AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Новини Категории Балкани

Балкани

Главният прокурор на Гърция разпореди спиране на фермерската блокада

5126310873d7c10377b6db3376b836ecГръцкият главен прокурор Ефтерпи Куцамани е разпоредила съдебните органи в страната да предприемат действия срещу протестиращите фермери, които от седмици блокират основни пътища и гранични пунктове, съобщи гръцкият сайт "Екатимерини", цитиран от "Дневник".

"Считам за моя отговорност да напомня за вашето задължение да се намесите с подкрепата на полицейските власти", пише тя в писмо до прокуратурата, посочвайки, че препятстването на свободното придвижване на хора и стоки е престъпление.

Главният прокурор издава разпореждането след повече от месец на протести и блокади от гръцките земеделци срещу данъчната и пенсионна реформа на премиера Алексис Ципрас. Блокадите предизвикаха ответни действия на български превозвачи, които започнаха да правят живи вериги от българската страна на блокираните гранични пунктове.

 

 

 

Парламентът с декларация до ЕС за блокадата на границата

44021402zemedelciЕвропейската комисия да вземе незабавно отношение по случая с блокадата на българо-гръцката граница, включително и да започне наказателна процедура срещу гръцкото правителство. Това призова парламентът в декларация, приета единодушно със 186 гласа "за", пише dnevnik.bg.

В документа се изразява увереност, че няма да бъде допуснато от гръцка страна кризата да доведе до влошаване на двустранните отношения.

Парламентът настоятелно приканва гръцките власти да предприемат необходимите мерки за въвеждане на ред и за осигуряване на свободно движение през границата.

Депутатите настояват отговорните български институции да продължат усилията си за разрешаване на кризата в двустранен план.

Министърът на транспорта Ивайло Московски посочи, че правителството не вярва, че ако се осигури времеви прозорец, той ще функционира устойчиво, затова иска пълно отваряне на границата и изтегляне на цялата селскостопанска техника. Искаме и тяхната полиция да осигури кордон и трасе, за да не могат фермерите да се върнат и да блокират пътя отново с техника, добави той.

По думите му българското правителство не вярва на гръцките власти, че не може да гарантират пълното отваряне на границата, след като гарантират преминаването за по няколко часа. Подиграват се брутално с близо 5000-6000 камиона, при това ние задържаме във вътрешността на страната много тежкотоварни превозни средства, обясни още министърът. И се усъмни, че едва ли положението може да продължи така дълго време.

Да направим всичко възможно, ако трябва да дойдат представители на ЕК или други държави да констатират щетите от тези незаконни действия. Тяхното поведение е безобразно - всеки ден има пиянски изпълнения от тяхна страна, умишлено предизвикват нашите превозвачи, коментира Московски. От наша страна шофьорите тотално бедстват. С усилия успяхме да осигурим храна и вода, казва още той.

Според лидера на ВМРО и един от вносителите на декларацията Красимир Каракачанов става въпрос за вътрешнополитически проблеми в Гърция, които умишлено гръцките административни власти не решават. Напомни, че не едно или две правителства са били поставени пред изпитанието да решават проблем, който не зависи от българските власти и не е предизвикан от българските граждани.

По думите му блокадата на границата показва, че в Гърция определени съсловия и политически формации си позволяват да решават вътрешнополитическите си проблеми, ощетявайки стотици хиляди български граждани. Превозвачите наистина са най-потърпевши, но в същото време потърпевши са български икономически субекти, които разчитат на превозваните товари. Само за последния случай, над 200 малки предприятия, предимно в Югозападна България, затвориха и спряха работа поради липсата на суровини.

Депутатът от БСП Валери Жаблянов коментира, че Гърция е потърпевша от несправедливите отношения в ЕС. "Държава, която бе поставена на колене, унижавана системно и последователно. Къде беше тогава нашето общество да защити колегите си", попита той. "Днес видяхме, че БСП, освен да защитава интересите на Русия може да защитава и интересите на Гърция. Само, че ние сме в тази зала, за да защитаваме инмтересите на българското общество", отговори му Борис Станимиров от Реформаторския блок.

 

 

 

Сърбия се обяви срещу ГМО

protest-gmo-hrana-proizvodi-tanjug-jaroslav-pap-jpg 660x330По-голяма част от сърбите се обявиха срещу ГМО, обединявайки се в инициативата „Сърбия без ГМО“, пише UkrAgroConsult. Дискусията в страната  за и против ГМО дотолкова се разпали, че раздели обществото на две групи. Лагерът на привържениците към който се числи и правителството изтъква, че употребата на генно модифицирани организми в сфери като селското стопанство е изискване на Брюксел. Този въпрос доби актуалност след като от ЕК започнаха да публикуват ежегодни доклади за готовността на страната да се присъедини към Общността. Към момента Сърбия е на ниво кандидат за член на ЕС. Според Брюксел, ако страната иска да е част от Световната търговска организация трябва да приеме ново законодателство за ГМО, което да хармонизира използването им с европейските стандарти. Това означава, че управляващите трябва да променят приетия през 2008 година закон с който се забранява използването им. На 24 май се проведоха мащабни протести на противниците на ГМО в някои от най-големите градове на страната като Белград и Нови Сад. Предстои да стане ясно дали Белград ще се съобрази с Брюксел или с мнението на обществеността.

Шест нови смъртни случая в резултат на свинския грип са регистрирани в Гърция

Swine-flu-e1452782460858Шест нови смъртни случая в резултат на грипния вирус H1N1 са регистрирани в Гърция. С това броят им достигна 100 души за последните шест седмици.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията 106 болни от грип се намират в интензивните отделения на различни болници в страната. Общо 310 заразени със "свински грип" са преминали през интензивните отделения в Гърция от началото на година. По думите на специалисти, вирусът се насочва предимно към стари хора, деца и тийнейджъри. Очаква се свиване на епидемията през следващия месец.

 

 

 

Български и румънски фермери обменят опит в борбата с климата

niva3Климатичните промени са предизвикателство за фермерите от цяла Европа. Обмяната на опит при отглеждането на културите става неотменна част от всеки агросеминар. На среща край Варна Ханс Поулсен сподели пред български фермери начините, чрез които отговаря на предизвикателствата на климата при отглеждане на рапица в Румъния.
Ханс Поулсен обработва 61 000 дка в съседна Румъния. При отглеждането на рапица той прилага различна технология, която той дискутира на семинар край Варна с българските си колеги. Едно от основните предизвикателства във фермата му е продължителното засушаване, съчетано с високи температури.

Прочети още...

Гръцките фермери отново протестират на гръцко-българската граница

protestВтора седмица продължават ефективните протести на земеделските производители в Гърция срещу осигурителната и данъчна реформа на правителството. Днес те се заканиха с трактори и селскостопански машини да блокират всички основни пътища, пристанища и сухопътни граници, съобщава БНР.

До този момент официална информация до българските власти за по-продължителна блокада на гръцко-българската граница няма. Това са заявили от Главна дирекция „Гранична полиция“ по повод намерението на гръцките фермери да блокират основни пътища, пристанища и гранични пунктове от 12 до 18 часа. Ако това обаче се случи, в  района на граничните пунктове "Кулата“ и "Илинден“ на наша територия, са предприети необходимите действия за организиране на местата за спиране и изчакване на автомобилите в аварийната лента.

При по-продължителна блокада, областната управа в Благоевград, кметовете на общините около основните  международни пътища, свързващи ни с Гърция, органите на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация“ и МВР са в готовност да обособят и други места за спиране на автомобилите, както и информиране за използване на други маршрути, ако някои от граничните пунктове бъдат отворени по-рано.

Има вероятност земеделски производители и преработватели от Санданско-Петричкия и Гоцеделчевския район да  подкрепят протеста на колегите си от Гърция, но само символично, за да не се създават безредици.

 

 

 

Представиха проектонаредбата за млади фермери

mzh-sgrada2Министерството на земеделието успя да подготви най-после промените в наредба 9, които регламентират условията и реда за кандидатстване по мярката „Млад фермер”. Проектът, заедно с таблицата за изчисляване на средния икономически размер на стопанствата, е качен на страницата на агроведомството.
Наредбата трябва да бъде изложена на сайта на ПРСР за срок от 14 дни, след което агроведомството ще издаде заповед за откриване на прием по мярка 112 „Млад фермер“.

Прочети още...

Теми от пресата на 31 юли

press 1"Спира дрането на родните производители с абсурдни такси", четем във в. "Монитор"
Плащането на абсурдни такси за фирмите, които зареждат търговските вериги, ще бъде

прекратено с промените в Закона за защита на конкуренцията, който депутатите приеха на първо четене. Един от най-големите проблеми на родните производители е налагането на много, неоправдани и високи такси, срещу които не винаги стои реална услуга. Това стана ясно от думите на Корнелия Нинова, един от вносителите на законопроекта в Народното събрание. Такса "рожден ден на магазина", такса за стелажи, такси за реклама върху количките, както и такса за организиране на боулинг турнири на администрацията на магазините са част от отстъпките, които компаниите са правили в полза на веригите.

Прочети още...

Дъждовете могат да смъкнат реколтата в Добричко

 

pshenica22Очакванията за добра реколта от пшеница в Добруджа могат да бъдат провалени заради климатичните условия. Ежедневните валежи са предпоставка за развитието на болести и неприятели в житните растения. Фермерите се опасяват, че това ще смъкне както добивите, така и качеството на зърното от новата реколта.
Какво е състоянието на пшеничните посеви и ще се сбъднат ли надеждите за добра реколта? Това е въпросът, който стои ежедневно пред всеки земеделски производител от Добричка област.

Прочети още...

Швейцария наложи забрана за внос на месо от Румъния

porkШвейцария забрани вноса на месо от Румъния заради наличие на африканска чума по свинете. Това информира порталът UkrAgroConsult. Припомняме че сред страните, на които беше наложена подобна забрана са България, Хърватия и Латвия. Забраната засяга вноса на свинско месо и всякакви вторични продукти от този вид живтни. По-рано забрана за внос на румънско месо беше наложена  и от Русия.

 

 

 

Турция очаква по-слаба зърнена реколта

zarnoПрез тази година се очаква Турция да събере по-слаба зърнена реколта, информира порталът UkrAgroConsult. По данни на местната статистика общите добиви се очаква да достигнат 33,7 млн. тона, което ще е с 10% под резултатите от предходната година. В това число се включват 19,8 млн. тона пшеница, 6,9 млн. тона ечемик и 5,5 млн. тона царевица. За сравнение през миналата година фермерите са прибрали 22,1 млн. тона пшеница,  7,9 млн. тона ечемик и 5,9 млн. тона царевица.

Прочети още...

Теми от пресата на 23 юни

press 1„Дъждовете качиха цените на зеленчуците“, информира в. „Монитор“

За около седмица българските домати на едро поскъпнаха средно с 10 ст. до 1,46 лв./кг, като според търговците основната причина е намалялото предлагане, породено от проливните дъждове.
За времето от 12 до 20 юни
по-голямо

Прочети още...

Русия става основен износител на слънчогледово олио за Турция

olio3Русия се явява един от най-перспективните търговски партньори на Турция и може да стане основен износител на слънчогледово олио за местния пазар. Това информира порталът UkrAgroConsult. Страната също така води преговори с доставчици от  България, Румъния и Молдова. Също така се планира увеличаване на вноса на слънчогледово семе от 0,8 на 1 млн. тона. Подобен ръст на вноса се обяснява от по-слабото  производство на маслодайни култури в Турция. Страната ще увеличи също преработвателните си мощности с цел увеличаване на доставките за Ирак и Сирия.

Фермери от Балканите се събират в гр. Трън

yogurt 2Фермери от Балканите се събират на 27 юни, когато ще се проведе Празник на киселото мляко в град Трън. Организатор е Асоциацията на млекопреработвателите, която цели да превърне форума в национално и регионално събитие на Балканите.

На празника ще се съберат фермери от България, Сърбия, Румъния, Македония, Гърция и Турция. Те ще обменят полезна за тях информация за проблемите и добрите практики в сектора. Ще присъстват и представители на бизнеса, научни работници и държавни служители. Предвидено е провеждането на научно-практическа конференция за обмяна на добри практики и диалог с представители на земеделското министерство и Агенцията по безопасност на храните за изясняване на проблемни ситуации и получаване на актуална информация по нормативните уредби. Организаторите посочват, че за Празника на киселото мляко са поканени много гости от страната и чужбина, представители на фирми от Сърбия, Италия, Гърция, Македония, Унгария.

 

 

Санкции грозят собствениците на пустеещи земи

mzh-sgrada3До 15-ти май ще бъде сформирана работна група, която ще се занимава с въпросите за комасация на земеделската земя. За това информира ресорният министър Димитър Греков, като допълни, че се предвиждат глоби за собствениците на пустеещи земи.

Експертите в работната група ще обсъдят и ще предложат различни варианти за решаване на въпросите за окрупняване на земята.  Ще бъде обърнато специално внимание и на проблема с т.нар. „

Прочети още...

Турция увеличава вноса на руска пшеница заради сушата

zarnoПродължителното засушаване в началото на годината в Турция оказва влияние върху развитието на посевите с пшеница в страната, и ще доведе до увеличаване на вноса от Русия. Това информира порталът UkrAgroConsult. Пролетните дъждове наводниха полетата с житни култури и доведоха до разпространяване на болести. В информацията се припомня, че през миналата стопанска година в страната бяха събрани рекордните 22,1  млн. тона пшеница. За 2014 година се очаква общите добиви да достигнат 17,3 млн. тона. За периода юни 2013-април 2014 година Турция е внесла 3,7 млн. т. пшеница спрямо 2,7 млн. тона в предходната година. Както е известно Турция вече обяви търг за внос на зърно. Турският национален съвет по зърното определи квота за вноса на 2,5 млн. тона пшеница, 1 млн. тона ечемик, 500 хил. тона царевица и 200 хил. тона ориз.

Румъния е изнесла рекордни количества зърно през пристанището в Констанца

zarnoПрез 2013 година Румъния е изнесла рекордни количества зърнени и маслодайни култури през пристанището в Констанца. Това информира порталът UkrAgroConsult. Основната причина е увеличението на производството на аграрна продукция в страната.

Гърция разпродава пристанищата си

Ocean-PortГръцкото правителство е решило да разпродаде всичките си основни пристанища в рамките на  програмата за приватизация. Това информира порталът UkrAgroConsult, позовавайки се на The Wall Street Journal. Атина се надява с този ход да привлече нови частни инвестиции и да открие още работни места. Министърът на търговския флот Милтиадис Варвициотис заяви за гръцки вестник, че се надява частните компании да управляват по-ефективно пристанищата и да имат по-агресивно поведение на пазара. В програмата за приватизация са включени 13 пристанища.

 

 

Български и хърватски бизнесмени преговарят за износа на агнета

ovce4Двама представители на Национална овцевъдна асоциация ще присъстват при визитата на Пламен Орешарски в Хърватия, съобщи за агенция „Фокус”  председателят на браншовата организация на овцевъдите  Бисер Чилингиров.  „Целта е именно да преговаряме с хърватски бизнесмени, за да може агнета да се изнасят там. Хърватският гражданин е голям консуматор на агнешко месо. Досега сме продавали в Италия и Гърция при тегло на агне от 17 - 25 кг. за 5,00 – 5,50 лв. за килограм, а сега говорим за 5,00 лв. при агне от 35 килограма, което е 175 лв. – много добра цена”, допълни той.

Прочети още...

Румънското зърно отново се очаква да е атрактивно за износ

meka psenicaИ през 2014 година се очаква румънската пшеница да е конкурентноспособна на външните пазари, информира порталът UkrAgroConsult. По данни на Töpfer реколтата от пшеница в Румъния през 2014/15 година може да достигне 8,3 млн. тона, което би било с 3,4% повече в сравнение с предходната година. Така страната ще остане сред петте най-големи производители в ЕС  след Франция, Германия, Великобритания и Полша. България, където се очаква реколта от 5,17 млн. тона също стабилизира позициите си. За Румъния се очаква също така производството на ечемик да се увеличи с 19% до 1,84 млн. тона. Страната ще остане вторият най-голям производител на царевица след Франция с 9,8 млн. тона (-12%). В информацията се припомня, че румънската пшеница в последните години оказва доста силна конкуренция на руската борса и на търговете в Кайро, и от август 2011 година нейните оферти са сред най-атрактивните по време на аукционите, организирани от египетската държавна компания GASC. 33% от обема на закупената в Египет пшеница през 2013/14 година се падат на партиди от Румъния. За сравнение делът на закупената от GASC руска и украинска пшеница за споменатия период е бил 29% и 20,6%.

 

 

 

 

Румънските птицевъди искат намаляване на ДДС

kokoshki3Птицепроизводителите в Румъния са твърдо решени да отстояват пред правителството искането си за намаляване на ДДС върху производството. Това информира порталът agrarheute.com. Те искат намаляване на налога от сегашните 24 на 9%, както това беше направено по-рано за хляба и хлебните изделия. Президентът на местната браншова организация на птицевъдите Илие Ван поясни, че подобна промяна и намаляване на данък добавена стойност ще доведе до редуциране на данъчните злоупотреби в сектора.

Прочети още...

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo