AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Отрасли

Отрасли

Секторите „Туризъм“ и „Селско стопанство“ могат да изиграят важна роля за повишаването на Брутния вътрешен продукт на страната

appleСекторите „Туризъм“ и „Селско стопанство“ могат да изиграят важна роля за повишаването на Брутния вътрешен продукт на страната за 2016 година до  близо 3%. Прогнозата е на експерти от Института за икономически изследвания при Българската академия на науките.

През първите 2 тримесечия на тази година продължава световната тенденция на спад в глобалното производство и търговия. Цените на основните суровини и материали остават потиснати, отчитат още анализаторите.

Българските икономисти обаче дават добри прогнози за нарастването на Брутния вътрешен продукт на страната за 2016-та. Положително влияние ще окажат селското стопанство и туризмът. Развитието на секторите обаче не е устойчива тенденция.

При селското стопанство годината се очертава като успешна. Причината – добри климатични условия, изтъкна доц. Йоцов.

Равнището на заетост до края на годината може да нарасне до 50%, прогнозират икономистите. През първите 2 тримесечия заетите са между 2 900 000 и 3 033 000 души. През третото тримесечие се очаква ръст заради сезонната заетост.

Заетостта в селското стопанство обаче няма да нарасне през следващите 3 години, прогнозират от Българската академия на науките.

Автор: Радина Дойнова

 

 

 

Канят малчуганите на здравословни кулинарни работилници

dete-gotvachВ съботния ден на 27 април сдружение Устойчиво Общество кани малчуганите възраст от 3 до 12 години на здравословни кулинарни работилници "Домашната храна за училище - вкусна кутийка с емоции за споделяне" и на един необичаен конкурс за детското хранене с вкусни награди. Заниманията са с вход свободен, като работилниците ще отворят врати от 10:00 до 18:00 часа в парка пред Народен театър София по време на "Зелените дни".

Прочети още...

Ден на ягодовия сладолед

strawberry-ice-creamНевероятно, но факт! 15 януари е Ден на ягодовия сладолед, според Американския хранителен календар. Според календара всеки ден от годината е посветен на определена храна или напитка. В чест на празника всеки, който има здраво гърло, може да похапне от традиционно летния десерт. 

Ягодовият сладолед е сред най-предпочитаните вкусове след шоколадовия и ваниловия. А ето и малко любопитна информация за ягодите: никой не знае откъде се е появило английското им наименoвание (strawberry); ягодите са единствените плодове, чиито семена се намират извън плода, на повърхността; съществува Музей на ягодите в Белгия, най-голямата ягода в света тежи почти четвърт килограм. 

Премахват уличните търговци на храна в Банкок

koreian foodВластите в Тайланд започват да "разчистват" тротоарите в Банкок от уличните търговци на храна. Според в. "Гардиън" общината в Банкок е издала заповед за забрана на сергиите с храна в града, пише bacchus.bg. Заповедта трябва да бъде изпълнена до края на годината. Целта е да се въведе "ред и хигиена" и "да се върнат тротоарите на пешеходците".

"Разчистването" вече е в ход в някои райони, като централния Сиан. Уличната храна винаги е била в сърцевината на живота в Банкок. Над 20 000 търговци се намират в 50-те района на града, и предлагат храна от сутрин до ранни зори. Това е една от най-големите притегателни точки и за туристите. Все още не е ясно дали някои търговци няма да бъдат оставени - например тези с подвижни сергии и тези, които са встрани от тротоарите.

 

 

 

Стабилен ръст отбелязва млекопроизводството в Азия

milkСтабилен ръст отбелязва млекопроизводството в Азия. До 2025 година делът от световното производство може да се увеличи от сегашните 40 на 60 процента, прогнозират пазарни експерти.

През последните 35 години производството на мляко в Азия се увеличава с близо 5 процента на година. През 2016-та в най-населения континент на Земята са били произведени над 320 милиона тона. За следващите 7-8 години се очаква ръст от около 140 милиона тона.

Най-големият световен производител на мляко е Индия. За последните 3 години производството се е увеличило с 14 процента. Страната обаче не изнася суровината и не играе голяма роля на световния пазар.

За същия период Китай бележи ръст от 7 процента. Въпреки това Народната република не е в състояние да задоволи сама нуждите си, затова е и най-големият световен вносител на млечни продукти.

Млекопроизводството ще бъде една от основните теми на следващото международно изложение за храни в Банкок. То ще се проведе през март и в него ще участват близо 900 компании от цял свят, които развиват дейност в областта на производството и търговията на фуражи, месо, мляко, яйца и риба.

 

 

 

 

35% от реколтата от картофи в Германия се изхвърлят

potato-HEROМилион и половина тона, близо 35 процента от годишната реколта от картофи в Германия, се изхвърлят. До този резултат стига доклад на природозащитната организация WWF. Цифрите показват, че прахосването на храни не се отнася само до продукти с почти изтекъл срок на годност, но засяга и висококачествена селскостопанска продукция.

Годишно всеки жител на Германия консумира по около 60 килограма картофи.

Загубите идват от изискванията на търговците за перфектен външен вид на продуктите, без да се обръща внимание на вътрешността.

От WWF са изчислили, че половината от споменатите 35 процента се изхвърля почти веднага след прибирането на реколтата.

Това е не само екологичен, но и икономически проблем за фермерите, изтъкват от организацията. Земеделските стопани получават договорената изкупна цена само за тази част от продукцията, която отговаря на изискванията на търговците. Така в крайна сметка печалбата им намалява с една трета, а понякога и с повече.

От годните за консумация картофи с недобър търговски вид се произвежда евтино нишесте, стига съдържанието на тази съставка да е достатъчно високо, което обаче не се среща при всички сортове. Нерядко фермерът е принуден да продаде тази част от реколтата за фураж.

 

 

 

Миналата 2016 г. бе ключова за привържениците на идеята за нулеви разхищения в Европа

sladko7Сладка и чипс, направени от плодове, определени за изхвърляне на боклука: Великобритания, която едно време бе "отличник" в прахосването на храна, сега изживява началото на революция, стимулирана от асоциации и предприятия, пише dnes.bg.

Младият предприемач Бен Уайтхед казва, че за пет години сам е спасил от изхвърляне 15 тона плодове.

Първият път, когато този бивш доброволец от асоциацията FoodCycle - специализирана в борбата срещу пилеенето на хранителни продукти, отишъл да търси плодове с изтичащ срок на годност на пазара до дома си, са му предложили 12 кашона ананаси.

"Бях с колело! Погледнаха ме и прихнаха да се смеят", разказва той пред АФП.

След това мъжът отваря фирма, наречена SpareFruit. Пазарната й ниша - чипсове, произведени от неугледни ябълки и круши, които производителите не могат да продадат в супермаркетите.


"Ако минете през овощна градина, ще видите килим от плодове. Някои вече не са хубави, но бих казал, че 90 процента от тях са напълно годни за ядене", казва той.

Друга подобна фирма,  прави плодови сладка. Тя влиза на пазара през 2014 г., след като събира 14 000 британски лири в краудфъндинг кампания.

Двете компании планират да се разраснат догодина и дори имат амбицията да си намерят място на щандовете в универсалните магазини Selfridges.

Възможност, която свидетелства за еволюция в мисленето на хората, смята Уайтхед.

Миналата 2016 г. бе ключова за привържениците на идеята за нулеви разхищения в Европа. Страни като Франция и Италия приеха закони срещу разхищението на храна, които улесняват процедурата по дарения на благотворителни организации.

Обединеното кралство не е приело закон по този въпрос, оставяйки на асоциации и фирми да запълнят тази празнота.

Предизвикателството пред тях е значително: около 10 милиона тона храна биват изхвърляни всяка година в страната според проучване от 2016 г. на благотворителната организация Програма за действие срещу разхищаването на ресурси. Количеството на ниво ЕС достига 88 милиона тона според оценки от 2012 г.

Въпреки липсата на политическа инициативност мисленето на хората се променя. В търговските обекти в центъра на Лондон луксозните кафета и калорични мъфини отстъпват все повече място на продукти, направени от плодове второ качество.

Асоциации като FoodCycle, която има обекти в няколко града в страната, предлагат втори живот и на непродадени продукти.

В столовата си в квартал Хакни в Източен Лондон асоциацията сервира всеки четвъртък вегетарианска храна на петдесетина души, много от които са със здравословни проблеми или са социално изключени. Менюто на деня: супа, омлет и плодова салата.

Основно даренията идват от турски квартални магазинчета за плод и зеленчук, обяснява за АФП Ан Енгел, една от доброволките в асоциацията. Супермаркетите не са чак толкова верни съюзници. Този ден приносът е малък: един плик с хляб.

Кухнята на асоциацията прелива от плодове и зеленчуци, които са били първоначално предназначени за изхвърляне. Доброволката тъкмо е добавила манго, мента и яйца. "Сервираме много изненадващи и вкусни неща", се хвали тя.

Манталитетът на хората обаче трябва да еволюира още, смята Ан Енгел. Доказателство за това? "Много наши доброволци все още ги е страх да използват продукти с изтекъл срок на годност", се оплаква тя.

 

 

 

Вече има тостер и за бекон

bekon-7Специалисти от американска фирма създадоха тостер, който вместо да пече филийки хляб, докарва до златист загар парченца бекон, пише dariknews.

Нарязаното на тънки резени месо се "простира", като пада върху двете метални страни на тостера. Капаците му падат до почти легнало положение, за да може беконът да се постави без проблем. Разтопената мазнина се събира в малка тавичка на дъното на уреда.

Беконът беше определен от поданиците на Нейно Величество като най-важната съставка на една типично английска закуска. Обработен с електрическия тостер, той ще стане дори още по-желан.

Умният прибор позволява да бъде нагласена с копче температурата, в зависимост от дебелината на бекона и дали той е от прасе или от пуйка.

Поставеното в електродомакинския уред месо излиза чудесно изпечено и с идеален загар. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фалшив сайт на БНТ рекламира вълшебен чай

teaФалшива страница с логото на БНТ рекламира продажбата на вълшебни чайове срещу паразити.

Въпреки очевидната абсурдност на текста, който плаши хората със смъртоносни паразити, зрители на БНТ са се обадили в редакцията на обществената телевизия, защото са били подведени.

Сайтът, който се появява като препоръчан и спонсориран във Фейсбук, няма нищо общо с официалните страници на обществената телевизия, които са bnt.bg и новинарската - news.bnt.bg. Домейнът на фалшивата страница е руски.

Фиктивният журналист, който уж е написал статията - Сребрин Софрониев, не работи в БНТ, а фактологията е очевидно невярна, защото "цитираният" д-р Ангел Кунчев не е главен паразитолог на Европейския съюз, както посочва „статията", а главен държавен инспектор на България.

Фалшивият сайт твърди, че “паразитолозите бият тревога и 95% от населението на ЕС е заразено с паразити, като 8 от всеки 10 смъртни случая - са на тяхната съвест“. В статията от името на д-р Кунчев се препоръчва чай срещу паразитите, като се твърди, че цената на чая е 30-40 пъти по-евтина от процедурите в медицинските центрове.

В края на фалшивата статия се дава и линк, откъдето може да бъде поръчан “вълшебния чай“.

Самият Кунчев, с когото е публикувано фалшиво интервю, определи подобни публикации като манипулация и злоупотреба.

 

 

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo