AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Интервюта

Интервюта

Неконкурентоспособните производители обвиняват търговските вериги в липса на етика

jordan mateevГ-н Матеев, големите търговски вериги са обвинявани в картелни отношения. Как ще коментирате това?

Честно казано, не сме чували подобни обвинения. Миналата година Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ приключи проверката на най-големите търговски вериги в България, която доказа две неща. Първо, сред търговските вериги няма такива с господстващо положение и второ, че сред тях няма картел. В същото време, ако погледнете в сайта на КЗК, ще разберете, че голяма част от производителите в България са правели картели в своите сектори. В търговията подобни взаимоотношения не са констатирани, а и теоретично не би могло да има в сектори, които са отворени и където конкуренцията е много голяма.

Прочети още...

Ниските цени в хипермаркетите са високо платени от българските доставчици

mariana kukusheva3Г-жо Кукушева, хлебопроизводителите се оплакват от дъмпинг, налаган им от хипермаркетите. Това така ли е?

В търговска верига килограм брашно е между 0,89 лв. и 1,10 лв. В същото време един хляб 700 грама се листва на 0,39 лв. Това ако не е дъмпинг. Тези 0,39 лв. на хляб, уж в промоция, изкривяват пазара, защото автоматично се затварят малки фирми производители, които доставят в кварталните магазини. Те не са доставчици в хипермаркетите. Но в кварталните магазини не се реализира продажба на техния продукт и той затваря. Това е верижна реакция.

Прочети още...

Комасацията на земите и напоителната система са стратегически за страната

Sv.BoyanovaГ-жо Боянова, що е то „активни фермери“?

Въвеждането на понятието „активни фермери“ е изключително важно, с оглед собствеността и ползването на земеделските земи. България трябва да определи какво да разбираме под „активен фермер“, защото регламентът дава по-скоро отрицанието какво не е „активен фермер“. Посочени са голф игрища, летища и т.н, че не влизат в обхвата. Обработваемата земеделска земя в страната ни е изключително разпокъсана, възстановявана е на малки парцели, но през годините в землищата на селата има хора, които са започнали да работят по-големи масиви. На хартия обаче тя се води разпокъсана като собственост.

Прочети още...

Схемата за малките стопанства – негативите повече от позитивите

SvetlaBoyanova2Г-жо Боянова, съществуват противоречиви мнения относно помощта, предвидена за дребните стопанства. Какво е Вашето становище?


Ще го кажа така, както трябва да се приложи схемата, според регламента. Това е по-скоро административно облекчение, а не говорим за това кой колко ще взема. Може би беше представено тотално грешно. Това е една схема, при която дребните стопани, без да е конкретизирано с до колко хектара, имат право да участват и ще получат една фиксирана сума пари. След като кандидатстват по схемата, ще бъдат освободени от правилата на така нареченото „кръстосано съответствие“, както и от изискванията, които от догодина ще влязат в сила и касаят всички земеделски производители, които са допустими по Схемата за единно плащане на площ за така наречените „зелени дейности“. Който желае да се включи в нея, ще замени всички останали участия по програмата.

Прочети още...

Предизвикателството и отговорността на първите

cgurbshkovГ-н Гърбешков, като Ви поздравявам за придобиването на АГРО ТВ, заедно с принадлежащите сайтове AGROTV.BG и AGRONEWS.BG през ноември миналата година, моля да отговорите защо инвестирахте в този проект? Какви са целите Ви?
- Бъдещето е на нишовите канали. Това се е доказало и в САЩ, и в Европа. Аз скоро се върнах от едно дълго пътешествие и целта беше точно проучването на тази тенденция. Хората, които се интересуват от определен вид бизнес, било то хранително-вкусова промишленост или както е в нашия случай – селско стопанство, енергетика или каквото и да било друго, търсят и гледат своите професионални телевизионни канали.

Прочети още...

Г. Чавдарова: Отново сме на път да оставим хиляди родни села извън Европа

ginkaВластта е на път да повтори грешките от миналия планов период. Оставяме отново хиляди села извън Европейския съюз - това са т.нар. бели петна, селата около градовете с население над 30 хиляди души. Това заяви по повод дефиницията, заложена в Програмата за развитие на селските райони Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ в интервю за Дарик. Ако този критерий се запази, според Чавдарова около 20 процента от селата в страната ще бъдат лишени и в следващите седем години от европейско финансиране за селските райони.

Прочети още...

Ангел Вукодинов: Пролетната кампания е почти на финала, беше доста тежка

angel-vukodinovИнтервю на Ангел Вукодинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в интервю за Фермер.БГ за пролетната сеитбена кампания, състоянието на есенните култури и позицията на НАЗ относно създалата се следизборна ситуация и бъдещите последици от нея за агросектора.
 
Г-н Вукодинов, на какъв етап е пролетната кампания?
- Пролетната кампания е почти на финала си. Беше доста тежка кампания поради падналите в началото на април дъждове, които я забавиха. След това имахме заплевеляване на полетата. Наложиха се допълнителни обработки и за наше съжаление, трябва да кажа, че това не е най-качествената кампания, която можехме да проведем. Въпреки това обаче тя почти приключи, с малки изключения.

Прочети още...

Вероятно над 1,3 млрд. лева от ПРСР за България ще останат в бюджета на ЕК

sv-kolevИнтервю на Маргарита Цветанова със Свилен Колев за "Гласът на фермера"
Свилен Колев е завършил магистратура в УНСС, специалност аграрна икономика. Работил е в частния и неправителствен сектор, в държавната администрация постъпва през 2000 г. Бил е началник - сектор “Мляко”, началник отдел”Пазарни механизми” в Разплащателната агенция към ДФ “Земеделие”, съветник по земеделие на вицепремиера по усвояване на еврофондовете 2008/2009г. През 2011 г. е зам. - директор на РА към ДФ “Земеделие”, с ресор ПРСР (Програма за развитие на селските райони).

- Г-н Колев, аграрното министерство направи многобройни информационни кампании, в които бяха ангажирани всичките му структури, но въпреки това стопаните ежедневно се сблъскват с въпроси, на които не намират отговори. Къде се къса връзката между администрацията и фермерите?

Прочети още...

Очакванията за огромни китайски, арабски и други инвестиции в земеделието не се сбъднаха

rumenИнтервю на Румен Йончев, бивш зам.-изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие”, за агенция „Блиц“. Земеделието е сочено като един от секторите, които могат да се развиват добре в криза. Какви са трудностите пред земеделските производители и какъв е пазарът на ниви в момента? Отговор на тези въпроси дава бившият зам.-шеф на ДФЗ, ръководител на екипа, осъществил акредитацията на фонда като платежна и прилагаща агенция по програма САПАРД.

Прочети още...

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo