AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Новини Категории

Посещение на Младежкия воден парламент в Природозащитния център на БДЗП „Пода“ до Бургас

thumb6 PodaVisitAug6На 23.08.2016 г. Природозащитният център на БДЗП „Пода“ бе домакин на 60 млади хора от Младежкия воден парламент, провеждащи своето лятно екоучилище под название „Бургаски езера”. То се осъществява от Министерството на околната среда и водите с организационната помощ на басейновите дирекции „Черноморски район“ и „Западнобеломорски район“. Участват ученици от 11 населени места в България, както и представители на френския Младежки воден парламент към Агенция по водите „Артоа-Пикарди” и Международната организация „GoodPlanet” в Белгия.
 

Българският Младежки воден парламент е създаден през 2011 г. Той е част от Европейския и Световен младежки воден парламент. Цел на организацията е да мотивира и подпомага екологичното образование и възпитание на младите хора в сферата на опазването на водите и водните екосистеми.
 

Посещението бе особено важно както за домакините от БДЗП, така и за учениците по няколко причини. Темата, по която работят младите „парламентаристи“, е състоянието и опазването на водите и водните екосистеми, а няма място в България, което да илюстрира този проблем по-добре от защитената местност „Пода“! Както е известно, до 1970-тa годинa „Пода“ е бил мястото, където петролната рафинерия „Нефтохим“ е изхвърляла отпадъците от преработката на нефта, т.е. – напълно лишен от живот терен. След като депонирането на отпадъци е спряно, удивителните възстановителни способности на природата връщат постепенно естествената флора и фауна. Към тях след 1989 г. бяха добавени мащабни природозащитни дейности на БДЗП, благодарение на което днес „Пода“ е рекордьор по многообразие на видове птици със своите 281 вида само на 1 квадратен километър площ!
 

БДЗП е най-естественият домакин на лятното екоучилище и защото едно от най-значимите постижения на нашата организация е предложената и обявена от държавата мрежа Натура 2000. Тя обхваща 22% от територията на България и опазва не „птичките и пеперудките“, както някои се опитват да представят нещата, а изворите на всички български реки, т.е., един от най-стратегическите ресурси на страната ни.
 

Посещението на младите „парламентаристи“ е знаменателно и заради това, че от тези хора и от тяхното поколение зависи бъдещето на природата. „Вие сте тези, които утре ще решават съдбата на българската природа. И съм убеден, че с вашето по-остро чувство за справедливост, по-висок морал и с вашата по-чиста ценностна система природата на България и Европа ще бъде в едни по-добри ръце!“ – каза при представянето на „Пода“ д-р Петър Янков от БДЗП.
 

В четири групи, водени от практикантката в Природозащитния център Джесика Бич от Университета във Виена, от доброволката от Бургас Радина Атанасова и от служителите на центъра Радослав Молдовански, Ивайло Иванов и Петър Янков, учениците от Младежкия воден парламент се запознаха с удивителната история на защитената местност, наблюдаваха пеликани, чапли, орел змияр и други интересни птици, посетиха укритието за наблюдение и фотографиране на птици. Особен интерес предизвика вземането на проби от водата в защитената местност и определянето на качествата й и на установените в пробите водни организми.
 

Реакцията на учениците и техните ръководители показа, че посещението е поредният случай на действие на магията на видяното, докоснатото, наученото и почувстваното в Природозащитния център „Пода“! Магията, която връща отново и отново тук повечето от хората, дошли веднъж в това удивително място.

 

 

 

Министър Танева: Инспекторатът на МЗХ ще провери сигнала за ползване на лек автомобил от СЦДП

2556TanevaЕкип на Инспектората на Министерство на земеделието и храните е изпратен днес да провери сигнала за ползване на лек автомобил от Северноцентралното държавно предприятие (СЦДП) в град Габрово. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на брифинг пред журналисти в Министерски съвет. Поводът за извънредния брифинг е репортаж в национална телевизия, в който бе обявено, че директорът на предприятието инж. Иван Недков е обявил обществена поръчка за кола под наем за  72 000 лв. годишно.

Министър Танева посочи, че МЗХ е забранило да се инвестира в покупка или други форми на придобиване на леки автомобили, които не са за обслужване на горскостопанските дейности. По думите й, до петък проверката ще установи дали автомобилът, който е негоден да обслужва горскостопанската дейност, се използва от предприятието. „Ако при проверката бъде констатирано неизпълнение на разпорежданията на МЗХ, ще предприемем съответните мерки за наказание спрямо директора, включително и отстраняването му от длъжност според степента на нарушението”, категорична бе Десислава Танева. Тя обясни, че ресорният заместник-министър на земеделието и храните доц. Георги Костов е забранил ползването на автомобила и е разпоредил договорът за наем да бъде прекратен.

Децата в Шумен изработваха сурвакници

001535197-bigКак се изработват традиционните български сурвакници и каква символика крият вплетените в тях вълнени конци и плодове, научиха децата в Шумен в традиционната Коледна работилница, която се организира всяка година от регионалния исторически музей града.

Първият урок в детската коледна работилница е как се изработва традиционната българска сурвакница. С това историческият музей в Шумен постави началото и на тазгодишното празнично обучение. С помощта на музейните специалисти, първокласници от начално училище „Илия Блъсков” си направиха сурвакници от дрянови клони, украсени с пуканки, прежда, сушени плодове и кравайчета. Децата научиха как нашите баби са празнували Рождество Христово.

При изработването на сурвакниците децата научиха повече и за символиката на вложените в тях украси, както и за наричанията на Сурваки.

Коледната детска работилница в шуменския музей ще продължи до 21 декември. Дотогава децата от Шумен ще видят и възстановки на празниците Игнажден и Бъдни вечер, а старите обичаи от региона ще бъдат възпроизведени от самодейци от селата Мадара и Кюлевча.

Автор: Дияна Желязкова

 

 

 

По-скъпи ябълки очакват в Германия

appleГерманският потребител ще плаща повече за ябълки местно производство, прогнозира Земеделският съюз на страната. Горещините и сушата направиха 2015-та трудна за стопаните. При плодовете се очаква спад в реколтата, което ще се отрази и на крайните цени.

При ябълките добивите ще са с около една пета по-малки от рекордните, постигнати миналата година. Тази есен се очаква овощарите да приберат 885 хиляди тона, т.е. 8 процента под средното за последните три години.
Най-големи загуби ще имат стопаните в Северна Германия, по бреговете на река Елба. Тяхната реколта ще бъде с една трета по-малка, или общо 245 хиляди тона. Край Боденското езеро, друг голям производствен регион, ще бъдат прибрани 210 хиляди тона, минус 25 процента в сравнение с 2014-та.
Ябълките са най-важният плод за германското овощарство. При други плодове, като ягоди и сини сливи, също се очаква спад. Прогнозата на Земеделския съюз е за 155 хиляди тона ягоди, сравнени със 168 хиляди през миналата година, и 48 хиляди тона сливи, 8 хиляди по-малко от 2014-та.

 

 

 

 

Всеки трети фермер в Германия ползва смартфон

Farm June33,1% от фермерите в Германия са в интернет и ползват смартфон, когато са  в движение, информира порталът agrarheute.com. Според данните на специално проучване над 6% от стопаните ползват таблети, а 20,7% ползват и двете. Почти 90% от тях използват модерните технологии и в ежедневната си работа. В допитването са участвали около 300 земеделски производители. От компанията организатор на проучването уточниха, че резултатите нямат представителен характер за цялото население.
Почти половината или 44,8% от фермерите във федералната република планират увеличаване на инвестициите през следващите две години за закупуване на таблет или смартфон. 58,4% планират да се сдобият с таблет или смартфон, или и двете. Едва 23,8% не желаят да имат подобно устройство.  Запитани са повече от 620 фермери, които използват инсталации на биогорива дали ползват таблети и смартфони. Резултатите са показали, че  51,8% от тях притежават смартфон, а 29,8% - таблет. Само 3,4% от тях обаче биха инвестирали в закупуването на смартфон. Още по-малко - 1,8% от анкетираните биха желали да имат таблет.

 

Астрономическото лято започва днес в 13.51 часа

460x338Днес в 13.51 часа започва астрономическото лято, съобщи Агенция „Фокус”. Атмосферното налягане бавно ще се повишава и в края на денонощието ще се доближи до средното за месец юни. Максималните температури за деня, в повечето места, ще са между 21° и 26°, в София около 21°.

Теми от пресата на 18 юни

newspapers„Следят с чип дървесината“, информира в.“Стандарт“

На камионите, които превозват дървесина, ще бъде поставян чип за проследяване, предвижда проект на Стратегически план за развитие на горския сектор. Въвеждането на новата система за проследяване на дървения материал ще струва 12 млн. евро, като основният ресурс се очаква да бъде набавен от Програмата за развитие на селските райони. С парите ще бъдат изградени и пунктове за проследяване на дървесината. В тях специални четци ще проверяват данните от чиповете на камионите - количеството и качеството на дървесината. Новата система за борба с бракониерите трябва да бъде въведена до 2018 г. Изграждането на български "Ноев ковчег" за дървесните видове е друга дейност, предвидена в Стратегическия план. В специална банка ще се съхраняват семена от видовете, които виреят на наша територия.

„Чакат рекордни добиви от сливи и ябълки“, пише в.“Монитор“

Заради обилните дъждове през тази година очакваме много висока реколта от сливи, ябълки и праскови. „Дъждовете се отразиха добре на плодовите дървета. Валежите не само напояват, но и торят дърветата. С дъждовете се внася в почвите азот, който се извлича от атмосферата и се получава едновременно две в едно – поливане и торене”, съобщи за „Монитор” проф. Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив. Само  при част от черешите има проблеми макар в момента да продължава масовата им беритба. "Някои сортове бяха директно засегнати и се получи напукване и гниене. Който закъсня да обере, пострада много”, каза той. Един от най-хубавите и едри сортове - „Бигаро Бюрла“, е изгнил, същият проблем има и със сортовете „Сънбърст“ и „Кордия“.

„Кълнове- „живата“ храна, която подмладява“, пише в. 24 часа“

Варивата - едни от първите растения, култивирани от човека, са много полезни за сърцето. Освен това понижават риска от диабет и съдържат важни аминокиселини. Но ако се оставят да покълнат, те стават с над 300 пъти по-полезни - с толкова нарастват благотворните вещества в тях. Покълналите зърна на боба например съдържат също толкова протеин, колкото и месото, само че без холестерин, хормони и други вредни съставки.
Според научни изследователи едно от тайните лечебни средства на гръцкия лекар Хипократ - бащата на медицината, били кълновете. Те се използват широко и в тибетската медицина, защото при покълването съставът на зърната се променя и става по-лесноусвоим от организма - белтъчините се превръщат в аминокиселини, нишестето в захари, мазнините - в мастни киселини. Витамините и ферментите в кълновете подмладяват организма - възстановяват остротата на зрението, косата и кожата стават красиви, а зъбите - здрави.

Врабчето е № 1 в Германия

vrabcheЗа поредна година обикновеният врабец е най-често срещаната птица в германските градове, пише порталът proplanta.de. Във всяка градина, всеки парк и всяка друга зелена площ живеят средно по 6 представители на този вид. На второ място са косовете, с малка преднина пред синигерчетата.

Прочети още...

Сибирски котки от Добрич ще участват в международна изложба

sibirski kotkiВторият лицензиран развъдник за сибирски котки у нас се намира в Добрич. Той е приютил общо девет породисти животни и първото поколение вече е факт. В края на май част от тях ще участват в международна изложба, която ще се проведе в Двореца на културата и спорта във Варна.

Черен, пухкав и огромен красавец дава повод на семейството на Венера Костадинова от Добрич да помисли за създаването на развъдник за котки с родословие. Като любител на дългокосместите породи, Венера Костадинова се спира на сибирска котка.   

Прочети още...

Фирма доставя опасна храна на депутатите и президента

babh-logoСпряна е дейността на фирмата, която осигурява храна за администрацията на президентството и Народното събрание. За това информира изпълнителният директор на Агенцията по храните проф. Пламен Моллов.
Фирмата, за която се предполага,че приготвя и доставя храна за двете институции е проверена след подаден сигнал от т.нар. „таен агент“. Проверката е започнала още в края на миналата седмица.
Откритите нарушения създават опасност за здравето на хората. Дейността на фирмата-доставчик е спряна до премахване на нередностите, информираха още от контролния орган. Междувременно от прессекретариата на президенството коментираха, че приготвянето на храната за държавния глава се извършва изцяло под контрола на Националната служба за охрана и процесът няма отношение към външни доставчици.

Сезонът за борба с градушките В Ст. Загора стартира по-рано

gradushkiРегионалната дирекция за борба с градушките в Стара Загора е готова да започне дейността си още в края на месеца. Заради по-ранното развитие на селскостопанските култури тази година активният сезон за борба с градушките ще стартира по-рано в сравнение с предходни години.
Видео
Област Стара Загора е една от най- рисковите от падането на градушки в страната. В село Петрово, област Стара Загора, се намира един от деветте командни центрове в страната за борба с градушките. Тази година активният сезон на дейността им започва с десет дни по- рано от обичайното.

Прочети още...

Редки породи котки на изложба в София

kotkaРедки породи котки ще бъдат показани на специализирана изложба в София на 26 и 27 април. В проявата, която има и състезателен характер, ще дефилират около 40 котки.

Публиката ще може да види отблизо изключително редкия Украински левкой – специално селектирана котка, която накратко може да бъде описана като сфинкс с клепнали уши. Гладката им сива кожа има множество гънки, очите са бадемовидни, а физиономията им напомня малко на куче. Причудливото животинче е създадено в Украйна чрез кръстосването на различни породи, като новата е една от най-младите в света.

Прочети още...

Честваме Деня на Земята!

greenОтбелязваме международния Ден на Земята. Тази година честванията преминават под мотото “Зелените градове: да мобилизираме милиони хора за създаването на устойчива и здравословна околна среда”. Ежегодно на 22 април над един милиард души в 190 страни по света вземат участие в дейности, посветени на инициативата. Темата тази година е „Зелени градове”. Ние можем да преобразим нашите градове и да създадем устойчиво бъдеще чрез повече инвестиции в устойчиви технологии.
Зелен град е този, който черпи енергия от възобновяеми източници, състои се от сгради, които са енергийно ефективни, опазва водите и намалява отпадъците.

При какви условия младите фермери ще получават допълнително подпомагане на хектар

AGROFOUMМного често в предаването АГРОФОРУМ ви показваме супермодерна и високопроизводителна техника. Причината е, че без нея няма как да правите печелившо земеделие. А дали е възможно за 24 часа да бъдат засети над 3 хил. дка със слънчоглед? Това си е направо рекорд. И той наистина беше поставен съвсем наскоро в Плевенския регион.

Прочети още...

Бели мечки - бебета в Мюнхен

knutЗоологическата градина „Хелабрун“ е домът на 14-седмични бели мечки - близнаци. Двете мечета бяха представени за първи път пред обществеността и се радват на голямо внимание от цял свят.

Смъртността сред живеещите в плен бели мечки обикновено е много висока. Първите 14 седмици от живота си бебетата са прекарали с майка си Джована в „Дома за майки и деца“ в зоологическата градина. Бащата на близнаците, 14-годишният Йоги, в момента - вероятно до есента на 2014 - ще живее в зоопарка „Вилхелма“ в Щутгарт, където прави компания на бялата мечка Корина. Той представлява опасност за малките, тъй като вижда собствените си наследници като потенциална плячка и би могъл да ги изяде.

Соколи пазят летища

sokoliЗа 6-та поредна година в рамките на „Природа, лов, риболов” Българската асоциация на грабливите птици  прави демонстрации на ловни соколи. Те са атракция за всички посетители и най-вече за децата.  
Тази година на щанда на Българската соколарска асоциация може да се видят 2 сокола – Хариет и Синдиле, което в превод от суахили означава „борец за живот”. И двете птици са потомци на мишелов на харис и сокол, които са участвали и в други изложения. Хариет и Синдиле са на 10 месеца, но това не им пречи да са съвършени ловци.

Прочети още...

Рекорден брой участници и посетители на АГРА 2014

AGROFOUMАктивно присъствие на над 470 фирми от 22 държави отчете Международното селскостопанско изложение, което се проведе в Пловдив. Форумът демонстрира най-новите машини и технологии за ефективно производство, софтуерни решения, семена, препарати за растителна защита, финансови и консултантски услуги.
Кампанията по засяване на пролетните култури върви с пълна сила. Земеделските производители трескаво избират своите фаворите и технологии при зърнените култури, за да надградят производството си.
Тракторите се делят на няколко вида. Но най-разпространени са колесните. За тях ще поговорим сега, както и с какви машини могат да бъдат оборудвани.

Прочети още...

Още статии ...

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo