AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Новини Категории Свят

Свят

Фермерски пазар в София за Часа на Земята

Часът на Земята тази година прераства в целодневно събитие, което обединява институции, спортни клубове, фермери и природозащитни организации в действия за опазване на природата.

Фермерският пазар „От нашата ферма – с любов за вас!“ ще гостува на Часа на Земята с богато разнообразие фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни краища на страната. Пазарът ще отворен на площад Александър Батенберг в София, днес, 24 март, между 10 и 18 ч. На него ще присъства и екип на WWF, за да представи на софиянци природозащитната си работа, както и какво може да направи всеки, за да намали разхищаването на безценните природни ресурси.

По повод Часа на Земята, Столична община ще разшири пешеходната зона за целия ден в събота (между 8:00 и 21:30 часа) и ще затвори за коли площад Батенберг от бул. „Г.С.Раковски“ до ул. „Княз Александър Батенберг“. За целия ден на площада ще бъде разкрит и мобилен пункт за събиране на стара техника – електрическо и електронно оборудване. Зелените светлини на 50 пешеходни светофара в града ще светят във формата на сърце – отправяйки ясно послание за любов към природата, подсещайки гражданите да изгасят осветлението си вечерта, включвайки се в световната инициатива.

За втора поредна година WWF, заедно с Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС) организират нощно изкачване на Черни връх за Часа на Земята. Тази година към проявата се присъединява и платформата за спорт Activity Choices. „София разполага с голяма привилегия, но и голяма отговорност – Природен парк "Витоша", най-старият на Балканите, споделя Мартина Попова от WWF. Организираме качването на Черни връх на Часа на Земята, за да привлечем вниманието на хората към нуждата горите, въздуха и чистата вода както на Витоша, така и на останалите природни и национални паркове да бъдат възможно най-добре защитени, допълва Попова. 

Софиянци са поканени и на традиционното гасене на светлини за Часа на Земята и съпътстващото огнено шоу с участие на театър на огъня и сенките Fireter и огнено шоу "Дивинитас"  пред Народния театър Иван Вазов. Отново фасадите на знакови сгради като Президентството, катедралата Александър Невски и Народното събрание, заедно с много други, ще бъдат притъмнени за час от 20,30 до 21,30 ч. 

Вече 101 български общини се присъединиха към Часа на Земята и на много места се организират концерти, състезания и прожекции на филми за природа. 

Организацията на българските скаути също се включва в Часа на Земята, като мобилизира деца и младежи да се грижат за опазването на планетата. В клубовете из страната ще се проведат различни инициативи – засаждане на дървета, уроци от големите към малките скаути за разделно изхвърляне на отпадъци и образователни игри.

20150325-GENRLSXPURW-1427268564

Mеждународният ден на реките се провежда с много акции по света

765Международният ден на реките (Day of Action for Rivers) – 14 март, се отбелязва за опазването на реките, водата и живота в тях. Инициативите за този ден започват от 1997 г. в Бразилия. Представители от над 20 страни се обединяват около идеята да посветят този ден на повишаване на информираността и намиране на по-добри решения за опазване на реките.

МОСВ съвместно с регионалните звена – басейновите дирекции, води политика за устойчиво и интегрирано управление на водите и опазване на свързаните с тях екосистеми. Основен инструмент за постигане на добро състояние на реките у нас са плановете за управление на речните басейни (ПУРБ) и мерките в тях. Преди влизане в сила на плановете са постигнати целите за добро екологично състояние за 46% от повърхностните водни тела, а по отношение на химичното състояние – за 34% от тях. С прилагането на програмата от мерки в ПУРБ за периода 2016-2021 г. се цели до 90% от повърхностните води да бъдат в добро екологично състояние.

Министерството провежда последователна политика за намаляване на въздействията на човешката дейност и ограничаване на замърсяванията от нея. В България има 264 водноелектрически централи (ВЕЦ). Още в ранен етап 246 инвестиционни намерения за ВЕЦ са оценени като недопустими и затова не са реализирани. От влизане в сила на ПУРБ за 2016-2021 г. са отнети 20 разрешителни за водовземане. Издадени са 42 решения за отказ за продължаване срока на действие и/или изменение на разрешителни и 7 решения за прекратяване на действието на разрешителни. От 2016 г. досега при контрол на дейността на ВЕЦ от басейновите дирекции са издадени 67 наказателни постановления за нарушение на Закона за водите.

Създадена е междуведомствена работна група, която подготвя наредба за условията, реда и техническите изисквания за изграждане на рибни проходи. Нормативният документ се разработва в съответствие с изискванията на Закона за рибарството и аквакултурите и ще бъде готов през май. Тази наредба цели да осигури свободната миграция на рибите и другите водни организми и непрекъсваемост на водния отток.

За пета поредна година храните в световен мащаб са поевтинели

56899258FAOЗа пета поредна година храните в световен мащаб са поевтинели. Това показва индексът, изготвен от Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации - ФАО. За миналата година средната му стойност е била малко над 160 пункта, с процент и половина по-малко от 2015-та.

През 2016-та година е имало значително поскъпване на захарта и растителните мазнини, компенсирано обаче от падащите цени на зърнените култури, месото и млякото. През последния месец на изтеклата година индексът няма промяна спрямо ноември и е 172 пункта, въпреки по-високите котировки на млечните продукти и растителните масла. Те са били изравнени до голяма степен от по-евтините захар и месо.

При зърнените култури през декември е отчетен слаб ръст с половин пункт до 142 пункта. Тази стойност се запазва вече 4 месеца. Докато при царевицата се наблюдава поскъпване заради променливите климатични условия, богатата реколта от пшеница в Австралия, Канада и Русия е довела до спад на цените. Годишният индекс на зърното е средно 147 пункта, или близо 10 на сто под стойността за предишната година.

При растителните масла развитието на цените е в обратната посока. През декември индексът е бил 183 пункта, най-високият от юли 2014-та, и с повече от 7 пункта над този от миналия ноември. Причината, според ФАО, са били намаляващите складови наличности, както и недостатъчното предлагане на палмово масло. Освен това соевото масло е било доста по-скъпо, отколкото през предишния месец. За годината средният индекс на маслата е бил 164 пункта, с над 11 процента по-висок от 2015-та.

Млечните продукти са поскъпнали през декември с 3 процента до 192,6 пункта спрямо ноември 2016-та. Цените са се вдигнали заради стабилното търсене на масло, сирене и пълномаслено мляко. Въпреки покачването, започнало през лятото, за цялата година индексът остава с 4 на сто под този от 2015-та.

Месото регистрира 161 пункта за декември, което е с близо 2 пункта по-малко от стойностите през ноември. За 2016-та средният индекс за всички видове меса остава със 7 процента под този от предходната година, като най-голямо поевтиняване е имало при говеждото и птичето месо.

 

 

 

Министър Нено Димов се срещна с посланика на Аржентина

57aada294ae0dcef148f272ee8a88868e4e2543eМинистърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна с посланика на Република Аржентина в България Алберто Алфредо Мануел Труеба.

Министър Димов представи основните теми в политиката на МОСВ, както и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на околната среда. Той открои като водещи теми качеството на атмосферния въздух и кръговата икономика.

Обсъдена беше възможността за задълбочаване на сътрудничеството между екологичните министерства на двете страни и обмяната на опит и добри практики в областта на  опазване на природата и биоразнообразието, управление на отпадъците, кръговата икономика и други сфери от взаимен интерес. Министър Димов и посланикът на Аржентина разговаряха и за международните инициативи за преодоляване на климатичните промени. Двете страни подчертаха необходимостта от намиране на баланс между опазването на околната среда и социалните и икономическите аспекти на държавната политика.

Отчетено беше отличното двустранно сътрудничество и съдействието на Аржентина за провеждане на ежегодните български антарктически експедиции.

 

 

 

Доналд Тръмп все още не е назовал новия агроминистър

untitledНовоизбраният президент на Съединените щати Доналд Тръмп все още не е назовал следващия министър на земеделието. Забавянето създава напрежение сред фермерите, който не знаят какво да очакват от новата администрация.

Въпреки че Тръмп трябва да встъпи в длъжност след броени дни - на 20 януари, той все още се колебае кой да поеме поста министър на земеделието, след като вече назова имената за почти всички други ръководни длъжности в  администрацията. В момента като най-вероятни кандидати за поста се спрягат бившият вицегубернатор на Калифорния Ейбъл Малдонадо, предпочитан от повечето земеделски организации, както и значително по-възрастният екс губернатор на щата Джорджия, Сони Пърдю, смятан за фаворит на Тръмп. В системата на земеделското министерство работят над 100 хиляди души. Ведомството управлява селскостопански и хранителни програми на стойност 140 милиарда долара, както и горското и рибното стопанство, контрола на месопроизводството и училищното хранене.

При първата си изборна победа през 2008 година президентът Обама беше назовал бъдещия си министър на земеделието още на 17 декември. Предшественикът му Джордж Буш – на 20 декември 2000 година, а Клинтън – на 24 декември 1992-а, когато беше избран за първи път.

Експертен съвет в МОСВ обсъди мерки по изменението на климата

Представители на държавни институции, научни среди, неправителствени организации и бизнеса взеха участие в четвъртото заседание на Националния експертен съвет по изменение на климата, ръководено от зам.-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова.

Обсъден беше следващият етап от разработването на Националната стратегия за адаптация, финансирана по проект „Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и План за действие“ по Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020 г. По изпълнението на този проект МОСВ сключи споразумение със Световна банка за подкрепа и консултантски услуги при подготовката на стратегията. Бяха представени два междинни доклада – единият описва моделирането на подхода за макроикономическите последици от изменението на климата, другият дава основните констатации от проекта на секторните оценки.

Експерти от Световната банка описаха разработването на  докладите и мерките за адаптация по сектори. Дискутирани бяха приоритетите при мерките и потенциални връзки между тях, както и междусекторни въпроси и предстоящи съвместни действия.

Зам.-министър Николова отбеляза, че ще продължи търсенето на широко обществено участие при разработването на стратегията и ще се разчита на конструктивната и експертна оценка и на членовете на националния експертен съвет, за да бъде подготвен работещ и ефективен документ. Тя призова участниците в съвета да представят конкретни предложения и становища по докладите до 31 октомври.

uragan

 

 

 

 

800 хиляди доброволци засадиха близо 50 милиона дървета в Индия само за един ден

87FE5821B62413513F86DA407E419B7B84432F6FF1BE05193Apimgpsh fullsize distr557CDA60E828472CA433B2BE529355D884C3DAEF45F127E952pimgpsh fullsize distr800 хиляди доброволци засадиха близо 50 милиона дървета в Индия само за един ден. Новият световен рекорд трябва да бъде потвърден официално. Последният беше поставен през 2013 година в Пакистан, където за 24 часа екоактивисти засадиха малко повече от 840 хиляди фиданки.

Залесяването е проведено в северния индийски щат Утар Прадеш, който със своите 200 милиона жители е най-гъсто населеният в страната. Доброволците са садили 80 различни вида дръвчета покрай пътища, железопътни трасета и на обществени терени. Самите фиданки са били отгледани в местни развъдници.

Проектът е част от поетите от Индия ангажименти по Парижкото споразумения за климата от декември 2015-та. Страната се задължава да похарчи 6 милиарда долара, за да залеси 12 процента от територията си. Така до 2030 година близо 30 на сто от територията на страната трябва да се превърнат в гори.

През последните два века Индия е загубила големи части от своите горски територии. Заради нарастващото население се е наложило все повече площи да се освобождават за селско стопанство и жилищно строителство.

C9A36EF65AF628FA7D96382856C02039A15684756761B0EE93pimgpsh fullsize_distrС програмата за залесяване индийските власти се надяват да подобрят значително качеството на въздуха и да намалят вредните емисии в атмосферата. Според статистиката 6 от 10-те града с най-замърсен въздух в света се намират на субконтинента. Службите в Утар Прадеш изтъкват, че подобни масови залесявания често водят до големи загуби на млади дръвчета, тъй като не се полагат достатъчно грижи за тях. Затова властите в щата са поели ангажимент редовно да поливат и да наблюдават фиданките.

 

 

 

Днес е Ден на ваниловия сладолед

Днес е Денят на ваниловия сладолед, според американския календар на хранителните празници. В него всеки ден от годината е посветен на определена храна или напитка.

На днешния 23 юли трябва да похапнем вкусен ванилов сладолед. Това е един от най-предпочитаните вкусове, що се отнася до леденото изкушение. Освен това се комбинира чудесно с плодове като ягоди, малини или банани. 

А ето и рецепта за бърз и лесен домашен ванилов сладолед.

Продуктите, които ще са ви необходими са: 450 мл. подсладена сметана, семенцата от 1 ванилия и 400 грама кондензирано мляко. 

В голяма купа разбийте сметаната. Добавете кондензираното мляко и ванилията и разбийте докато се смесят добре.
Изсипете в голям съд и поставете във фризер за няколко часа. 

9385-original2-1390839938

 

 

 

 

 

 

 

Червена риба тон беше продадена за 632 000 щатски долара

624-300-riba-tonСобственик на верига за суши плати 74,2 милиона йени (632 000 щатски долара) за гигантска червена риба тон на търг в Токио, пише dir.bg.

Рибата е уловена край северното крайбрежие на Япония. Теглото й е 212 кг.

Сумата е на второ място след рекорда от 155,4 милиона йени, платени през 2013 г.

Тазгодишната цена е 2981 долара за килограм, при 7930 долара през 2013 г., съобщиха световните информационни агенции.

Купувачът Кийоши Кимура позира сияещ след търга с рибата, която достига човешки ръст.

Червената риба тон е застрашен вид, като популацията й достига едва 2,6 процента от тази преди началото на улова й за търговска цел.

 

 

 

Днес е Ден на яйцето

Днес е Националният ден на яйцето, според Американския хранителен календар, в който всеки ден от годината е посветен на определена храна или напитка. 

Яйцата са изключително добър източник на протеини, както и на различни други хранителни вещества. Само 1 яйце съдържа 6 г висококачествен протеин и всичките 9 есенциални аминокиселини. Кокошите яйца са най-често консумираните яйца. Те предоставят всички основни аминокиселини за хората и осигуряват няколко витамини и минерали, включително витамин А, рибофлавин, фолиева киселина, витамин В6, В12, калций, желязо, калий и фосфор. 

Цялото количество на витамин А, D и Е е в яйчения жълтък. Яйцето е една от малкото естествени храни, които съдържат витамин D. 

За да отбележите Деня на яйцето, може да забъркате един бърз омлет или да приготвите яйцата, както Ви е най-вкусно! Бон Апети!  

palneni-yaytsa-s-shafran

 

 

 

 

Денят на благодарността е един от най-големите празници в Съединените щати

Za-saita-300x180Денят на благодарността е един от най-големите празници в Съединените щати. Той се отбелязва всяка година в четвъртия четвъртък на ноември и на празничната трапеза по традиция винаги присъства печена пуйка.

Друга традиция, започнала през 40-те години на 20-ти век, повелява, всяка година в навечерието на празника президентът на Съединените Щати да помилва една пуйка. Тази година Барак Обама за последен път изпълни това задължение в ролята си на държавен глава, но обеща да продължи традицията у дома.

На церемонията в Белия дом бяха представени отгледаните в Айова пуйки Тейтър и Тот. Президентската администрация беше направила допитване в социалните мрежи коя да бъде помилвана, като успокои гласоподавателите, че и двете птици ще запазят живота си.

По повод празника всяка година земеделските организации в страната предлагат различни инициативи, чрез които да запознаят младото поколение с труда на фермера. Тази година мотото е "Изразете своята благодарност към някой фермер". Целта на проекта, проведен в училИщата, е да се покаже на децата откъде идва храната и да ги призове да пишат или рисуват картички до фермерите. Предлагат се и посещения в стопанства, за да видят учениците в какво се състои работата на земеделските производители. Така те ще разберат откъде идват пуйките, картофите, зеленият фасул и другите съставки на традиционното празнично меню.

 

 

 

Деца търсиха съкровище в градския парк на Симитли по случай Световния ден на Земята

006Деца търсиха съкровище в градския парк на Симитли по случай Световния ден на Земята – 22 април. Празникът беше организиран от Басейнова дирекция Западнобеломорски район“, с домакинството на Община Симитли.

Официални гости на празника бяха директорът на Басейнова дирекция Вангелия Иванова, кметът на община Симитли Апостол Апостолов и заместник-кметът на общината Евгения Георгиева.

Приключенският дух на децата беше предизвикан с играта „Тайните послания“, в която чрез отгатване на поредица от интересни въпроси те преследваха съкровище, „скрито“ от злите природни стихии – наводнение, пожар, суша, свлачище и буря. С материалите, използвани в играта – от стъкло, пластмаса и хартия, беше демонстрирано разделното събиране, необходимостта и ползите от него за опазване на околната среда.

На присъстващите бе прожектиран анимационният филм „Ози Озон“, който ги „отведе“ на едно изследователско пътешествие към озоновия слой. По увлекателен и достъпен начин децата бяха запознати с ролята на озоновия слой за опазването на живота на планетата. Филмът е продуциран от Екологичния видео център на сдружение „Природа назаем“.

С цел обогатяване на местната флора на територията на парка бяха засадени подходящи дървесни видове, съобразени със сезона и спецификата на района. Парковият район беше почистен. Инициативата е важна за възпитаване на отговорност и грижа към околната среда у подрастващите. Участниците в празника получиха подаръци, осигурени от Басейнова дирекция „ Западнобеломорски район“.

Международният ден на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990 г. празникът е  обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Международната мрежа за Деня на Земята е посветена на каузата всеки ученик по света да завърши средно образование като грамотен гражданин, с достатъчно знания по въпросите за околната среда и климата, готов да предприеме действия и да даде свой принос и подкрепа за положителна промяна.

 

 

 

Масови протести на земеделски стопани и граждани заради недостига на питейна вода разтърсват Боливия

boliviaevomoralesМасови протести на земеделски стопани и граждани заради недостига на питейна вода разтърсват Боливия. Правителството обяви извънредно положение в големи части от страната.

По думите на президента Ево Моралес, сега държавата и общините ще могат да отпускат средства, за да осигурят на населението "човешко право на достъп до питейна вода". Според държавния глава 2016 година е била най-горещата за страната през последното столетие. В седем от 10-те най-големи града на Боливия има недостиг на вода. Специалисти определят сушата като най-страшната за последните 25 години. Вследствие на това държавното водоснабдително дружество е въвело режим на водата, в това число и в столицата. На много места водоноски снабдяват хората.

Протестите в Ла Пас са само върхът на айсберга, коментират наблюдатели. В големи части от страната има демонстрации на фермери, които нямат вода за животните и за  напояване на площите. Те обвиняват правителството в бездействие и лошо управление на водните ресурси.

 

 

 

В Денят на Земята WWF представя филм за хармонията между бизнеса и опазването на природата

earthНа 22 април се отбелязва един от най-големите празници на природата – Денят на Земята. Началото му е поставено преди почти 50 години в САЩ и Канада с цел да създаде световно движение за опазване на Земята чрез устойчиво развитие.

В синхрон с празника на планетата е и посланието на новия филм на WWF и Асоциация на парковете в България - „Скритите услуги на природата“: Как може човек да печели от природата във вида, в който тя е в момента, без да я променя и уврежда?

Филмът разкрива осем вдъхновяващи истории за бизнес инициативи, базирани на разумно, устойчиво ползване на даровете на природата. През успешния опит на хора, които работят във вековните гори на природен парк Българка и създават автентични, чисти продукти в Западна Стара планина, сред шеметни пейзажи на „Врачански Балкан“ филмът „Скритите услуги на природата“ отправя посланието, че местното развитие и опазването на природата не само могат да съжителстват безконфликтно, но и да допринасят за все по-доброто качество на живот в селските райони.
 
„Тайната на успеха на героите от филма е именно в опазените услуги, които природата ни предоставя. Принципът на съхранение и грижа за използваните във всяка една дейност ресурси важи за всички сектори на бизнеса, но най-вече на тези с директен достъп до земята, като земеделието“, споделя Райна Попова от WWF.
 
Днешният ден е повод за над половин милиард души в света да споделят със своите приятели и близки успешните истории за опазване на природата. WWF призовава да го използваме пълноценно и да покажем, че дори в Северозападна България, която остава един от най-бедните райони в Европа, хармонията между бизнеса и опазването на природата е възможна.

Филмът „Скритите услуги на природата“ може да гледате тук.

 

 

 

В Нова Зеландия направиха подземен унел за пингвини

nova-zelandiq-otkri-tunel-za-pingvini-412980Град в Нова Зеландия построи първия в страната подземен тунел за пингвини, пише http://dariknews.bg. Целта е да се помогне на колонията малките сини птици от вида корора да стигат безопасно до гнездата си. Проблемът бил, че пътят от морето до гнездата на пингвините минавал през доста натоварена пътна отсечка.

Така, опитвайки се да отидат до малките си, за да ги нахранят, птиците лесно можело да бъдат блъснати от кола, а често били заслепявани от фаровете на преминаващите автомобили и от светкавиците на ентуасиасиазираните туристи, които много искали да ги снимат.

В крайна сметка се стигнало до построяването на специалния тунел и пингвините вече могат спокойно да стигат до гнездата си.

 

 

 

В криза ли е свиневъдният сектор в Казахстан

PigВ криза ли е свиневъдният сектор в Казахстан? Производството на свинско месо в страната се свива. Поголовието е намаляло с над 6 на сто в периода между 2015 и 2016-та година. Това сочат данните на статистиката.

През 2007 г. свинефермите в Казахстан са разполагали с малко над 1 милион животни. Заради неблагоприятните условия в страната правителството преразпредели държавната помощ в аграрния сектор, като значителна част от парите за едър рогат добитък, овце и кози бяха пренасочени към свиневъдството. През 2017-та държавната помощ за сектора достига 1 милион долара. Независимо от предприетите мерки обаче, няма сериозни резултати. Браншът отчита силен износ към Китай и Русия преди началото на кризата. За преодоляването й е необходимо да се създаде център за селекция и развъждане, за да се отговори на нуждите на земеделските производители.

Освен това, свиневъдите трябва да се справят и с религиозния и социален натиск - мюсюлманското население в страната расте. За да се развие експортът е необходимо и значително повишаване на рентабилността – в момента цената на 100 кг свинско месо е с 25% по-висока, отколкото тази в Дания.

 

 

 

Каква е позицията на Доналд Тръмп по някои въпроси, свързани със селското стопанство, екологията и свободната търговия

donald trump69Доналд Тръмп е 45-ят президент на Съединените Щати. Социологическите агенции не предвиждаха забележителния успех на бизнесмена; всъщност те не предвиждаха дори надпреварата да бъде жестоко оспорвана. Ето каква е позицията на Тръмп по някои въпроси, свързани със селското стопанство, екологията и свободната търговия.

В предизборната си кампания новият президент не се изказа категорично за селското стопанство. Въпреки това изразените от някои от съветниците му позиции позволяват предположения относно евентуалната му аграрна политика. По всяка вероятност той би дал предимство на големите животновъдни комплекси, за сметка на по-малки био стопанства. Освен това вече ясно е изразил становището си, че би прекратил съществуването на Федералната служба за защита на природата.

По въпроса за търговските споразумения с други страни Тръмп се изявява като защитник на интересите на американските работници и фермери. В досегашните си изказвания той обеща да прекрати неизгодни за Съединените Щати търговски договори и е против сключеното Транстихоокеанско споразумение за свободна търговия. Подобна е позицията му относно Споразумението с Европейския съюз.

При генното инженерство Доналд Тръмп е против задължителното етикетиране на ГМО-храни и няма да налага ограничения за биотехнологиите в селското стопанство. Правата на животните също не са сред неговите приоритети. Известно е, че членове на неговия щаб, както и синовете му, ходят на лов за трофейни животни в Африка.

Една от най-критикуваните позиции на Тръмп е отношението му към мигрантите. Неведнъж той е казвал, че ще спре нелегалните бежанци, което обаче би могло да има отрицателни последствия за селското стопанство, тъй като много фермери наемат чужда работна ръка.

 

 

 

Бразилия внася кафе

kafe1Бразилия, най-големият производител на кафе в света, за пръв път в историята си ще внася суровината от чужбина. Това се налага заради все по-голямото потребление в страната.


Правителството на президента Мишел Темер е дало зелена светлина за вноса на 60 хиляди тона. Става дума за сорта робуста, а стоката ще бъде доставена през следващите 4 месеца от Виетнам. Произведеното в самата Бразилия кафе от по-висококачествения сорт арабика е предвидено за износ, затова за вътрешния пазар няма достатъчни количества.

Освен това в основните региони на страната, в които се отглежда кафе, от няколко месеца не е валяло и очакваните добиви са много ниски. Цената на продукта на местния пазар е скочила с 15 на сто за последните 12 месеца.

В най-засегнатия от сушата щат Еспирито Санто производството на сорта робуста през миналата година е намаляло с 30 процента в сравнение с 2015-та. Средната годишна реколта от кафе за цялата страна е в размер на над 3 млн. тона.

 

 

 

От днес влиза в сила Споразумението за климата от Париж

1478254445От днес влиза в сила Споразумението от Париж към Рамковата конвенция на Обединените нации по изменение на климата. Българският парламент го ратифицира на 21 октомври т.г., с което страната ни се присъедини към Споразумението срещу климатичните промени, което влиза в сила броени дни преди в Маракеш, Мароко да започне Конференцията на ООН по изменението на климата (COP22).

На 30 септември т. г., на извънредно заседание на Съвета по околна среда в Брюксел, беше постигнато съгласие ЕС да извърши бърза ратификация на документа. След дълги и сложни преговори на заседанието се стигна до историческото решение ЕС да ратифицира бързо Споразумението и така да се помогне за изпълнение на двойното условие за влизането му в сила – 55 страни, отговорни за поне 55% от въглеродните емисии на планетата, да депозират ратификационните си инструменти.

Историческият документ от Париж създава рамка за борба с изменението на климата в световен мащаб след 2020 г. Изпълнението му следва да доведе до избягване на опасните климатични промени, като се ограничи повишението на средната глобална температура – под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива.

ЕС и държавите-членки са сред най-амбициозните в борбата с климатичните промени. В контекста на Споразумението те поеха обвързваща цел за намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 40% до 2030 г. в сравнение с нивото им през 1990 г.

 

 

 

Ден на ягодовия сладолед

Невероятно, но факт! 15 януари е Ден на ягодовия сладолед, според Американския хранителен каледар. Според календара всеки ден от годината е посветен на определена храна или напитка. В чест на празника всеки, който има здраво гърло, може да похапне от традиционно летния десерт. 

Ягоговият сладолед е сред най-предпочитаните вкусове след шоколадовия и ваниловия. А ето и малко любопитна информация за ягодите: никой не знае откъде се е появило английското им наименувание (strawberry); ягодите са единствените плодове, чиито семена се намират извън плода, на повърхността; съществува Музей на ягодите в Белгия, най-голямата ягода в света тежи почти четвърт килограм.  

 15th

 

 

 

Учени изготвиха списък на застрашените видове пчели

BumbleBeeREX 468x362Седем вида пчели, разпространени предимно в Хаваите, са първите пчели, включени в списъка на застрашените и изчезващи видове в САЩ, пише dnevnik.bg.

Списъкът на застрашените видове е изготвен след дългогодишно проучване и усилия на учените.
Макар да се срещат и в други краища на света, тази група пчели са защитени в Хаваите, където опрашват местните растения, уточняват от изследователския екип.

Същата тази група жълти пчели са от ключово значение за опрашването на някои от застрашените видове растения от региона, предупреждават изследователите.

Еколозите обясняват, че пчелите са застрашени от изчезване заради загуба на местообитания, горски пожари и навлизането на инвазивни видове насекоми и растения, нетипични за региона.

Вероятно тези видове растения могат да бъдат опрашени и от други пчели. В същото време има опасност много от застрашените растения да изчезнат, ако местните пчели умрат, предупреждават изследователите.

Сред заплахите за защитените вече пчели са дивите прасета и инвазивен вид мравки, уточняват учените, изследвали региона. Пчелите са загубили местообитания заради горски пожари, инвазивни растения и застрояване на някои крайбрежни зони.

Ентомологът Карл Маганка, работил по изследването на пчелите в Хаваите, обяснява, че включването им в списъка на защитените видове е отнело на учените почти десет години работа.

 

 

 

 

 

 

 

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo