AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Новини Категории Европа

Европа

До 2030 година европейските автомобилни компании трябва да намалят вредните емисии с още 30 процента

hibrid5До 2030 година европейските автомобилни компании трябва да намалят вредните емисии с още 30 процента. Такова предложение се очаква да направи Европейската комисия, съобщават германски медии.

Като междинна стъпка е предвидено до 2025 година емисиите да се намалят с 15 на сто. Новите норми трябва да помогнат за достигането на заложените в Парижкото споразумение цели за климата. Те са предвидени за периода от 2022 до 2030 година. Това обаче е възможно, ако се използват предимно електрически автомобили или такива с по-екологични двигатели. Засега от Брюксел нямат намерението да въвеждат определени квоти за електрическите модели, каквито има в Китай например. Вместо това се обсъжда система, при която клиентите да получат стимули за покупката на такива коли.

Конкурс за интегриране на фотоволтаичната технология в исторически сгради

St Pauls_Church_SolarНаграда от 750 хиляди евро ще даде ЕС за най-доброто предложение за интегриране на фотоволтаичната технология в старинни, исторически сгради, пише greentech.bg. Конкурсът „Фотоволтаиката среща историята“ е една от две конкурсни надпревари, които се финансират по програмата „Хоризонт 2020“ и имат за цел да насърчат иновативни подходи за развитие на енергийна независимост.

Интегрирането на технологията трябва да стане по такъв начин, че да се съчетае неуловимо с историческото минало на града, региона, квартала. Решението следва да е измислено така, че да е приложимо и за други исторически места,т.е  да може лесно да се репликира.

Наградата за интегрирана фотоволтаична енергийна система ще отличи европейски защитен исторически градски район, който напълно интегрира в своите сгради фотоволтаична система за генериране и доставка на електроенергия, която да покрива поне 50% от консумацията на електроенергия. В този контекст фотоволтаичната система трябва да включва всички необходими компоненти за подаване на енергия в района.

„В Европа правилата за архитектурно и градско планиране за защитените исторически градски квартали налагат големи технически ограничения върху интегрирането на модерните системи за възобновяема енергия като фотоволтаиката“, казват инициаторите на конкурса. Тези проблеми изискват иновативни и творчески решения за интегриране на фотоволтаиците в историческите сгради. Технологията трябва да бъде фино, неуловимо съчетана с културното наследство.

Най-трудното в конкурса е, че предложеното енергийно решение трябва да може да се адаптира и да се възпроизвежда в други исторически райони. Крайната цел е печелившият проект да мобилизира и увеличи частните и публичните инвестиции за изграждането на фотоволтаични системи за исторически сгради из цяла Европа.

Предизвикателството, според организаторите, е да се направи проект за фотоволтаична система, който да е архитектурно издържан, естетически приятен, да комбинира оптимални технически решения и в същото време да има минимално визуално въздействие – и минимална намеса – в структурите, които са защитени, исторически сгради в Европа.

Предложенията ще се приемат до 26 септември 2018 г. Услловията на конкурса са поубликувани онлайн тук.

 

 

 

Жак Мезар е назначен за министър на земеделието и храните в новото правителство на Франция

jacques-mezard-1943144-jpg 1734438_660x281Жак Мезар е назначен за министър на земеделието и храните в новото правителство на Франция. Реакциите са противоречиви. Анализатори твърдят, че номинацията е неочаквана.

При приемането на поста Жак Мезар е заявил, че са заема с трудна задача да запази основните насоки на земеделската политика. Фермерите имат съществена роля в развитието на френското общество. Те са основен производител. От съюза за координация на селските райони са предпазливи относно новото назначение. Те очакват реална защита на фермерите, като се надяват да се разгледа въпросът за производствените разходи, маржовете и пълната прозрачност при етикетирането. Браншовиците настояват за участие в управлението. От своя страна, Селскостопанската конфедерация напомня на новия министър, че на първо място фермерите имат нужда от подобаващи доходи. Ситуацията в страната е сериозна – земеделските производители са жертва на повтарящи се кризи, предизвикани от политиката на либерализация. От Синдиката на младите фермери настояват за опростяване на стандартите за по-голям достъп до земеделска земя. Конфедерацията на фамилните фермери очаква радикална промяна на селскостопанската политика- за повече социална справедливост с преоценка на минималната работна заплата и земеделските пенсии от 1 януари 2018 г.

 

 

 

Природни катаклизми причиняват годишно щети за около 511 милиона евро на селското стопанство в Германия

Earth tornado_383408Природни катаклизми причиняват годишно щети за около 511 милиона евро на селското стопанство в Германия. Данните са от доклад на браншовия съюз на застрахователите в страната.

Градушки, суша или наводнения застрашават близо 300 хиляди ферми във Федералната Република. Това ги прави по-малко конкурентоспособни в сравнение с техните европейски колеги, смятат застрахователите. Затова те настояват за държавна помощ при застрахователните премии за полици срещу природни рискове. Такава подкрепа съществува в редица други страни, но не и в Германия.

Климатичните промени засилват рисковете за земеделските стопани. Щети от суша, късни пролетни слани или наводнения могат да доведат до фалит фермерите. През 2003 година няколкомесечна суша е причинила загуби в размер на над 1 и половина милиарда евро. Малко са стопани, които имат застраховка срещу подобни рискове, тъй като данъците върху суми, получени от застрахователите, са много големи, стигайки в определени случаи до 19 процента. В страни като Франция, Испания или Италия тези суми са освободени от данъци.

Друг риск за фермерите са болестите по животните, като в момента актуални са aфриканската чума по свинете и птичият грип. И макар че земеделските стопани получават обезщетение от държавата, когато се налага да умъртвят животните си, тези суми покриват само разходите  по самото умъртвяване и средната цена на животните. Премахването на заразени фуражи и отпадъци е за сметка на стопаните.

Застрахователите предлагат полици за тези рискове, но те са много скъпи и непосилни за повечето фермери. Затова от бранша настояват държавата да поеме част от вноските, вместо да изплаща помощи чак след настъпването на щетите.

 

 

 

 

Тазгодишната реколта от зеленчуци в Австрия е била над 600 хиляди тона

variety-of-vegetablesТазгодишната реколта от зеленчуци в Австрия е била над 600 хиляди тона, което е с 3 процента по-малко от средното за предишните пет години. Спрямо 2015-та официалната статистика обаче отчита ръст от 9 на сто.

По-ниските добиви се дължат на неблагоприятните климатични условия, както  и на различни болести и вредители. От бобовите растения и кореноплодните зеленчуци са прибрани повече от  300 хиляди тона – плюс 12 процента спрямо 2015 година. Ръст има при морковите – 99 хиляди тона - и целината – 13 хиляди тона, прибрани са  и 9 хиляди тона грах. Добивите при листните зеленчуци се равняват на 140 хиляди тона. Количеството е било с 8 процента по-голямо от миналогодишното.

Земеделските стопани в Австрия са прибрали и общо 156 хиляди тона домати, краставици и пипер – плюс 6 процента в сравнение с миналата година.

 

 

 

Расте търсенето на биологични храни в Европа

i-hranite-po-standartРасте търсенето на биологични храни в Европа - преди десет години глобалният пазар се е равнявал на 12 милиарда евро, днес той възлиза на 26 милиарда. Производството се развива с различни темпове в отделните страни-членки.

Търговията с биологични продукти достига около 7% от общите продажби на дребно в Австрия и Дания, но в Испания и Португалия е само 1 на сто. Някои стоки, като органични яйца имат висок пазарен дял - около 22% в Австрия и Швейцария. За други храни като месо, хляб и сирене във Франция и Германия делът е между 1 и 4%.

Производителите обаче споделят, че имат трудности с  доставките. Една от причините е, че органичните продукти губят своя сертификат, когато съдържат пестициди. Такива са правилата в Белгия, Италия и Чехия. В тези държави отнемането на логото е автоматично. Европейската комисия работи по предложение за по-строги правила, които ключват максимални прагови нива за неразрешени пестициди в биопродукцията. Храна, надвишаваща тези максимални граници, не може да се продава като органична. Заинтересованите страни твърдят, че ще бъдат наказани производители, чиито култури са били случайно замърсени от съседни фермери при обработка на полетата с пестициди. По тази причина редица производители се противопоставят на определянето на максимално допустими прагове.

 

 

 

Нов закон задължава пенсионните фондове в ЕС да оценяват рисковете от климатичните промени

DSC 1202Пенсионните фондове в ЕС ще трябва да включат оценка на екологичните рискове в своите инвестиционни стратегии. Това изисква нов европейски закон, приет в четвъртък. Сега еколозите се надяват, ще това ще насърчи паричните потоци към зеления сектор, пише greentech.bg.

Мнозинството в Европейския парламент подкрепи закон, който изисква мениджърите на пенсионни фондове да вземат под внимание „екологичните, социалните и управленските рискове“ за своите инвестиции. Гласуването потвърди аналогично споразумение, което вече беше постигнато межу правителствата на ЕС, и беше по-скоро формално потвърждение.

Съгласно новия закон, потенциалните отрицателни ефекти от изменението на климата и политическите фактори за пенсионни фондове ще са обект на същото ниво на внимание като рисковете за ликвидността, оперативните рискове и др.

„Това е голям успех за насърчаването на инвестициите в устойчиви продукти“, казва германският зелен народен представеител Свен Гиголд, добавяйки, че законът проправя пътя за оттегляне на инвестиционните потоци от изкопаемите горива в портфейлите на европейските пенсионни фондове.

Пенсионните фондове в Европа държат около 3 трилиона евро за около 75 милиона души.

 

 

 

За коренна промяна на селскостопанската политика в Европейския съюз настояват екологични организации в Германия

farmlandЗа коренна промяна на селскостопанската политика в Европейския съюз настояват екологични организации в Германия. Аргументите – земеделието нанася вреди на околната среда.

Проучване, направено от Института за агроекология и биоразнообразие в Манхайм по поръчка на екоорганизация показва как в бъдеще финансовите помощи за земеделие могат да бъдат разпределяни така, че от тях фермерите да имат полза, без увреждането на околната среда. Основната теза на изследването е, че сега действащата система за изплащане на субсидии трябва да бъде заменена от премии за устойчиво земеделие и мерки за екология.

"Въпреки многобройните опити за реформи, селскостопанската политика на Европейския съюз се провали", изтъкват от организацията. Според еколозите средствата се разпределят неефективно, което в крайна сметка е довело до екологични щети. В подкрепа на селското стопанство всяка година Европейският съюз влага около 40 процента от бюджета си. Това са 112 евро на глава от населението в Съюза, изчисляват активистите.

 

 

 

 

След подписването на СЕТА - какво можем да очакваме от земеделския сектор в Канада?

rrrr-srrsrr-ssrrrrssrr-rrrrrrrrr 4c8486b9eb-513x338Близо 10 милиона квадратни километра площ и само 35 милиона души население. Това е Канада, втората най-голяма държава в света. След пописването на СЕТА – Споразумението за свободна търговия, какво можем да очакваме от земеделския сектор в страната?

Контрастите между отделните региони в Канада са големи и земеделието е различно във всеки един от тях. 44 процента от обработваемите селскостопански площи на Канада са концентрирани в централната част. Тук е житницата на страната, а фермите са огромни. Заради климата обаче стопаните са изправени пред големи предизвикателства. Колкото по на Север са насажденията, толкова по-кратко е времето за отглеждането им. На места времевият прозорец е само 3 месеца – от сеитбата до жътвата. Заради студения климат, средните добиви не са много големи. В някои части те не надвишават 4 тона от хектар при ечемика и 5 тона за пшеницата.

На Изток картината е съвсем различна. В по-гъсто населените провинции Онтарио и Квебек преобладава животновъдството. Там фермите заемат по-малка площ, а на преден план стоят фуражните култури. Средната млечна ферма разполага със 75 крави. Гледат се още свине и птици. Използваната техника е със среден до малък размер, какъвто познаваме и в Европа. Канада е един от най-големите производители на пшеница, царевица и рапица и голям износител на говеждо месо и на мляко.

 

 

 

Словакия иска да спре продажбата на хранителни продукти с по-ниско качество

Supermarket-ShopperДържави от Централна и Източна Европа настояват големите търговски вериги и производители на храни да прекратят практиката си да продават продукти с по-лошо качество на техните пазари. Проблемът с двойните стандарти отдавна е сред обсъжданите теми в Брюксел, но сега, със словашкото председателство, има надежда да бъде решен.

След само два месеца от началото на председателството, Братислава поема нова инициатива за премахване на тези двойни стандарти, познати на всички потребители в страните от бившия съветски блок. Подкрепа на Словакия оказва най-вече съседна Чехия.

Изследвания, направени миналата година в двете страни, показват, че един и същи продукт, продаван в Германия и в бивша Чехословакия, има съществени разлики по отношение на качеството. От своя страна хранителната индустрия твърди, че разликите при съставките се дължали само на особеностите на местните вкусове.

Словашката инициатива обаче засега няма големи изгледи за успех, нито пък за подкрепа от страна на големите западни държави, смятат наблюдатели. За да бъдат премахнати двойните стандарти, трябва да се промени законодателството в областта на храните, което не стои на дневен ред в Европейската комисия. Промяната може да отнеме години.

 

 

 

Хиляди фермери в Централна Италия са били засегнати от последните земетресения, съобщават от земеделския съюз Колдирети

Italy Quake_1477830444756_6672097_ver1_0_640_360Хиляди фермери в Централна Италия са били засегнати от последните земетресения, съобщават от земеделския съюз Колдирети. Пострадали са най-малко 3000 стопанства.

В региона, които е североизточно от столицата Рим се отглеждат предимно свине и говеда. Малкият град Норча, пострадал особено тежко от природното бедствие, е известен със своите колбаси и сушени свински бутове.
П
оследиците от земетресението застрашават близо 100 хиляди крави, свине и овце. Фермерите са затруднени с доставките на фуражи и вода. Много от земеделските стопани не искат да напуснат фермите си и да изоставят животните, въпреки че постройките са разрушени. Затова от Колдирети предоставят каравани за временно ползване.

Фермерите имат проблеми и с продажбата на готовата продукция, тъй като пътищата в региона са сериозно засегнати от земетресенията. От земеделския съюз настояват за конкретни мерки в помощ на пострадалите. Припомняме, че селският туризъм е важен икономически фактор в тази част на Италия.

 

 

 

В Германия одобриха компромис за забраната на ГМО

Farm JuneСлед дълги дебати Федералното правителство на Германия и правителствата на отделните провинции се споразумяха за компромисен вариант при забраната за отглеждане на генно модифицирани растения в страната. Новите правила ще бъдат гласувани в сряда от кабинета на Ангела Меркел.

Предвидено е новият закон да влезе в сила през пролетта на 2017 г. Той ще гарантира правна сигурност за бъдещи заявки за разрешение на ниво Европейски съюз от страна на производители на генетично модифициран посевен материал, се казва в изявление на Федералното земеделско министерство. Брюксел няма изрична забрана за отглеждане на генно модифицирана царевица например, но отделните държави могат да издадат национални забрани.

Спорът между германските провинции и Берлин се водеше най-вече за това кой да е отговорен за подобни национални забрани. Законопроектът на земеделския министър Кристиан Шмит предвижда такива забрани да бъдат издавани на федерално ниво, със съгласието на представителите на провинциите.

Опозиционните партии критикуват новия закон и настояват за всеобща забрана в Европейския съюз. Противниците изтъкват също така и фактът, че в страната няма да има ограничения за търговия с генно модифицирани растения, които са разрешени за отглеждане от Европейската комисия.

 

 

 

Джъстин Трюдо отмени посещението си в Брюксел

3816d27300bd4e90a4444eedc2ecfe8c 18Канадският министър-председател Джъстин Трюдо отмени в последния момент посещението си в Брюксел, където днес трябваше да се подпише Споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз. Като причина говорител на правителството посочи, че договорът не е готов.

Въпреки отказа си да пътува до Брюксел, Трюдо все още смята, че СЕТА има бъдеще. Канада е готова да подпише Споразумението, стига страните от Европейския съюз да постигнат съгласие, потвърди и говорителят на търговския министър Кристия Фрийланд.

Основната спънка е позицията на три региона в Белгия, които се противопоставят на Договора. Преговорите между централното правителство на кралството и Валония, Брюксел, който е със статут на регион, и френскоговорящата общност са в задънена улица. Без съгласието на тези региони Белгия не може да даде одобрението си за СЕТА. Европейското законодателство пък изисква подписите на всички страни-членки, за да влезе договор от такъв тип в сила.

По думите на премиера на Валония Руди Демот последните разговори са донесли напредък, но остават нерешени технически въпроси. Преговорите ще продължат, така че подписването може да се насрочи за нова дата. Сред исканията на Валония са предпазна клауза за едностранно оттегляне от договора, както и по-лесен достъп на малки фирми до международния арбитраж, който да се превърне в обществена институция за търговски спорове.

 

 

 

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo