AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Новини Категории Европа Природни катаклизми причиняват годишно щети за около 511 милиона евро на селското стопанство в Германия

Европа

Природни катаклизми причиняват годишно щети за около 511 милиона евро на селското стопанство в Германия

Earth tornado_383408

Природни катаклизми причиняват годишно щети за около 511 милиона евро на селското стопанство в Германия. Данните са от доклад на браншовия съюз на застрахователите в страната.

Градушки, суша или наводнения застрашават близо 300 хиляди ферми във Федералната Република. Това ги прави по-малко конкурентоспособни в сравнение с техните европейски колеги, смятат застрахователите. Затова те настояват за държавна помощ при застрахователните премии за полици срещу природни рискове. Такава подкрепа съществува в редица други страни, но не и в Германия.

Климатичните промени засилват рисковете за земеделските стопани. Щети от суша, късни пролетни слани или наводнения могат да доведат до фалит фермерите. През 2003 година няколкомесечна суша е причинила загуби в размер на над 1 и половина милиарда евро. Малко са стопани, които имат застраховка срещу подобни рискове, тъй като данъците върху суми, получени от застрахователите, са много големи, стигайки в определени случаи до 19 процента. В страни като Франция, Испания или Италия тези суми са освободени от данъци.

Друг риск за фермерите са болестите по животните, като в момента актуални са aфриканската чума по свинете и птичият грип. И макар че земеделските стопани получават обезщетение от държавата, когато се налага да умъртвят животните си, тези суми покриват само разходите  по самото умъртвяване и средната цена на животните. Премахването на заразени фуражи и отпадъци е за сметка на стопаните.

Застрахователите предлагат полици за тези рискове, но те са много скъпи и непосилни за повечето фермери. Затова от бранша настояват държавата да поеме част от вноските, вместо да изплаща помощи чак след настъпването на щетите.

 

 

 

 

Добавете коментар

Коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди на сексуален и расистки признак, порнографско или рекламно съдържание, ще бъдат изтривани без предупреждение от модераторите!


Защитен код
Обнови

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo