AGRONEWS.bg

Нед22102017

Последна промяна11:09:19 AM

Back Вие сте тук:Home Новини

Празник на картофите и земеделските производители в Клисура

Празник на картофите и земеделските производители ще се проведе днес в Клисура. На площада в градчето ще блесне цялото изобилие на есента, което земеделските производители са добили от своите стопанства – парчета обработваема земя там, където Стара планина и Средна гора се преливат една в друга. За гостите на празника е предвидена разнообразна програма, която включва изложби "Кулинарните специалитети на есента", "Килимарството в Клисура" и "Природни феномени от земеделските стопанства". 

1033404941

За 5 области на страната е в сила жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури

Cloudy WeatherЗа 5 области в страната днес е обявен жълт код за обилни валежи и гръмотевични бури. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и Ловеч.

Ще има значителни валежи от дъжд с гръмотевици. Има условия за градушки. Количества 15 - 20 л/кв. м, на отделни места и повече. Възможни са локални наводнения, затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.

 

 

 

 

 

 

 

Жълт код за високи температури е обявен за 9 области в страната

5a832dfebc7f8d6bb9662481cc971983Жълт код за високи температури е обявен за 9 области в страната, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Сливен. Времето ще се задържи горещо, с максимални температури от 35 до 38 градуса.

Показателите на въздуха край Ихтиман са в нормата

12Няма превишения на измерваните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух с изключение на фините прахови частици (ФПЧ10). Това сочат резултатите от 24-часовото изследване на мобилната автоматична станция на Изпълнителната агенция по околна среда в района на община Ихтиман. На 5 юли станцията беше позиционирана непосредствено до АМ „Тракия“, на територията на пътен възел „Мухово“.

При анализа на получените резултати не са отчетени превишения на измерваните показатели – въглероден оксид, азотни оксиди, серен диоксид, озон, амоняк, сероводород. При ФПЧ10 отчетената средноденонощна стойност е 163 микрограма/м3 при норма 50 микрограма/м3. Факторите, формиращи концентрацията на ФПЧ10 са автомобилният трафик и гъстата мъгла в нощните часове.

На сметището на Ихтиман и в момента работят екипи от общината и ОД „Пожарна безопасност и защита на населението“, включително мобилизирани от съседни общини групи от районните служби.

 

 

 

Министър Димов се срещна с Българското дружество за защита на птиците

IMG 7942-300x168Приоритетите по време на българското председателство на Европейския съюз бяха тема на среща днес на министъра на околната среда и водите Нено Димов с ръководството на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Министърът посочи, че чистотата на атмосферния въздух ще бъде водеща тема за председателството, тъй като това е проблем не само за страната ни, но и в европейски мащаб. Екоиновациите в опазването на въздуха ще са  тема  и  на първото голямо събитие у нас на ниво Европейска комисия в областта на околната среда. Друг акцент при председателството ще бъде „доброто управление“ с оглед изчистване на противоречия и подобряване на прилагането на различни европейски директиви, каза министър Димов.

От БДЗП заявиха готовност за активно сътрудничество по време на председателството. Те проявиха интерес към хода на подготовката на ръководството  за прилагане на ревизирания План за действие за природата, хората и биоразнообразието на ЕК. Министър Димов посочи, че в момента се работи по тези документи и се очаква те да са готови до края на годината по време на Естонското председателство.  От дружеството заявиха желание да участват в дискусиите на тема „Климат и енергия“, тъй като се очаква по време на българското председателство да се финализират преговорите по отношение на биоенергията. БДЗП проявява интерес към дискусиите за реформата в Общата селскостопанска политика.

Министър Димов увери, че неправителственият сектор ще бъде представен на срещите и дискусиите по време на българското председателство.

Министър Димов се срещна с посланика на Руската федерация

IMG 7869Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с посланика на Руската федерация Н. Пр. Анатолий Макаров.

„Екологията не признава граници“, каза министърът и посочи, че колкото се разширява и задълбочава сътрудничеството в областта на околната среда на глобално ниво, толкова повече се увеличава възможността по-добре да опазим нашата планета.

Акцентът в разговора беше върху възможностите за сътрудничество между екологичните министерства на двете страни и обмяната на опит на експертно ниво в областта на управлението на водите, опазването на Черно море от замърсяване, екологичния туризъм и екологичните технологии.

 

 

 

Десет птици от вида червен ангъч бяха освободени в природата

jcs-tadorna-ferruginea-23762Десет млади птици от защитения вид червен ангъч (Tadorna ferruginea), размножени изкуствено, са пуснати в язовира на с. Нова Попина, община Ситово, в присъствието на експерти по биологично разнообразие в РИОСВ – Русе.

Птиците са се излюпили в Биологичната експериментална база „Калимок“ на Института за биологично разнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН,  в с. Нова Черна, община Тутракан. Дейността е част от дългогодишна програма за реинтродукция на защитения вид, изпълнявана от института. През тази година две възрастни двойки червен ангъч са излюпили 11 малки.
Червеният ангъч  e гнездящо-прелетен вид и по изключение зимува у нас. В миналото е имал по-широко разпространение, но сега е изчезнал като гнездяща птица. Среща се главно в малки водоеми във вътрешността на Добруджа и по Черноморието. Защитен е от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България като застрашен. Ежегодно се размножават изкуствено и  се освобождават в природата около 20 броя птици, излюпени в полевата база „Калимок“ на ИБЕИ – БАН.

 

 

 

 

Министър Димов и кметът на Бургас обсъдиха мерки срещу замърсяването на въздуха

Burgas-kmet2-1Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов. Двамата обсъдиха мерки срещу замърсяването на въздуха в града с фини прахови частици. През зимния период проблемът идва вследствие на отоплителния сезон и използването на твърди горива от голям брой домакинства, автотранспорт, промишлени дейности, влошени метеорологични условия. Тогава се увеличава концентрацията на частиците, обясни министър Димов. През пролетно-летния сезон проблемът е заради изключително интензивния автомобилен трафик, строително-ремонтна дейност, както и промишлено замърсяване.

Кметът Николов каза, че южният обходен път на Бургас ще бъде пуснат през юни или юли. По този начин трафикът за най-южните курорти вече няма да минава през града. Подменят се старите автобуси на градския транспорт с нови, посочи кметът.

Според него използването на твърди горива от домакинствата е основно от селищата покрай Бургас, не в самия град. Общината предвижда мерки за насърчаване на смяна на горивните инсталации на домакинствата с по-екологични. Санирането и използването на климатици също водят до по-чист въздух, допълни министър Нено Димов.

 

 

 

Министър Порожанов: Земеделските производители трябва да излязат на преден план

18052017 Press_Plovdiv__jpeg„Земеделските производители трябва да излязат на преден план, а не министерството или министърът. Те са важните хора в държавата, защото създават продуктите, които изхранват населението“. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който заедно с министърът на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година Лиляна Павлова, откри дебат на тема: „ОСП след 2020 – Изборът на България“, в Пловдив. Той каза още, че целта е секторът да бъде показан като един от водещите и производителите да получат признание не само в рамките на България, а и на европейско ниво. Министърът обясни, че за да се начертае във времето по-ясна и перспективна европейска обща селскостопанска политика за земеделския бранш, изключително важен е начинът на финансиране, който предстои да се обсъжда. „За нас като правителството, като част от което е Министерството на земеделието, е изключително важно да усетим пулса, желанието и приоритетите на реалните потребители на тези европейски фондове“, подчерта министърът на земеделието.

Румен Порожанов допълни, че е стартирал дебат на ниво ЕС с първия въпросник. Подадени са над 350 хиляди предложения, като най-много са от Германия – 46%, от Франция и Италия - 15%, а от България са близо 1000. „Въпросникът ще бъде анализиран, обобщен и се очаква през месец юли еврокомисарят по земеделието да обяви резултатите и да излязат първите насоки”, каза още той. По думите му дебатът в България започва навреме и той ще продължи и след като Комисията даде съответните насоки. Същинската работа по новата ОСП ще се проведе след септември и по време на българското председателство на ЕС.

„Не съм революционер, но съм практичен човек, който се стреми да направи администрацията работеща и нямам съмнения че това ще се случи“, категоричен бе министър Порожанов. Имало и затлачени проблеми, за които решенията ще бъдат трудни.

„Само по ОСП тематичните работни групи, които ще ръководи българското председателство през 2018 г. са 53“, съобщи министър Лиляна Павлова. В дискусиите участваха представители на Европейската комисия, Естония, Холандия, Австрия и Италия. Организатори на семинара са Института за агростратегии и иновации, както и „ИнтелиАгро“. През септември и ноември ще има още две събития по темата.

Министър Порожанов: Над 80% от договорените проекти по подмярка 4.1 са за земеделска техника

IMG 2584Над 80% от договорените проекти по първия прием на подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. са свързани със закупуването на земеделска техника. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на десетото издание на Международното специализирано селскостопанско изложение БАТА АГРО 2017 на летището в Стара Загора. По думите му, при втория прием по подмярката, който в момента се обработва, ситуацията е идентична.

Министър Порожанов допълни, че един от основните приоритети на Министерството е по-голяма стабилност в доходите на българските фермери и инвестирането в модерна селскостопанска техника е от голямо значение за това. До края на този програмен период фермерите разполагат с 5,4 милиарда евро за директни плащания. Отделно в периода 2014-2020 година за България са предвидени около 2,3 милиарда евро за мерки по Програмата за развитие на селските райони. Министърът подчерта, че е много важна темата за бюджета в новия програмен период. „Многогодишната финансова рамка, която се надявам да бъде подготвена до края на 2017 година, ще бъде без една водеща икономика-Великобритания. Това означава, че като цяло финансовите параметри и възможностите за разходи, ще бъдат намалени,“ заяви още Румен Порожанов.

В тазгодишното изложение участват 218 фирми, които са заявили участие на изложбени площи от 35 000 кв. метра. От тях над 1000 кв. метра са за сектор „Животновъдство“, на който за първи се поставя акцент. Съпътстващата програма на събитието отново ще бъде с практическа насоченост спрямо бенефициентите по европрограми в земеделието.

 

 

 

Министър Нено Димов ще открие второто издание на конкурса „ЕКООБЩИНА“

tabelaМинистърът на околната среда и водите Нено Димов ще открие второто издание на конкурса „ЕКООБЩИНА“. Той се организира от Френското посолство в България, в партньорство с Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Инициативата е под патронажа на президента на Република България.

За втора поредна година Оперативна програма „Околна среда“ ще осигури учебно пътуване във Франция за представители на общините лауреати в две от общо четири категории –  „Устойчиво управление на водите” и „Устойчиво управление на отпадъците“.

Събитието е на 16 май, вторник,  от 10:00 часа, в сградата на Френския институт в София на пл. „Славейков“ №3.

 

 

 

Облачността ще намалява

Облачността днес ще се разкъсва и намалява. Около и след пладне над югозападните райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места там ще превали, прогнозират учените от НИМХ при БАН. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са между 21 и 26 градуса. 

Атмосферното налягане ще бъде без съществена промяна.  

c078b7144cd8ae792a9572d8ebc39222

Със съвместни инициативи РИОСВ-Варна и БД „Черноморски район“ отбелязаха Световния ден на Земята

 Експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна и Басейнова дирекция „Черноморски район“ проведоха съвместни инициативи в гр. Варна по повод Световния ден на Земята – 22 април.

Интерактивен открит урок с малчуганите от  група при ДГ „Слънчо“ се проведе днес. Децата получиха знания и споделиха опит за опазване на „общия ни дом – Земята“. С ентусиазъм и вълнение се включиха в засаждане на билки и цветя. Обещаха да ги поливат редовно и да се грижат за тях, а когато поникнат – да изпратят техни снимки.

18049710 10155290949439850_1160484418_o-редНад 120 деца от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ откриха Седмицата на Земята. С песни и танци, те изразиха отношението си към опазването на природата. В актовата зала на училището бяха представени ръчно изработени макети от природни и отпадъчни материали.

Седмокласници от ОУ „Йордан Йовков“ участваха в състезание на тема „Магията на природата“. Те показаха завидни знания за многообразието в природата и опазването на околната среда.

Световният ден на Земята се превръща в международно събитие през 1990 г. Неговата цел е да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят. Основните усилия са насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. България се присъединява към инициативата на 22.04.1992 г.  Тази година кампанията се провежда под мотото „Повишаване на знанията за околната среда и климата“.

 

 

 

На втория ден след Великден започва Светлата седмица

Voskresenie Hristovo_Resurrection_of_ChristСветлата седмица в християнския празничен календар започва веднага след Възкресение Христово и завършва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.

В дните на Светлата седмица се прославят светиите:
в Светли понеделник - светите апостоли;
в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей;
в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков;
в Светли петък - св. ап. Петър;
в Светла събота - св. Йоан Кръстител.

Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда. Според народните поверия на Светли понеделник, наричан още Разтурнипонеделник или Разметнипонеделник младежи излизали извън селището, разделени на две групи, като търкаляли група срещу група червени яйца. Според народната традиция с този ритуал се цели предпазването от градушка и предизвикването на плодородие. На Светлата или Празната сряда се изпълнява обичаят „Мара Лишанка" от девойки, които са лазарували. Те правят кукла от откраднати чехли на бременни жени, която кукла наричат Мара Лишанка. След като измият лицето на булката и своите лица, се надяват, че са изпълнили добрата магия, за да бъдат обикнати от добри момчета, а не от зли змейове, от които да имат деца. В същия ден се играе и така нареченото Ладино хоро, в което отново участват момичета лазарки. В петък след Великден българинът празнува Лятна Св. Петка. Край църкви и манастири с името на светицата се организира празник с борби, състезания и игри. На връщане от празника всеки гледа да срещне бременна със сукалче, защото се счита, че те носят голямо щастие. В този ден се обхождат градините и нивите за предпазване от градушка и за плодородие.

Светлата седмица приключва с Томина неделя, когато се боядисват яйца за душите на умрелите.
С тази неделя завършва първата изключително тържествена и празнична седмица след празника Възкресение Христово. Основното събитие, което се възпоменава и присъства в евангелието, е явяването на Исус Христос на неговите ученици, на което присъства и апостол Тома. Църквата ни припомня това събитие, защото Христос чрез уверяването, което е дал на Апостол Тома показва, че вярата от една страна има нужда от това да бъде проверена на практика, да има едно житейско удостоверяване, но от друга страна Исус Христос се обръща към Тома с думите: „Тома, ти повярва, защото ме видя, но блажени са тези, които са повярвали без да са ме видели”. Така Исус Христос посочва, че много по-силна е тази вяра, която не търси физическото, сетивното уверяване. Това е посланието на днешния ден, който всъщност възпроизвежда цялата пасхална радост от Възкресението. На този ден Иисус Христос дава специална власт на своите ученици - да прощават грехове. Чрез даването на благословията на Светия дух, той „учредява” свещенството в църквата. Това е вторият главен момент в евангелското събитие на днешния ден. След като самият Исус Христос възкръсва, побеждава смъртта, учредявайки своята църква, той дава на апостолите една специална власт за свещенодействие. Затова те да продължат неговото спасително дело вече като дело на църквата с блaгодатта на Светия дух.

 

 

 

 

Над 500 проверки са направили инспекторите от ИАРА

Oбщо 527 проверки са направили инспектори от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури за периода от 1 април 2017 г. до 12 април 2017 г. на територията на страната. Установени са 38 нарушения, за които са съставени актове за установяване на административни нарушения, информират от земеделското министерство. 

Иззети са мрежи с обща дължина 3 630 м, 5 лави с 380 куки, 13 въдици с макари и една лодка с твърд корпус. Количеството иззета риба е 180 кг.

Проверките са извършени на река Дунав, река Тунджа, в акваторията на Черно море, на язовирите Ястребино, Пясъчник, Тича и Телиш, както и на обекти за продажба на риба и рибни продукти в търговската мрежа.

iara 1

 

 

 

 

Данъчно престъпление при търговия със зърно за 2 милиона лева

a0c8f2161e94ad6d9bb2bfaf9a34e233Окръжната прокуратура във Варна предаде на съд двама братя за данъчни престъпления в особено големи размери, съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура в крайморския град, пише dnes.bg.

Те са извършили престъпленията като пълномощници на еднолично дружество, което е търгувало със зърно.
Срещу единия брат е повдигнато обвинение за укриване на ДДС от близо 1,4 милиона лева. Според прокуратурата другият обвиняем е укрил данък от 791 583 лева.

Престъпленията са извършени чрез представяне на фалшиви декларации и фактури за периода ноември 2009 - юли 2010 година.
Единият от братята и в момента е в затвора, където изтърпява присъда, пак за данъчно престъпление, допълват от прокуратурата. Другият също е осъждан, но е реабилитиран.

Ако двамата бъдат признати за виновни, наказанието е от 3 до 8 години затвор и конфискация на част или на цялото имущество.

 

 

 

Две обществени поръчки на МЗХ се проверяват от прокуратурата

mzhДве обществени поръчки за юридически услуги за почти 1 млн. лева е дал на прокуратурата служебният земеделският министър Христо Бозуков. Те са свързани с т.нар. Кодекс за поземлените отношения, съобщава bgonair.bg.

Според министъра договорите са сключени с една и съща външна адвокатска кантора, въпреки че министерството разполага с експерти и административен капацитет да се справи и с двете задания.

И двете поръчки са на стойност по 385 000 лв. без ДДС.

 

 

 

 

Още статии ...

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo