AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Новини Категории Европа Конкурс за интегриране на фотоволтаичната технология в исторически сгради

Европа

Конкурс за интегриране на фотоволтаичната технология в исторически сгради

St Pauls_Church_Solar

Награда от 750 хиляди евро ще даде ЕС за най-доброто предложение за интегриране на фотоволтаичната технология в старинни, исторически сгради, пише greentech.bg. Конкурсът „Фотоволтаиката среща историята“ е една от две конкурсни надпревари, които се финансират по програмата „Хоризонт 2020“ и имат за цел да насърчат иновативни подходи за развитие на енергийна независимост.

Интегрирането на технологията трябва да стане по такъв начин, че да се съчетае неуловимо с историческото минало на града, региона, квартала. Решението следва да е измислено така, че да е приложимо и за други исторически места,т.е  да може лесно да се репликира.

Наградата за интегрирана фотоволтаична енергийна система ще отличи европейски защитен исторически градски район, който напълно интегрира в своите сгради фотоволтаична система за генериране и доставка на електроенергия, която да покрива поне 50% от консумацията на електроенергия. В този контекст фотоволтаичната система трябва да включва всички необходими компоненти за подаване на енергия в района.

„В Европа правилата за архитектурно и градско планиране за защитените исторически градски квартали налагат големи технически ограничения върху интегрирането на модерните системи за възобновяема енергия като фотоволтаиката“, казват инициаторите на конкурса. Тези проблеми изискват иновативни и творчески решения за интегриране на фотоволтаиците в историческите сгради. Технологията трябва да бъде фино, неуловимо съчетана с културното наследство.

Най-трудното в конкурса е, че предложеното енергийно решение трябва да може да се адаптира и да се възпроизвежда в други исторически райони. Крайната цел е печелившият проект да мобилизира и увеличи частните и публичните инвестиции за изграждането на фотоволтаични системи за исторически сгради из цяла Европа.

Предизвикателството, според организаторите, е да се направи проект за фотоволтаична система, който да е архитектурно издържан, естетически приятен, да комбинира оптимални технически решения и в същото време да има минимално визуално въздействие – и минимална намеса – в структурите, които са защитени, исторически сгради в Европа.

Предложенията ще се приемат до 26 септември 2018 г. Услловията на конкурса са поубликувани онлайн тук.

 

 

 

Добавете коментар

Коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди на сексуален и расистки признак, порнографско или рекламно съдържание, ще бъдат изтривани без предупреждение от модераторите!


Защитен код
Обнови

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo