AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Интервюта Ниските цени в хипермаркетите са високо платени от българските доставчици

Интервюта

Ниските цени в хипермаркетите са високо платени от българските доставчици

mariana kukusheva3

Г-жо Кукушева, хлебопроизводителите се оплакват от дъмпинг, налаган им от хипермаркетите. Това така ли е?

В търговска верига килограм брашно е между 0,89 лв. и 1,10 лв. В същото време един хляб 700 грама се листва на 0,39 лв. Това ако не е дъмпинг. Тези 0,39 лв. на хляб, уж в промоция, изкривяват пазара, защото автоматично се затварят малки фирми производители, които доставят в кварталните магазини. Те не са доставчици в хипермаркетите. Но в кварталните магазини не се реализира продажба на техния продукт и той затваря. Това е верижна реакция.

В крайна сметка унищожава се малкият бизнес. Резултатът е още повече безработица, още по-ниски доходи, още по-бедстващо положение на българските семейства.

 

До какво води политиката на ниските цени?

Категорично политиката на ниски цени, уж „ниски цени“, е високо платена от българските доставчици. Тя обрича на мизерия българския народ и българските потребители.

 Някои търговци обвиняват хипермаркетите в картелни споразумения. Възможно ли е това?

Повече от смешно е да обвиняваме търговските вериги в някакво картелно споразумение. Не! Те имат пазарна сила. Присъстват в рамките на около 40% на пазара. Оказват пазарен натиск при договарянето. Имайте предвид, че за тези вериги работят експерти, скъпоплатени, много скъпо платени изцяло от българските потребители. За това говорим.

Има ли изход от ситуацията?

 Има изход, разбира се, точно затова се прави изменението и допълнението в Закона за защита на конкуренцията, за да се въведат правила, които да дисциплинират и търговци, и доставчици. Ние нямаме против да спазваме правилата. Не знам защо съществуват и се отправят такива заплахи в публичното пространство от рода „ще видите вие, ще вкарваме повече чужда стока“, „ще фалираме повече предприятия“, „ще смачкаме малкия и среден бизнес.“ Това е повече от непростимо. Търговците са краят на една верига, забравихме къде е началото и превърнахме българската икономика с тази послушническа политика в дърво без корен.

Приветствате ли промените на Закона за защита на конкуренцията?

 Не просто ги приветстваме. Ние сме едни от инициаторите им.

Добавете коментар

Коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди на сексуален и расистки признак, порнографско или рекламно съдържание, ще бъдат изтривани без предупреждение от модераторите!


Защитен код
Обнови

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo