AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Новини Категории Селски райони

Васил Грудев: 552 млн. евро са изплатените суми по ПРСР за 2015 г.

77857645Vasil Grudev Ot Purvo Litse„552 млн. евро са изплатените средства по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013 г.) за 2015 година от страна на Европейската комисия в националния бюджет“. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев на пресконференция по повод разпространената в медиите информация, че близо един милиард и сто милиона лева за вече изпълнени проекти по Програмата са спрени. Той подчерта, че още през месец март на тази година, сумите са били възстановени в националния бюджет, като от тях близо 182 млн. евро не подлежат на възстановяване, защото това е сума по авансовото плащане от 2008 година.

Още през март 2016 г. средствата са възстановени на националния бюджет, като от тях близо 182 млн. евро не подлежат на възстановяване, защото това е сума по авансовото плащане от 2008 година“, обясни зам.-министър Грудев. „Спрени пари и наложени санкции няма в такива размери. Това са обективните числа“, подчерта Васил Грудев. Той допълни, че в момента има 9 отворени процедури, като при всяка една от тях може да има някаква минимална санкция. А информация по процедурите ще предоставим на Комисията през месец октомври.

Зам.-министърът коментира още, че в доклада за Сертифициращия орган има единствено нанесени бележки за счетоводни корекции. „Към днешна дата има определени санкции в размер на 26 млн. евро, но те са по различни одитни мисии, например: бенефициенти по общини и др. Следващият месец се очаква да излязат резултатите от проверките по енергийни проекти, но те ще е в размер на приблизително 3 млн. евро“, информира зам.-министър Грудев. „Всички решения за налагане на санкции са публични и обявени на интернет страницата на ЕК и всеки може да се запознае с тях“, съобщи още Грудев.

24 общини от Западна и Централна Стара планина са вече част от българско-швейцарския проект „За Балкана и хората“

EA18945E31534B9E660A3FC0BBC95E7E178112AB5F2D422D83pimgpsh fullsize distrФермери от всички 24 общини в Западна и Централна Стара планина, които имат територии в зоните по НАТУРА 2000, могат да получат подкрепа за производството на чисти храни и продажбата им директно на потребителите по линия на българско-швейцарския проект „За Балкана и хората“.

Преди три години проектът започна работа в осем общини и вече има дванадесет  фермери, регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за преработка във фермата и директни продажби. Биволско, овче и краве кисело мляко и сирена, кашкавал, мед и сладка се радват на голям интерес на фермерския пазар в софийския квартал Борово, на изложения и фестивали в цялата страна. Фермерите ги продават от мобилни хладилни витрини.

Хората вече добре познават млякото и сиренето от редките български породи Каракачанска овца и биволи Българска Мурра на ферма „Под Балкана“ в с. Васил Левски, Карловско, където по проекта бе открит Демонстрационен център за производство на млечни продукти, кравето мляко „От фермата“ в с. Нефела, Врачанско, синьото сирене на ферма „Чемерник“ от с. Бов, Свогенско, овчето сирене и кисело мляко на Александър Александров от с. Балювица, Монтанско, сиренето и кашкавала на Славейко Тодоров от с. Благово, Монтанско, млечните продукти на малката ферма кв. Заножене гр. Вършец, сиренето на Стоян Пелтешки от Угърчин, Ловешко, меда на младия пчелар Теодор Пушкаров от с. Меляне, Общ. Георги Дамяново и биологичния мед от пчелините на семейства Начеви и Попови от Калофер, сладката от диви плодове на „Синевка“ в с. Превала, Монтанско.

Предстои да приключи регистрацията за преработка във фермата и директни продажби и на други осем производители.

„С включването в проекта на новите общини фермерите там ще имат възможност да получат експертна помощ от проекта, да започнат производството на фермерски продукти: мед, сирене, мляко и др. и да се регистрират в Областната дирекция по безопасност на храните по Наредба 26. За първите шест кандидати ще има и малка финансова помощ от проекта“, обяснява д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“ и координатор на проекта „За Балкана и хората“. „По този начин не само ще бъде подпомогнат малкият бизнес и подкрепен поминъкът на местните хора, но ще бъдат опазени редки български породи и уникалното биоразнообразие в районите от Натура 2000 на Балкана“.

24-те общини, които са вече в района на проекта, са: Мъглиж, Казанлък, Павел баня,  Карлово, Сопот, Антон, Пирдоп, Тетевен, Троян, Априлци, Севлиево, Габрово, Трявна, Белоградчик, Чупрене, Чипровци, Георги Дамяново, Монтана, Берковица, Вършец, Враца, Своге, Годеч, Костинброд.

Българско-швейцарският проект „За Балкана и хората“ („Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“) е най – големият проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Общата му стойност е 4 790 000 швейцарски франка, от които 590 000 швейцарски франка е съфинансирането от българските партньори.Районът на проекта включва девет Натура 2000 зони в Западна и Централна Стара планина. По него работят Министерството на земеделието и храните, пет български и четири швейцарски неправителствени организации.

Голямата цел на проекта е изграждането на успешен модел, който да покаже, че връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност може да е печеливша – за местните хора, за бизнеса и за околната среда. Екипът на проекта е убеден, че постиженията ще бъдат стимулиращ пример и модел за прилагане в други райони на България и ще покажат на практика, че мрежата Натура 2000 не е пречка за бизнеса, нито набор от сложни правила, а реална възможност да се предлагат продукти и услуги с високо качество и екологична стойност, които са все по-търсени от българските и европейските потребители.

 

 

 

Фонд „Земеделие” дава 40 милиона лева като първи транш за хуманно отношение към свине и птици

dfz1Помощта се отпуска на земеделски производители, поели 5-годишен ангажимент за хуманно отношение към свине или птици. Това реши в петък (04.04.2014 г.) Управителният съвет (УС) на ДФ „Земеделие”.

Бюджетът за първия транш по всяка от двете схеми е 20 млн. лева. Документи за подпомагане ще се подават от 14 до 30 април 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес на регистрация на юридическите лица. Срокът за сключване на договорите и изплащане на първия транш от помощта е до 15 май 2014 г. Плащането е на база броя декларирани птици или прасета за угояване.

Хуманното отношение към свинете включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина за 11 часа от денонощието. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при свинете и подобряват здравословното им състояние. Хуманното отношение към птиците включва осигуряване на питейна вода и богата на аминокиселини и растителни протеини храна. Кандидатите по двете схеми трябва да осъществяват постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за правилното съхранение на зърното. Всички тези допълнителни разходи, възникнали от изискванията за хуманно отношение, се компенсират от ДФ „Земеделие”.

 

 

Гласувайте за Кюстендилската или за Самоковската община

vaniaНа 22 март, неделя, в предаването „Говори България с Ваня Манолова“, от 18:00 часа, очаквайте отговорите на поставените „на терен“ въпроси от Кюстендилската и Самоковската община. Гости са Венислава Боянджиева, Дирекция “Развитие на селските райони“ в МЗХ и Светлин Танчев, председател  на Комисията по Европейските въпроси и контрол на Европейските фондове в НС. Ще научите новини за възможностите в новия програмен период за Европейското финансиране. Това е само „загряване“.

В изданието на „Говори България“(18.00 часа) на  29 март кметове, земедeлци и родолюбци от двете общини ще гостуват в студиото за „последна дума“ - кой как се справя с  трудностите и как ще умножи даровете на Бащината си земя.

Вие говорите! Как - вижте на страницата на Агро.ТВ, в раздел  предавания -„Говори България“ и дайте своя глас на тел.1923: „аgro  Samokov“ или  „agro Кyustendil“.

Очакваме Ви –„наддването“ започна.

 

 

 

10 нови тютюнопроизводители в маданското село Бухово

tutun410 нови тютюнопроизводители ще има в маданското село Буково заяви кметът на населеното място Мариана Атанасова, цитирана от агенция „Фокус“. По думите й, миналата година производителите са били 20, а тази година вече има 30 сключени договора. Атанасова допълни, че производителите на тютюн от селото са доволни от последната изкупна кампания, тъй като не са имали проблеми с изкупуването на реколтата. Тя уточни, че при тях изкупната цена е била 6 лв. за килограм и освен че цената е била по-висока от другите региони, на хората е изплатена продукцията без никакво закъснение. Атанасова каза още, че хората вече са засели лехите с тютюн. Преди години всички жители от селото са се занимавали с тази култура, но сега само по-младите семейства се ангажират, тъй като нейното отглеждане е много трудоемко.

Фонд „Земеделие“ одобри още проекти по мерките 312 и 311

7952-632x358Държавен фонд „Земеделие“ одобри нови проекти по две мерки от Програмата за развитие на селските райони. Списъкът с тях е публикуван на интернет страницата на ведомството.
Още 41 проекта е одобрил Фондът по мярка 311“Разнообразяване към неземеделски дейности“. Субсидиите за тях  са на стойност близо 13 и половина млн. лева. С парите ще бъдат създадени  40 семейни хотели и къщи за гости. Проект предвижда изграждането на нов склад за търговия с мебели.  Субсидиите за туризъм ще бъдат изразходвани за строеж и реконструкция на сгради, купуване на оборудване, изграждане на системи за водоснабдяване и канализация, озеленяване, беседки.  Разплащателната агенция одобри нови проекти и по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия“.  Броят им е 26. Над 7 и половина млн. лв.са субсидиите за тяхното реализиране. С парите ще бъдат построени 20 къщи за гости.  С одобрените от Фонда проекти по мярка 312 през месец май, субсидията достигна близо 30 млн лв. за общо 100 проекта.

През 2014-та кооперация Китка навършва 20 години на пазара на земеделска техника

jitkaПрез 2014-та кооперация Китка навършва 20 години на пазара на земеделска техника и резервни части. Компанията отбелязва юбилея с ново лого и приятни изненади за своите клиенти.

Фирмата ще има щанд на поле VII-2 по време на Международната селскостопанска изложба „Агра 2014“, която ще се проведе в гр. Пловдив от 4 до 8 март.

За първи път ще бъде представен новият модел трактор ArmaTrac 1104 с двигател Deutz с мощност 110 к.с, отговарящ на етап IIIB.

Прочети още...

Сатовча в “100-те национални туристически обекти”

satovchaОбщина Сатовча е изпратила своята кандидатура за „100-те национални туристически обекта”. Това съобщи кметът на общинския център Арбен Мименов. Кандидатурата на общината е за скалното образувание в местността „Скрибина” край село Крибул.

„Има поверие, че това образувание, което местните наричат „Провирачката” има лечебни свойства и може да лекува всички болести. Всяка година то е посещавано от хиляди туристи от цялата страна и чужбина”, обясни градоначалникът. Мименов на мнение, че мястото трябва да бъде един от тези 100 обекта. Интересно е вярването, че скалната арка е стопанисвана от змия, която е помагала при лечението на болестите. Иначе местните хора са гостоприемни и ще приемат добре всеки дошъл турист в своя дом и ще му осигурят място за преспиване, посочи кметът.

9 млн. евро повече ще получат малките общини до 2020 г.

euroМалките общини ще могат да ползват  9 млн. евро повече за модернизация на градската среда през новия програмен период. Европейското финансиране за селата е 85%, а останалите средства се осигуряват от националния бюджет.

Според проекта на Програмата за развитие на селските райони, 231 общини ще разчитат на 630,7 млн. евро. за реновиране на пътища, улици, сгради. Изключение са общините,  които попадат в обхвата на оперативна програма „Региони в растеж“.

Прочети още...

Увеличили са се площите, засяти с тютюн в Гоцеделчевско

tutun5В повечето населени места в района на Гоце Делчев сеитбата на тютюн е приключила. Това съобщиха земеделци от сатовчанското село Вълкосел.
По думите им десетки тютюнопроизводители от региона и тази пролет ще заминат да работят в Гърция, докато тютюнът стане за окопаване.

„В Гърция изкарваме по 25-30 евро на ден, а лятото го берем и ни плащат по 1 евро на низа”, коментират те и допълват, че в района виреят само тютюн и зеленчуци. Зеленчуците ги използват за лична употреба.
Показателно е, че в сравнение с миналата година драстично са се увеличили площите, засяти със „зеленото злато” и няма хора, отказали се от културата. Земеделци от Неврокопско са опитвали да отглеждат други алтернативни растения, но нямало никакъв резултат. „Притеснително е отношението на Министерството на земеделието към нас, но ще продължаваме да живеем с тютюн”, категорични са производителите на тютюн. Другото им притеснение е намаляването на броя на договорите с фирмите – изкупвачи.

Спор за земи между животновъди и арендатор

zemedelska zemya.4jpgЖивотновъди от  Лясковска  община са възпрепятствани  да  обработват своята земя, за която имат документи  и  са платили  такси към Общинска  служба "Земеделие".
В момента фермерите не могат да работят нивите, защото арендаторът Петко  Илиев не  им предоставя  достъп до въпросните  земи. До преди  една  година спорната земя  е била  обработвана от друг арендатор, на  когото  е била предоставена служебно.
Земевладелците многократно са  подавали жалби  до  Областна  служба" Земеделие" и до  Общинската  служба "Земеделие" в гр. Лясковец, но  от там все  още няма  становище  по  казуса.

Прочети още...

И в Пиринско се борят с мароканските скакалци

skakalecЗапочва борбата с мароканските скакалци в област Благоевград, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните в областния център на Пиринско. От там допълниха, че началникът на дирекцията Михаил Бащавелов е изпратил писма до всички кметове на населени места в долината на река Струма, с които да се информира населението за огнища на вредителите в землищата им.

Прочети още...

Всички площи в Северозападна България са заявени за подпомагане

zemedelska zemya5В района на Видин са заявени всички площи за подпомагане, информира порталът agrozona.bg.. Това е и индикация, че земеделието в Северозападна България се активизира. По думите на експерти към момента 7% е редукцията на директните плащания.

Близо 3,76 млн. хектара са площите заявени от земеделците за подпомагане по Схемата за единно плащане на площ в страната през 2013 г. Оказва се, че защитената площ, върху която ще бъдат изплатени директните плащания е по-малка от заявената - близо 3,49 млн. хектара. Очаква се до две седмици МЗХ да внесе окончателния слой в Държавен фонд „Земеделие”.

Прочети още...

Село Първомай върна гурбетчиите си

selo parvomajГурбетчиите от петричкото село Първомай се връщат в родното си място и започват да развиват земеделие в него. Това съобщи кметът на населеното място Методи Попов.Той допълни, че в момента в землището на селото има 500 декара оранжерии, в които върналите се от чужбина млади семейства отглеждат различни плодове и зеленчуци.
Селският управник е категоричен, че земеделието е единственият изход за много от съселяните му, които са останали без работа, но не искат да заминават в чужбина.

Прочети още...

При недоказано основание за обработка на земята-без евросубсидии

zaharno cveklo2Във Великотърновско все още има недобросъвестни арендатори, които продължават да обработват пустеещи земи или така наречените "бели петна", без да плащат  наем на общината.

  Арендаторите,които не представят документ за собственост или сключен договор за аренда,ще бъдат лишени от директните субсидии.Това предвиждат измененията в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, които се очакват да бъдат приети този месец.  Проблемът с пустеещите земи съществува от години и във великотърновско.

Прочети още...

Затварят път в защита на гори

gora-patekaЖителите на разложкото село Елешница блокираха за 15 минути международния път Банско – Гоце Делчев – Драма в знак на протест в защита на 20 000 декара гори. Преди няколко месеца горският масив бе възстановен на Община Белица въпреки че преди 13 години населеното място премина към Община Разлог.

Част от протестиращите легнаха на пътя след като успяха да преминат през полицейския кордон. Те са категорични, че ако българските институции не разрешат проблема ще се обърнат към Европейския съд в Страсбург.

Прочети още...

Продължава пререгистрацията на земеделски производители

zemedelska zemya5Само 180 земеделски  производители  от община Никопол са се пререгистрирали  по Наредба № 3. От Общинска служба "Земеделие" напомнят, че срокът изтича на 28 февруари. Бенефициентите,  които  изпълняват проекти по програмата за развитие на селските райони, имат време до края на годинатаПървоначалната  регистрация на земеделски производител се извършва през цялата стопанска 2013 - 2014 г.  В  община  Никопол  все  още заявления не са  подали около 50 земеделски  производители от общо 220.Част от територията  на  Общината се намира в защитена зона - Натура 2000, която  има за  цел да  осигури  дългосрочно  оцеляване на най-ценните и застрашени  видове и местообитания. Землището на с. Драгаш войвода попада в Природен  парк "Персина".

Прочети още...

РИОСВ- Смолян учи как да се пазим от мечки

mechkaРазяснителна кампания за предпазване на населението от нападение на мечки стартира  в Смолян. Тя е организирана от Регионалната инспекция по околната среда и водите. В рамките на инициативата е предвидено посещение на служителите на екоинспекцията в областта.

Основна цел на кампанията е гражданите да научат как трябва да реагират при нежелана среща с мечка. Приоритет при посещенията в общините са собствениците на стада с животни, пчелини и земеделски производители.

Прочети още...

Продължава изкупната кампания на тютюна в с. Црънча

tutun4Още не е приключила изкупната кампания на тютюна в доспатското село Црънча, съобщи кметът на населеното място Илин Долапчиев, цитиран от агенция „Фокус“.. Фирмата от Кърджали, която в продължение на два дни приемала тютюна в селото е изкупила около 10 – 12 тона на цени от 5.50 – 6.00 лв. средна цена за килограм. Малко количество е изкупено под 5.50 лв. По думите му тютюнопроизводителите сега очакват още две фирми, с които имат сключени договори. От проведените разговори с колегите си от съседните села е станало ясно, че и те изкупуват тютюна на същите цени. Кметът на Црънча допълни, че хората са малко изнервени от забавянето на кампаниите тази година.

Площи с пшеница във Видинско се превърнаха в блата заради дъждовете

pshenica22„Падналите дъждове и високата влажност създават условия за развитие на болести и това ще наложи земеделските производители да третират посевите, особено пшеницата, ечемика и рапицата с фунгициди, за да ги опазят от развитието на тези болести”. Това заяви земеделският производител Жечко Андрейнски, цитиран от агенция „Фокус“. Според него в периода 19 -20 април в региона са паднали между 100 и 120 литра дъжд, което представлява близо 1/5 от дъждовете за една година,.

Прочети още...

Пазарът на земя във Великотърновско-в застой

zemedelska zemya5Пазарът на земеделска земя във великотърновско е в застой.Няма нито търсене,нито предлагане.Скорошна промяна в ситуацията не се очаква, прогнозират брокери. Инвестиционен интерес към раздробени парчета земя няма, заради липсата на инфраструктура . Многото собственици и наследници на парцели в повечето случаи не желаят да продават. Интерес има единствено към по-окрупени масиви, които вече са под управлението на арендатори. За брокерите на земеделска земя във великотърновско  януари и февруари са мъртви месеци.  Пазарът на земеделска земя е в застой не само заради падналия сняг и зимната обстановка, коментираха от бранша.

Прочети още...

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo