AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Отрасли Изберете кагегория Енергия

Енергия

Лас Вегас премина на възобновяеми източници на енергия

LVNeonSignНадали преди години някой би повярвал, че точно Лас Вегас ще стане пример за всички големи градове, що се отнася до природосъобразност, но това е факт. „Греховният град“ вече се захранва предимно от възобновяеми източници на енергия и най-после изпълни целта, върху която правителството на САЩ работи от десетилетие насам, пише idg.bg

Електроенергията идва предимно от соларни панели, хидроелектрически турбини, както и от огромния ВЕЦ „Хувар Дам“. Това е достатъчно, за да се захранят 140 сгради, уличното осветление и всички паркове.

Казината също работят в тази насока, като повечето от тях разчитат на множество соларни инсталации, за да се възползват от яркото слънце в Невада.

„Когато кажем, че нещо ще се случи, значи ще се случи“, казва кметът на Лас Вегас Каролин Гудман.

По груби сметки градът ще спестява около 5 милиона щатски долара на година, благодарение на този успех.

Да се надяваме, че подобни новини ще продължават да ни радват и занапред, като все повече градове ще се стремят към използването на подобни възобновяеми източници на енергия.

 

 

 

Планът за горене на отпадъци в ТЕЦ "София" ще замърси още повече въздуха в столицата

sofiaОт екологичното сдружение "За земята" предупреждават, че планът за горене на отпадъци в ТЕЦ "София" ще замърси още повече въздуха в столицата, пише dnevnik.bg. По данни на еколозите фините прахови частици ще се увеличат с поне 13 тона годишно, ако това се случи.

Темата с мръсния въздух в София е актуална в последните дни, след като заради студа се увеличи използването на твърдо битово гориво. Най-сериозен е проблемът в районите в близост до кварталите "Красно село", "Павлово" и "Надежда".

От сдружението твърдят, че изгарянето на отпадъците ще внесе допълнително и други замърсители на въздуха като тежките метали кадмий, олово, живак, азотни оксиди, както и изключително токсичните диоксини и фурани. Критика бе отправена и към Йоана Христова, която стана зам.-кмет по екологията само преди два дни.

"Очевидно е, че двата ѝ основни приоритета - чистота на въздуха и изгаряне на отпадъците в София, си противоречат и съчетани с липсата на напредък през последните 10 години, показват ясно неадекватността на водените от Столичната oбщина политики в тази сфера", коментира Данита Заричинова от "За Земята".

Освен емисиите от самата инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "София" проектът щял да създаде допълнителен трафик на камиони за превоз на RDF горивото от завода за отпадъци в местността Садината, както и за извозването на над 46 хиляди тона годишно шлака и опасни пепели, оставащи след изгарянето, твърдят еколозите.

В позицията си те добавят, че общината подлага на натиск живеещите в района на ТЕЦ "София" да оттеглят жалбите, които са подали срещу новия подробен устройствен план на район "Сердика", в който било вписано изграждането на инсталацията за отпадъци.

"Напомняме, че преди почти една година жители на район "Сердика" събраха близо 2000 подписа за спиране на проекта, с искане към общината да направи ново широко обществено обсъждане. Столичната община не удовлетвори искането им", пише още в позицията на "За Земята".

 

 

Отрицателен екобаланс заради производството на биогорива

green-forest-112 хиляди години са нужни, за да се възстанови екологичния баланс, когато тропически гори се изсичат заради насаждения с култури, от които се произвеждат биогорива. До този извод стигат австрийски и холандски учени.

За производството на биогорива все по-често се разрушават гори и други части от природата. Идеята е, че тези горива имат по-малко вредни емисии. Често обаче ефектът от засяването на огромни площи с царевица, рапица и соя, които не се преработват на фуражи или храни, е точно обратният.
Положителното влияние на биогоривата се появява средно след 20 години, сочи изследването. То отчита вредите, нанесени на природата от монокултурите от една страна, и ползите за климата от употребата на алтернативните енергийни източници от друга.
На определени места този срок може да е и значително по-дълъг. При изсичането на тропически гори например в атмосферата отива толкова въглероден двуокис – както от обработката на площите, така и от загубата на самите гори – че са нужни 12 хиляди години докато биогоривата покажат положителната си страна.
В умерения климатичен пояс балансът се възстановява по-бързо. Там загубата на естествени затревени площи се компенсира за средно 6 години. Според учените не е добра идея при производството на биогорива да не се използват торове и тежка механизация. В краткосрочен план това би довело до по-малко парникови газове, но значително по-високите добиви от индустриалното земеделие скъсяват времето за възстановяване на баланса с 45 до 80 %.

 

 

 

Високи нива на прахови частици в София

DSC 0578И в първите дни на новата 2017 г. въздухът в София е опасно запрашен, пише dnevnik.bg.

Най-сериозен е проблемът в районите в близост до кварталите Красно село и Павлово, както и "Надежда" в момента, където превишенията на допустимите концентрации на фини прахови частици (ФПЧ10) – 50 µg/m3, са стигнали до над девет пъти в определени часове на последното денонощие.

Това показват данните от измервателните станции за днес (3 януари 2017 г.) и от вчера (2 януари 2017 г.), публикувани на сайта на Столична община.

Причина за опасния смог са масовото използване на твърдо гориво в битовия и обществения сектор, както и емисиите от автомобилите, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия, уточняват от общината. Фините прахови частици са сериозен проблем за здравето на хората, особено за децата, възрастните и хора с други заболявания, за които в подобни дни се препоръчва да не излизат от вкъщи, освен ако не е наложително.

В кварталите Красно село и Павлово концентрацията на прах е била девет пъти над допустимата концентрация на фини прахови частици (ФПЧ ) във вечерните часове вчера (02 януари 2017 г.), или 450 µg/m3, при пределно допустима концентрация за фини прахови частици 50 µg/m3.

В "Надежда" замърсяването е скочило двойно от вчера вечерта, след като към 11 часа днес (3 януари 2017 г.) замерванията показват 450 µg/m3 концентрации на ФПЧ10, а в 23 ч. на 2-ри вечерта те са били 250 µg/m3.

 

 

 

 

 

 

 

 

Германия с ръст на производството на биоетанол

biofuel-petroleumБлизо 727 хиляди тона биоетанол са произведени в Германия през миналата година. Това са 55 хиляди тона или 8,2 % повече, отколкото през 2013-та.

От фуражни зърнени култури са извлечени 476 хиляди тона, което е със 17,5 % над производството от предишната година. За целта са използвани милион и половина тона зърно, почти 3 на сто от общата реколта, която е била 52 милиона тона. Хлебно зърно не се преработва в био етанол.

Другата основна суровина за биогоривото е захарното цвекло. От него през 2014-та са преработени 2,6 милиона тона и са получени 243 милиона тона етанол.

От растителните суровини всъщност за горивото отива една трета от масата. Останалото се ползва за производството на протеинови фуражи и хранителни продукти.

 

 

 

Съединените Щати ще увеличат производството на биогорива през 2017-та

biofuel-petroleumСъединените Щати ще увеличат производството на биогорива през 2017-та, за разлика от Европейския съюз. В актуализирания план за следващата година са предвидени 45 милиарда литра етанол.

Според експерти от земеделското министерство това ще доведе до по-голямото използване на царевица за производството на биоетанол. Прогнозата е за общо 135 милиона тона, или с 2 на сто повече от сезон 2015/16.

Предвиден е и по-голям дял на биодизела. Досега голяма част от това гориво се внасяше от Аржентина. Производителите на соя ще останат доволни от решението на властите в Съединените Щати, тъй като по-голямото търсене ще вдигне цените.

Все още не е ясно каква ще бъде стратегията на новата администрация, след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност. От изказванията на новоизбрания президент по време на предизборната кампания може да се направи заключението, че той има положително отношение спрямо биогоривата, и то не толкова заради екологията, а заради настроенията на американските фермери.

 

 

 

Все повече царевица се ползва за био енергия

zelena-kompaniya-ekoРеколтата от 75 процента от площите, засети в Европа с царевица, се ползва за производството на био горива и в различни отрасли на химическата индустрия.

През стопанската 2013-2014 година в Европейския съюз с царевица за тези цели са били засети 2,2 милиона хектара. Първото място извън хранително-фуражния сектор заема производството на био газ с над един милион хектара. Следват био етанолът със 730 хиляди и химическата индустрия с 400 хиляди хектара.

Най-много биогаз се произвежда в Германия, която отрежда за целта 830 хиляди хектара царевица. След Федералната Република се подреждат Италия, Чехия, Австрия, Полша, Дания и Великобритания. През последните години Германия е неоспорван лидер в тази посока, ръстът на площите обаче се забавя. За тази година се предвижда новите ниви с царевица за био горива да бъдат в размер само на 40 хиляди хектара.

 

 

 

Три екипа на български ученици и студенти ще се състезават с енергийно ефективни автомобили в Лондон

1465217006В  столицата  официално бяха представени екипите и автомобилите, конструирани и изработени от български ученици и студенти, които ще се състезават  във финалите на тазгодишното европейско издание  на Shell Eco-marathon  в Лондон. Българските участници  са разработили модели за енергийно ефективно придвижване при нулев емисии на СО2 и ще се състезават в клас енергийна ефективност. Два екипа, ще се състезават в категория „Прототипи  с електрическа батерия“  – на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство  и  туризъм в Чепеларе , и отборът на Техническия университет – София , който ще се състезава в категория „Градски тип“ с електомобил на водородна горивна клетка. На представянето Георги Михайлов,  държавен експерт  в дирекция  „Опазване чистотата  на въздуха в МОСВ“, каза че министерството подкрепя идеите и решенията на българските ученици и студенти по отношение намаляването на въглеродните емисии от транспорта и подобряване на качеството на атмосферния въздуха  в градска среда . Той отправи пожеланията на ръководството на МОСВ за успешно представяне на трите екипа.

Участието на българските ученици и студенти през 2016 г. преминава с подкрепата на Министерство на околната среда и водите, Министерство на образованието и науката и Националната комисия  на РБългария за ЮНЕСКО.  

За девета поредна година в инициативата ще се включват български отбори , които ще се представят  на Shell Eco-marathon Европа 2016 . Тази година в периода 30 юни -3 юли в Лондон ще се състезават повече от 200 енергийно ефективни  превозни средства.

 

 

 

Китай ще пести енергия

223078 map of the worldЕквивалентът на 4,8 милиарда тона въглища ще бъде максималното годишно потребление на енергия в Китай през 2020 година. Това се казва в съобщение на Държавния съвет в Пекин, публикувано в сряда.

През 2013 година Народната Република е изразходвала енергия в обем на 3,76 милиарда тона въглища. Целта за 2020-та е с 30% по-висока от тази стойност.
Според експерти, целта на Пекин не е особено амбициозна. Потреблението на енергия ще продължава да расте с почти същите темпове, е основната им критика.
Като крачка в правилната посока обаче се оценява желанието на правителството да ограничи използването на въглища. Тяхното изгаряне е един от основните източници на смога в големите градове. В бъдеще все по-голям дял от произведената в Китай енергия ще бъде от възобновяеми източници, природен газ и ядрени реактори.

 

 

 

 

Европейската комисия вече няма да подкрепя изграждането на нови ядрени централи

69 eu 3Европейската комисия вече няма да подкрепя изграждането на нови ядрени централи. Това става ясно от интервю на еврокомисаря по наука, изследвания и иновации Карлос Моедас за германска медийна група.

Комисарят признава, че изтекла наскоро от неговата служба информация дава повод за предположението, че Брюксел ще подкрепи с европейски пари развитието на ново поколение ядрени реактори, с което би подкопал германската политика за спиране на атомните централи. Според Моедас, текстът съдържал "няколко наистина несполучливи формулировки". Той обаче не представлявал позицията на Комисията, а само становищата на отделните страни-членки.

По въпроса за ядрената енергетика Европа е разделена, потвърждава комисарят. "Докато Германия се стреми да я изключи изцяло, Франция и Великобритания продължават да я развиват", казва той и признава, че всяка страна сама трябва да реши този проблем. "Ние като Комисия не можем да влияем на енергийния микс на страните", допълва Моедас. Задачата на неговото ведомство била да подпомага развитието на системите за сигурност в атомните централи, както и съхранението на ядрените отпадъци.

 

 

 

Дървените пелети поевтиняха

pellets feuerТоплата до момента есен е причината за поевтиняването на дървените пелети. През ноември цената им е с едно евро по-ниска от октомври и значително под нивата от миналата година.

По актуални данни на Германското сдружение за използването на дървесина като енергиен източник средната цена за един тон пелети през ноември е 251 евро и 26 цента. През октомври същото количество е струвало 252,18 евро. На базата на тези цени един киловатчас топлинна енергия излиза малко повече от 5 евроцента, като това е с почти 30 % по-евтино от нафтата.

Цените на дървените пелети са различни в различните части на Германия. Те варират между 250 и 253 евро за тон. При по-големи количества – от 26 тона нагоре, цените падат до около 235 евро.

 

 

 

Над 280 милиарда долара са били инвестирани през 2015 година във възобновяеми енергийни източници

windНад 280 милиарда долара са били инвестирани през 2015 година в глобален мащаб във възобновяеми енергийни източници. За сравнение – в изграждането на конвенционални електроцентрали за същия период са вложени 130 милиарда, по-малко от половината.
П
рез миналата година новоинсталираните мощности от възобновяеми източници са достигнали близо 140 гигавата и за пръв път са надвишили конвенционалните. В тази сметка не влизат големите водноелектрически централи.

Страни като Китай, Бразилия и Индия са направили по-големи капиталовложения в зелена енергия, отколкото развитите държави – 156 срещу 130 милиарда долара.

В повечето страни инвестициите в нови мощности са силно зависими от политическите и регулаторни рамкови условия, а пазарите за електроенергия не винаги предлагат еднакви предпоставки за възобновяеми и конвенционални енергии.

През миналата година Европа е изостанала сериозно спрямо други континенти. Докато в Китай и Съединените Щати инвестициите са нараснали със 17, респективно 19 %, в Европейския съюз те са намалели с общо 21 на сто. Заради политическа несигурност новите капиталовложения в Германия са паднали с 42%, във Франция с 62, а в Холандия с цели 82 на сто. Това затвърждава негативната тенденция на Стария континент, където за последните 5 години инвестициите бележат спад с 60 процента.

 

 

 

Изложението EIMA Energy ще представи машини, технологии и съоръжения за използване на селскостопанска биомаса за производство на енергия

Форумът, който се фокусира върху използването на растителни суровини за производство на енергия, организиран като част от EIMA International в Болоня, придобива особено значение в националния план за сектора на биоенергията, който стартира през август от италианското правителство.

Изложението EIMA Energy е посветено на машините, технологиите и съоръженията за използване на селскостопанска биомаса за производство на енергия. Събититето е насрочено от 12 до 16 ноември в рамките на EIMA International. Изложението идва като важно събитие за националната енергийна политика. През август Министерството на земеделието, храните и горите, благодарение на Itabia, разработи План за биоенергийния сектор, който признава стратегическото значение на земеделската и горската биомаса и ролята на тези ресурси. На този фон изложението идва като отличен повод за популяризиране тази нова правителствена стратегия и ще покаже какво технологиите могат да предложат за ефективното управление на тези зелени енергийни ресурси. Ще бъдат проведени семинари и конференции, технически и политически семинари за експерти, професионалисти и бизнесмени в областта.

 

Изследователи на CNR IVALSA, Националният съвет за научни изследвания и горите и Институтът за дървен материал ще организират живи демонстрационни изпитания на техническите характеристики на най-новите машини, предназначени за производството на биомаса от селското и горското стопанство.

На четири площи ще бъдат поставени различни видове машини: придвижващи дървения материал, режещи дърва за огрев, обработка на чакъл, раздробяване и пелетиране на остатъци и събиране и обработка на земеделски остатъци.

Темите на планираните семинари ще са: Механизация и биомаса; Културите, произвеждащи енергия; Технологии за преобразуване на биомаса в енергия; Правила и стимули за развитието на биомасата и Добри практики и казуси за различни „продуктови вериги“. Там също ще бъде проведен важен международен семинар на тема: Произведено в Италия. Целта му е да се опише техническото ноу-хау на Италия през последните години и ще проучи възможностите за сътрудничество със страни в чужбина, особено тези със значителни земеделски стопанства, които са по-отворени към използването на енергийните ресурси.

eima international

 

 

 

 

Започва изграждането на най-голямата в света плаваща фотоволтаична ферма

rk6gjyxb-1410265427Най-голямата плаваща фотоволтаична ферма в света, която да генерира достатъчно електричество за 5000 домове, ще създаде многонационалната компания за електроника Kyocera. Фермата ще плува върху повърхността на язовир „Ямакура“ в префектурата Чиба, югоизточно от Токио и ще включва 50 000 слънчеви панела, с общ капацитет 13,7 MW.

Плановете за изграждане на най-голямата плаваща слънчева електроцентрала в света бяха обявени преди година. Сега започна и строежът й. Представител на Kyоcera заяви, че водният басейн е избран, защото Япония просто не разполага с достатъчно земя за слънчева ферма от комунален мащаб.

Соларната инсталация няма да е първата в Япония плаваща слънчева ферма, ще се отличава единствено с внушителните си размери. Очаква се строителството й да бъде завършено до началото на 2018.

 

 

 

Ще строят нов ветропарк пред остров Зюлт

72 ветрогенератора на стойност 1,2 милиарда евро ще бъдат издигнати в Северно море на 90 километра западно от германския остров Зюлт. Инвестицията до голяма степен е на градските служби на Мюнхен, а строежът ще започне през следващото лято.

Новата инсталация ще е на площ 60 квадратни километра и ще произвежда електричество, достатъчно да захрани 400 хиляди домакинства.
На 1 август в Германия влезе в сила нов закон за възобновяемите енергийни източници. Той предвижда мощността на германските офшорни вятърни инсталации да нарасне до 6,5 гигавата до 2020 година. В момента в действие са приведени 0,6 гигавата. Законът урежда и заплащането на електричеството, както и свързването на инсталациите с разпределителната мрежа. В момента в немски води се строят осем такива инсталации.

wind

 

 

 

 

Развалените домати са източник на електроенергия

tomatoУчени от университетите в Принстън и Флорида са използвали развалени домати като източник на енергия. Според изчисления, ако се обработят всички развалени домати, събирани във Флорида за една година, енергията, добита от тях ще може да се използва в продължение на 90 дни за задвижване на електрическите атракциони в парка Дисни.

Бактериите окисляват месестата част на плода, който освобождава електрони и създава ток. Специална роля в процеса играе ликопенът - пигмент, който дава червения цвят на доматите и стимулира производството на електрически заряди. Учените твърдят, че енергийната ефективност от микробното разграждане на доматите може да надвиши ефективността на химическите вещества, които обичайно се използват в галваничните елементи. Въпреки че изходната мощност от процеса е малка, изследователите смятат, че тя може да бъде увеличена многократно.

Органични промишлени отпадъци се използват широко като източник на енергия. През 2007 г. в света са произведени 54 милиарда галона биогориво.  Лидери са САЩ и Бразилия, които получават етанол от органични материали. Според експерти, евентуалното прекратяване на производството на биогорива ще доведе до повишаване на цената на петрола и бензина с 15 на сто.

 

 

 

 

Брюксел преразглежда антидъмпингови мерки срещу вноса на биодизел от САЩ

ЕС преразглежда въведените през 2009 година антидъмпингови мерки срещу вноса на американски биодизел, информира порталът agrarheute.com. Както е известно Брюксел наложи тези мерки заради това, че производителите в САЩ бяха субсидирани от държавата и се ползваха с някои данъчни облекчения. Ето защо Европейският съюз наложи антидъмпингово мито от 213 до 409 евро за тон биодизел, внос от САЩ. От Европейската организация на търговците на биодизел обаче са поискали преразглеждане на мерките, за да се установи , дали все още американският биодизел подбива конкуренцията на европейския пазар. От Брюксел са дали зелена светлина, като проверката трябва да отнеме почти цяла година. От организацията на търговците са поискали срокът на тези мерки да се увеличи евентуално с още пет години.corn oil vegetable oilpalm oilbiodiesel oiljat

Брюксел разширява защитата на европейския пазар на биодизел

The-European-UnionЕвропейската комисия е удължила за срок от пет години антидъмпинговите и изравнителни мита върху вноса на биодизел от САЩ. Експерти припомнят, че мярката вече е била въведена през юли 2009 г.

Според правилата на Световната търговска организация, всяка страна членка може да въведе допълнително облагане на вноса за период от пет години за определени продукти, за да защити своя пазар. Този допълнителен данък, наречен "антидъмпингово мито"  се добавя към митата и влиза в основата за изчисляване на Данък добавена стойност. За биодизела, Комисията е наложила изравнително мито, което варира от 211 до 237 евро на тон гориво. Това решение, публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз, влезe в сила на 16 септември. То се отнася и до митата, прилагани по отношение на вноса на биодизел от Канада. Антидъмпингови мита се прилагат и за вноса на биодизелово гориво от Аржентина и Индонезия.

 

 

 

 

 

 

 

Инсталация за биогаз отвори врати край Добрич

Still0701 00000Инсталация за биогаз отвори врати край Добрич. Новото съоръжение е с мощност от 800 киловата и ще произвежда електрическа  и топлинна енергия от биомаса. Инициативата е на земеделски производител, който реализира идеята си за оползотворяване на растителни и животински отпадъци от стопанствата в Добруджа. Това е втората подобна екоинсталация в региона на Североизточна България. След година и половина упорит труд съоръжението край Добрич, изградено с помощта на австрийски партньори, вече е факт. Подобни технологии вече работят експериментално в Австрия и Румъния. Повече подробности четете в www.agro.bg

 

 

Птичи пера трансформирани в биодизел

Двама босненски младежи участват във финалния конкурс на голяма софтуерна компания с тяхното биодизелово гориво, произведено от птичи пера.

Двама 17 годишни младежи от Босна са достигнали до финала на панаира на на компанията, благодарение на проект, насочен към създаване на биоенергия. Тяхното изобретение се основава на биреакторна система за производство на материал за съхранение на водород и биодизел от пилешки пера. Системата се състои от пиролизен реактор, съдържащ камера за последващо изгаряне, която предотвратява загубата на енергия, както и реактор за производство на биодизел. Последният е свързан към първия, така че топлината, генерирана от пиролизата служи за трансестерифициране. По време на тестовете, овъглените пилешки пера показват задоволителни свойства за съхранение на водород и произведеният биодизел е с отлично качество.

 перо

 

 

 

 

Гориво от кафе ще правят във Великобритания?

coffeБритански учени са установили, че кафеените зърна и утайката от кафето могат да послужат като идеална суровина за производство на биоетанол. Това информира порталът UkrAgroConsult. Според проучването всяко заведение в страната натрупва годишно над 10 килограма отпадъци от кафе. От подобно количество могат да се синтезират близо 2 литра дизел. Вероятно в глобален мащаб и утайката от кафе е доста малко, за да може да се използва като суровина за индустриалното производство на биогорива, но все пак може да обезпечи транспорта на кафето до пазарите. Според един от членовете на изследователския екип - Родри Дженкинс става дума не само за използването на остатъците от кафе, но и на редица дефектни кафеени зърна като суровина. В момента кафето преминава през сложни химически процеси, докато се образува гориво. Интересен факт е, че свойствата на полученото гориво зависят от сорта на използваното кафе. Подобна технология не е нещо ново. Такава съществува и в момента, но при нея използваното като суровина кафе се отглежда специално. Новият метод обаче позволява употребата на утайката от кафе  за производството на биоетанол. Ако се внедри технологията, скоро веригите за бързо хранене могат да се превърнат в сериозни конкуренти на гиганти като „Бритиш Петролиум“ и Shell.

 

 

 

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo