AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Отрасли Изберете кагегория Храни и напитки

Храни и напитки

Премахват уличните търговци на храна в Банкок

koreian foodВластите в Тайланд започват да "разчистват" тротоарите в Банкок от уличните търговци на храна. Според в. "Гардиън" общината в Банкок е издала заповед за забрана на сергиите с храна в града, пише bacchus.bg. Заповедта трябва да бъде изпълнена до края на годината. Целта е да се въведе "ред и хигиена" и "да се върнат тротоарите на пешеходците".

"Разчистването" вече е в ход в някои райони, като централния Сиан. Уличната храна винаги е била в сърцевината на живота в Банкок. Над 20 000 търговци се намират в 50-те района на града, и предлагат храна от сутрин до ранни зори. Това е една от най-големите притегателни точки и за туристите. Все още не е ясно дали някои търговци няма да бъдат оставени - например тези с подвижни сергии и тези, които са встрани от тротоарите.

 

 

 

35% от реколтата от картофи в Германия се изхвърлят

potato-HEROМилион и половина тона, близо 35 процента от годишната реколта от картофи в Германия, се изхвърлят. До този резултат стига доклад на природозащитната организация WWF. Цифрите показват, че прахосването на храни не се отнася само до продукти с почти изтекъл срок на годност, но засяга и висококачествена селскостопанска продукция.

Годишно всеки жител на Германия консумира по около 60 килограма картофи.

Загубите идват от изискванията на търговците за перфектен външен вид на продуктите, без да се обръща внимание на вътрешността.

От WWF са изчислили, че половината от споменатите 35 процента се изхвърля почти веднага след прибирането на реколтата.

Това е не само екологичен, но и икономически проблем за фермерите, изтъкват от организацията. Земеделските стопани получават договорената изкупна цена само за тази част от продукцията, която отговаря на изискванията на търговците. Така в крайна сметка печалбата им намалява с една трета, а понякога и с повече.

От годните за консумация картофи с недобър търговски вид се произвежда евтино нишесте, стига съдържанието на тази съставка да е достатъчно високо, което обаче не се среща при всички сортове. Нерядко фермерът е принуден да продаде тази част от реколтата за фураж.

 

 

 

Месомания – бизнес площадка за месопреработвателната промишленост

FB3AD66FF4B84C9A227E7F3E44DF7D04115026DA3BA21FE094pimgpsh fullsize_distr23-ото издание на международното изложение Месомания ще се проведе от 9 до 12 ноември в Интер Експо Център. Събитието се организира от Асоциацията на месопреработвателите в България в партньорство с Интер Експо Център.

Месомания е най-авторитетната изложба в областта на месопреработвателната промишленост в България. В изложението ще участват както български, така и чуждестранни компании: производители, вносители и търговци на месо и месни продукти, машини и оборудване, иновационни технологии, адитиви, опаковки и опаковъчни машини, специализирани транспортни средства, индустриални подови и стенни покрития, консумативи и всичко друго, необходимо за месната индустрия и търговия.
Акцентите по време на Месомания

Освен множеството изложители Месомания ще предложи на посетителите и участниците разнообразни събития. Конкурсът “Златен медал с диплом” за качествени и оригинални продукти и адитиви, представени от фирми изложители, ще отличи най-заслужилите. Зоната за продажби, традиционно съчетана с много атракции за привличане на потребители и колективното участие на български фирми също ще допълнят изложбените зали на Интер Експо Център. Възможността за делови контакти с германски фирми от областта на месопреработвателната промишленост, организирани от Асоциация German meat, е една перфектна възможност за всички фирми, които имат интерес към немския пазар. Полезната делова програма ще бъде обогатена с презентации, дискусии и дегустации, които ще предоставят допълнителни възможности за атрактивно представяне на продукти и услуги.

Какво предлага Месомания на всички посетители и участници през тази година

Анира Трейдинг е търговското дружество, което стои зад марките Деликатесен и Mama’s. Деликатесен са български колбаси, произвеждани по традиционни пирински рецепти повече от 10 години.

Месопреработвателното предприятие "Еко Мес" е разположено в живописните хълмове на Средна гора. Тук в земята на одрисите се произвеждат продукти по стари български рецепти. Всички производствени процеси се извършват с най-модерно оборудване при постоянен технологичен контрол. Към настоящия момент продуктовата гама на фирмата включва 119 деликатеси.

Основен принцип във фирмената политика на „Лалов и Вачев“ е произведените продукти да съчетават едновременно перфектно качество и отлични вкусови характеристики. Фирмата предлага шпекови салами, сурово-сушени деликатеси, жарени деликатесни меса, шунки и шункови продукти, кренвирши, наденици, пастети, салами, кулинарни продукти.

Машините на Месомания

Triantafyllidis B.Georgios е компания, специализирана в производството на оборудване за месопреработващи предприятия и кланици. Основният предмет на дейност е производство, доставка и монтаж на оборудване с най-новите технологии в индустрията за обработка и транспортиране на месо.

Фирма Такт 2007 предлага решения в областта на индустриалната автоматизация, включващи дозиране, опаковане и качествен контрол. Продуктовата гама включва многоглави тегловни дозатори, вертикални опаковъчни машини, дозиране на продукти в пластмасови и картонени кутии, метал детектори, системи за качествен контрол, системи за оптимизация на производството и проследяване на продукта,  апликатори за промоционални ленти и др.

Multivac стартира дейността си с фокус върху порциониране на месни продукти, но целеустремено и уверено се превръща в специалист в темперирането, порционирането и нарязването на прясно месо с кокал, без кокал включително и интегриране с автоматични линии за опаковане в тарелки.

Ножове за майсторите

Ножарска фабрика Терна 1923 е производител на домакински, професионални ножове и комплекти от ножове. Фабриката изработва и прибори за хранене - лъжици, вилици, сервизни ножове и комплекти от прибори, сатъри, щипки, дъски за рязане от полиетилен и дърво. Цялостното оборудване за вашия бизнес е гарантирано с посещението на най-голямото изложение в месопреработвателната промишленост Месомания.

Близо 420 фирми се включиха в най-мащабните изложения в хранително-вкусовия бранш и тази година. Успоредно с Месомания ще се проведат и Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и изложението в хорека сектора Сихре. Очаква се над 20 000 души да посетят събитието.

 

 

 

Вече има тостер и за бекон

bekon-7Специалисти от американска фирма създадоха тостер, който вместо да пече филийки хляб, докарва до златист загар парченца бекон, пише dariknews.

Нарязаното на тънки резени месо се "простира", като пада върху двете метални страни на тостера. Капаците му падат до почти легнало положение, за да може беконът да се постави без проблем. Разтопената мазнина се събира в малка тавичка на дъното на уреда.

Беконът беше определен от поданиците на Нейно Величество като най-важната съставка на една типично английска закуска. Обработен с електрическия тостер, той ще стане дори още по-желан.

Умният прибор позволява да бъде нагласена с копче температурата, в зависимост от дебелината на бекона и дали той е от прасе или от пуйка.

Поставеното в електродомакинския уред месо излиза чудесно изпечено и с идеален загар. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В храните, произведени в Европейския съюз, много рядко се срещат остатъци от пестициди

Scientist-in-lab-with-fruВ храните, произведени в Европейския съюз, много рядко се срещат остатъци от пестициди. До това заключение стига Европейският орган по по безопасност на храните в новия си годишен доклад.

През 2014 година ЕФСА е взела 83 хиляди проби от всички 28 страни-членки на Европейския съюз, както и от Исландия и Норвегия. В общо 97 процента от пробите от произведени в Съюза храни не са били открити следи от пестициди, или тези следи са били в рамките на допустимото.

Нарушения на установените в Европа норми е имало обаче при продукти от трети страни. Близо 30 на сто от тестваните стоки са били внесени от държави извън Европейския съюз, откритите нарушения са около 7 процента.

Спазването на нормите говори за ефективния контрол от страна на властите, който гарантира сигурността на потребителите, изтъкват от ЕФСА. От Агенцията предлагат системата за контрол да се прилага и върху продукти като дребни плодове, ядки и чай, внасяни от трети страни. Те са сред стоките с най-много нарушения. В друго свое предложение ЕФСА настоява за по-строги проверки на фуражни компоненти. Пчелният мед също да бъде добавен към проверяваните продукти, за да се разбере доколко препаратите за растителна защита влияят на пчелите, предлагат още специалистите.

 

 

 

Ден на ягодовия сладолед

strawberry-ice-creamНевероятно, но факт! 15 януари е Ден на ягодовия сладолед, според Американския хранителен календар. Според календара всеки ден от годината е посветен на определена храна или напитка. В чест на празника всеки, който има здраво гърло, може да похапне от традиционно летния десерт. 

Ягодовият сладолед е сред най-предпочитаните вкусове след шоколадовия и ваниловия. А ето и малко любопитна информация за ягодите: никой не знае откъде се е появило английското им наименoвание (strawberry); ягодите са единствените плодове, чиито семена се намират извън плода, на повърхността; съществува Музей на ягодите в Белгия, най-голямата ягода в света тежи почти четвърт килограм. 

Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и Сихре: от 9 до 12 ноември

5D663E91F0BFD2C271AE29BFF910921EED84493980FC7D615Cpimgpsh fullsize_distrИ тази година изложенията Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и Сихре ще бъдат проведени в Интер Експо Центъра в София в дните от 9 до 12 ноември. Участие са заявили близо 430 български и чуждестранни фирми, ангажирани пряко или косвено с хранително-вкусова индустрия. Това ще е най-големият форум в 10-годишната история на изложението от обединението на 6-те бранша до този момент. Ръстът на фирмите изложителки е между 10 и 15%, спрямо предходната година, подчерта Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Центъра.

С най-мащабно представяне ще е тематичната изложба Месомания. Радостното тази година е, че Салонът на виното ще е с по-голямо българско участие, за разлика от предишни години, където превес имаха чуждестранни фирми.

Несъмнено изложението ще е изключително атрактивно и полезно. Мащабите му са показател за интереса на чуждестранните изложители, посетители и бизнес делегации.
Немска бизнес делегация, водена от Асоциация German Meat, обединяваща най-големите месопроизводители и месопреработватели, ще се срещне с български фирми и ще посети на място две месопреработвателни предприятия.

За първи път Испания ще има мащабно участие. В шестте изложбени зали място ще намерят фирми от Южна Корея. Традиционни участници както обикновено са Италия и Унгария. Отделни участия са заявили Гърция, Сърбия, Македония. Засилен интерес се забелязва от страна на Франция. Катар също ще бъде представена.

Всеки изложител идва на изложенията, за да представи най-новия или иновативен продукт. Това, което прави впечатление тази година, е изключителният интерес на фирмите с машини и оборудване за преработвателната промишленост, като акцентът е свързан с автоматизацията на процесите.

Част от Съпътстващата програма на събитието са зоните Gastronomix и Бариста. Изключителна изненада е големият брой фирми вносители на кафе.

Посланието на Ивайло Иванов към изложителите е да се опитат да бъдат максимално атрактивни и да задържат вниманието на техните настоящи и потенциални клиенти. Обстановката ще е изключително конкурентна, но в конкуренцията се раждат най-добрите идеи.

Миналата година форумът е отчел 19 хил. посетители. Тази есен прогнозите са за около 22 хиляди.

 

 

 

Стабилен ръст отбелязва млекопроизводството в Азия

milkСтабилен ръст отбелязва млекопроизводството в Азия. До 2025 година делът от световното производство може да се увеличи от сегашните 40 на 60 процента, прогнозират пазарни експерти.

През последните 35 години производството на мляко в Азия се увеличава с близо 5 процента на година. През 2016-та в най-населения континент на Земята са били произведени над 320 милиона тона. За следващите 7-8 години се очаква ръст от около 140 милиона тона.

Най-големият световен производител на мляко е Индия. За последните 3 години производството се е увеличило с 14 процента. Страната обаче не изнася суровината и не играе голяма роля на световния пазар.

За същия период Китай бележи ръст от 7 процента. Въпреки това Народната република не е в състояние да задоволи сама нуждите си, затова е и най-големият световен вносител на млечни продукти.

Млекопроизводството ще бъде една от основните теми на следващото международно изложение за храни в Банкок. То ще се проведе през март и в него ще участват близо 900 компании от цял свят, които развиват дейност в областта на производството и търговията на фуражи, месо, мляко, яйца и риба.

 

 

 

 

Учени разбраха защо доматите губят вкуса си в хладилника

tomatoУчени разбраха защо доматите губят вкуса си в хладилника - някои от гените им престават да произвеждат ароматни вещества, пише dariknews.bg.

Ако доматите се съхраняват под 12 градуса Целзий, образуването на важни вкусови съставки спира, твърдят учени, потърсили генетичните корени на проблема. Това намалява аромата им, независимо дали са охладени в къщи или в склада, преди да стигнат до магазина.

Откритието ще помогне на специалистите да отгледат домати, чийто вкус не страда от охлаждането, каза Дениз Тайман от университета на Флорида в Гейнсвил. Заедно с колеги в Китай и САЩ тя установи, че седем дни съхранение при 4 градуса Целзий са достатъчни доматите да престанат да произвеждат веществата, осигуряващи характерния им аромат, който е ключов за вкуса им. Ако след това бъдат оставени три дена на стайна температура, щетите не се компенсират.

Ако доматите се съхраняват на хладно до три дена обаче, те не губят ароматните си вещества.

Продължителното охлаждане намалява активността на гените, които произвеждат тези вещества.

 

 

 

 

 

 

 

Миналата 2016 г. бе ключова за привържениците на идеята за нулеви разхищения в Европа

sladko7Сладка и чипс, направени от плодове, определени за изхвърляне на боклука: Великобритания, която едно време бе "отличник" в прахосването на храна, сега изживява началото на революция, стимулирана от асоциации и предприятия, пише dnes.bg.

Младият предприемач Бен Уайтхед казва, че за пет години сам е спасил от изхвърляне 15 тона плодове.

Първият път, когато този бивш доброволец от асоциацията FoodCycle - специализирана в борбата срещу пилеенето на хранителни продукти, отишъл да търси плодове с изтичащ срок на годност на пазара до дома си, са му предложили 12 кашона ананаси.

"Бях с колело! Погледнаха ме и прихнаха да се смеят", разказва той пред АФП.

След това мъжът отваря фирма, наречена SpareFruit. Пазарната й ниша - чипсове, произведени от неугледни ябълки и круши, които производителите не могат да продадат в супермаркетите.


"Ако минете през овощна градина, ще видите килим от плодове. Някои вече не са хубави, но бих казал, че 90 процента от тях са напълно годни за ядене", казва той.

Друга подобна фирма,  прави плодови сладка. Тя влиза на пазара през 2014 г., след като събира 14 000 британски лири в краудфъндинг кампания.

Двете компании планират да се разраснат догодина и дори имат амбицията да си намерят място на щандовете в универсалните магазини Selfridges.

Възможност, която свидетелства за еволюция в мисленето на хората, смята Уайтхед.

Миналата 2016 г. бе ключова за привържениците на идеята за нулеви разхищения в Европа. Страни като Франция и Италия приеха закони срещу разхищението на храна, които улесняват процедурата по дарения на благотворителни организации.

Обединеното кралство не е приело закон по този въпрос, оставяйки на асоциации и фирми да запълнят тази празнота.

Предизвикателството пред тях е значително: около 10 милиона тона храна биват изхвърляни всяка година в страната според проучване от 2016 г. на благотворителната организация Програма за действие срещу разхищаването на ресурси. Количеството на ниво ЕС достига 88 милиона тона според оценки от 2012 г.

Въпреки липсата на политическа инициативност мисленето на хората се променя. В търговските обекти в центъра на Лондон луксозните кафета и калорични мъфини отстъпват все повече място на продукти, направени от плодове второ качество.

Асоциации като FoodCycle, която има обекти в няколко града в страната, предлагат втори живот и на непродадени продукти.

В столовата си в квартал Хакни в Източен Лондон асоциацията сервира всеки четвъртък вегетарианска храна на петдесетина души, много от които са със здравословни проблеми или са социално изключени. Менюто на деня: супа, омлет и плодова салата.

Основно даренията идват от турски квартални магазинчета за плод и зеленчук, обяснява за АФП Ан Енгел, една от доброволките в асоциацията. Супермаркетите не са чак толкова верни съюзници. Този ден приносът е малък: един плик с хляб.

Кухнята на асоциацията прелива от плодове и зеленчуци, които са били първоначално предназначени за изхвърляне. Доброволката тъкмо е добавила манго, мента и яйца. "Сервираме много изненадващи и вкусни неща", се хвали тя.

Манталитетът на хората обаче трябва да еволюира още, смята Ан Енгел. Доказателство за това? "Много наши доброволци все още ги е страх да използват продукти с изтекъл срок на годност", се оплаква тя.

 

 

 

Хората, които сами приготвят зимнина в Шумен, намаляват

72480293zimnina-burkaniХората, които сами приготвят зимнина в Шумен, намаляват. Какво обаче кара останалите любители на туршиите да се занимават със затваряне на буркани.

Неизменните атрибути на масата през зимния сезон – туршия, кисело зеле и краставици, все по-рядко се произвеждат у дома. Хората предпочитат да купуват готова туршия, отбелязват търговците на зарзават. Цените на продуктите за зимнина са същите, но потреблението намалява.

Ако все пак искате да приготвите собствена туршия, цените в момента дори са по-ниски. Килограм карфиол е около 1.20 лв., морковите вървят по лев, а чушките около 2 лева. За някои домакини цената обаче не е основна. Важно е какви са продуктите и зимнината да е здравословна.

Все още приготвянето на зимнина не е приключило. През ноември се очаква да започне затварянето на бидони с кисело зеле. Цената в момента е около лев за килограм, но търговците смятат, че ще падне.

Автор: Деян Герговски

 

 

 

Фалшив сайт на БНТ рекламира вълшебен чай

teaФалшива страница с логото на БНТ рекламира продажбата на вълшебни чайове срещу паразити.

Въпреки очевидната абсурдност на текста, който плаши хората със смъртоносни паразити, зрители на БНТ са се обадили в редакцията на обществената телевизия, защото са били подведени.

Сайтът, който се появява като препоръчан и спонсориран във Фейсбук, няма нищо общо с официалните страници на обществената телевизия, които са bnt.bg и новинарската - news.bnt.bg. Домейнът на фалшивата страница е руски.

Фиктивният журналист, който уж е написал статията - Сребрин Софрониев, не работи в БНТ, а фактологията е очевидно невярна, защото "цитираният" д-р Ангел Кунчев не е главен паразитолог на Европейския съюз, както посочва „статията", а главен държавен инспектор на България.

Фалшивият сайт твърди, че “паразитолозите бият тревога и 95% от населението на ЕС е заразено с паразити, като 8 от всеки 10 смъртни случая - са на тяхната съвест“. В статията от името на д-р Кунчев се препоръчва чай срещу паразитите, като се твърди, че цената на чая е 30-40 пъти по-евтина от процедурите в медицинските центрове.

В края на фалшивата статия се дава и линк, откъдето може да бъде поръчан “вълшебния чай“.

Самият Кунчев, с когото е публикувано фалшиво интервю, определи подобни публикации като манипулация и злоупотреба.

 

 

Двустранни бизнес срещи в хранително-вкусовата и хотелиерската индустрия

69346515538F2DD54AE6557F0C70389DA0DB2FA5F8CE68EBF0pimgpsh fullsize_distrЗа първа година Българска стопанска камара, Интер Експо Център и най-голямата информационна мрежа на ЕК в подкрепа на малкия и средния бизнес Enterprise Europe Network, организират безплатни двустранни бизнес срещи за компании в хранително-вкусовата и хотелиерската индустрия.

Събитието Food4life ще бъде част от най-големите международни изложения в България в ХВП сектора - Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд&Дринк и ХОРЕКА сектора - Сихре.

Изложенията ще се проведат в рамките на четири дни от 9 до 12 ноември, а двустранните бизнес срещи на 10 ноември.

„Към момента има регистрирани близо 50 компании от Италия, Гърция, Чехия, Полша, Сърбия, Албания, Индия и България“, коментира управителят на Интер Експо Център Ивайло Иванов.

Тази година се очаква близо 420 компании от България и други 10 държави да участват в международните събития в Интер Експо Център, като миналата година те бяха посетени от над 19 хил. души.

Създаване на бизнес партньорства

„Двустранните бизнес срещи дават възможност в рамките на един ден фирми да създадат бизнес контакти с местни и чуждестранни партньори или да участват в проекти, финансирани от ЕС“, каза Ивайло Иванов.

Според него паралелното протичане на шестте тематични изложения е идеална възможност за компаниите в двата сектора да стъпят на чужд пазар или да промотират  свои продуктите.

„Освен това фирмите ще могат да посетят други тематични конференции, презентации и семинари“, допълва Иванов.

Как да се регистрирате

Регистрация за събитието може да бъде направена чрез интернет страницата  https://www.b2match.eu/food4life2016, като крайният срок е 30 октомври.

След попълване на контактни детайли и данни за фирмата, е нужно да се посочат видовете партньорства, които се търсят и предлагат.

Следващият етап започва след 24 октомври, когато участниците ще имат възможност да заявяват срещи, последвани от потвърждение или отхвърляне и изготвяне на график. Компаниите, които имат щанд на изложенията, ще могат да заявяват срещи, като посочат номер на щанда при регистрация.

Финалният етап от програмата е одобрение на окончателен индивидуален график. Всеки участник ще получи списък с приетите срещи, който ще бъде достъпен по всяко време в неговия профил. Срещите ще се провеждат в рамките на 30 минути.

Повече информация за изложенията може да откриете на http://food-exhibitions.bg и http://sihre.bg

 

Лондонски сладкари създадоха уникална коледна къща

gingerbread 13Сладкари от лондонската фирма "Бискитиър" приготвиха най-сложната коледна къща от меденки в света, която е по модел на истински дворец, информира Лента, цитирана от БТА.

За изработването на медения дворец са били нужни 500 часа труд. Сладкарите са го майсторили 15 месеца, като са използвали 240 яйца, 216 кг глазура и 30 кг захар.

Дворецът от меденки е висок 180 сантиметра. Той включва 5 стаи в стил Луи XIV. Специално внимание е обърнато на някои детайли от интериора, като например камини, огледала, позлатени свещници, окачени на стената репродукции на известни картини, спалня с балдахин.

За създаването на дома сладкарите "архитекти" са се вдъхновили от двореца Уодсдън - извънградското имение на семейство Ротшилд в графство Бъкингамшир. Конструкцията от меденки може да се окаже позната на феновете на сериала "Имението Даунтън", тъй като някои сцени от него са заснети във въпросното имение на Ротшилд.

На страницата на "Бискитиър" в Инстаграм се съобщава, че домът от меденки е изложен в Уодсдън и може да бъде видян до март 2017 г. Каква ще е съдбата му след това, не е ясно.

 

 

 

Млечните продукти на руския пазар, които съдържат палмово масло, ще трябва да имат надпис на етикета

milk-productsВсички млечни продукти на руския пазар, които съдържат палмово масло, ще трябва да имат съответен надпис на етикета. Нареждането е издадено от земеделското министерство. Мярката ще влезе в сила от 1 януари 2017 година. Това заяви руският министър на селското стопанско Александър Ткачов. Той добави, че въпросните поправки са били дадени за разглеждане на Евразийската икономическа комисия. Според разпоредбата, обозначението на съдържанието на палмово масло трябва да бъде отпечатано в същия размер и на същата площ на опаковката, каквато заема търговската марка на продукта, пише „Коммерсант“.

 

 

 

Увеличава се производството на свинско месо в Русия

081029141035-largeУвеличава се производството на свинско месо в Русия. Само за последните 10 години то е нараснало 6 пъти, съобщават от Националното сдружение на свиневъдите в страната.

За последните 12 месеца Сдружението отчита ръст от над 9 процента до близо 3 и половина милиона тона живо тегло. Основен фактор за положителното развитие, според експерти, е забраната за внос на свинско месо от Европейския съюз и други западни държави. Тя е довела до стабилни изкупни цени в страната и е поощрила строежа на нови мощности.

За периода на ембаргото вътрешното производство на свинско в Русия е нараснало с около 1 милион тона, сочат данните на браншовиците. В същото време делът на вносната продукция на пазара е паднал от 40 на 10 процента. Така до няколко години страната ще е в състояние изцяло да задоволява собствените си нужди, смятат анализатори.

Свиневъдството в страната е концентрирано почти изцяло в големи стопанства, работещи с индустриални количества. За миналата година на тях са се паднали 2,5 милиона тона произведено месо. Расте и броят на средно големите ферми с 3 до 5 хиляди животни, докато малките стопанства, които допреди 10 години представляваха 70 на сто от сектора, вече са на изчезване. В момента техният дял е под 20 процента.

 

 

 

Днес е Ден на малините с крем

Днес, 7 август, е Ден на малините с крем, според Американския календар на храните. Според него всеки ден в годината е посветен на определена храна или напитка. Така например, 8 август е Ден на замразения яйчен крем, а 9 август- Ден на оризовия пудинг.

За да отбележим празника е хубаво на днешния ден да похапнем малини с ванилов крем. Ако не ни се намира, винаги може да го заменим със сметана или сладолед.

Според проучване малините утоляват жаждата и подобряват храносмилането, затова се използват в диетичното хранене, особено в детското. Болните от подагра и нефрит обаче не трябва да ги употребяват за храна поради високото съдържание на пуринови основи в тях. 

sannechristian-wordpress-com

 

Заповядайте на Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и Сихре

23567B62C25F930AC5075B378FD4F3B0F3E97FCD5B50860F7Apimgpsh fullsize_distrИ тази година изложенията Месомания, Светът на млякото, Булпек, Салон на виното, Интерфуд & Дринк и Сихре ще бъдат проведени в София от 9 до 12 ноември. Официалното откриване ще бъде на 9 ноември в 14 часа в Интер Експо Център. Участие ще вземат близо 420 български и чуждестранни фирми, ангажирани пряко или косвено с хранително-вкусова индустрия. Това ще е най-големият форум в 10-годишната история на изложението от обединението на 6-те бранша до този момент. Ръстът на фирмите изложителки е между 10 и 15%, спрямо предходната година, подчерта Ивайло Иванов, управител на Интер Експо Центъра.

С най-мащабно представяне ще е тематичната изложба Месомания. Радостното тази година е, че Салонът на виното ще е с по-голямо българско участие, за разлика от предишни години, където превес имаха чуждестранни фирми.

Немска бизнес делегация, водена от Асоциация German Meat, обединяваща най-големите месопроизводители и месопреработватели, ще се срещне с български фирми и ще посети на място две месопреработвателни предприятия.

За първи път Испания ще има мащабно участие. В шестте изложбени зали място ще намерят фирми от Южна Корея. Традиционни участници както обикновено са Италия и Унгария. Отделни участия са заявили Гърция, Сърбия, Македония. Засилен интерес се забелязва от страна на Франция. Катар също ще бъде представена.

Миналата година форумът е отчел 19 хил. посетители. Тази есен прогнозите са за около 22 хиляди.

 

 

 

 

Производителите на газирани напитки в САЩ готвят отпор на мерките за здравословно хранене

3b87a5db16189e642e4670ad70f97e80Производителите на газирани напитки в САЩ готвят отпор на мерките за здравословно хранене, които сериозно ще намалят приходите им. Затлъстяването и диабетът се превръщат във все по-сериозен проблем в САЩ и по света. Филаделфия стана първият голям американски град, наложил данък върху газираните напитки.

Предвижда се приходите от налога да бъдат използвани за подобряване на образованието и други обществени ресурси като парковете. Досега Бъркли беше единственият по-голям американски град, въвел данък върху газираните напитки, но неговото население е доста по-малко от това на Филаделфия. През последните години предложения за подобна мярка се провалиха в над 30 големи града и щата в Америка. Във Филаделфия 68 процента от възрастните и 41 процента от децата страдат от наднормено тегло или затлъстяване. Американската асоциация на безалкохолните напитки заяви, че ще се бори по съдебен път срещу данъка, който трябва да влезе в сила от 1 януари догодина.

 

 

 

Цената на брашното остана стабилна в началото на ноември

През периодa 26 октомври – 2 ноември 2016 г. средните цени на едро и на дребно на брашно тип „500” за страната остават без изменения спрямо предходната седмица.

По области, цените на едро на брашното са в диапазона от 0,57 лв./кг (Враца) до 1,04 лв./кг (София). В по-голямата част от областните центрове, където е отчетено предлагане на продукта на едро, се наблюдават разнопосочни колебания на цените спрямо предходния седмичен период, в границите от -8,1% (Враца) до +10,3% (Пловдив), които се компенсират и средната стойност за страната се задържа на ниво от 0,79 лв./кг.

При търговията на дребно с брашно тип „500” средните ценови стойности за страната остават 0,99 лв./кг за големите търговски вериги (ГТВ) и 1,05 лв./кг за другите търговски обекти (ДТО).

Предлагането на продукта в големите супермаркети е в ценовите граници от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч, Плевен и Смолян) до 1,05 лв./кг (Перник и Шумен). Изменение на цените на седмична база се регистрира единствено в област София - намаление с 1,0%.

В по-малките магазини брашното се търгува на цени от 0,95 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1,16 лв./кг (София). Седмично изменение на цените се регистрира само в област София, където продуктът поскъпва с 0,9%.

Средно за страната, цените на дребно на брашното в по-малките търговски обекти са с 0,06 лв./кг по-високи от тези в ГТВ. Най-голяма разлика между двата типа цени е отчетена в София – 0,19 лв./кг. В областите Варна и Търговище цените на продукта в ДТО са с по 0,02 лв./кг по-ниски от тези в ГТВ.

През наблюдавания период маржът между цените на едро и на дребно на брашното е средно 0,20 лв./кг за големите търговски вериги и 0,26 лв./кг – за по-малките магазини, като е най-голям във Враца – съответно 0,47 лв./кг за ГТВ и 0,53 лв./кг за ДТО. В големите супермаркети в област Благоевград и София се наблюдават ценови нива под тези на едро, съответно с -0,03 лв./кг и -0,07лв./кг. 

624-400-brashno-polezni-svojstva-fibri-gotvene-toksini-pshenica-testo

 

 

 

 

 

 

 

Месни консерви, внесени от Германия и Полша, в Чехия имат етикети с подвеждаща за потребителите информация

2011-03-15 21-41-17 720-CopyМесни консерви, внесени от Германия и Полша,  в Чехия имат етикети с  подвеждаща за потребителите информация. Това заявяват от националния орган за контрол върху храните. Установено е, че някои консерви съдържат 47% месо, а на етикета са обявени 59%.

Други продукти съдържат свинско месо, въпреки че върху етикета е посочено само пилешко и пуешко. Основните доставчици са германски и полски фирми. Според експертите, 90% от потребители в Чехия са разочаровани от факта, че храните на вътрешния пазар са с по-лошо качество, отколкото подобни продукти в страни от Западна Европа. Няколко потребителски организации са призовали земеделският министър да предприеме действия на европейско равнище за справяне с различията в стандартите за производство на храни в Европа.

 

 

 

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo