AGRONEWS.bg

Сря18072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Отрасли Изберете кагегория Биологично земеделие

Биологично земеделие

Големият ръст в производството на биологична продукция в България е свързан със субсидиите в сектор земеделие

 MG 6137Големият ръст в производството на биологична продукция в България е свързан със субсидиите в сектор земеделие. Това коментират от Фондация „ИнтелиАгро“. От доклад става ясно, че за последните 5 години площите нарастват близо 4 пъти, а броят на биопроизводителите - над 5 пъти.

Въпреки това делът на бранша остава на заден план в ЕС и следва тенденциите в Европа със значително изоставане. Съединените щати са лидер в прозводството на биопродукция, но пазарът там не разчита на субсидии, както у нас. Подпомагането е изкривило пазара и разбиранията на фермерите, допълват анализаторите.

От Фондация „ИнтелиАгро“ са на мнение, че е необходимо както да се затегне контрола върху биосертифициращите компании, така и да има промяна в механизма за подкрепа на единица площ – особено диференциране на ставката за различните видове трайни насаждения.

Меката пшеница, етерично-маслените и медицинските култури, ядките, слънчогледът и лозята са с най-голям размер биоплощи в България. Най-разпространено е органичното производство при листните зеленчуци и ядките, които са почти изцяло сертифицирани или в преход.

Автор: Данаил Андреев

 

 

 

Забраниха филм за биофермата на принц Чарлз

der-bauer-und-sein-prinz src 3Филм за биофермата на британския престолонаследник принц Чарлз бе спрян в родината му. 80-минутната документална лента се прожектира в кина в Германия, Австрия и Швейцария, но е забранена във Великобритания.

Филмът със заглавие "Селянинът и неговият принц" разказва за идеята на Чарлз да изгради устойчиво и екологично земеделие във ферма, която същевременно е и печеливша. Заедно с опитния стопанин Дейвид Уилсън той преследва тази цел вече 30 години.

Лентата е снимана в продължение на пет години, през всички сезони и показва принца на Уелс, както е официалната титла на британския престолонаследник, в ролята му на обикновен фермер. Той смята, че единственият начин да убеди земеделците в Англия в правотата си, е да им покаже нагледно как действа едно биостопанство. Затова всяка година хиляди фермери от цялата страна посещават фермата и се запознават на място с методите му.

Кралската пресслужба в Лондон обаче е забранила излъчването както във Великобритания, така и във всички страни от Британската общност. Режисьорът смята, че това се дължи на острите критики, които принцът отправя към конвенционалното производство на хранителни продукти

 

 

 

Пазарът на био продукти във Франция с ръст от 10%

13957646-organic-food-background-farmers-vegetable-marketС 10% до 5 милиарда евро е нараснал оборотът с биопродукти във Франция през миналата година. Всеки жител на страната е похарчил 75 евро за такива стоки, показва статистиката.

Почти 90 на сто от френските потребители поне веднъж в годината са посегнали към биостока, а шест от десет го правят минимум веднъж в месеца. За да насмогнат на търсенето, все повече фермери преминават към биопроизводство, площите през миналата година са нараснали с 4% и вече са повече от 1,1 милион хектара.

Също с 4% е нараснал броят на стопанствата, те вече са 26 хиляди и 500, а преработвателните компании са 13 хиляди, с три на сто повече от предишната година. Първите данни от настоящата 2015-та показват, че тенденцията се запазва. До 17 май са регистрирани почти 1700 нови производители. В сектора – производство и преработка – вече има 100 хиляди работни места.

Най-голям дял при оборота с биопродукти имат бобовите култури – близо една четвърт, следвани от плодовете с 15% и билките и подправките с 13 на сто. Биовиното все още е под 10%, тъй като делът на биолозята във Франция е 8,4 на сто.

 

 

 

50% от германците купуват биопродукти

EU Organic-620x441Всеки втори жител на Германия купува биопродукти. Това показва допитване, проведено по поръчка на Германската телеграфна агенция DPA. 79 % от участвалите заявяват, че са готови да плащат и по-високата цена за тези храни.

Една пета от запитаните не купуват биопродукти заради по-високите им цени. 18 на сто обявяват, че никога не пазаруват такива, а 28 % споделят, че го правят много рядко.

При допитването е задаван и въпросът какво си представят потребителите под понятието “био”. Близо половината отговарят, че биохраните са по-здравословни от конвенционално произведените. Толкова са и мненията, че в че в биостоките не се съдържат вредни вещества, като например препарати за растителна защита. Почти 25% са убедени, че "био" винаги означава регионален продукт.
92% от запитаните познават германския биоетикет. Европейският еквивалент обаче е познат само на половината, участвали в допитването.

 

 

 

Успешно развитие на биоземеделието във Франция

variety-of-vegetables16-то издание на пролетния панаир на биологичното земеделие ще се проведе от 1-ви до 15-ти юни във Франция. Експертите отбелязват, че биологичният сектор се развива много добре - френските стопанства осигуряват три четвърти от пазара на биологични продукти в страната.

В периода 2007-2012 г. биологичното земеделие удвоява производството си. Пазарът на органични селскостопански продукти възлиза на 5 милиарда евро към края на 2014 г., което е увеличение от 10% в сравнение с 2013-та. Биопродуктите представляват 2.5% от френския пазар на храни. Те се предлагат в хипермаркети, специализирани магазини и чрез директни продажби.

Анализът показва, че 76% от органичните продукти, консумирани във Франция, идват от националните стопанства. 12% от внесените био храни са от страни извън Европейския съюз. Органичните ферми в страната са близо 26 500. Първите данни за 2015 г. потвърждават, че био земеделието е динамичен пазарен сектор. В районите на Дром и Лоара органичното земеделие се развива най-активно.

 

 

 

Френски лозар рискува 6 месеца затвор

evening lift005Половин година затвор или глоба от 30 хиляди евро заплашват френски лозар, който е отказал да пръска насажденията си с инсектициди, пише guardian. Семейството на Тибо Лиже-Белер отглежда грозде и произвежда вино от началото на 18-ти век. През последните десетилетия виното се прави изцяло по биоправила.

Стопанинът отказва да ползва химикали за растителна защита, въпреки че местните власти са издали съответно нареждане. Причината е болест по лозята, разпространявана от насекоми.

Лозето на Лиже-Белер е на границата между регионите Бургундия и Божоле. Вината му се сервират в най-изисканите ресторанти по света. Тази седмица той ще трябва да се яви на съд заради отказа си да се подчини на административната заповед.
Междувременно в интернет са били събрани над 140 хиляди подписа в защита на Лиже-Белер. Хората настояват съдът да спре делото.

 

 

 

Расте броят на екостопанствата в САЩ

fieldС 5% е нараснал броят на сертифицираните по еконормите земеделски стопанства в Съединените Щати през миналата година. В края на 2014-та те са били 19 500.

От началото на преброяванията през 2002 година броят на екостопанствата в Щатите е нараснал с 250%, сочат данните на американското земеделско министерство.

Търсенето непрекъснато се увеличава, затова и все повече стопани навлизат на пазара за био- и еко продукти, обясни министърът на земеделието Том Уилсак при представянето на цифрите във Вашингтон. Ведомството му има специална програма за подпомагане на такива ферми.

"Колкото повече различни видове земеделие и пазарни сегменти имаме в американското селско стопанство, толкова по-добре се отразява това на икономиката в селските райони на страната", подчерта Уилсак. Затова министерството и в бъдеще щe да заделя значителни суми в помощ на биофермерите. В момента се изготвя специализирана база данни, която ще обхваща всички сертифицирани производители.

 

 

 

Био-земеделците да ползват конвенционални семена

biofarmБио-земеделците и в бъдеще ще могат да ползват конвенционални семена. Тази отстъпка е записана в реформата на еко-директивата на Европейската комисия.

В предложенията за промени в директивата Европейската комисия бе предвидила редица по-строги предписания. Сега обаче отстъпи, приемайки становището на страните-членки при последното заседание на извънредната комисия по земеделие.
Стопаните, занимаващи се с био-земеделие и в бъдеще ще могат да купуват обикновени посевни и посадъчни материали, както и да използват животни за разплод, отгледани при конвенционални условия.
Аргумент на страните-членки бе, че при голямата конкуренция от вносни био-продукти не бива да се усложнява животът на местните био-стопани. Италия, която в момента председателства Европейския съвет, иска още през декември да получи становището на другите държави по въпроса. Европейският парламент ще представи доклада си чак през юни догодина.

 

 

 

„Биоселена“ споделя позицията на на IFOAM за предложението на ЕК за нов регламент за биопроизводството

veggiesКато редовен член на Европейската федерация на движенията за биологично земеделие (IFOAM EU) „Биоселена“ споделя позицията и загрижеността й по предложението на Европейската комисия за нов регламент за биологичното производство.

На 24 март Европейската комисия публикува предложение за нов регламент за биологичното производство и етикетирането на биологични продукти, допълнено с други документи, както и с доклад за оценка на въздействието и нов европейски план за биологичното земеделие. През последните десет години пазарът на ЕС за биологични продукти е нараснал четири пъти, а това налага актуализиране и приспособяване на правилата, така че секторът да продължи да се развива. Предложенията са резултат от процес, започнал през 2012, когато Комисията реши да направи преглед на настоящото законодателство и политическата рамка за биоземеделие. Предложението за нов регламент трябва да замени регламент 834/2007.

Обща позиция на IFOAM EU

IFOAM EU споделя целта на Комисията за устойчив растеж на биологичния сектор в цяла Европа. Уважава и намерението в предложението на Комисията за подобрен биорегламент, признава нуждата от по-нататъшно разработване на регламента на основата на биологичните принципи. Важно е това да бъде подкрепено, без да се създават пречки за биорастежа. Гражданите на Европа трябва да продължат да се възползват от биологичните храни и биоземеделието, запазвайки доверието си в цялата биоверига на ценностите.
Въпреки това обаче IFOAM EU смята, че предложението в сегашната си форма е неадекватно да постигне целите си и ще се провали в опита си да гарантира визия за увеличаващо се и организирано на принципи биологично развитие. По начина, по който е представен, предложеният регламент се основава на недовършена оценка за въздействието и не отчита много от препоръките, предложени от сектора през целия процес на преглед и ревизия на регулациите.

Излагайки някои ценни елементи, документът прибавя дори по-големи тежести отколкото преди и без да предлага каквито и да е истински ползи над сегашните регулации. В настоящата си форма предложението може да доведе до масов спад на биологичното производство в Европа, най-вече за сметка на малките биологични ферми и бизнеси, както и до по-малко развити райони. Той поставя под риск сектор, който е един от малкото положителни икономически истории на нарастващо търсене за устойчива храна в Европа, с пазар, който отговаря на очакванията на потребителите и общностите за висококачествена храна, като същевременно опазва и подобрява околната среда. Документът е провал и в отчитането на различната ситуация в отделните страни-членки на ЕС.
Освен че прави анализ на предложението на ЕК, IFOAM EU отправя и конкретни предложения как да се развиват биохраните и биологичното производство в Европа. Без съществени промени обаче IFOAM EU не бил имала друг избор освен да отхвърли предложението за нов регламент.

 

 

 

Търговията с еко продукти в Германия с по-голям оборот

veggiesПочти 10 процента по-голям оборот в сравнение с миналата година по това време е отчела търговията с био продукти в Германия през второто тримесечие на 2014-та.

Подобен ръст при продажбите на био-продукти е имало през първите три месеца на 2011 година. Тогава оборотите са скочили с 12,6 на сто, показва статистиката на съответната браншова организация.
За добрите резултати е допринесло хубавото време през юни, съвпаднало със старта на световното първенство по футбол и ваканцията за Петдесетница. Най-голям плюс е отбелязан в малките специализирани магазини, чийто оборот е нараснал с почти 12,5 процента. Следват средно големите магазини с 10,4 и био-супермаркетите с 9,4 на сто. На четвърто място са директните продажби от фермите с 9,2 процента.

 

 

 

Биоземеделците в Дания препочитат баклата за сметка на соята

baklaДатските био-стопани наблягат все повече на баклата. С нея те заместват вносната соя като съществена част от фуражите. През миналата година в страната на Хамлет био-бакла се е отглеждала на над 1500 хектара.

За да стане съвсем независим от соята, за която никога не е сигурно дали не съдържа ГМО-примеси, отрасълът в Дания се нуждае обаче от сериозно увеличение на площите. Експертите пресмятат, че при среден добив от 4 тона на хектар ще са нужни около 12 хиляди хектара, за да се покрият сегашните 47 хиляди тона вносна био-соя.
От 2011 до 2013 година площите за бакла са се утроили, показват данните на земеделското министерство в Копенхаген. При тези темпове на растеж се очаква и тази година да има разширение на обработваните земи. Ето защо ведомството препоръчва на стопаните да отглеждат културата, която е и по-приспособена към северния климат от соята.

 

Биологичното земеделие в ЕС бележи растеж

farmС повече от  50% са се увеличили площите и броят на органичните ферми. Около 186 хиляди са  биостопанствата в Европа.
 
На девет милиона и шестстотин хиляди хектара се отглеждат органични продукти на територията на Евросъюза. Най-голям дял се падат на пасищата, последвани от зърнените култури и трайните насаждения. Наблюдава се положителна тенденция - все по-млади фермери навлизат в сектора. Европейският парламент обсъжда нови актуализирани правила за биосектора. Предложените промени имат за цел да подобрят настоящата система, за да може отрасълът да се развива, да е по-устойчив и да отговори на нарастващите нужди на потребителите.

 

 

Калифорнийските червеи са мода за младите фермери

 

640 d1e186ee0351f8fcde7837adbc5dd4ca50 млади фермери от Благоевградска област ще изградят ферми за отглеждане на калифорнийски червеи. Толкова е броят на одобрените проекти по мярка 112 „Създаване на стопанства за млади фермери” по Програмата за развитие на селските райони, информира директорът на Областната дирекция на МЗХ в Благоевград Йорданка Андонова.
Тя допълни, че този вид ферми са хит тази година.
Лесно ли се гледат червени калифорнийски червеи проверихме във фермата на младежите Мария и Иван в благоевградското село Зелен дол.
Биофермата, носеща красивото име „Щастие” е разположена на 240 кв. метра площ и се намира на 4 км от областния център на Пиринско. В нея освен червеи се произвежда биотор и биологични зеленчуци.
Младите фермери получават безрезервна помощ от бащата на Иван, който всяка вечер се грижи за доброто състояние на червейчетата.
„През май става една година откакто се занимаваме с това. На шега, на майтап уж започнахме, ама си се захванахме насериозно”, разказва Мария.
Тя допълни, че продават червеите на бъдещи фермери и рибари. Торът продават на оранжерии в Петричко и Санданско.
По технология малките обитатели на фермата трябва да се хранят веднъж на две седмици с неголямо количество оборски тор, но понеже това е много трудоемко и трудно изпълнимо заради липсата на работна ръка Мария и Иван ги хранят веднъж месечно с малко повече. Преди 4 дни им е сложена храна и голяма част от тях вече са отишли при нея. Очаква се скоро това да направят и останалите. През зимата пък се зазимяват като им се пълни цялото легло.
„В оборския тор, който получаваме има феноменални неща. Като например мигачи за коли, спринцовки и други такива работи”, обясни младата фермерка.
Досега двамата с нейния партньор са избили вложените средства и печелят добре от бизнеса си. Край фермата те са си направили градина, в която отглеждат биозеленчуци.

 

 

 

 

 

85 земеделски производители от великотърновско са включени в биорегистър на земеделското министерство

bio285 биопроизводители, преработватели и търговци  на органични  храни от Великотърновска област са включени в обновения регистър на  земеделското министерство. От него биоземеделците  се  информират за основните нормативни  документи, регламентиращи биопроизводството.

Новият Регистър на производители, преработватели и търговци на земеделски продукти и храни е вече онлайн. В него са включени лица  и  фирми, занимаващи се с отглеждане  на  зеленчуци, малини, ягоди, череши, орехи, лешници, арония, както и животновъди,  пчелари  и  билкари   от  областта.

Прочети още...

Светлана Боянова: Новата селскостопанска политика на Европейския съюз ще позеленее

 Svetlana-Boianova-Agro-TV„Темата за зелените плащания е много важна, много съществена, много противоречива и на ниво Европейски съюз – тя се очертава като трудна за прилагане и трудна за контрол. Защото знаете, че пари се получават срещу установен контрол.
Яснота на европейско ниво има, но в България липсва. Точно затова ние от Института за агростратегии и иновации правим разработки с цел провокиране на интереса и информиране – както на земеделските производители, така и на държавата, на политиците. Няма време, 1 август сега ще дойде. Да не говорим, че земеделските производители започват стопанската си година в настоящата – от октомври. Т.е. те трябва да бъдат наясно какви култури трябва да заложат на своите полета, какво трябва да спазват, какво да заявят.
Спокойствието на управляващите и мълчанието им е обезпокояващо. Хората помежду си се питат, те дискутират въпросите – това, че няма кой да ги чуе, е друга тема. Нормално е земеделците да искат да научат повече – това са пари – на кой поминък, на кой истински бизнес – те трябва да имат информация, за да се подготвят. По тази причина теми като зелените плащания са свързани с всичко останало. Още по време на жътва започват да се оформят юридически правните основания за ползване на земята за следващата стопанска година. Миналата седмица влязоха в сила промените в Закона за подпомагане на земеделските производители и тъкмо там става ясно, че от 1 януари 2015 г. право на директни плащания ще има само този, който покаже правни основания за ползване. Човекът трябва да знае какво да сложи като вид култура още през юли и август! Младите фермери, обвързаната подкрепа – по всички тези теми се мълчи засега, а има много нови възможности.
Има други възможности, които ние не изследваме – оставянето на зелена покривка, намаляването на процента на основната култура. Диверсификацията проблем ли ще бъде за тези, които произвеждат плодове и зеленчуци? Колко култури могат да отглеждат производителите? Как ние точно ще приложим диверсификацията? България трябва да следи какво ще се случи, ако не се изпълни условието за диверсификация. Как ще се изчисли намаляването на плащането – по каква формула ще се изчислява, дали ще има административни санкции? Всичко това трябва да е ясно.
Знаем какво ще се случва в Ирландия, във Великобритания, във Франция. А за България – не знаем. Колко души могат да кажат колко пасища има в България и какви ливади? Лиспва анализ. Тук няма изследвания – къде са постоянно затревените площи, кои плащания ще допуснем там – колко и къде са пасищата с установени практики за паша? Тези неща не се обсъждат, но за сметка на това се променят закони. В парламента нямаше никаква дискусия защо ще даваме без търг общинските пасища, а това е много важен въпрос,” подчерта Боянова.

Коментарите на Светлана Боянова, Председател на Института за агростратегии и иновации и Наталия Тодорова, Изп. директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите по въпроса, че зелените плащания представляват 1/3 от директните плащания и знаят ли фермерите какво ги очаква в следващия програмен период гледайте в предаването „Брюксел в превод” на Агро ТВ с водещ Валентина Спасова.

ЧАСТ 1

ЧАСТ 2

Биопродуктите стават все по-популярни в Чехия

bio2През последните години в Чехия се регистрира значително увеличение на асортимента на предлаганите биопродукти, пише сайтът UkrAgroConsult. От януари 2009 година насам количеството им в супермаркетите на страната се е увеличило  с 80%. Около  25% от всички биопродукти се падат на детските храни. Това показват последните данни на чешкото аграрно министерство. Две трети от екологичните продукти се произвеждат от големи местни компании. От по-рано публикувани данни става ясно, че пазарът на биопродукти в Чехия през 2013 година е отбелязал ръст от 7% до 1,78 млрд. крони. Въпреки това общото потребление на продукти с марка „БИО“ в страната остава между 0,6 и 0,7%. Според приетия от правителството план се предвижда през 2015 година делът на екологичните продукти от общото потребление да достигне 3%.

 

 

 

Край Петрич започва производството на биовино

wine-chashaНад 270 дка биолозя отглежда Благой Русев в петричкото село Кромидово. Продукцията ще се преработва в първата биовинарна, изградена по проект на Програмата за развитие на селските райони. Това съобщи порталът agroplovdiv.bg.

Винарната ще заработи в края на май.  Биолозята са разположени на площ от над 270 декара и са обособени в самостоятелни минимасиви в землищата на селата Кромидово, Капатово, Марикостиново и Хърсово, всеки от които със специфични характеристики на почвата, влажността, въздуха, вятъра и другите елементи на теререна.
Лозовите насаждения се отглеждат по биологичен начин и всички са в района между Мелник и Кулата. Местонахождението на лозята е избрано с оглед на подходящите условия на микрорайона. Регионът е хълмист, отличава се с разнообразие на почвите – от канелено-горски, през песъкливо-глинести до слабо и средно каменисти, а лозята са разположени на 160-250 метра надморска височина.

Прочети още...

Биоментата – алтернатива на тютюна в Гоцеделчевско

mentaБиоментата може да се превърне в алтернатива на производството на тютюна в Гоцеделчевско. Това сподели Иван Маринов, земеделец от Хаджидимово, който от 3 години гледа растението на 50 декара площ.

Зооинженерът е осигурил работа на 10-има души в своето стопанство.  Първата година дал 35 хиляди лева за разсад, оран и поливане на площите, засяти с билката. С печалбата покрил разходите си.
В последните две години постепенно печалбата му се увеличила. Произведената продукция той продава на фирма, с която е сключил договор на цена от 0,50 лева на килограм суха маса.
„Биоментата може да бъде алтернатива на тютюна в нашия край. Трябва обаче държавата да осигурява пазар за нея. В Хаджидимово почти всички гледаме мента, но за чай”, коментира Маринов.
Жителите на Хаджидимово са категорични, че са готови на подобна стъпка, ако са сигурни, че продукцията им ще бъде изкупена. Досега са пробвали да гледат чушки и краставици като алтернативно производство, но без особен успех.

Розопроизводители очакват добра реколта

roziПо 2,30 лв. се търгува в момента килограм розов цвят, но се очаква цената да нарастне с идването на повече търговци. При добра обработка добивът от един декар насаждения достига и до тон, но може да е и 300-400 кг. Като цяло тази година се очаква по-добра от миналогодишната розова реколта, смятат производители.

Прочети още...

Датчаните купуват повече био-храни

bio26 процента повече са похарчили жителите на Дания миналата година за био-храни,информира agrarheute.com. Те са пазарували най-вече био-месо, съобщава Държавната статистическа служба в Копенхаген.

Датчаните са купили храни от екологично производство за почти 777 милиона евро. Ръстът от 6 на сто се дължи от една страна на поскъпването на продуктите и от друга – на по-голямото търсене.

Прочети още...

Агроекологичните плащания-под заплаха

bio2Желанието за наемане на земя нараства.Особено силна е тенденцията в планинските райони,поради възможността за вземане на агроекологични плащания.Съществува обаче  реална опасност заявените площи за сеитбооборот да не се признаят.


Всички средства за Агроекология са усвоени,но това не е повод за успокоение.Невъзможността фермерите да обработват устайчиво,за период от 5 години посочените площи-каквото е изискването,

Прочети още...

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo