AGRONEWS.bg

Сря18072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Отрасли Изберете кагегория Животновъдство

Животновъдство

Тодоровден, Конски Великден

horseДнес е църковният празник Тодоровден, който се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости.

Датата на честването на Тодоровден, както и тази на Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически е засвидетелствано още през ранното Средновековие, обединявайки преклонението към Светите великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон.

В иконографията светецът е представен като ездач на бял кон и змееборец.

Преданията разказват, че на този ден светецът обличал девет кожуха и отивал при Бога да проси за лято. Във връзка с изградената представа за светеца на този ден стават надбягванията с коне. Отличилият се кон бива накичен с венец и тръгва пръв за село, причакван вкъщи от мома или млада булка. В къщата на щастливия домакин се спретва и хорото. На този ден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче" или „копито", на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки. Хлябът се раздава на роднини и съседи за здраве на конете.

В православния календар има шестима канонизирани от църквата светии, носещи името Тодор, което означава „Божи дар", въпреки че в народното съзнание липсва ясно разграничение. Двама от тях се воини-великомъченици - св. Тодор Тирон и св. Тодор Стратилат, чиито жития показват много общи моменти. Те са били римски войници, канонизирани заради мъченическата си смърт в името на Христовата вяра. Култът към тези двама воини-светии е особено разпространен в българските земи и е намерил отражение в някои паметници на нашата художествена култура. Така най-старата запазена до днес българска икона е прочутото изображение на св. Тодор Стратилат от Преслав върху глазирани керамични плочки (9-10 в.). А в уникалната живопис на Боянския майстор от 1259 г. в Боянската църква са запазени образите на трима светии с името Тодор: св. Тодор Тирон и св. Тодор Стратилат в редицата на светците-воини, както и това на св. Тодор Студит, в житието на когото се споменава, че за известно време е бил на заточение в Аполония (Созопол). Последният заедно с преподобните св. Тодор Сикеот, св. Тодор Освеще-ни и св. Тодор Трихина са канонизирани заради техните монашески подвизи.

На този ден празнуват: Божидар, Божидара, Дора, Дорина, Доротея, Теодор, Теодора, Теодорина, Тодор, Тодора, Тодорка.

Оптиком ще се включи отново в животновъдния форум СТЕКСПО

20543576 1876595192355596 3769576280999036678 oAP 419S COTES TIF FEB2017-19 M 39LsmallMaster 10 M copyНа 12 и 13 септември предстои второто издание на СТЕКСПО – форум за месодайното говедовъдство като бизнес, организиран от АРМПГБ и с любезното домакинство на Агролес Димов ЕООД в Стефан Караджово, Ямболско. Оптиком отново подкрепя българските фермери, които професионално се занимават и имат интерес към месодайното говедовъдство.

В рамките на семинара в Сливен през първия ден участниците ще се сдобият с познания по хранене, развъждане, транжиране, репродуктивен и здравен мениджмънт на месодайните говеда, оборудване за ферми и съвети за по-успешно присъствие на пазара. Как чрез използването на модерни технологии и машини могат да се оптимизират разходите във фермите при силажиране и други основни дейности ще представи инж. Димитър Петров, директор търговия машини в Оптиком ООД. Съкращаването на работните процеси с помощта на иновативни технически решения е ключов фактор за по-висока производителност.

Събитието на терен през втория ден ще събере на едно място теория и практика, работа и забавление, богат чуждестранен опит, вкусна храна от топ-готвачи с  качествено българско говеждо, произведено във ферми на АРМПГБ. Над 20 ферми от цялата страна ще покажат животни от над 10 месодайни породи, а най-добрите екземпляри ще бъдат отличени в шампионата на България за Абердийн Ангъс.

Гостите на СТЕКСПО 2017 ще могат да се запознаят с препоръчани от специалистите на Оптиком машини JCB с разнообразни приспособления, подходящи за всички операции в животновъдните стопанства и да разговарят лично с демонстрационния екип, както и да заявят тест-драйв на изложената техника. JCB товарачите са предпочитани от българските фермери и земеделци и доказали предимствата си в множество стопанства. Заради своята производителност, максимален комфорт, надеждност и сигурен сервиз с минимална поддръжка заемат лидерско място на пазара в България. Инвестициите в нови JCB машини са улеснени от съвместната програма за безлихвен лизинг на JCB Финанси съвместно с Оптиком и Уникредит Лизинг.

Програмата и резервации за участие в СТЕКСПО 2017 са тук www.steakspo.bbab.bg

 

 

 

41 000 говеда са ваксинирани до момента в Пловдивска област

cows41 000 говеда са ваксинирани до момента в Пловдивска област, съобщи доктор Камен Янков- директор на Областната дирекция по безопасност на храните - Пловдив. Предстои да бъдат ваксинирани още 40 000 животни.

Камен Янков се срещна с протестиращите фермери от селата около Беловица, които за втори път блокираха пътя при Красново. Те са притеснени, че заразният нодуларен дерматит се разпространява много бързо, стадата им са под заплаха, ваксината от 1-та партида вече е свършила.

Втората ваксинация ще започне след 16 май, но според фермерите тогава може да е късно. Те не са съгласни стадата масово да се умъртвяват и искат да се евтаназират само болните животни. Според земеделските стопани няма яснота на какъв принцип се ваксинират фермите.

Автор: Анета Божидарова

 

 

 

Турция връща холандски крави

holsteinАсоциацията на турските месопроизводители реши да върне обратно в Холандия първокласни крави, които отказва да гледа, съобщава "Хюриет", цитиран от БТА, пише dir.bg.

Мотив за решението е дипломатическата криза между Анкара и Хага, разразила се през последната седмица. Това звучи странно, тъй като турското правителство неведнъж увери, че неговите санкции против Холандия няма да засягат икономическите отношения.

Бюлент Тунч, председател на браншовата асоциация, заяви вчера пред турски медии, че символична пратка с около 40 говеда от породата Холщайн-фризийска вече е била изпратена на Холандия.

"Холандските крави Холщайн вече са много разпространени у нас. Но тази порода започна да създава сериозни проблеми - каза Тунч, цитиран от Анадолската агенция. - В бъдеще ние не искаме животински продукти от Холандия."

По думите му Турция трябва да се съсредоточи върху отглеждането на свои собствени говеда, тъй като има качествени породи.

Първото "експулсирано" стадо е било върнато в Холандия от млекопреработвателно предприятие в Чанаккале, Западна Турция.

 

 

 

80 крави в хисарското село Беловица ще бъдат евтаназирани заради открит заразен нодуларен дерматит

5B112278CCB9001F0AD7E28227B07B85F05AA8AF82C94C33E1pimgpsh fullsize distrФермери от три хисарски села се вдигат на бунт заради откритото огнище на силно заразната болест по кравите нодуларен дерматит, пише monitor.bg. Животно с клиника на тази болест е било установено в стадо с общо 80 крави на фермера Цонко Петров от село Беловица. Въпреки че все още изпратените в столична лаборатория изследвания не са потвърдени, от Областната дирекция на Агенцията по храните в Пловдив са разпоредили кравите на Цонко Петров да бъдат убити и загробени.

„Отчаян съм. Кравите са единственото препитание на семейството ми. Имам 20 заплодени животни и ако всичките ми бъдат избити, не знам как ще се справя”, заяви отчаяният собственик на стадото. Фермерите от съседните на Беловица села Красново и Мало Крушево също са силно притеснени, тъй като населените места се намират близо едно до друго. Животните ни пасат около язовир „Пясъчник”, на няма и 300 метра от откритото огнище на болестта, се ядосва и кметицата на Мало Крушево Недялка Кирева.

Стопани от трите хисарски села се събират в следобедните часове в Красново на протест. Те възнамеряват да затворят шосето за Пловдив, тъй като в района има много животни, а им били отпуснати едва 685 ваксини, съобщиха фермери.

„Това е наличното количество. Нови ваксини се очакват на 16 май и ще се раздават на следващия ден”, признаха от Областната дирекция на Агенцията по храните. След ваксинацията обаче трябват 28 дни, за да придобият животните имунитет. В района на Хисаря, където досега експертите не са очаквали да се появи нодуларен дерматит, има 80 хиляди животни, които трябва да бъдат ваксинирани. Други около 40 хиляди са обработени с ваксина в 20-километровата зона около община Първомай, където в две села - Виница и Добри дол, бяха регистрирани първите случаи на заразното заболяване.

До момента са обработени всички говеда в общините Първомай, Асеновград, Садово, Брезово и Раковски.

 

 

 

Криза за птицевъдната индустрия в Южна Африка

1348735144Криза за птицевъдната индустрия в Южна Африка. Причината - свърхпроизводството и вносамного месопреработватели фалират.

Експерти са разработили екшън-план в подкрепа на сектора. Ситуацията се влошава и от дъмпинговия внос от Южна Америка, Съединенените щати и Европейския съюз. Представители на едни от най-големите компании в бранша предупреждават за опасност от срив в производството и спад на печалбите. Работна група е обсъдила мерки в областта на търговията, безопасността и конкурентоспособността. Предстои да се разработят конкретни механизми в подкрепа на сектора.

 

 

 

Във Веселиново е единственият в страната паметник на овцевъдството

640 0da6d4e0aac8fcc7eeb75424e1059ac8Ако пътят някога ви отведе в ямболското село Веселиново, не може да не забележите уникалния постамент на изхода на селището. Във Веселиново е единственият в страната паметник на овцевъдството.

Кочът от мрамор, изработен от местен каменоделец, е поставен тук преди близо 30 години. А кочът Цанко, както го наричат всички, не е случаен, защото прототипът на паметника е световен рекордьор в настрига на мериносова вълна. 81-годишният днес Илия Добараджиев, ръководил местната овцеферма в най-силния й период през шейсетте години на миналия век, припомня историята.

В местната овцеферма някога е имало над три хиляди овце. Селекционерите, сред тях и бай Илия, създават така наречената карнобатска тънкорунна порода.

Малко хора във Веселиново се занимават днес с животновъдство, овцете в селото са около 150. За успехите на фермата напомнят само архивите в кметството и паметникът на изхода за главния път.

Автор: Валентин Вълчев

 

 

 

Загуби за свиневъдната индустрия в Русия заради болестта африканска чума

PigЗагуби за свиневъдната индустрия в Русия заради болестта африканска чума. Щетите се изчисляват на 18 милиона долара. Това сочат данните на земеделското министерство.

За периода 2008-2016 общите загуби от епидемията са  в размер на над 1 милиарда долара. Около 190 000 свине са били умъртвени през ноември в стопанства, засегнати от болестта и още 58 000 - в карантинните зони. Според експерти, основната причина за бързото разпространение на африканската чума имат частни малки ферми. През тази година във Федерацията има значително увеличение на броя на тези стопанства, където овладяването на заразата не е било овладяно. Фермерите са пренебрегнали правилата за изгаряне на животинските трупове, което е довело до по-нататъшно разпространение на болестта. От началото на епидемията, в Русия са умъртвени над 2 милиона свине. За справяне със сериозния проблем, експертите предлагат промяна в работата на ветеринарните служби, подобряване на биосигурността в промишлените ферми, намаляване броя на дивите свине. Експерти дори препоръчват временно да се забрани отглеждането на животни в частни стопанства.

 

 

 

Дания среща трудности при производството на свинско месо

081029141035-largeДания среща трудности при производството на свинско месо. Скандинавската страна е изпреварена от Германия и Испания. През 2015 г. Германия, Испания и Дания са изнесли по над 300 000 тона свинско месо за пазари извън Европа. Предпочитани страни са Китай и Южна Корея. Над 60% от изнесеното свинско месо от ЕС за трети държави идва именно от тези три страни. Дания обаче показва минимален растеж на износа от едва 4%, докато Германия и Испания увеличават продажбите съответно с 23 и 30 на сто. По-голямата част от свинското месо, произведено от 28-те страни членки остава в рамките на Стария континент и само 25% се доставят извън него. Този дял не се е променил драстично през последните две години, въпреки че индустрията се опитва да намери нови пазари след въвеждането на руското ембарго. Китай е най-големият пазар за Германия и Испания, докато за Дания основен търговски партньор е Япония. САЩ са най-големият вносител на датско свинско месо.

 

 

 

В Германия затварят зоопаркове заради птичия грип

zooВ Германия затварят зоопаркове заради птичия грип. 20 диви гъски ще бъдат умъртвени в зоологическата градина на Хамбург. Как се е стигнало до заразата, все още не е ясно, коментират от управата на парка.

"Умъртвяването на тези птици се налага, за да предотвратим разпространението на болестта сред другите пернати обитатели на зоологическата градина", казва главният ветеринар на парка, Михаел Флюгер. В началото на седмицата там бяха открити три мъртви гъски, заразени с щама H5N8.

Основаният през 1907 година зоопарк е първият в света, в който животните не се държат в отделни клетки. За да се овладее ситуацията с птичия грип, той ще бъде временно затворен, обяви администрацията. Специалистите все още не са установили как вирусът е попаднал в парка. Освен чрез контакт с диви птици, болестта може да се пренесе чрез храната или внесени отвън животни.

До момента в град Хамбург са открити 6 умрели птици, при които със сигурност е констатиран птичия грип. На всички стопани на домашни кучета и котки е забранено да ги пускат да се разхождат без каишка, за да се избегне контакта им с умрели животни.

Заради заболяването са затворени и други три зоологически градини в Германия. В провинция Хесен е открит мъртъв пеликан, а в два зоопарка в Мекленбург-Предна Померания жертва на птичия грип са станали няколко патици и гъски.

 

 

 

Сухостойния период – където започва всичко

Black Cow backgroundЗначението на сухостойния период за следващата лактация на млекодайните крави често е подценявано. Използват се различни методи за пресушаване, най-често рязко или постепенно. Рядко обаче се замисляме какво е влиянието на тези методи върху управлението на работата във фермата, здравето на млечната жлеза и благосъстоянието на кравите за мляко. Eкспертите в млечното говедовъдство са на мнение, че пресушаването не е краят на настоящата лактация, а началото на следващата и всичко, което правим в този период, е от огромна важност.

При пресушаването освен профилактиката и лекуването на мастити, трябва да бъдат взети предвид и аспекти като управлението на процеса на работа и хуманното отношение – те са взаимно свързани.

Намаляването на млеконадоя постепенно чрез намаляване на дажбата, разреждане на доенето и т.н. има отрицателно въздействие върху продукцията и печалбата, усложнява работата и предизвиква дискомфорт на пресушаваните крави.

Внезапното пресушаване е най-добрият вариант от гледна точка на мениджмънта на фермата, но понякога може да има негативно влияние върху здравето що се отнася до развитие на мастити и дискомфорт на животните.

Вижте видеото:

Мнението на фермери и експерти в млечното говедовъдство е, че е нужен прост метод за внезапно понижаване на млечната секреция при пресушаване, който да не изисква промяна в храненето и броя издоявания. Това е ключов момент за подобряване управлението, здравето на млечната жлеза и комфорта на животните при пресушаване, като ще окаже положителен ефект и върху печалбата на фермата.

Ceva Sante Animale разработи нов метод за подпомагане на пресушаването и съвсем скоро ще бъде в състояние да го предостави на своите клиенти!

За повече информация и контакт с екипа на Сева България: мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. ; телефони: 02/963 13 77 и 02/963 42 75 www.ceva.bg ; Нашите специалисти по преживни животни: д-р Божидар Иванов – 0888257420 и д-р Красимир Колев - 0884541787

В края на 2016-та броят на млечните крави в Европейския съюз за първи път от четири години насам ще бъде по-малък от предходната година

holsteinВ края на 2016-та броят на млечните крави в Европейския съюз за първи път от четири години насам ще бъде по-малък от предходната година. Това се казва в краткосрочната прогноза на Европейската комисия за пазарите на селскостопански продукти.

Към декември в 28-те страни-членки ще имат близо 23 милиона млечни крави, т.е. с около 300 хиляди по-малко от миналата година по това време, твърдят експертите от Брюксел. Поголовието ще намалява и през 2017-та, очаква се спад до 22 милиона животни.

Комисията аргументира прогнозата си с големия брой крави, предадени в кланиците от началото на тази година, и изтъква, че тенденцията ще се засили заради програмата за свиване на млечните доставки. Статистиката показва, че за първото полугодие в Европейския съюз са били заклани близо 8 процента повече крави, отколкото от януари до юни 2015-та.

Този процес обаче не се е отразил отрицателно на млекопроизводството, което е нараснало за същия период с близо 3 на сто. След това обаче се отчита забавяне, така че за второто полугодие анализаторите очакват с 2 процента по-малки доставки. Общото количество за 2016-та ще бъде приблизително 150 милиона тона.

 

 

 

 

 

 

 

Броят на млечните крави в Европейския съюз продължава да расте

biozemedelieБроят на млечните крави в Европейския съюз продължава да расте въпреки свръхпредлагането на мляко и ниските изкупни цени. Това показват резултатите от преброяване в 28-те страни-членки. Данните са на Европейската комисия.

Над 35 милиона крави е имало в Европейския съюз през декември 2015 година. Това са близо 300 хиляди повече от същия месец на предходната година. Най-голямо е увеличението при кравите-майки. Техният брой е нараснал с 270 хиляди животни. При млечните крави поголовието се е увеличило само с 63 хиляди. На базата на тези цифри Комисията предполага, че през следващите месеци производството на мляко ще нарасне още повече.

Резултатите от преброяването показват също, че в целия Съюз има над 80 милиона говеда, т.е. 700 хиляди повече от края на 2014-та. Броят на животните е скочил с над 2 милиона за последните 4 години.

Най-голям прирaст отчитат говедовъдите в Ирландия, Словения, Холандия и Хърватска. Там стадата са се увеличили с 3 до 4 %. Германия е една от малкото страни, намалили поголовието си. Във Федералната Република е отчетен спад от 0,8 процента.

 

 

 

Огнища на африканска чума по свинете в Русия

PigОгнища на африканска чума по свинете в Русия. Това съобщават от ветеринарната служба на страната. Болестта е регистрирана в 13 района.

Засегнати са областите Воронеж, Курск, Пенза и Тамбов. Най-голямото огнище през последните месеци е открито във ферма в Курска област. Като предпазна мярка ветеринарните органи са умъртвили 17 000 свине. Има заплаха от разпространение на болестта в Краснодарския край и Москва.

Особено опасно е проникването й в Белгородска област, където се намира една четвърт от общото поголовие на свине. Разпространението на вируса в този регион ще има катастрофални последици за бранша. Група изследователи от университетите в Илинойс, Кънектикът и Небраска изучават вируса на африканската чума и за първи път създават антигени, които неутрализират заболяването.

 

 

 

Нов регламент за употреба на антибиотици при животните приеха в САЩ

ebfНов регламент за употреба на антибиотици при животните приеха в САЩ. Той предвижда забрана на антибиотични препарати за стимулиране на растежа, както и внимателно използване за лечение на заболявания.

Мярката насърчава връзката „ветеринарен лекар-клиент-пациент“. Целта е по-добро управление на фермите. Промените ще влязат в сила от 1-ви януари, 2017 г. Секторът е готов за промяната, според проучване за нагласите на производителите на свинско месо за предстоящите регулаторни изменения. Браншова организация е провела изследване, което показва, че 82% от анкетираните са наясно с предстоящите нормативни промени. Над 80 на сто от фермерите вече разполагат със система за завишен контрол върху използването на антибиотици. Индустрията за свинско месо в САЩ провежда кампания за производителите във връзка с регламента.

 

 

 

БАБХ започна планирана ваксинация срещу заболяването Син език

8155273ebfБългарска агенция по безопасност на храните започна планирана ваксинация на възприемчивите животни срещу заболяването Син език. Имунизацията се извършва в изпълнение на Програма за надзор и контрол на болестта син език по преживните животни в България и има за цел да не бъде допуснато проникване на заболяването в страната.

Ваксинират се всички говеда навършили три месечна възраст, които са придобили имунитет срещу заболяването Заразен нодуларен дерматит (28 дни след поставяне на ваксината), както и всички овце навършили три месечна възраст. Ваксинацията се извършва при спазване на утвърдена със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните стандартна оперативна процедура: „Получаване, съхранение и прилагане на ваксина срещу заболяването син език на говеда и овце през 2016 г. и отчитане на ваксинацията“.

Неидентифицираните селскостопански животни също подлежат на ваксинация, но след съставяне на Акт на собствениците им и последвала идентификация съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинска дейност. Собствениците и ползвателите на животновъдни обекти със селскостопански животни отговарят за официалната идентификация и съдействат за изпълнението на мерките по програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните. За неспазване на това задължение е предвидена глоба от 500 до 2000 лева, а при повторно нарушение от 1000 до 5000 лева. Когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага имуществена санкция от 1000 до 3000 лева, а при повторно нарушение от 2000 до 10 000 лева.

В Шотландия учени създадоха порода свине, които са резистентни към болестта африканска чума

497730-pigВ Шотландия учени създадоха порода свине, които са резистентни към болестта африканска чума. Заболяването води до смъртността на близо две трети от заразените животни.

За първи път африканската чума е регистрирана през 1903 година в Южна Африка. Заради вируса през 2008 година в Русия са унищожени близо  1 милион и 500 хил.  свине.  Учените отдавана са установили, че дивите свине често пренасят този патоген в себе си, без да умират от него.  Това е и причината експертите от университета в Единбург да експериментират с диви прасета.  По време на изследваната, те са установили, че африканската брадавичеста свиня има имунитет към вируса.  Оказва се, че пет елемента от генома й се отличават от ДНК- то на домашното прасе. Изхождайки от този факт, учените са успели да селектират хибридна порода, която не е застрашена от африканска чума.

 

 

 

Открито е ново огнище на заразен нодурален дерматит в Кърджалийско

desiaseНово огнище на заразен нодурален дерматит по едрите животни възникна, второ поред, в Кърджалийска област. Преди три дни се появили симптомите при крава в частно стопанство в джебелското село Търновци, съобщава dariknews.bg.

Собственикът уведомил ветеринарния лекар, болното животно било изолирано. Екип на областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали посетил фермата и от кравата били взети кръвни проби. Впоследствие тя се оказала положителна, разказва директорът на Дирекцията д-р Георги Грозев.

Тази сутрин заразената крава и останалите животни - крава, юница и теле, са били умъртвени по хуманен начин и погребани.

Това е второто огнище на заразен нодурален дерматит по животните в област Кърджали. Първото пламна в началото на юни в кирковското село Каялоба, където бяха унищожени 13 животни в частна животновъдна ферма.

Продължават ваксинациите на едрите преживни животни в областта. На 100% са ваксинирани те в община Черноочене, над 90% са в общините Крумовград и Кърджали и в останалите четири общини - Джебел, Кирково, Ардино и Момчилград, са ваксинирани от 70 до 80% от едрите преживни животни, каза вчера д-р Георги Грозев. Той прогнозира, че до средата на следващата седмица ще приключи изцяло ваксинацията в цялата област.

 

 

 

 

 

 

 

 

Производството на мляко в Европейския съюз продължава да расте

73851 300 225Производството на мляко в Европейския съюз продължава да расте. Най-голямо е увеличението в Ирландия, Холандия и Германия. Анализът е на френския Институт по животновъдство.

Динамиката на пазара показва нарастване на производството с 5% през четвъртото тримесечие на миналата година, в сравнение със същия период на 2014-та. Увеличението се равнява на над150 милиона тона. В Ирландия то е скочило най-много - с цели 33 на сто. Цената на млякото е 278 евро за тон. В Холандия събирането на мляко се е повишило с 14% през втората половина на 2015-та. Фермерите в страната са направили големи инвестиции в сектора. Производството е по-умерено в Германия – ръст от 4%, като цената се е стабилизирала на около 280 евро за тона. В южната и източната част на Общността се очаква спад през следващите месеци заради по-големите разходи и силната конкуренция от страна северните европейски държави.

 

 

 

Словакия ще стимулира производството на птиче месо

chicken-bacteriaСловакия ще стимулира производството на птиче месо. В момента родното пилешко представлява едва 38% от предлаганото от търговските вериги и по-малко от 10% от сервираното в ресторантите.

Мярката е в отговор на последните наблюдения на Съюза на птицевъдите. Големите  хранителни компании контролират около 90% от пазара на дребно, което ограничава достъпа на потребителите до местни птичи продукти. През миналата година се очерта положителна тенденция в производството на птици и яйца. През 2015 г. местното производство надхвърля 95 000 тона, което е увеличение от 4%, в сравнение с предходната година. Въпреки нарастването, консумацията на птиче месо остава ниска – едва 10 кг на глава от населението. Това нарежда Словакия сред четирите страни- членки на Европейския съюз с най-ниско потребление. Словакия задоволява само 54% от потребностите си със собствено пилешко месо.

 

 

 

Псевдочума по птиците в кърджалийско село

birdОткрито е огнище на псевдочума по птиците в кърджалийското село Рудина, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали Георги Грозев, пише dariknews.bg. По думите му заболяването е било регистрирано вчера, а  днес са излезли резултатите от взетите проби.

Всички птици в селото са умъртвени по хуманен начин. Утре предстои дезинфекция на населеното място и ваксинация на домашните животни в 3 километровата зона около огнището.

От Агенцията утоичняват, че псевдочумата (нюкясълска болест) е остро вирусно заболяване по птиците със септицемично-токсичен характер по домашните и дивите птици, главно кокошките и по-рядко пуйките, фазаните и токачките.  Протича като епизоотия в акутна или субакутна клинична проява. Причинява значителни икономически загуби в птицевъдството.

 

 

 

 

 

 

 

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo