AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Отрасли Изберете кагегория Горски фонд

Горски фонд

Югозападното държавно предприятие издаде брошура за въздействието на различните видове корояди върху иглолистните гори

6a5aa215159568aeba8de58ea8363f84Югозападното държавно предприятие отпечата брошура със заглавие: „Съхненето на изкуствените иглолистни гори, предотвратимо природно бедствие”. Изданието е разработено съвместно с Лесозащитна станция - София и е насочено към широк кръг заинтересовани страни. То съдържа актуална и полезна информация за въздействието на различните видове корояди върху иглолистните гори.

Брошурата се разпространява приоритетно сред собственици на недържавни горски имоти в териториалния обхват на предприятието. Над 9 000 декара са съхнещите иглолистни култури в частни имоти, нападнати от върхов корояд. Целта е те да бъдат активизирани да предприемат спешни действия за извеждане на санитарни сечи в горите им.

ЮЗДП напомня, че при заявен интерес има готовност да съдейства за бързо усвояване на повредената дървесина, като поеме разходите за изготвяне на необходимите документи. Сечта и реализацията на дървесината също могат да бъдат организирани от териториалните поделения на предприятието, след сключване на договори с частните собственици.

 

 

 

 

 

 

 

 

Магията на Еньовден в природните паркове към ИАГ

E1D0D3A579B452061534794359F9BD3EA556E08809D9B2748Cpimgpsh fullsize_distrДирекциите на Природните паркове към Изпълнителната агенция по горите са подготвили инициативи по повод Еньовден, който се отбелязва всяка година на 24 юни. На някои места празникът започна още от днес /23 юни/.

По повод деня на билките Дирекция на Природен парк „Рилски Манастир“ посрещна децата и всички гости на празника с билков чай.

Малките природолюбители научиха за историята на празника и за билките на територията му. Експертите разказаха на присъстващите начините и правилата за събиране на билки. И както традицията повелява беше изплетен венец от билки, през който преминаха всички гости.

Експертите от Дирекция на природен парк „Врачански Балкан“ пяха песни и рецитираха стихове заедно със своите малки приятели от детски градини и училища от региона.

Магичният ритуал  “Мълчана вода”, който започва тази вечер в 18.30 часа пред административно-информационния офис на “Кьошковете” в Природен парк „Шуменско плато“ ще постави начало на организираните от парка събития.
В Природен парк „Витоша“ празникът Еньовден по традиция се чества на голямата поляна пред хижа „Момина скала“. Организаторите са предвидили еко поход, възстановка на стари народни обичаи и богата фолклорна програма.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учени наблюдаваха физически промени в дървета, наподобяващи сън

trees23Учени за пръв път наблюдаваха физически промени в дървета през нощта, които могат да бъдат сравнени със сън или поне с денонощния цикъл, характерен за по-малки растения. Клоните на брези, наблюдавани в Австрия и Финландия, провиснали до 10 см към върховете в края на нощта, пише bnt.bg.

Унгарски, финландски и австрийски учените сканирали дърветата с лазер между залез и изгрев слънце. По времето, за което лъчите отскачали от клоните и листата, те отчитали триизмерно движението на всяко дърво. "Експериментът е първият по рода си" - каза Ету Путонен от финландския Институт за геопространствени изследвания.

Отпускането вероятно се причинява от намаляване на вътрешното налягане на водата в клетките на дърветата, което се нарича тургорно налягане. Така намалява твърдостта на клоните и дръжките на листата. Тургорното налягане се влияе от фотосинтезата, която на тъмно спира.

Възможно е така клоните на дърветата да почиват, защото през деня те се издигат, стремейки се към светлината. За това е необходима енергия, а през нощта, когато няма светлина, е излишно. Наблюденията са правени в тихо време, без вятър, по време на слънчево равноденствие, когато продължителността на нощта и деня са приблизително еднакви.

 

 

 

Tехника от държавните горски предприятия се предоставя на различни държавни институции

Georgi Kostov25 коли със смесен състав полицаи и горски в момента охраняват границата около Турция и опазват и гората. Това каза зам.-министърът на земеделието и храните в оставка инж. Георги Костов в ефира на БТВ, пише novinite.bg. във връзка с разследване на медията, според което три джипа, купени през декември 2015 г. от три държавни горски стопанства, се ползват от НСО.

Той допълни, че техника от държавните горски предприятия е предоставена и на други институции, защото са държавни и посочи, че е предоставена техника на пожарната и на манастира на в Атон, която е на стойност над 300 хил. лв. На въпрос дали са се възстановили разходите направени за джиповете за горските стопанства инж. Косотов отговори: "Искам специално да обърнете внимание на разликата от 2014, 2015 и 2016, в която се вижда, че инвестицията, направена през 2015 вие казахте, че струва над 500 хил. лв., разликата в приходите от организиран ловен туризъм за 2016 г. е над 500 хил. лв., т.е. тази инвестиция се е покрила". 

Зам.-министърът на земеделието и храните обясни, че средствата са харчени целесъобразно.

 

 

 

 

РИОСВ-Пазарджик изпраща, загиналата на електрически стълб мечка в музей

1463137387РИОСВ-Пазарджик провери сигнал за намерен върху електрически стълб труп на мечка в района на язовир „Тошков чарк”, в землището на община Батак, получен по електронната поща от ЕVN България. Спазвайки резпоредбите на чл. 39, ал. 2, т. 3 от Закона за биологичното разнообразие, екоинспекцията уведоми Регионалния природонаучен музей в Пловдив за възможността мъртвият екземпляр да бъде предоставен за изследване  и попълване на сбирката в раздел „Гръбначни животни”.

 

 

 

Нападение над горски инспектори при акция за незаконна сеч

cut-woodГорски инспектори от Регионална дирекция по горите – Пловдив са били нападнати при опит да предотвратят незаконна сеч. Инцидентът станал по време на проверка в района на Държавно горско стопанство Карлово. До физическата саморазправа се стигнало след като екип на горски инспектори установява сеч на 23 бр. немаркирани дървета. Нарушителите се опитали да осуетят проверката като са оказали съпротива. Стига се до сблъсък, при който на един от горските инспектори са разкъсани дрехите и са нанесени наранявания.

Своевременно са уведомени органите на МВР, които  пристигат на място. Задържани са две лица. Горските инспектори са съставили три акта за нарушения по Закона за горите. Работата по случая продължава.

От началото на годината от горските инспектори на РДГ Пловдив са съставени 207 акта, основно по Закона за горите. Инспектирани са 730 сечища и обекти за добив на дървесина, 782 склада за преработка и продажба на дървесина. Извършени са проверки на  2 300 транспортни средства, които са транспортирали дървесина и недървесни горски продукти. Наложените глоби до момента са в размер на 20 400 лева, като имуществените санкции и обезщетенията възлизат на 5 600 лева.

 

 

 

Над 800 дка за залесяване са предвидени тази година от Регионалната дирекция по горите в Берковица

forestryНад 800 дка за залесяване са предвидени тази година от Регионалната дирекция по горите в Берковица. То ще се извършва на няколко етапа. Това заяви за Агро ТВ неговият директор Сашо Каменов.

През последните 1-2 годинi стотици гори в Северозападна Бъгария пострадаха и от пожари, и от ледоломи през зимните месеци.
Повредената дървесина е усвоена на 50-60 процента и от тази година предстои ново залесяване на тези територии.
Един от най-сериозние проблеми за българските гори се оказват горските пожари.  Те са много по-опасни от нерегламентираната сеч.

И ако ниските пожари не могат да засегнат в голяма степен старите насaждения, то за малките подрасти това е фатално.
Решението, според специалистите, е абсолютна забрана за палене на огън по ливади и открити пространства в близост до горски масив. Освен това в закона трябва да се променят и глобите за нарушителите.

Автор: Йордан Манчев

 

 

 

В последния петък на септември отбелязваме деня на отговорното управление на горите

forest2WWF и НДК отбелязват заедно деня на отговорност и грижа за гората – Петъкът на FSC – на 30 септември от 18:30 ч. През 2016 г. Петъкът на FSC (Forest Stewardship Council – Съвет за стопанисване на горите) се провежда за девета поредна година по света, тази година у нас ще го подслони сградата на Националния дворец на културата, фоайе Запад.
 
В НДК вече е представена фотоизложбата на WWF, посветена на принципите за устойчиво стопанисване на горите. Акцент в събитието на 30.09 ще е благотворителният търг на избрани детски рисунки от конкурса на WWF и „Британика” на тема „Гората и нейните обитатели” и дегустацията на продукти от ферми в зони от Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Гостите на събитието ще имат възможност да се включат и в традиционната викторина на WWF с награди.
 
Сертификацията по системата FSC се прилага в 80 държави на 5 континента. В България WWF я популяризира и подпомага прилагането й от 2002 г. насам. Днес сертифицираните гори в страната са над 850 000 ха или 21% от общата горска територия. Старите гори, върху чието съхраняване FSC поставя силен акцент, са 4% от горската територия и сертификацията е един от най-ефективните инструменти за опазването им. Знакът на FSC, който все по-често срещаме по етикетите на продуктите, е гаранция, че те са създадени с грижа за природата, за хората и за бизнеса.
 
„Горската сертификация по FSC е кауза, за която WWF-България работи, защото смята, че тя е надежден инструмент за защита на горите, който е в хармония с бизнеса и интересите на местните хора – казва Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF. – Ако принципите за отговорно управление на горите се прилагат в тяхната пълнота и с добра воля, те гарантират запазването на природата, зачитането на правата на заинтересованите групи и стимулиране на икономиката“ – добавя Дончева.
 

Научете повече за FSC сертификата и неговите предимства на нашата страница или заявете участието си в Петъка на FSC на страницата на събитието във Фейсбук.

 

 

 

Христо Ангелов от София спечели конкурса за лого на Седмица на гората

 IMG 9195Ландшафтният архитект Христо Ангелов от София бе определен за победител в конкурса за постоянно лого на Седмица на гората. Неговият проект, който представлява стилизиран образ на гора, бе избран от седемчленно жури сред предложените над 300 идейни проекта от цялата страна. Подгласници на победителя са Мариела Шахънова и Йоанна Бобева. В журито бяха представени Изпълнителна агенция по горите, МЗХ, списание „Гора” и неправителствения горски сектор.

„Закриваме една от най-успешните седмици на гората, когато се опитахме празникът да достигне до повече и до по-млади хора”, заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов по време на провелия се днес „Празник в гората” в Природен парк Витоша. Той посочи, че времето през цялата седмица е било много благосклонно и залесяването навсякъде е минало при хубаво време, а сега се очакват дъждове, което ще благоприятства развитието на младите фиданки.

Витоша пази стари традиции в залесяването и се радвам, че днес имаме възможност да се обърнем към младите хора и заедно да възпитаваме любов и отношение към природата, заяви доц. Костов. Тези гори, които виждаме днес в гората тук, в по-голямата си част са били създадени през 30-40 г., в първите години след като е започнало отбелязването на Седмица на гората. Това, което ние лесовъдите правим, трябва да е винаги с мисъл за бъдещето и да не забравяме, че Седмицата на гората е една, а грижата за нея продължава приз всичките 52 седмици на годината, подчерта зам.-министър Костов. А тези деца, които днес са тук ще имат възможност чрез игра да опознаят по-добре гората и да научат повече за нея и за това как тя се обгрижва и стопанисва, посочи още доц Костов. Той изрази надежда те винаги да носят гората в сърцата си и да се научат да уважават повече природата.

Децата, които участваха в празника, играха и се забавляваха, като лесовъди и служители от природен парк „Витоша” и Регионална дирекция по горите – София им показаха основните инструменти, с които боравят горските когато  измерват ширината и височината на дърветата и определят кои дървета са здрави и устойчиви. Получиха нови знания да разпознават клонки, листа, плодове на дърветата и горските треви и научиха повече за горските обитатели.
На посетителите в празника в гората бяха предоставени и безплатни фиданки, като им беше дадена възможност да участват в залесяване в гората или да вземат със себе си фиданки на горски дървета, които да засадят.

Днешната национална инициатива е заключителното събитие от Седмицата на гората 2016 и се проведе по едно и също време в 18 населени места в страната на територията на природните паркове и регионални дирекции по горите. Празник имаше още в природен парк „Врачански Балкан”, природен парк „Българка” – в Габрово, в парк „Дружба” във Велико Търново, парк „Беласица” – Петрич, парк „Ловен дом” - Благоевград, парк „Златни пясъци” – Варна, парк „Персина” – Белене, природозащитен център „Ломовете” - с. Нисово, Русенско, местността „Кирилова поляна” в природен парк „Рилски манастир” до град рила, в Детски кът „Кълвача” в местността Карандила в парк  „Сините камъни” в Сливен, на местността „Петрова нива” в природен парк „Странджа” до Малко Търново, в парк „Шуменско плато”, в парк „Простор” в Кърджали, в град Велинград в Техникума по горско стопанство „Христо Ботев”, в парк „Лаута” в Пловдив, в местността „Амзово” в Смолян и в парка „Аязмото” в Стара Загора.

 

 

 

Заместник-министър Георги Костов направи инспекция на изграждането на пограничните оградни съоръжения

Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов направи инспекция на изграждането на пограничното съоръжение до Малко Търново. 

Заместник-министър Костов направи проверка на дейността на горските стопанства, които имат ангажимент по проправяне на просеката, която трябва да се освободи за изграждане на преградното съоръжение. Той получи уверения, че просеката се изпълнява в срок. Заместник-министърът посочи, че инспекцията показа, че се поддържа много добра комуникация и взаимодействие с останалите институции и строителните фирми, ангажирани с изграждането на оградата. Всички участници в срещата са доволни от видяното, информира заместник-министърът. Той подчерта, че се работи при много тежки планински условия, като приоритетно се разчиства просеката и към момента строителните фирми имат широк фронт за работа.

Набелязани са мерки за подобряване на координацията. Най-важната от тях е, че е определен приоритетът при технологията за усвояване на дървесината – първо се освобождава просеката след извършените по нея дейности, така че да не се губи време за строежа на самата ограда и едва след това се извозва дървесината. Оптимизирано е и трасето, по което се работи. На място се вкарва допълнителна техника, като е подобрена и координацията при използването й. Една от мерките за подобряване на работата е потвърденото намерение на ЮИДП да вкара допълнителни екипи за контрол на организацията на работата на бригадите от горските стопанства.

 
Заместник-министърът информира, че това е последния включен за изграждане участък от оградното съоръжение, дълъг 28 км. Той е получил уверения, че от горското стопанство ще бъдат готови с всички дейности по освобождаването и проправянето на просека до 18 октомври т.г., което е напълно задоволително от гледна точка на очакванията за изграждането на съоръжението и е според заложените срокове от строителните фирми-изпълнителки.

Georgi-Kostov-Zemedelie

 

 

 

 

Информационен посетителски център „Приморска Странджа” отвори врати в гр. Ахтопол

IMG 0726Информационен посетителски център „Приморска Странджа” отвори врати в гр. Ахтопол. Сградата и дворът на старото кметство са изцяло реновирани за новото им предназначение.

Центърът има важната задача да представя на българските и чуждестранни посетители Природния парк – неговата история, животински и растителен свят, правила за поведение, бита и традициите на хората. В центъра е събрана цялата необходима информация за приморската част на Парка и възможностите за природосъобразен туризъм на цялата територия. Експозициите са групирани в няколко тематични области, представени с модули, табла, снимки, видео филми и презентации. По тавана на помещението „летят”  макети на 10 вида птици, типични за Странджа, а информационни карти ги представят подробно. Модулът „животински следи”  учи гостите на центъра как да разпознават следите на 20 вида животни и птици. Дървен пъзел показва каспийска блатна костенурка, която е рядък вид и се среща в парка. На релефен светещ макет са нанесени населените места, защитените местности, туристическите пътеки, както и обозначения на пътната инфраструктура. Един от най-интересните сетове е градинка, в която са обособени  лехи с билки. Тя дава възможност за пряко запознаване с лечебните свойства на странджанските растения и тяхното приложение в бита.

 

 

 

Защо искат да секат горите в националните паркове и поддържаните резервати в България

forest2Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ изпрати писмо до министъра на околната среда и водите Ивелина Василева с настояване да се прекрати възможността под прикритието на „поддържащи и възстановителни дейности“ да се водят промишлени сечи във вековните гори в трите национални парка – Рила, Пирин и Централен Балкан.

 
Това става, след като наскоро официално беше обявен конкурс за добив на дървесина в Национален парк Рила.
 
Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че т.нар. „поддържащи и възстановителни дейности“ в горите на националните паркове и поддържани резервати са всъщност обикновена сеч за добив на дървесина, забранена от Закона за защитените територии.
 
Природозащитниците предлагат в новите планове за управление на националните паркове подробно да се разпише какво означава „поддържащи и възстановителни дейности“. Дотогава обаче трябва да преразгледани исканията за сечи в националните паркове и поддържани резервати за 2016 год. и да бъде осигурена дървесина единствено за хижите в националните паркове. Дърва за местно население има в изобилие на пазара и националните парковете не би трябвало да бъдат разглеждани като източник на стопанска дървесина на занижени цени.
 
Всички поддържащи и възстановителни дейности в горите да се провеждат само за отстраняване на инвазивни и неместни видове или провеждане на санитарни сечи при нападения на вредители и реална заплаха за гората. Залесителни мероприятия за възстановяване на местообитания да се провеждат след положително научно становище от Българската академия на науките и положително решение на Националния съвет по биологичното разнообразие, предлагат още природозащитниците на екоминистъра.
 
Те настояват и да се прокарват минимум нови горски пътища, а където това е необходимо, те да се възстановяват в срок от 3 месеца след сечите и достъпът през тях да е възпрепятстван.

 

 

 

 

Всяка година средно 11 000 дка горска площ се засяга от пожари

Forest-Fire„Хората трябва да имат необходимата информация, за да бъдат по-бдителни и отговорни, заяви днес заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов при представяне на мерки за превенция на горски пожари в местността Цигов чарк, община Велинград. Всеки, който има досег с гората, може да съдейства за опазването й от пожари, увери зам.-министър Георги Костов. Той направи обзор на конкретните действия, които трябва да бъдат предприети от човек, попаднал в близост до възникващ пожар, като подчерта, че първо трябва да се осигури безопасност на хората в района и веднага след това да се информира на телефон 112, в най-близката хижа или туристически пункт, в местното горско стопанство или в кметството на населеното място. «Човешкият живот няма цена», заяви зам.-министърът и подчерта, че готовността на доброволците за съдействие е важна, но винаги след съответния инструктаж.

Заместник-министърът информира, че средно всяка година 11000 дка горска площ се засяга от пожари, а сега още в средата на пожароопасния сезон, засегнатите площи са достигнали 8000. Това налага повече бдителност и отговорност от всички ни, тъй като статистиката сочи, че над 85 % от горските пожари са от човешка небрежност.

Заместник-министър Костов информира, че се подготвя промяна в режима на палене на пасища, като ще се въведе изискване за информиране на общините и на областните и общински служби по земеделие и по пожарна безопасност, така че те да имат готовност за реакция при евентуално запалване.

В рамките на събитието днес се проведе инструктаж, в който се включиха млади хора от района. Те съдействаха при раздаването на специално изготвени информационни брошури на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по горите на туристи, почиващи в района до язовир Батак.

Заместник-министър Костов представи информацията в брошурата, като припомни, че на първо място, за да не предизвикаме пожар, не трябва да се пали огън в гората и на 100 метра от нея, да се изхвърлят неугасени цигари или клечки кибрит, да се влиза в гората с кола, тъй като контактът на горещия ауспух със сухите листа може да ги запали, както и да се изхвърлят стъклени бутилки и целофанени опаковки в гората, които имат ефект на лупа и могат да провокират запалване. Заместник-министърът посочи, че дори и на разрешените за това места е необходимо повишено внимание при запалването на огън и стриктно спазване на предпазни мерки.

Заместник-министърът информира, че в различни области на страната има специални наблюдателни противопожарни кули, които са снабдени с най-модерна техника, които покриват 8% от всички горски територии и в момента се изграждат още 9 кули в Югозападно държавно предприятие, които се очаква те да бъдат завършени до края на този месец и следващия да влязат в експлоатация. Това ще добави още 3% горска  територия, поставена под постоянно видео наблюдение, допълни зам.-министърът. „Кулите сами по себе си не пазят от пожари и не гасят пожари, уточни той, а само дават съобщение за възникването им. Те позволяват наблюдаването и на явления като незаконни практики в горите, както и предоставят данни за настъпили метеорологични събития.

Важна цел, която си поставя ръководството на МЗХ и ИАГ е да бъде унифицирана системата за наблюдение, като това ще подпомогне координацията и навременната реакция за гасенето на възникнали пожари.

В информационната кампания днес се включиха и горски служители от Регионална дирекция по горите – Пазарджик, като директорът й инж. Влахов посочи, че се извършват регулярни проверки на често посещаваните от туристи места за спазване на изискванията за пожарна безопасност.

Зам.-директорът на ИАГ инж. Красимир Каменов добави, че като допълнителна мярка срещу умишлени пожари от 2007 г. е въведена забрана за промяна на предназначението на горска територия след пожар, така че опожарена горска площ не може да бъде преобразувана в зона за застрояване, което би следвало да ликвидира намерения за умишлен палеж с подобни цели.

 

Национален парк „Рила“ почете паметта на Мими Праматарова

1468839632На 15 юли 2016 г. в местността Яворова поляна над с. Говедарци, дирекция „Национален парк „Рила“ проведе инициатива в чест на 60-годишнината от рождението на Мими Праматарова – първият директор на НП „Рила“. Мястото на събитието е ботаническият маршрут „Приятели на растенията“, изграден на територията на парка в чест на Мими Праматарова, за нейната сърцатост и професионализъм в защитата на природата. През 2006 г. на една от скалите на първата по рода си специализирана ботаническа пътека в България беше открита паметна плоча, за да може всеки посетител да научи за „Царицата на Рила“.

В инициативата участваха представители на МОСВ и природозащитната общност в България, научни и образователни институции и неправителствени организации, служители на парка.

Събитието беше открито от директорът на Национален парк „Рила“ – Красимир Андонов. Приветствен адрес от Ивелина Василева, министър на околната среда и водите прочете Димитър Стоев – началник на отдел „Защитени територии“ към министерството. Приветствия и изказания към участниците направиха Жеко Спиридонов - сдружение „Природен фонд“, Светлана Аладжем - фондация „Информация и природозащита“, Камелия Георгиева - Национален доверителен ЕкоФонд, Васил Петров - фондация „Рила планина“ и д-р Камелия Грънчарова – сестра на Мими Праматарова. Проф. Димитър Пеев, автор на ботаническия маршрут представи специализирания маршрут и разнообразието от редки и защитени растителни видове срещащи се в района.

На паметната плоча на Мими Праматарова в местността Големия мост бяха поднесени венци и цветя, а младите природолюбители от Ученически клуб „Приятели на Национален парк Рила“ към Обединен детски комплекс – Благоевград раздаваха паметна брошура „Ботанически маршрут Приятели на растенията – Мими Праматарова“ и информационни материали за защитената територия.

Мими Праматарова е родена на 4 юни 1956 г. в Благоевград. Завършва гимназия през 1974 г. в родния си град. Като ученичка участва активно в кръжоците по биология в гимназията. От 1976 до 1981 г. следва биология в биологическия факултет на Софийския университет. Специализира екология и опазване на растителността и флората. Участва в Научноизследователската ботаническа студентска експедиция “Странджа – Сакар 1977 – 1979 г.” Събрани, обработени и предадени са около 5000 хербарни листа. От Научноизследователската ботаническа студентска експедиция “Източна Стара планина” – 1980-1981 г. са събрани и предадени 2500 хербарни листа. От двете експедиции са направени представителни колекции за Природонаучен Музей, Бургас. От 1981 до 1990 г. работи като биолог в Национален парк “Пирин. През тези години Мими Праматарова създава и оставя изключително богат хербарий за Националния парк, който и до сега се поддържа и е в основата на информацията за управлението на парка. Остават и десетки нейни тетрадки и дневници, съдържащи изключително ценна информация за биоразнообразието на парка. Голяма част от тази информация е в основата на дисертационни трудове за парк “Пирин”, с което Мими дава своя съществен принос и за развитието на ботаническата наука в България.

От 1990 до 1996 година Мими работи като главен експерт по биологичното разнообразие в Районната инспекция по околна среда Благоевград. Тя е известна със своята последователност при прилагане на принципите и законодателството в сферата на природозащитата. Участва активно при подготовката и обявяването на Национален парк “Рила”.

От 1996 година до края на живота си Мими Праматарова е първият директор на Национален парк “Рила”. Може да се каже, че тя понесе на раменете си цялата тежест за създаването на институцията, на екипа, и за създаването и приемането на първия План за управление на парка. Като Директор на Национален парк “Рила” Мими Праматарова твърдо поема всяка новаторска идея, разбира и се стреми към прилагане на най-съвременните принципи на природозащитата и модели за управление на защитените територии. Също в този период тя истински и в дълбочина разбира и най-важното – да приложи непоколебимо принципа за широко участие при управление на парка. Вместо в конфликт с противниците, тя поема по стръмния път на привличане на партньори и печелене на поддръжници. В тази си работа тя истински увлича своите колеги и става пример и за управителите на други защитени територии.

С изключителната си любов и енергия Мими Праматарова се отдава на работата с деца. Хиляди са децата, които тя е заразила с неподправената си любов към природата. Изключителна в своите познания и умения в областта на природозащитата, тя винаги има смелостта да бъде първа и да посрещне и осъществи всяка нова идея. Гледа надалече в бъдещето и е сигурна в успеха на новото. Кристално чиста в делата и помислите си, в чисто човешки план, Мими Праматарова е забележителен, верен приятел, жизнерадостна, силна, ярка във всичките си изяви!

Създадоха генна банка със семена от горски видове

IMG 54801Генна банка с хранилище за семена, оранжерия и вегетативна семепроизводствена градина са създадени, като част от дейностите по проект за съхраняване и опазване на горите. Изпълнителната агенция по горите, Югозападното държавно предприятие и Горската семеконтролна станция в София са част от институциите, реализирали проекта.

589 602 евро е общата му стойност, от които над 439 000 са предоставени от Европейската комисия. Той е стартирал през 2011 година и до две седмици ще приключи. Изпълнителите му имат и по-амбициозни цели.

Краят на проекта не е край на работата, а една стъпка от дейността на всички партньори, обеща Теодор Тодоров.

Автор: Ангел Трайков

 

 

 

Министър Танева освободи от длъжност директора на Северноцентралното държавно предприятие

Министърът на земеделието и храните Десилава Танева освободи от длъжност директора на Северноцентралното държавно предприятие (СЦДП) инж. Иван Недков. Проверката на екипа на Инспектората на Министерство на земеделието и храните по сигнал за ползване на лек автомобил от СЦДП в град Габрово е констатирала нарушения. 

Desislava-Taneva-6

 

 

 

 

www.hunt.bg е ловната търсачка на България

D3D0EBE10F639F9AD03E0FE272AEF204A0E310754D013B1E66pimgpsh fullsize distrwww.hunt.bg е безплатен сайт, който е онлайн вече почти 2 години и макар това да не е много, сайта има сериозен брой редовни посетители.
Идеята на сайта е да събере всички обяви на ловни принадлежности на едно, за да може бързо и лесно човек да намира това, което търси. Още по-улеснено е намирането на желания артикул чрез търсачката на сайта. Само с едно търсене отнемащо няколко секунди сайта ще отсее всички обяви в категорията и ще Ви покаже желаните.

Обяви публикуват както дилъри и магазини, така и частни лица. Сайта е разделен на раздели за да може всичко да е подредено и лесно за откриване. Разделите в www.hunt.bg са дълго оръжие, късо оръжие, хладно оръжие, лъкове и арбалети, муниции, оптични прибори, екипировка, кучета, аксесоари, дивеч и трофеи, офроуд, услуги. Във всеки раздел има категории за съответния вид дълго оръжие, екпировка, оптичен прибор и т.н.

Идеята на раздел "Услуги" е малко по-различна от колкото на останалите. В него обяви публикуват майсторите, които са свързани по-някакъв начин с лова - дърворезбари, майстори на хладно оръжие, оръжейници и т.н. Така когато на ловец от Плевен например, му трябва оръжейник, той може да влезе в категорията, да направи едно търсене на всички оръжейници от Плевен и с информацията публикувана в сайта да се свърже с него.


Сайта е изключително полезен за частните лица, тъй като преди да се появи hunt.bg, ловците търгуваха помежду си главно във фейсбук и по форуми. Там обаче обявите бяха трудно разбираеми и на продавача се налагаше да отговаря на купища въпроси ("Цена?", "От къде си, колега?", "На какво работи кучето?" и т.н.).

Може би най-голяма е ползата от сайта за малките ловно-рибарски магазинчета. Из България има стотици такива, които нямат собствени сайтове. Те реално търгуват само с ловците от града, които често са доста малко на брой, особено в по-малките градове. Hunt.bg дава възможност на тези магазинчета да достигнат до много по широк кръг евентуални купувачи и да достигнат до всички ловци в България. След регистрацията всеки дилър получава и субдомейн (magazin.hunt.bg), на който излизат всички обяви на дилъра. Той играе ролята на каталог или дори фирмен сайт.

За големите магазини пък допълнителната реклама на продуктите им никога не е излишна. Именно затова в сайта са регистрирани някои от най-актуалните магазини и дилъри на ловни стоки у нас.

Публикуването на обяви е напълно безплатно!

Успеваемостта на сайта (продажбите през него) е повече от задоволителна. Постоянните поръчки през сайта са само малка част от реалните сделки, за които той е спомогнал, тъй като много хора поръчват по телефона, а не през бутона "Поръчай", което не позволява да се направи точна статистика на поръчките.

Администраторите на сайта са на разположение да отговорят на всякакви въпроси свързани с работата по hunt.bg, като може да се свържете с тях на e-mail Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. .
Hunt.bg има за цел да се превърне в любимия интернет портал на българските ловци. Фейсбук страницата на сайта "Всички Ловджии във Фейсбук в една група" вече има над 10 500 харесвания - най-голямата фейсбук страница за лов във България. Много от потребителите на сайта получиха безплатни стикери, с които да украсят ловните си автомобили, като за в бъдеще от сайта предвиждат още изненади.

 

 

 

От 1 юли eлектронният превозен билет е в сила за всички собственици на гори

forest2"От 1 юли 2016 г. хартиените превозни билети за превоз на дървесина вече са невалидни", каза инж. Красимир Каменов, зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите по време на демонстрационна проверка пред журналисти на територията на Регионална дирекция по горите – Кюстендил. 

Въвеждането на електронен превозен билет е част от цялостната информационна система на Изпълнителна агенция по горите за контрол в горските територии. От началото на 2016 г. електронните превозни билети станаха задължителни за всички държавни горски територии. От 1 юли 2016 г. системата става задължителна за всички горски територии, независимо от собствеността – частни, общински и държавни и ще се прекрати издаването на хартиени превозни билети. "Именно затова правим тази демонстрация на частен горски терен и то на територията на РДГ Кюстендил, където частнопрактикуващи лесовъди издават превозни билети още от началото на месец март. Общо за страната до момента са издадени 2000 електронни превозни билета от частни гори, без те да са били длъжни до 1 юли", каза инж. Каменов.  

Подготвени са повече от 700 частнопрактикуващи лесовъди, заявили желание да преминат курс на обучение. Инж. Ивайло Иванов, директор на дирекция «Информационно обслужване и връзки с обществеността» представи новата система като демонстрира как всеки гражданин може да провери по номер на превозното средство, дали има издаден превозен билет за транспортираната  дървесина. "Към 16-те регионални дирекции по горите има обучени специалисти, които имат готовност да реагират и съдействат при възникване на проблеми, както и да отговорят на въпроси, свързани с използването на електронния превозен билет", каза инж. Иванов. 

Информационната система на ИАГ предстои да бъде допълнена с нов модул за водене на електронен дневник от 1 януари 2017 г. и електронен превозен билет за обектите, в които постъпва, преработва се и се експедира дървесина. Предвижда се тестово внедряване в няколко обекта и при липса на проблеми ще бъде внедрен на територията на цялата страна. Целта е да се даде възможност за обвързване на системите за издаване на позволителни за сеч, превозни билети от временен склад, електронния дневник  и превозните билети от обектите за преработка на дървесина. 

От началото на годината в рамките на горските територии на страната са издадени повече от 220 000 електронни превозни билета, като над 2000 от тях са издадени от частнопрактикуващи лесовъди.

 

 

 

Представители на ИАГ се срещнаха с кмета на с. Враняк във връзка с незаконна сеч в региона

Д-р инж. Ценко Ценов - директор на дирекция „Гори и лесовъдски дейности” в Изпълнителна агенция по горите, инж. Сашо Каменов – директор на Регионална дирекция по горите Берковица и инж. Ивайло Ангелов – директор на Държавно горско стопанство - Враца към Северозападно държавно предприятие се срещнаха с г-жа Жени Узунова - кмет на с. Враняк, общ. Бяла Слатина. На срещата, която бе инициирана от Агенцията се обсъдиха въпроси, свързани със сигналите за незаконна сеч в региона. „Съществува добро взаимодействие между местните власти по отношение на борбата срещу незаконния добив на дървесина в района. Горските служители от РДГ и ДГС осъществяват непрекъснат контрол. Поне веднъж седмично се осъществяват масирани акции.” – подчерта инж. Сашо Каменов. „Констатират се пропуски, налагат се актове за административни нарушения, но проблема е в събираемостта на глобите.” – допълни той. 

Инж. Ценко Ценов изказа увереност, че с влизането в сила на предлаганите промени на Закона за горите, свързани основно с подобряването на контрола върху планирането и извършването на дейностите в горските територии, както и с предприемане на мерки за защита от незаконни посегателства ще се постигнат целите за по-ефективен контрол и ограничаване на незаконните посегателства в горските територии. „Направени са и необходимите според нас предложения за промени в Закона за административни нарушения и наказания и Наказателния кодекс.”- подчерта той.  

Доброто сътрудничество с Регионалната дирекция по горите беше потвърдено и от кмета на с. Враняк, г-жа Жени Узунова, която изрази надежда, че общите усилия на институциите ще доведат до по-добри резултати в решаването на проблеми за незаконната сеч. 

Регионалната дирекция по горите – Берковица и държавните горски стопанства са направили общо 17 419 проверки за изминалата година. Проверени са 318 склада за преработка и търговия на дървесина и 2 683 обекта за добив. Издадените наказателни постановления са в размер на 83 388 лева, а събраните глоби са в размер на 7570 лева, т.е 9.1% от наложените.

сеч

 

 

 

 

Картирането и оценката на екосистемните услуги в горите извън мрежата Натура 2000 ще продължи с още 9 месеца

forestryКартирането и оценката на екосистемните услуги в горите извън мрежата Натура 2000 ще продължи с още 9 месеца. Това се извършва чрез проект на Агенцията по горите. Според изискване на Европейската комисия, до 2020 година всяка държава трябва да извърши тези дейности.

Всяка една гора извън Натура ще бъде описана в електронна система. В нея ще се въвежда информация за растителното и животинското разнообразие, инванзивните видове, почвения състав. Също има ли увреждане от пожари или сечи и какъв е дървеният запас. Върху тези критерии ще се направи картиране, а след това ще се оцени и състоянието на горските масиви.

След като се направи оценката на горите ще се види какви са екосистемните услуги, които човечеството ползва от тях. Като например материални услуги – дървесна биомаса, билки, дивеч, енергия и вода. Културни услуги като туризъм, посещение на манастир или фестивал в горите. Има работна група към земеделското министерство, която трябва да предложи как обществото и бизнеса, ползвайки тези услугите от горите, ще трябва да изработи наредба за плащания за опазването им.

Информацията за горите ще бъде обобщена в слой „Гори“. Горските територии извън Натура 200 обхващат 44% от територията на страната ни.

Автор: Данаил Андреев

 

 

 

В Германия учредиха 16-ти национален парк

Rheinland-Pfalz 252416-ти Национален парк в Германия учредиха депутатите от провинция Райнланд-Пфалц, одобрявайки договора със съседната провинция Заарланд. Паркът ще се намира на границата между двете провинции, в планината Хунсрюк.

Против учредяването на националния парк гласуваха депутатите от Християн-демократическия съюз, които са в опозиция в Райнланд-Пфалц. Според тях поддръжката му ще е прекалено скъпа за бюджета, който е и без това в окаяно състояние. Освен това били застрашени 200 работни места в дърводобива.
Заарланд и Райнланд-Пфалц бяха последните германски провинции без национален парк. Новата придобивка се разпростира на площ от 10 хиляди хектара и ще бъде открита на 24 май. Разноските, без заплатите на служителите, се изчисляват на 1 милион и 750 хиляди евро годишно.

 

 

 

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo