-добрите участници ще се включат екопосланиците Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека със спектакъла „Яко е да си еко“. Популярните актьори ще представят по атрактивен начин „зелената тема“ пред младите хора.

Кампанията "Яко е да си еко" цели и да популяризира Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

qko-e-da-si-eko-logo

 

 

 

 

Излъчиха победителите от фотоконкурса „Зрънце любов във вашия фотообектив”

bdzp-fotoСнимка със заглавие „Идвааам!“ на Нончо Илиев стана победител във фотоконкурса „Зрънце любов във вашия фотообектив” на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). На второ място се класира снимката „Доверие“ на Стефан Стефанов. На кадъра се вижда редкият вид матовоглав синигер, който се храни от човешка ръка. Фотографията е заснета в района на Асеновата крепост край Асеновград. На трето място се подреди един също изключителен кадър, наречен „Син синигер“ с автор Борислав Христов, показващ птицата на хранилка.

Обявиха конкурс за учениците „Моята потребителска кошница”

hrana-koshnicaРИОСВ-Русе обяви конкурс за ученици от основния, средния и гимназиален курс от училищата в областите Русе, Разград и Силистра по повод Световния ден на околната среда 5 юни 2013 година. Темата на конкурса е „Моята потребителска кошница”. Желаещите да се включат трябва да наблюдават в рамките на седмица какво пазаруват техните родители. Купуват ли повече храна, правят ли списък, посягат ли към стоки, които не са толкова необходими, позволяват ли си да изхвърлят хранителни продукти. Наблюдението следва да се фокусира и върху вида на опаковката и потребителските навици.

Българската кандидатура в конкурса „Европейско дърво на годината 2013” очаква подкрепа

darvo-1Гласуването за „Европейско дърво на годината” 2013, което започна на 1 февруари 2013 г. на сайта www.treeoftheyear.org е вече в разгара си. Българските орехи и черница от с.Глушник търсят подкрепа в състезанието с дървета с интересни истории от Чехия, Ирландия, Словакия, Унгария и Полша. В този конкурс обаче от значение са не възрастта, красотата и височината на дърветата, а историите, на които са били свидетели.

Екологичното министерство стартира кампания "Зелена България"

zelena bulgariaЗа трета поредна година Министерството на околната среда и водите стартира Национална кампания „Зелена България”, финансирана от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Целта на кампанията е да наложи разбирането, че природата - това сме ние, и за да съществуваме в хармония, ние сме тези, които трябва да я опазваме. Кампанията има три категории - за най-зелен бизнес, за най-активна община, бенефициент по оперативната програма, и за най-зелен град. Всяка малка или голяма фирма, община, град или квартал - всеки, който е отделил време в грижа за околната среда – почистване, засаждане, икономия на хартия, вода или електроенергия, отваряне на „зелени работни места”, опазване на застрашени животински или растителни видове, може да се включи в кампанията и да бъде носител на специалния знак „Зелена България”.

Кой ще бъде царят на виното в Перущица?

wine-glassИ през тази година ще се проведе ежегодния празник "Цар на виното" в Перущица на 14 февруари. Този четвъртък градът ще избере победителя в конкурса за най-добро домашно вино. Надпреварата ще се проведе в две категории - бяло и червено вино, а производителят на най-добрата напитка ще бъде провъзгласен за Цар на виното.

WWF организира инициативата „Училища за жива планета“

uchenici2Стартира регистрацията за поредното издание на инициативата на международната природозащитна организация WWF и фондация ERSTE „Училища за жива планета“, съобщиха от организацията. В състезанието могат да участват класове ученици от седми до десети клас от България, Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария, Молдова, Румъния, Сърбия, Словакия и Украйна. В рамките на инициативата, участниците разработват природозащитен проект по една от следните теми: „Дунав - Европейската линия на живота”, „Екологичен отпечатък -глобални ефекти на потреблението” и „Активно гражданство - бъди активен и мотивирай останалите”.

Евроконкурс търси успешния опит за намаляване на въглеродните емисии

vagleroden-dioksidЕвропейската комисия обяви конкурс „Свят, който харесваш“ за успешна история за намаляване на CO2 емисиите. От днес в рамките на три месеца всеки желаещ може да изпрати история, която разказваза собствения или чужд успех в областта на ниските въглеродни емисии. Ще се разглеждат всички проекти, независимо от мащаба им, които се внасят от отделни лица или организации, установени в държава — членка на ЕС, като единственото условие е основната цел да е намаляването на емисиите на парникови газове.

Провеждат конкурс “Музиката и Земята” по повод Деня на земята

music-worldЗапочва ХХІ Международен конкурс за инструменталисти и композитори “Музиката и Земята”, който се провежда от днес до 26 април 2013 г. в Залата на Гигантските кристали на Националния музей “Земята и хората” в София. За двадесет и първи пореден път събитието се провежда по повод Деня на Земята 22 април, под патронажа на министъра на околната среда и водите на Република България.

Стартира конкурса за избор на мото и лого на ПРСР 2014-2020

prsrОт днес, 11 февруари 2013 г., стартира конкурс за избор на лого и мото за новия програмен период на Програмата за развитие на селските райони 2014 – 2020, финансиран от Европейския съюз чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. В надпреварата могат да се включат всички хора с интереси и познания в сферата на графичния дизайн. В рамките на 10 дни - от днес до 21-ви февруари всички желаещи да участват могат да подадат своите предложения на официалния сайт на конкурса www.prsr-konkurs.eu.

Величия в кулинарията ще оценяват наши топ-готвачи

karvingМеждународно жури за първи път ще дава оценки на наши топ-готвачи, които ще се състезават за Националната кулинарна купа на България 2013, съобщиха от пресцентъра на Международния панаир в Пловдив. В комисиите присъстват световни звезди от Англия, Испания, Италия и Норвегия. Над 60 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори ще участват в най-голямото кулинарно шоу на 19 и 20 април в Международен панаир Пловдив.

МОСВ награждава победителите в конкурс за най-добро послание

prizЗаместник-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева ще връчи наградите на победителите в Националния конкурс за послание на Национална информационна и комуникационна стратегия за Натура 2000. Събитието е на 11 февруари 2013 г., понеделник, от 12.00 часа в сградата на МОСВ, съобщиха от министерството.

Ученици се борят за приза млад фермер

uchilishteНационалният кръг на състезанието “Млад фермер” ще се проведе в гр. Първомай от 25 до 27 април. Домакин на състезанието е Професионалната гимназия по селско стопанство „Васил Левски” - Първомай. На финала участие ще вземат 7 отбора от специализираните селскостопански училища в страната – 3 от Южна България, 3 от Северна България и училището домакин.

В Добрич и в Генерал Тошево ще отличат най-доброто домашно вино

wineВ община Добрич и в община Генерал Тошево ще отличат най-доброто домашно вино. Двата града организират конкурс за домашно вино.
Община Добрич могат да участват производители от Добрич, само със собствени вина – реколта 2012 г. Категориите в конкурса са 2, съответно за червени и за бели вина.

Сред 30 породисти коне отличават най-гиздавия

kon2Над 30 породисти коне ще покажат своята осанка по улиците на Арбанаси на православния празник Тодоровден, съобщи Михаил Костов, председателят и треньор на клуб по конен спорт „Калоян-92". За 23-ти път на 23 март в селото ще се проведе конкурс за най-гиздав кон, като ще бъдат раздадени и още три награди.

Избраха първите номинации за конкурса „Европейско дърво на годината 2013"

darvoДва ореха и вековна черница от сливенското село Глушник представят България в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2013". Гласуването започна от 1 февруари и ще продължи през целия месец февруари на сайта www.treeoftheyear.org, като последната седмица броят подадени гласове ще бъде скрит. Резултатите ще бъдат обявени на 1 март 2013 година, съобщи Дарик.

Обявиха поредния конкурс „Източните Родопи – вкуси дивата природа”

SvobodaПроектът „Новото тракийско злато” организира за трети път конкурси за най-интересния пътепис и  най-хубавата фотография от Източните Родопи. Темата и на двете състезания е „Източни Родопи – вкуси дивата природа”. Пътеписите и фотографиите трябва да представят по един от трите елемента на проекта „Новото тракийско злато” – дива природа, екотуризъм или биоземеделие.

Ще ремонтират Женския пазар за близо 7 млн. лв.

pazarОбщинската компания "Пазари Възраждане" обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонта на най-старото софийско тържище - Женският пазар. Срокът, в който могат да се подават документи за участие в процедурата, е 25 март. Очакванията на дружеството са, че след като изпълнителят бъде избран, той ще е в състояние да изпълни поръчката за най-много шест месеца. Така според най-добрия сценарий обновената част от пазара ще може да посрещне първите си клиенти още през есента. "Пазари Възраждане", получи одобрение за финансиране чрез Фонда за градско развитие на София.

Завърши турнирът за ловци с кучета на БГ ЛОВ 2013

bg-lovС Турнир за ловци с кучета, работещи със стойка по правилата на турнирите ”Свети Хуберт” за купата на ловен портал БГ ЛОВ 2013, бе отпразнуван 5-ият рожден ден на БГ ЛОВ. Мероприятието се проведе на територията на ЛРС Димитровград. В състезанието взеха участие 80 ловни кучета с техните водачи, съобщиха организаторите от Ловен портал БГ ЛОВ и НЛРС-СЛРБ и от  ЛРС Димитровград.

Българското дружество за защита на птиците обявява фотоконкурс

hranilka-pticiФотоконкурс на тема „Зрънце любов във вашия обектив” обявява Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Конкурсът се провежда в рамките на кампанията за зимно подхранване на пойните птици „Зрънце любов”, чието начало бе поставено през декември.
За участие във фотоконкурса се допускат снимки от подхранването на дивите птици през зимата в най-широк смисъл. Всеки любител или професионален фотограф може да участва с до три снимки. Фотосите трябва да са направени в България и да не са участвали в друг конкурс. Крайният срок за изпращане на снимките е 15 февруари 2013 г.

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo