AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Отрасли Изберете кагегория Пчеларство

Пчеларство

Масов мор на пчели в община Дългопол

bee-covered-in-pollenПчелари от община Дългопол, Варненско настояват за спешни мерки от държавата, след като за поредна година пчелите им бяха поголовно изтровени след пръскане на земеделските площи в района. Потърпевшите ще търсят помощ от Националния съюз на пчеларите, земеделския министър и наш представител в Европарламента.  

Донка Ганева е потомствен пчелар. Има 53 кошера в землището на с. Аспарухово. Дава душата си за занаята. Затова й е толкова болно, когато труда й отиде на вятъра. Няма да вади мед, защото пчелите й били на 90% изтровени.

Жената подала сигнал в общината, от там я насочили към Растителна защита, те пък прехвърлили топката към Фонд „Земеделие“. В крайна сметка - резултат нямало никакъв. Дошъл само местният ветеринар, за да направи оглед.

Тази година почти никой от пчеларите в региона няма да изкара мед.
Не за първи път пчеларите в Дългополско търпят подобни загуби.

А това е така, защото трудно се доказва какво е предизвикало масовия мор на пчелите, още повече, че няма и лаборатория, където да ги изследват.
Донка Ганева организира единствения в България Селски пчелен събор. Тази година ще е 5-тото му издание, но и тя и колегите й са притеснени, че няма да има с каква продукция да се представят пред гостите от страната .

Автор: Мария Кордон

 

 

 

РИОСВ-Пазарджик предостави електропастири на пчелари от Велинград и с. Нова махала

1465548165РИОСВ-Пазарджик предостави на пчелари от Велинград и с. Нова махала три електропастира, които ще охраняват пчелните семейства от набези на защитения вид кафява мечка. Така МОСВ обезщетява собствениците за нанесени щети – разрушени пчелни кошери, констатирани от комисия след подадени сигнали.

През 2015 г. Министерството на околната среда и водите предостави на РИОСВ – Пазарджик шест електропастира за безвъзмездно ползване от собственици на пчелини с цел защита на имуществото им при нападения от кафява мечка. Комисия разгледа постъпилите заявления и на базата на представената документация одобри три за сключване на договори.

Днес бяха раздадени първите три електрически огради – две, на собственици на пчелини от Велинград и една на пчелар от с. Нова махала, община Батак.

Стартира приемът на документи за плащане по пчеларската програма

HoneyЗапочна приемът на документи за плащане на изпълнените инвестиции по три от мерките от пчеларската програма за  периода 2014-2016 година. Заявления ще се приемат в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ до 31 август.

Пчеларите могат да подадат документи за плащане по мерките Б „Борба срещу вароатозата”, В „Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелния мед” и Г „Мерки за подкрепа на подновяване на пчелните кошери в Европейския съюз”.  

Фонд „Земеделие”  ще изплаща финансовата помощ до 45 дни от получаването на заявленията. Важно условие е кандидатите да изпълняват инвестициите си, съгласно сключените договори с Фонда. При необходимост от промяна, пчеларите трябва да подадат молба за анекс до 31 юли 2014 г. Крайният срок за всички плащания по програмата е 15 октомври 2014 г.

 

 

Заради лошото време пчелари прогнозират слаба реколта тази година

bee2Пчелари прогнозират слаба реколта тази година заради лошото време през последните няколко месеца. Това коментира дългогодишния пчелар Асен Петров, цитиран от телевизия Агро ТВ.

Прогнозите на Асен, както и тези на другите пчелари в района са, че продукцията ще падне в пъти спрямо миналата година. При пчелите се наблюдава роене и кошерите ще останат почти празни. „Това е сериозен проблем на полето, като дългоочакваната реколта от мед от рапица тази година почти няма.

Пчеларите в Плевенско също срещат проблеми и с комуникацията със земеделските производители относно графиците за пръскане на културите с различни препарати.
Как се справят те с тази ситуация:

Други проблеми, които срещат в ежедневието пчеларите е кражбата на кошери и пчелни семейства, като някои от тях дори се кооперират, за да могат да осигурят денонощна охрата на пчелите. Пчеларите ще трябва сериозно да се потрудят, за да запазят продукцията и пчелните си семейства, заяви Асен Петров и добави, че ако тази тенденция се запази, цените на меда ще се повишат. Но в крайна сметка основната трудност е реализирането на крайния продукт.

Автор: Деян Цветков

 

САЩ предприе действия срещу изчезването на пчелите

pchela3Съединените американски щати предприемат мерки за спасяване на медоносните пчели. Президентът Барак Обама създаде работна група, съставена от представители на различни агенции. Те трябва да намерят решение на проблема с изчезването на опрашителите.
Експертите ще изследват причините за масовото измиране на пчелите. Те трябва да изготвят и стратегия за опазването им. САЩ е една от най-засегнатите държави от синдрома на празните кошери.  Сред възможните причини за него са употребата на пестициди, съвременните технологии и различните болести. Проблемът е сериозен, тъй като опрашването прави възможно производството на над 90 култури в Северна Америка. Заплашена е и бадемовата промишленост в Калифорния. Броят на пчелните кошери в Съединените щати е намалял рязко от 6 милиона през 1947 година до 2 милиона и 500 хиляди в наши дни.

Малък кошерен бръмбар заплашва пчелните колонии в Европа

beetleМалък кошерен бръмбaр заплашва пчелните колонии в Европа. За това предупреждават от най-голямата фермерска европейска организация Копа - Коджека. Огнище на паразита е открито в Италия – област Калабрия.

Досега паразитът е унищожил близо 2500 пчелни колонии в италианската провинция.
От Копа Коджека призоваха пчеларите да бъдат особено бдителни, когато транспортират пчели и кошери.
От Европейската фермерска асоциация казаха още, че паразитът вероятно е внесен в Европа от Съединените американски щати. Заради появата му на някои места в Италия вече е забранено транспортирането на пчелни семейства, пчелни пити и кошери.

Автор: Светослав Пенчев

 

 

 

В София започва инициативата „Дни на пчелния мед”

1 1373208972Днес, 22 юни, започва инициативата „Дни на пчелния мед” в София. Това съобщиха  от  Фонд "Земеделие". Мероприятието се изпълнява по  проекта „Силата на пчелния мед”, финансиран от Националната програма по пчеларство.

Началото на кампанията ще бъде дадено в градиката пред Паметника на Съветската армия от 10.30 часа. Игри, много подаръци и полезна информация са предвидили пчеларите за посетителите. Героят Супер М ще запознава децата с това как се прави медът и колко е полезен. Инициативата се организира за втора поредна година от Сдружението за биологично пчеларство, с подкрепата на Европейския съюз и на Република България.

Щандове за дегустация и ще бъдат открити до 29 юли в градовете Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Елена, като пчеларите ще гостуват по един ден. Тазгодишното послание на форума е "Лъжица мед на ден и силата е с мен!".

Пчеларите – разединени в единството

HoneyПчеларските сдружения и организации вече са 12. Секторът е един от малкото, които не са обединени. Прогнозите са, че в съвсем скоро време ще се увеличат. Някои от национално-представените сдружения участват в работни групи в земеделското министерство, където заедно с властта чоплят проблемите на сектора. Доколко обаче тези някои защитават интересите на всички пчелари и кога ще спрат боричканията остава да разберем. В търсене на решението разговаряхме с пчеларски лидери.

инж. Михаил Михайлов, предс. на Обединен български пчеларски съюз:

И проблемът е в това, че когато се явят 12 или повече пчелари всеки отстоява своите интереси, всеки казва неща, които понякога са диаметрално противоположни на казаното от други. И в крайна сметка няма консенсусни решения в тези работни групи. В крайна сметка администрацията не може да работи и казва оправете се, обединете се и тогава вече ще работим по-успешно. На този повик миналата година беше създадена такава организация – Обединен български пчеларски съюз в края на декември 2014 г., в която влязоха три от съществуващите национални организации. Имаме съответно предложение, канили сме и други организации да се включат, така че базата е създадена, има такава организация. Въпрос на желание да участват и другите организации.

Според Михайлов стремежите и целите на всички пчелари в страната са едни и същи, но може би личните лидерски амбиции пречат на обединението.

Петко Симеонов, Сдружение „Биологично пчеларство“:

Няма работна атмосфера, не може да се работи в такава ситуация. Лошото е, че всички работят в някакви съвсем отделни посоки и в крайна сметка нищо не се получава. В крайна сметка МЗХ трябва да създаде ясен критерий. Какво значи пчеларска организация, която да е призната или да е представителна. Аз не съм видял ясен критерий, на базата, на който да се селектира. Общо взето всяко сдружение, което има в заглавието си пчеларство започва да разработва политики в сектора, което е много порочно и буквално съсипване на целия сектор.

Мнението си даде и един работещ пчелар. Той е встрани от сдруженията, но пък отскоро е носител на титлата Пчелар на годината за 2015 година. Любомир Любомиров започва с пет кошера, които зазимява, а през пролетта намира живи едва три от тях. Трудното начало не го отказва, а упоритостта го довежда до днес, когато има над 500 пчелни семейства.

Любомир Любомиров, пчелар:

Значи проблеми има във всеки един бранш. Като цяло ние имаме силни приятелства и се уважаваме, по-големи пчелари в България се познаваме. Може да се каже, че сме приятели, имаме силни контакти. Има и проблеми, има разногласия, защото много браншови организации, ни се надявам в близко бъдеще да има и обединение на сектор пчеларство, защото така можем да бъдем по-силни, като сме единни. Щото, когато сме единни можем да отстояваме по-добри позиции за сектор Пчеларство, а така има разногласия, малко всеки се опитва да придърпва чергата към себе си и да се изявява самостоятелно, което за мен не е правилно. Би трябвало да има обединение в сектора Пчеларство.

В България вече четири години функционира първото сдружение на жени пчелари. Оказва се, че то е единственото в света, а в него членуват над 50 жени. А колко е важна ролята на жената-пчелар и какви съвети дават на колегите си, ни разказа Петя Иванова от Плевен, председател на Национално сдружение на жените пчелари.

Петя Иванова, предс. на Национално сдружение на жените пчелари:

Едно от нещата, които популяризираме и искаме да внесем и внедрим в България като технология това са стиропорени кошери, олекотени. Те са много удобни за употреба за жени пчелари. По-леки и по-функционални. Едно от нещата, които също трябва да се знае и да се прави в българското пчеларство това е внедряването на нови технологии. Говоря за разпечатващи машини, за специални колички, подемни кранове, с които може да транспортира на по-дълги разстояния самият корпус с мед. Електрически ножове, с които по-бързо и по-лесно става самото добиване на пчелния мед.

Предложения се дават, но реализацията им изисква освен време и общ поглед за развитие.

Петя Иванова, предс. на Национално сдружение на жените пчелари:

За България е необходима една карта, която да обособи къде се намират пчелините в страната, за да могат при пръскането, което се провежда по няколко пъти в годината и то в началото на годината да се знае къде се намират пчелините, за да се избегне това масово отравяне,

което се наблюдава през последните години с пестициди и със забранени препарати, с които се третират посевите. Това е един от големите бичове за пчеларството – отравянето на пчелните семейства.

Липсва инициатива, а може би обединение между всички заинтересовани страни в бранша. От дамската пчеларска инициатива са оптимисти, че догодина картата ще е факт.

Петя Иванова, предс. на Национално сдружение на жените пчелари:

Друг проблем това е обучението на млади пчелари, това е много важно, защото много от колегите започват с програми. В момента много, в които може да се участва и да се развие пчеларство, но много е важно обучението, да знаеш как да ги гледаш тези пчели. Имам колеги, които започват с по 100-200-300, да не кажа и 1000 броя пчелни семейства. Но как ще ги гледат, как ще реализират продукцията? И в един момент се спъват с много неприятности и много спънки на пътя, защото миналата година изкупната цена на меда беше доста висока, но поради вноса, долара, курса. Имаме намаляване тази година на цената на меда, който се изкупува нали от преработвателите и най-вече малките стопанства от по 10, 20 пчелни семейства, които произвеждат много малки количества мед и няма как да го реализират.

Въпреки разногласията пчеларската година си отива и идва време за поуките. Производителите на мед започнаха твърде колебливо, горещото лято и засушаването повлияха на добивите и обобщените резултати в страната се различават. Във Врачанския Балкан добивът е почти нулев, докато в Странджа се радват на много добра реколта манов мед, за сметка на миналата нулева година. В Южна България също отчитат задоволителни резултати. Приключи и приемът по Националната програма, цифрите говорят!

инж. Михаил Михайлов, предс. на Обединен български пчеларски съюз:

Над 2000 души са кандидатствали, подали са заявление за кандидатстване по Националната програма 2016 г. За съжаление от близо 18-19 хил. пчелари в нашата страна, говорим за регистрирани, само 2000 души са имали възможността да участват в разпределението на тези субсидии, т. е. да кандидатстват. Това говори много лошо първо за регламента на програмата, второ за българските пчелари.

2000 пчелари са едва една десета от всички. Проблемът, според Михайлов е изискването те да са земеделски производители, малцина обаче от тях са.

инж. Михаил Михайлов, предс. на Обединен български пчеларски съюз:

Бюджетът на програмата за 2016 г. е 4 млн. и 400 хил., но в него са включени не само тези мерки, по които сега са подали – това е борба с варотозата, анализни сертификати за кошери, майки и отводки. Но има и още две мерки, едната е мярка „Популяризиране на българските пчелни продукти“, тоест помощ за сдружения на пчелари, по което няма проект. И по мярка Д, това са научно-изследователските теми, имаме две, които потенциално са подадени, но по ред причини Министерството не бяха готови с резултатите от тяхната проверка, дали тези теми са години да бъдат включени като проекти за изпълнение.“

От съюзът очакват допълнителен прием по новите мерки, едва тогава ще бъде използван целият предвиден бюджет.

Автор: Мирела Спасова  

 

 Видео по темата вижте ТУК

 

 

 

 

 

Пчеларската програма да стане достъпна за малките стопанства

HoneyМалките пчеларски стопанства  нямат  шанс  да  работят по Европейската  програма за пчелари за 2014-2016 г., защото не  отговарят на  голяма  част от условията. Пчеларите  настояват  програмата  да  бъде  преразгледана и в нея  да  се  обърне  внимание и  на дребните  земеделски  производители.
Пчеларите, които  са  кандидатствали по Европейската  програма за  пчелари  за  2014-2016  година  трябва  да  отговарят  на  определени  условия. Сред  изискванията  са: квалификация, минимум  три  години опит  в  областта на  пчеларството и регистрация като  земеделски  производители за  повече  от  една  година към датата  на кандидатстване. Оказва  се обаче, че  има  и други  условия, които  са недостъпни за  някои от  пчеларите.
Въпреки това по  Пчеларската  програма  за  2014-2016 година, общо  подадените  заявления  за  цялата  страна са 1833. Всеки  критерий носи  определен брой  точки,  на  базата  на  който  ще  се класират  заявленията. Според  пчеларите неотговарящи  на  изискванията е необходимо програмата  да  бъде  преразгледана и  съобразно  възможностите  на по-малките  пчеларски  стопанства.

Обобщение на пчеларската година

HoneyНедобра година за пчеларите и по-ниски добиви от миналогодишните, отчитат от бранша. Част от причините са високите температури през лятото и засушаването. За производителите на мед 2015-та започна твърде колебливо, но в разгара на сезона добивите се стабилизираха, коментираха пред Агро ТВ специалисти. Мед от акация е събиран на много малко места, а липовият почти е отсъствал. В последствие се появява ливадна паша за пчелите, където има слънчоглед, кориандър и магарешки бодил.

инж. Михаил Михайлов, предс. на Обединен български пчеларски съюз:

„Но най-интересното е, че тази година се появи една мана, която беше повсеместно в цялата страна, от което се получи манов мед или смес с манов и нектарен мен. В резултат на което магазините бяха напълнени и пчеларите останаха недоволни. Тази година е по-слаба от миналата година в отделни региони, но като цяло смятам, че резултатите ще бъдат по-ниски от миналогодишните. Знаете, че в България се произвежда мед в много широк диапазон от 6 до 12 хил. тона годишно. И ако миналата година беше 10 хил. и 500 тона, смятам, че тази година ще бъде под 10.“

По райони в страната обобщените резултати се различават. Във Врачанския Балкан и балканските места изобщо добивът е доста слаб, почти нулев. В Странджа се радват на много добри добиви манов мед, за сметка на миналата нулева година. В Южна България също отчитат задоволителна реколта, а цените масово вървят надолу с около 0,50-0,60 лв.

Петя Иванова, председтел на Национално сдружение на жените пчелари:

„В момента го купуват на около 4,80-5,00 лв., а в началото на периода – края на август, началото на септември медът се изкупуваше на 5,70 лв. Има колеги, които са си продали меда на тази цена, но в момента е паднала много драстично цената.“

Търсенето определя цената. Българският мед се изнася предимно за Германия и Гърция и в по-малки количества за Полша. Германия е един от основните вносители и износители на пчелни продукти, заради което диктува цените. От тази година на пазара се появи и нов играч - Украйна, с което предлагането надмина търсенето. Експертите посочват, че през зимата предстои ново движение в цените.

 

 

Учени са открили безвреден за пчелите биопестицид

bee 2Отровата на един от най-опасните паяци в света може да помогне за спасяването на пчелите. Това пише newvision.co.ug.  Според проучване на английски учени от университета Нюкасъл в Англия, паякът може да предостави биопестицид, който убива различни вредители, но е безопасен за опрашителите.  

Екип от изследователите е установил, че биопестицид направен от отровата на австралийски паяк в комбинация с протеин от кокиче е поносим за пчелите. Нито възрастните насекоми, нито техните ларви са били засегнати, се споменава в доклада на учените. Биопестицидът е изследван и за влиянието му върху хората. Доказано е, че той не е вреден за тях, но въпреки това е силно токсичен за редица вредители.  Измирането на пчелните популации е проблем,  който вече засегна  Европа, Северна и Южна Америка, както и  Азия. Една от причините за него е използването на различни препарати за трериране на селскостопанските растения, които водят до oтравяне на полезните насекоми.  Наскоро Организацията по прехрана и земеделие ФАО - заяви, че пчелите допринасят за опрашването на най-малко 70 % от основните хранителни култури.

 

 

Слагат микрочипове на пчели в Австралия

10 хиляди пчели в австралийския щат Тасмания са били маркирани с микрочипове, за да се проследи тяхното поведение и да се установят евентуални причини за измирането на пчелните семейства.

Проектът се ръководи от Австралийския институт за научни и индустриални изследвания. На всяка пчела се слага микрочип, който е голям 2,5 милиметра и тежи 5 милиграма и половина. В самите кошери също се поставят сензори, така че изследователите имат възможност да наблюдават какво правят ципокрилите у дома и когато излязат на паша.

Освен в щата Тасмания, подобни опити ще се провеждат и в големите градове като Сидни и Канбера. В Бразилия и в Европа се подготвят същите експерименти. Събраните данни ще покажат на учените как и с какво се хранят пчелите, кои цветове посещават най-често и какво правят в кошерите.

пчела макро

 

 

 

 

Пчелите си създават „умствени карти“

pchela3´Пчелите решават трудни математически задачи подобно на компютрите, съобщава електронното издание на британския „Дейли мейил“. Това твърдят учени от Университета в Оукланд след проведени опити.   До сега се смяташе, че пчелите се ориентират единствено по позицията на слънцето, за да се върнат в кошера. Американските учени, обаче, смятат че насекомите си  изграждат „умствени карти“ подобно на хората и другите бозайници. За да докажат твърдението си те правят експеримент. Учените залавят и упояват пчели в продължение на няколко часа, за да объркат вътрешните им часовници.

Прочети още...

Смъртността на пчелните семейства в Европа е висока

bee2Смъртността на пчелните семейства в Европа е по-висока, въпреки забраната за употреба на препарати за растителна защита, които съдържат неоникотиноиди. Това показва изследване на Института за здравето на пчелите към ветеринарния факултет на университета в Берн, Швейцария.

През последната зима в Германия са измрели 20 процента от пчелните семейства, близо 13 на сто повече от зимата на 2013-2014 година. В Полша смъртността е била с 4,3 процента по-голяма, а в Чехия е нараснала с 10 на сто. Във Франция са изчезнали 13 процента от пчелите. Средната смъртност в страните, включени в изследването, е била 17,4 на сто.
"Загубата на пчелни семейства е проблем с много фактори", обясняват учените и отбелязват, че има регионални разлики при причините, различни от вредителите, като например акарите вароа. От изследването става ясно, че забраната на неоникотиноидите не се е отразила особено положително на числеността на пчелите. Мораториумът бе въведен през декември 2013-та и важи за две години.

 

 

 

 

Какво очакват пчеларите по схемата de minimis

pchela3Изтече срокът за подаване на заявления в подкрепа на пчеларите по схемата de minimis. Подадените заявления във великотърновско са близо 300. Пчеларите очакват да получат най-малко по 4 лева на пчелно семейство. Те могат да се възползват и от кредити, отпускани от Фонд Земеделие.

Приключи подаването на заявления за субсидии в подкрепа на пчеларите за справяне с нестабилните климатични условия през 2013 г. Срокът за подаване на заявленията бе удължен до 23 май. Общият размер на помощите de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро за период от три данъчни години.

Прочети още...

Спада производството на мед във Франция

honey-laika5През 2014 г.  производството на мед във Франция е намаляло с една трета в сравнение с предходната година, като е достигнало 10 000 тона - най-ниското ниво от 20 години насам. Това съобщават от Националния съюз на френските пчелари.

През 1995 г. са били произведени около 32 000 тона мед. Оттогава годишното производство непрекъснато намалява. При пчелните семейства има много висока смъртност, причинена от някои пестициди, както и от загуба на техните местообитания, предизвикана от интензивното отглеждане на монокултури. През 2014 г. метеорологичните условия са били катастрофални за пчелите, според Съюза. В отделни райони на страната смъртността е достигнала до 80%.

Парадоксалното е, че спадът в производството на мед е съпътстван от нарастващ интерес към пчеларството и увеличаване на броя на пчеларите, както и броят на кошерите, които са около 1,3 милиона. Според най-голямата професионална асоциация в сектора, планът за  подкрепа, който стартира през 2013 г., "изглежда несериозен и по никакъв начин не отговаря на проблемите на пчеларите, които се борят да оцелеят."

Организацията призовава за извънредна финансова помощ. Пчеларите настояват и за по-широка забрана на инсектициди на химически компании, които съдържат неоникотиноиди. Някои от тях са обект на временна забрана в Европейския съюз от юли 2013 г.

 

 

 

Висока смъртност на пчелни семейства в САЩ

HoneyПовече от една трета от пчелните семейства в Съединените щати са измрели за една година, съобщават медиите отвъд океана. Загубите продължават и след зимата, а специалистите не са наясно за причината. В някои щати, като Мериленд на Източния бряг, повече от половината кошери са останали празни.

През изминалата зима са измрели около 20 процента от пчелите, което е по-малко от предишната зима. Смъртността остава обаче висока и през пролетта. Опасенията са, че някои култури могат да останат неопрашени.
Докато голяма част от пчеларите и някои учени държат пестицидите за виновни, екип изследователи твърди, че няма еднозначна причина за високата смъртност на медоносните насекоми.
Екипът е анкетирал 7200 пчелари, които управляват близо една пета от всичките 2,6 милиона пчелина. Според тях една от причините за големите загуби е последната особено сурова зима. Изследването е установило, че загубите в градските и крайградските райони са 3 пъти по-големи от тези в по-малко населените.

 

Германските пчелари губят 30% от семействата

HoneyБлизо една трета от пчелните семейства в Германия не са оцелели през зимата, съобщават от Съюза на пчеларите в страната. Обикновено зимните загуби са в рамките на 10 %.

При около 750 хиляди пчелни семейства загубата на 225 хиляди е значителна, изтъкна говорителката на Съюза Петра Фридрих. Това означава, че тази година ще има по-малко мед. По-страшното е, че за много растения ще липсва опрашване.

Състоянието на пчелите не e било добро още в края на есента, смятат пчеларите. Виновно за това е топлото време, което накарало ципокрилите миналата година да работят по-дълго. Това ги направило по-податливи за вредители.
Самата зима не e проблем, стига да няма големи амплитуди в температурите, които да накарат пчелите да излетят прекалено рано от кошерите.

 

 

 

141 заявления по de minimis са подали пчеларите в Стара Загора

pchela4141 са подадените заявления в областната дирекция на Държавен фонд Земеделие в Стара Загора по схемата De minimis за подкрепа на пчеларите. Средствата се отпускат за справяне с нестабилните климатични условия през 2013 г. и началото на 2014 -та. Пчеларите от старозагорско обаче са недоволни от сумата - 6 лв. на едно пчелно семейство.
   62 са членовете на дружество „Липа“ в Стара Загора, които отглеждат 4000 пчелни семейства. 90% от тях са подали заявления за помощ по схемата De minimis. Те обаче смятат, че сумата от 6 лв за пчелно семейство е крайно недостатъчна. Годишната издръжка на едно пчелно семейство е 60, 70 лв. Пчеларите съобщиха, че за 2013 година в държавата е платен 10 млн.лева данък мед, а средствата, отделени за помощта са в размер само на 2 млн. лв. Половината от тях са средства на евросъюза. Това  показва отношението на правителството към пчеларството, което в България е на заден план, категорични са от бранша.

Австрийските пчели продължават да измират

HoneyПчелните семейства в Австрия продължават да измират, въпреки че в страната вече са забранени препарати за растителна защита, съдържащи никотиноиди. За това алармират от Дружеството на младите фермери, които се оплакват от големи загуби по културите си, причинени от вредители, срещу които не могат да пръскат.

Природозащитници и неправителствени организации често обвиняват земеделците за измирането на пчелите. След като обаче то не е престанало, дори и без употребата на вредните за тях вещества, фермерите се чудят какво да правят. "Къде са сега така наречените еко-активисти? Кой ще помогне на пчеларите, чиито труд се унищожава от акари, вируси и неблагоприятни метеорологични условия?", пита председателят на младите фермери Щефан Каст.

"Когато забраната за никотиноидите влезе в сила, земеделците бяха наричани пръскачи на отрови и убийци на пчели. Сега обаче лъснаха истинските причини за измирането на пчелите. Последствията остават за нас, като болестите и вредителите по картофите са само малка част от проблемите", допълва Каст. Той се опасява, че на стопаните ще бъдат наложени нови и нови ограничения в областта на растителната защита, което ще им причини допълнителни щети и ще оскъпи продукцията им.

 

 

 

 

В Русе ще третират площи с препарати, предупреждават се пчеларите

pchela3Община Русе предупреждава пчеларите, че ще се проведат растителнозащитни мероприятия в землището на града. Мерките са във връзка с Наредба 15 за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни дейности.

От 29 май до 2 юни в часовия пояс от 6:30 до 10:00 часа, както и от 19:30 до 21:30 ще се извърши третиране на пшеница с авиационна техника. Ще се обхванат местностите: "Под Ормана“, „Кеневерлика“, Орта Еканлик“, „Узунджата“, „Кадишева нива“, „Кабаклъка“, „Слатина“, Налчеджи Билюк“, „Папаз Билюк“, „Лагера“, „Долни Растов“ и „Горни Растов“.

Прочети още...

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo