AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Събития Изерете категория Събори

Събори

Събор на народното творчество и животновъдство „РОЖЕН“ 2016

rojen3Днес започва съборът на народното творчество и животновъдството „Рожен“, той е културно събитие, наследник на Роженския събор, започнал като родова среща през 1898 г. и развил се в следващото столетие като Национален фолклорен събор.

Събитието, с участието на многолюдна публика и изпълнители, представя народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии – цялостната традиционна народна култура. В съвременния свят това богатство носи радост, гордост, национално самосъзнание и насърчава издирването, съхраняването, популяризирането и разпространението на етнокултурата. Заедно с това наследство, Съборът включва мащабно изложение на традиционния български поминък, животновъдството, представен в съвремието ни.

Съборът включва:
•  Фолклорен конкурс „Рожен“
•  Традиционни занаяти
•  Етнографски и музейни експозиции
•  Изложение на овце, кози, коне, кучета, крави и биволи
•  Млечни и месни продукти от фермата
•  Изложение на био храни и напитки
•  Народни игри и борби
•  Кулинарни шоута и чевермета
•  Конни атракции
•  Народни веселби

Съборът се провежда на Роженските поляни в Община Смолян на 15, 16 и 17 юли 2016 година. Организира се чрез публично-частно партньорство от Община Смолян и Сдружение с нестопанска цел „Рожен – Наследство в бъдещето“.

Я. Гечев ще участва в деветата сесия на Министерската конференция на Световната търговска организация

yaor gechev2Зам.-министър Явор Гечев ще участва в деветата сесия на Министерската конференция  на Световната търговска организация (СТО), която ще се проведе в Индонезия от 3 до 6 декември 2013 г. Ръководител на българската делегация е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.
Предвижда се по време на световния форум да бъдат приети няколко решения или декларации по селското стопанство.

За втори път ще проведат Национален събор на овцевъдите

ovcaВторото издание на Националния събор на овцевъдите в България ще се проведе от 10 до 12 май в района на Петропавловския манастир, Велико Търново. Това съобщи Симеон Караколев, председател на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация на българска млечна овца, предаде радио „Фокус”. 150 000 лева е проектобюджетът за инициативата, като близо 50 000 лева от сумата е осигурена от Министерството на земеделието и храните. Миналата година на събора са присъствали около 50 000 души, съобщиха организаторите.

Министър Греков ще открие специализирани изложения за храни

grekov-1Утре, 6 октомври, от 14.00 часа, министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков ще открие Международните специализирани изложби „Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и Сихре”, които ще продължат до 9 ноември в Интер Експо Център – София.
За поредна година български и чуждестранни производители, представители и търговци ще представят месни изделия и деликатеси, мляко и млечни продукти, хлебни изделия, вина и биопродукти.

Канада се оттегли от Протокола от Киото

kanada-znameКанада напусна Протокола от Киото, съобщи АП. Премиерът на Канада Стивън Харпър отбеляза, че не е важно какво прави родината му или Европа щом в споразумението не участват едни от най-големите замърсители на атмосферата като САЩ и Китай. За Канада Киото е минало, беше категоричен министърът на екологията Питър Кент.

Заместник-министър Маринова ще присъства на 100- годишния юбилей на ДГС- Смолян

vmarinova2Заместник-министърът на земеделието и храните д-р инж. Валентина Маринова ще се включи в честванията по случай 100-годишния юбилей на Държавно горско стопанство-Смолян. Тя ще присъства на тържествен концерт от 18:00 ч. днес в Родопския драматичен театър „Н. Хайтов".

В село Смилян за 10-ти път ще честват "Празник на фасула"

smilqnski-fasulВсяка последна събота на месец октомври - за 2012 година, 24-ти, в село Смилян по традиция се събират десетки гости и селскостопански производители, които честват Празника на смилянския боб. Той ще бъде открит с Празника на фасулевото топче на входа на читалището в 12,00 часа като преди това организаторите канят гостите в ресторанта на кооперацията да похапнат вкусна фасул - чорба.

Д. Греков ще открие Национален демонстрационен център за нови технологии в земеделието

grekov-3Утре от 10:00 ч. министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков ще открие Национален демонстрационен център за нови технологии в земеделието, който е изграден в Аграрния университет в Пловдив.  Центърът е инициатива на Факултета по агрономство и е реализиран с подкрепата на Фондация „Америка за България“.

Нови сортове пшеница на Добруджанския земеделски институт ще бъдат представени на Националния аграрен семинар

zarnoНови сортове пшеница на Добруджанския земеделски институт (ДЗИ) ще бъдат представени на Националния аграрен семинар, който ще се проведе в края на този месец в курортния комплекс “Албена”. Това съобщи проф. Николай Ценов, водещ селекционер по пшеница в ДЗИ, информира агенция „Фокус“ Проф. Ценов получи тази седмица грамота за иновативност за разработения от него сорт пшеница “Драгана”.

Кметът на Брезник патентова събор

breznikГраовският събор "Видовден" вече е запазена марка само за Брезник. Местната община регистрира народния празник в патентното ведомство и получи свидетелство за марката. Срокът на действието му изтича на 18 април 2022 г. Близо 1000 лева е струвало на местната управа патентоването на граовския събор. зад словосъчетанието "Видовден" вече ще се изписва буквата R, която е знак за запазена марка.

Еко надпревара по случай 10-годишнината на ПП „Българка”

pp-balgarkaТази неделя, 18.11.2012 г., дирекцията на Природен парк „Българка“ организира празнична еко надпревара по случай 10 годишнината от обявяването на защитена територия. Инициативата - организиране на спортно състезание по ориентиране, което ще се проведе по нова карта на района, която обхваща Архитектурно-етнографски комплекс "Етър", Посетителския център на ПП „Българка” и околните квартали.

На 15 юни ще се проведе събор в памет на Александър Стамболийски

al-stПолитическа партия Обединени земеделци” организира възпоменателен земеделски събор по повод 90 години от гибелта на държавника и лидера на земеделското движение от началото на миналия век Александър Стамболийски. По традиция съборът ще се проведе на 15 юни в местността Янини грамади над родното село на земеделския лидер Славовица.
Земеделци и симпатизанти на земеделското движение ще почетат паметта на водача на земеделското движение в България.

Севлиево - "столица на тиквата"

stolica-na-tikvata-sevlievoНай-нестандартната, най-малката и най-голямата тиква отново ще избират в Севлиево. От днес до 7 ноември градът става столица на тиквата. Официалното откриване на празника ще бъде в 17 часа, в „Дандолови къщи", когато севлиевци и гостите на празника ще се сдобият и с музей на тиквата.

Провеждат национален събор на овцевъдите край Петропавловския манастир

ovce4От 24 до 26 май 2013 г. край Петропавловския манастир (близо до гр. Лясковец и гр. Велико Търново) ще се проведе втори Национален събор на овцевъдите в България. Изложението е единствено по рода си в нас и се организира от Националната асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна със съдействието на Министерство на земеделието и храните.  

Празник на картофа в Трън

kartofiЗа пети пореден път ще се проведе празник на картофите в град Трън. Събитиетоще се състои на 9 ноември 2012 година, петък. Жителите и посетителите на празника ще могат да видят организирано изложение на сортове картофи, като в него ще се включат най-големите производители в региона.

ПРСР ще бъде представена на традиционните събори в Бабино и Скутаре

praznikМинистерството на земеделието и храните ще представи Програмата за развитие на селските райони на два емблематични събора за Кюстендилска и Пловдивска област. В първия ден на пролетта – 23 март, събота, на площада в кюстендилското село Бабино ще се проведе традиционният пролетен събор и празник на селото.

ПРСР ще бъде представена на фолклорния празник „Св. Иван Рилски Чудотворец”

prsrПрограмата за развитие на селските райони ще бъде представена от експерти на  Министерството на земеделието и храните  по време на фолклорния празник „Свети Иван Рилски Чудотворец”, съобщиха от агроведомството. Събитието ще се проведе на 19 октомври, петък, в димитровградското село Воден.

Представят ПРСР на народни празненства

prsrМинистерството на земеделието и храните ще представи Програмата за развитие на селските райони на ежегодните празници Куков ден и Кукерски карнавал. На 16 март звън на кукерски хлопки ще огласи Бродилово, където по традиция стотици жители и гости от цялата страна се събират, за да отпразнуват колоритния Куков ден.

Представят ПРСР на събора „Струма пее“

prsrМинистерството на земеделието и храните ще представи Програмата за развитие на селските райони на традиционния събор „Струма пее“, който ще се проведе днес, 18 август, в с. Невестино.

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo