AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Отрасли Изберете кагегория Растениевъдство

Растениевъдство

Започнете годината със 100% опазени посеви от опасни почвени неприятели на най-ниска цена

ACDC0EBCA3C531CE7D2392532007C1E335085A2D7CA7C5F9A1pimgpsh fullsize_distrПрез настоящата стопанска 2017/2018 година Натуралис е най-атрактивния препарат, който осигурява спокойствие на земеделските производители в борбата им с телен червей, сив царевичен хоботник, пясъчник. Продуктът, приложен при обеззаразяването на семената, осигурява дълго последействие, защото наличната в него гъба попада в естествената си среда на живот, продължава да се размножава и така осигурява постоянна защита.

Продуктът действа контактно. Конидиите на гъбата се задържат за кутикулата на насекомите, покълват и проникват в тялото на гостоприемника, като по този начин го обхващат изцяло. Смъртта се дължи на механично проникване и последваща загуба на вода и хранителни вещества от жертвата, комбинирани с отделянето на хидролитични ензими.

Особено важно е да се отбележи, че дългото последействие на Натуралис се проявява в това, че прекъсва почвения цикъл на вредителите житен бегач и трипс по пшеницата и ечемика. Така той защитава и последващите култури в сеитбооборота. Подобен ефект не се наблюдава при никой от предлаганите на пазара инсектициди – обеззаразители.

Всичко това прави Натуралис вашия правилен избор при обеззаразяването на семената за пролетна кампания 2018 г. Започнете годината със 100% опазени посеви от коварните почвени неприятели на най-ниска цена.

Продуктът Натуралис е с разрешително № 01402-ПРЗ/10.052.2016 г. на БАБХ, вписан в официалния списък на разрешените за предлагане на пазара и употреба продукти за растителна защита. Разрешителното е валидно до 30.04.2020 г.

Дози и начин на приложение:

Слънчоглед, царевица – 500 мл/100 кг семена
Грах, нахут – 200 мл/100 кг семена
Прилага се чрез механично обеззаразяване на семената преди сеитба.
Картофи – 500 мл/дка с работен разтвор 40 л/дка вода
Семена – 500 мл/100 кг
Почвено, предсеитбено вложен с обикновени пръскачки.
Натуралис е включен в Националната програма на Държавен Фонд Земеделие от мерки за контрол на теления червей при картофите.

За повече информация  www.amiti.org

Axereal – България дава решения за всеки зърнопроизводител

19073678 10211063314997238 1540548460 n19075215 10211063313997213 1860544594 n44723487 DSC0226Земя, селскостопански култури, фермер – това са три неразвивно свързани една с друга думи. Всичко това се обославя от тежък труд. Най-важният фактор обаче е крайният резултат или с други думи казано рентабилността в стопанството.  Трудно ли е да се постигне? Да, но решение винаги има. Тук идва мястото и на Axereal. На българския пазар търгуват с качествени семена и биоторове вече 10 години, но едва от миналата година те сформират дружество в държавата ни – така се ражда Axereal – България. „През този дълъг период ние продавахме и развивахме  производството на твърда пшеница тук. Причината – страната има подходящ климат и почви да отглеждането й. Това доведе до нуждата да създадем едно дружество в страната, за да структурираме дейноста си. Наличието на юридическо лице тук много улеснява бизнеса“, обясни Силван Паю, мениджър Axereal  – България.

Но нека направим кратка ретроспекция. Годината е 1937 – тогава се полагат основите на Axereal – компанията лидер на пазара за житни култури в Централна и Източна Европа. И още те са най-голямата френска кооперация, вклчват в себе си 13 000 земеделци. Производствените им площи в Централна  Франция и в Централна и Източна Европа пък се простира на площ от 1 500 000 ха. „Axereal  се занимава основно с житни култури, като минава през всички етапи на производство. Занимаваме се със семепроизводство, имаме сключени партньорства с най-големите семенарски кръщи във Франция, и не само – сътрудничим си и с немски, и испански семенарски къщи. Финансираме и подпомагаме производителите по време на прибиране на реколтата, помагаме им да я окачествят и съответно да я реализират на пазар, без значение дали е вътрешен или външен.

Намирането на пазар за  Axereal е най-важно, защото в крайна сметка това е най-трудното. Не казвам, че е лесно да се произвежда, но да реализираш продукцията си е  голямо предизвикателство. Поради тази причина ние вече 20 години се борим с този проблем, заедно със земеделските производители, инвестираме в промишлеността – промишленост и обработка на зърнените култури. При обработката на зърно или брашно си партнираме с вериги за производство на хляб. Реализираме пивоварния ечемик, заедно с една мрежа от заводи за малц. Всъщност, тук ще ви споделя един любопитен факт,  Axereal, е първият производител на малц в света. Дори притежаваме най-големия завод за производство на малц в Европа. Той е базиран в Белгия“, разказа Силван Паю , мениджър Axereal  – България.

В портфолиото си Axereal  акцентира върху семена, пивоварни и фуражни ечемици и биостимулатори. Продуките на компанията са съкровище за земеделците, всяко едно такова обаче си има своя брилянт. Сърцето на продуктовата линия са високодобивните ечемици. Време е обаче да обърнем поглед към портфолиото им.  Cellule – високодобивен ранен сорт хлебна пшеница, предназначен за интензивно отглеждане. Сортът впечатлява с издържливост при зимуване и устойчивост на полягане. „Той е много технически сорт. Какво имам предвид под технически – трява да се сее много рано до 1-ви октомври, но мисля, че без третиране с продукти получаването на висок добив е почти невъзможно. По специфично за нас е, че предлагаме интересно портфолио от твърда пшеница. Освен това работим и по проекти свързани с нови култури като нахут, лен, но това са неща, който ще излизат в бъдеще“, каза Силван Паю.

Представяме ви още един ранен сорт - Nogal. Характеризира се с гъвкав период на сеитба и високо съдържание на протеин.  „Подходящ е при екстремни условия, след царевица, след късното й прибиране Nogal ще свърши работа. Идеален и за планинските райони, при влажна есен. Nogal  е предназначен за земеделците, които гонят по-скоро площ, отколкото добив. Той е лидер тук –  може да добива без много грижи“, каза Паю. И добави „Що се отнася до пивоварните ечемици – имаме  високодобивен, шест редов сорт, който тази година изпитваме в български условия. Ще видим дали е пригоден за тази географска ширина. По мои наблюдения към момента се представя добре. Предстои да разберем и дали ще предизвика интерес у пивоварите в страната“. Предложенията при твърдата пшеница пък са с традиция в България. Това е сорта  Pescadou, вече над 10 години се предлага на родния пазар.  „С него няма да стигнете върхови постижения ( 900 кг. на дка), капацитетът му е 500 – 600 кг. на дка“, разказа мениджърът на Axereal  – България. Компанията непрекъснато се усъвършенства.

Доказателство за това са нови и добри решения за земеделците. Все още се изпитват, но резултатите са отлични. Очаква се от есента да бъдат и на българския пазар. За сега остават изненада. В течение на времето те сами ще се разкрият. Как? Когато дойде време да бъде пожънат успехът от демо полетата. „Подобряването на сортовете стои в основата на рентабилноста в бранша. Производителят може да има добра техника, хубави торове, но ако не използва правилната генетика  всички усилия ще са безсмислени“. Така Силван Паю обяснва какви са възгледите на Axereal.

Axereal  – България – предлага и висококачествени биостимулатори с макро и микроелементи. „Знаете ли, не микроелементите са важни, а активните вещества, които помагат за усвояване и преодоляване на климатичните условия и стресове на растението“, обясни Паю.  Биостимулаторите  не само подхранват растението, но и го стимулират при критични моменти, като високи температури, влажни и стресови условия.

В гр. Търговище ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на НССЗ и ШУ "Епископ Константин Преславски"

primary-color-foodНа 29 ноември 2016 г. в гр. Търговище ще се проведе съвместна информационна среща-семинар на Национална служба за съвети в земеделието (Териториален областен офис - гр Търговище) и Шуменски университет "Епископ Константин Преславски".

На събитието доц. д-р Кирил Славов - Шуменски университет ”Е. Константин Преславски” ще представи на гостите състоянието, перспективите и възможностите на биологичното производство в България, европейското и национално законодателство и нормативни документи за биологичното  производство.

Доц. д-р Кирил Славов ще запознае присъстващите с особеностите в биологичното производство на растениевъдни и животновъдни продукти, както и с процедурата по кандидатстване и необходимите документи.

Експертите от Териториалния областен офис на НССЗ - гр. Търговище ще разяснят на участниците в семинара възможностите за подпомагане на земеделските производители по мерките от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Семинарът ще се проведе в гр. Търговище, Дом на науката и техниката, ул. П. Р. Славейков № 4, ет. 2, зала № 103

Програма на семинара.

 

 

 

Значително увеличение на площите със захарно цвекло във Франция

barbabietoladazucchero1Значително увеличение на площите със захарно цвекло във Франция заради предстоящото отпадане на квотите в Европейския съюз. За културата са отредени над 460 хиляди хектара, с 16 процента повече, отколкото през 2016-та, според първите прогнози на агроведомството.
Подобна прогноза имаше още през декември, когато браншовият съюз на производителите на захарно цвекло предположи, че площите ще достигнат 480 хиляди хектара.

Ръст има и при други култури. Земите, засадени с картофи за консумация, са увеличени с близо 4 процента до 130 хиляди хектара. Допълнително има 22 хиляди хектара с картофи за производство на нишесте.

При зърнените култури се очаква ръст на производството на летен ечемик, за който са предвидени 4 на сто по-големи площи. С него земеделските стопани са засели почти 430 хиляди хектара. Зърнените култури за предстоящата реколта заемат от  около 8 милиона хектара. На първо място с 5 милиона хектара се нарежда меката пшеница. С твърда пшеница са засети повече от 370 хиляди хектара, а с ечемик – близо 2 милиона.

Намалени са обаче обработваемите площи с протеинови култури като грах и боб. Техните площи са свити с над 4 процента до 282 хиляди хектара. Рапица е засята на  повече от 1 милион хектара, с цели 7 процента и половина по-малко, отколкото през миналата година.

75 препарата за растителна защита могат да бъдат забранени

80185587pest75 препарата за растителна защита могат да бъдат забранени, ако Европейският съюз промени подхода си към издаването на разрешителни за използването им. Това става ясно от доклад на Европейската комисия за допускането на препарати за растителна защита в земеделието.

Досега всеки препарат се оценяваше според риска от използването му. Новият подход за оценка обаче, набляга на предполагаема опасност, като под внимание се взема и степента на вредност на даденото вещество за околната среда, животните или хората.

Докладът посочва, че при преминаването към новия подход 75 ПРЗ биха загубили разрешителното си. Това би намалило доходите на европейските фермери с до 17 милиарда евро заради по-слаби добиви, както и от по-високи разходи за труд.

Експерти се опасяват, че реформата в законодателството може да доведе до загуба на половин милион работни места в европейското селско стопанство. Има риск Съюзът да не може да задоволява нуждите си от пшеница, ечемик, картофи и захарно цвекло, изтъкват противници на промените.

Американски учени разработват робот в помощ на земеделците

soy-fieldТехнологиите все повече навлизат във всички сфери на нашето ежедневие. Някои фермери например вече използват дронове, за да наглеждат засадените от тях култури, пише idg.bg Екип изследователи от Института по технологии в щата Джорджия са създали много по-любопитна алтернатива на летящите „инспектори“. Това е Tarzan - роботизирано средство за контрол над насажденията, което е вдъхновено от животното ленивец, но заради начина му на предвижване е кръстено на познатия герой. Той ще може да се предвижва по опънати над полето жици, като за целта ще използва 3D-принтирани механични нокти. Когато спре над дадено растение, Tarzan ще прави измервания и снимки с помощта на специално вградена за целта камера.

Професор Джонатан Роджърс, който е начело на екипа, споделя, че целта им е била да направят Tarzan също толкова енергийно ефективен, колкото и истинските ленивци. Изследователите се надяват един ден да могат да създадат версия, която да използва слънчева енергия и това да направи тяхната машина максимално достъпна за фермите. Така роботите не биха имали никаква нужда от презареждане с електричество или гориво.

И докато реализирането на този технологичен пробив би отнело известно време, екипът планира да тества робота съвсем скоро. Още това лято Tarzan ще бъде пуснат в соево насаждение, за да заснеме кадри за друг екип от учени, които изучават различни разновидности на растението.

 

 

 

Трайна тенденция на намаляване на площите с тютюн на територията на Европа

tobaccoТрайна тенденция на намаляване на площите с тютюн на територията на Европа. Между 10 и 30%  по-малко са посевите в Италия, Полша, Испания и Гърция. Най-голям е спадът в Унгария – с 60%. У нас намалението е с 30 на сто.
Шуменска област е една от големите производителки на тютюн. Само в община Каолиново обработваемата площ е към 25 хиляди декара, като във всяко населено място са засети поне по 1 500 дка с тютюн.
Повечето млади хора, които са отглеждали тютюн, започват да се изселват в чужбина, каза още кметът на село Ясенково Метхи Сали.

Автор: Анета Божидарова

По-добра реколта от ябълки за държавите в Южното полукълбо

appelsПо-добра реколта от ябълки  за държави в Южното полукълбо. Ще бъдат прибрани общо над 5 милиона тона от плодовете. Това са 9 процента повече, отколкото през сравнително слабия сезон на 2016-та.

Данните се отнасят за страни като Аржентина, Австралия, Бразилия, Чили, Нова Зеландия и Южна Африка. Като най-голям производител се очертава Чили с около 2 милиона тона. Бразилия вероятно ще изпревари Южна Африка с малко над 1 милион тона и ще се нареди на второ място. За Аржентина се предвижда ръст от 12 процента до близо 800 хиляди тона.

Основният сорт ябълки, отглеждани в Южното полукълбо, е Гала. От него фермерите ще приберат приблизително 2 милиона тона. Втори по значимост е сортът Червена превъзходна с очаквани 820 хиляди тона, третата позиция остава за сорта Фуджи, от който реколтата ще бъде в размер на 750 хиляди тона.

В Аржентина, Австралия, Чили и Нова Зеландия ще бъдат прибрани и малко над 1 милион тона круши, прогнозират експертите. Реколтата ще бъде с 2 процента по-малка от миналогодишната, като най-голям производител на тези плодове остава Аржентина с 600 хиляди тона.

 

 

 

Тютюнопроизводители от силистренското село Искра шест месеца очакват закъсняло плащане

tobaccoТютюнопроизводители от силистренското село Искра шест месеца очакват закъсняло плащане на 20 тона от миналогодишната реколта тютюн.  34 човека имат да получават около 60 000 лева. Земеделските стопани се оплакват и от ниски изкупни цени на тиквеното семе.

Предстоят срещи на кмета на Ситовска община с изкупвачи, тъй като земеделските стопани са недоволни. Цената, която им се предлага, е прекалено ниска. За Исмаил Хасан и семейството му земеделието е единственият поминък.
Уверението от Националната асоциация на тютюнопроизводителите е, че до понеделник земеделските  стопани ще получат парите си.

Автор: Незабравка Кирова

Тютюнопроизводителите да не сключват договори за изкупуване на реколта 2017 с фирма от град Сандански

tobaccoТютюнопроизводителите да не сключват договори за изкупуване на реколта 2017 с фирма от град Сандански. Дружеството е със запорирани банкови сметки заради неизплатени задължения. Това призовават от Националната асоциация на тютюнопроизводителите. От НАТ-2010 искат свикване на Консултативен съвет по тютюна.

На 30 януари банкова институция е изпратила уведомително писмо до Министерството на земеделието и храните и да Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010.

На този етап няма яснота на колко тютюнопроизводители фирмата дължи пари за реколта 2016, каза още Цветан Филев. От асоциацията призовават стопаните да не сключват договори с въпросната фирма.

Спешно свикване на Консултативен съвет по тютюна искат от НАТ-2010 – заради сигнал за неизплатени количества тютюн от реколта 2016, както и за неизкупени от определена сортова група едролистен тютюн. Задълбочен анализ на изтеклата изкупна кампания искат от бранша.

Крайният срок за вписване на тютюнопроизводителите в единния национален регистър е 31 март. Регистърът се актуализира всяка година. Според Цветан Филев, браншът има нужда от конкретни насоки по последните изменения в Закона за тютюна и тютюневите изделия – още една причина да бъде свикан Консултативен съвет.

Автор: Анета Божидарова

 

 

 

Поредният български сорт пипер търси своето място на пазара на родни зеленчуци

dinamika-bПоредният български сорт пипер търси своето място на пазара на родни зеленчуци. Учените от опитната станция по поливно земеделие в Пазарджик се опитват да възстановят и запазят сорта Ивайловска капия.

Пиперът е традиционна българска култура, която след доматите заема голям процент от производството на зеленчуци в Пазарджишкия регион. От десетина години  учените от звеното към Селскостопанска академия се опитват да възстановят едновремешната пазарджишка капия, но безуспешно.

Специалистите от звеното към Селскостопанска академия в Пазарджик всяка година работят и за подобряване качествата на зеленчука. Целта е той да е конкурентноспособен на вносните сортове пипер и да бъде предпочитан от българските производители.

Тази година е благоприятна за отглеждането на пипер в региона, продукцията се продава добре на пазара.
Капията е много подходяща за печене, има добри вкусови качества, отличава се с висока захарност и витамин С.

Автор: Деян Цветков

Добро състояние на есенниците в Европа

crunchtimeВъпреки студеното време, обхванало големи части от Европейския съюз и Русия, минусовите температури не са засегнали сериозно посевите от земеделски култури. Това съобщават експертите от Европейската агенция за наблюдение на селскостопанските ресурси.

Според организацията новото застудяване, прогнозирано от метеоролозите за последните дни от януари, няма да навреди на културите. Специалистите изтъкват, че есенниците са по-устойчиви на ниски температури, особено в Централна Европа и Черноморския регион. За разлика от земеделските културите в Южна Европа и на Запад. Подобни разлики се наблюдават например в Германия, където на север посевите са по застрашени от измръзване, отколкото в южните провинции Бавария и Баден-Вюртемберг.

Междувременно и руските власти съобщават, че зърнено-житните култури са в добро състояние, въпреки големите студове. Само три процента от посевите със зимна пшеница са застрашени от измръзване в момента. Миналата година по това време този дял е бил 9 на сто.

 

 

 

В държавните опитни полета у нас ще се произвежда посадъчен материал за шафранов минзухар

 84763586shafran 333333В държавните опитни полета у нас ще се произвежда посадъчен материал за шафранов минзухар, който да бъде ползван от фермерите. Интересът към алтернативната култура расте.

В страната има пробив и площите с шафранов минзухар са се увеличили. Според народния представител Цвета Караянчева, посадъчният материал е много скъп и затова държавата може да помогне на фермерите под друга форма.

По инициатива на Българската асоциация на производителите на шафран, с председател Хасан Тахиров, в Кърджалийско засадиха 40 дка луковици с машина. Тя е предоставена от холандски партньори на асоциацията и представлява самоход, който обработва по 20 дка на ден. Работата по шафрана обикновено е свързана с ръчен труд и е изключително трудоемка.

Институциите са отворени за подкрепа на производителите на шафран, каза още Цвета Караянчева. Субсидиране обаче може да се случи единствено според европейските регламенти, припомни тя.

Автор: Анета Божидарова

 

 

 

Забраната за употребата на неоникотиноиди води до допълнителни разходи за фермерите

aviaciaЗабраната за употребата на неоникотиноиди при отглеждането на рапица ще доведе до сериозни разходи за производителите в Европейския съюз. Това показва проучване, изготвено по поръчка на индустрията за препарати за растителна защита. Годишно фермерите в Европа ще трябва да плащат близо 900 милиона евро допълнително, ако спазват забраната.

След като през 2013 година Европейската комисия спря употребата на неоникотиноидите, последствията за стопаните останаха неизяснени. Затова проучването си е поставило за цел да установи какви икономически и екологични отражения ще има тази забрана, без да обръща внимание на опрашителите, които са обект на различни други изследвания.

Основният вредител при рапицата е рапичната стъблена бълха, срещу която има само няколко препарата. Затова липсата на възможности за третиране на посевния материал с неоникотиноиди затруднява фермерите. Проучването стига до три основни следствия от забраната. Първо – реколтата спада с 4 процента, т.е. с около 912 хиляди тона. Второ – влошено качество при 6 процента от добивите. И трето – необходимост от допълнително пръскане с други препарати. В резултат на това оборотите на пазара  ще падат с около 350 милиона евро. Загубите от по-лошото качество са в размер на 50 милиона евро, а производствените разходи се вдигат със 120 милиона евро. Към тях се добавят и други разходи в размер на 360 милиона. Така сумата набъбва на близо 900 милиона евро годишно.
Допълнителното пръскане не само увеличава разходите на земеделските стопани, но има и отрицателен ефект върху околната среда.

 

 

 

200 руски компании ще продават зърно на Китай

feed2Близо 200 руски компании ще доставят на Китай зърнено-житни култури. Това съобщават от Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол.

Китайското правителство е одобрило списъка с руски фирми-износителки, които отговарят на изискванията. В списъка са включени компании от Омск, Иркутск, Новосибирск, Амур, Сахалин, Хабаровск, Красноярск и Приморските територии. Над 400 руски фирми са преминали ветеринарен и санитарен контрол. Освен доставчици на зърно, са включени и производители на месо, млечни продукти, фуражи, консервирани храни и мед.

Китай е най-големият вносител на зърно в света. Припомняме, че наскоро Организацията по прехрана и земеделие към ООН - ФАО обяви, че през следващата година Русия може да се превърне в световен износител на пшеница. Експерти прогнозират, че през 2016 г. във Федерацията може да бъде отчетена рекордна зърнена реколтата - 114-116 милиона тона.

В САЩ намаляват площите, засети с мека пшеница

triticum-aestivumВ Съединените щати площите, засети с мека пшеница ще намалеят до 13 милиона хектара през настоящата стопанска година. Спадът е от 10%. В последния си доклад земеделското министерство публикува първите прогнози.

Първоначалните очаквания на агроведомството са били за 5-процентен спад. При цени с 30% по-ниски от производствените разходи, американските земеделски производители нямат стимули да сеят пшеница. Експертите отбелязват, че световното производство ще се увеличи до  близо 760 милиона тона, ръстът е с около 1 и половина милиона тона в сравнение с предходната година. Причината - по-голямата реколта в Аржентина, Русия и Европейския съюз. Глобалните запаси се равняват на 253 милиона тона или с близо 13 милиона тона повече от изминалата стопанска година. Какви са наличностите?

В Съединените щати запасът е от 1 милион тона плюс произведените рекордни 32 милиона тона.  По-ниски средни добиви и от царевица прогнозират експерти.  Предвижда се намаление на производството с около 2 милиона тона. Като по-слаба се очертава и  реколта от соя - 117 милиона тона, което обаче ще бъде компенсирано от ръст в Бразилия. Световното производство на протеиновата култура ще се равнява на 337 милиона тона.

 

 

 

Прибираме по-бързо реколтата от слънчоглед и царевица

1 170,9 хил. тона слънчоглед и 734,3 хил. тона царевица са прибрани към 15 септември 2016 година. Това е съответно с 26,9% и 62,3% повече в сравнение с отчетеното по същото време на 2015 г., показва оперативен анализ на земеделското министерство. На този етап и при двете култури се наблюдава съществено по-бърз темп на прибиране на реколтата в сравнение с миналата г

 

x620 SlanchogledJatva.jpg.pagespeed.ic.wJTEjVcK3A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По-малка зърнена реколта в Китай

pszenica 2По-малка зърнена реколта за първи път от 13 години насам. Според предварителни данни на Националната служба за статистика, през 2016-та са били прибрани около 600 милиона тона. Количеството е с 5 милиона тона по-малко в сравнение с 2015 година.

Причините са различни. Неблагоприятните природни явления като суша и наводнения в различни региони са довели до спад на средните добиви. Площите за някои житни култури са намалени до 113 милиона хектара, най-чувствително при царевицата, където има свиване с над 1 милион хектара. Затова и реколтата е била с 5 милиона тона по-малка и е достигнала 220 милиона тона. За тази година се очаква нов спад до 200 милиона тона.
По ниски добиви и при ориза, отчита националната статистика. Реколтата е била в размер на 207 милиона тона, или с 1,3 милиона тона по-малка в сравнение с 2015-та. Средните добиви при пшеницата са паднали до 5 тона от хектар, в резултат на което общата реколта е 130 милиона тона.

 

 

 

Национално изложение и Фестивал на малините и ягодоплодните в Лозница

raspberryМалинопроизводителите от цялата страна се събират за трети път в Лозница днес. Националното изложение и Фестивал на малините и ягодоплодните продължава три дни, организира го Българската асоциация на малинопроизводителите, пише  dariknews.bg.

Щандовете на производителите ще бъдат подредени на централния площад в Лозница още от сутринта, официалното откриване на събитието е в 12:00 ч. Очаква се на него да присъства представител на Министерството на земеделието. За 13:00 ч. е насрочено посещение на нови малинови насаждения и експериментално демонстрационни насаждения в региона. В 14:00 ч. е посещението на предприятието за преработка и разфасовка на пчелен мед от малини и на предприятие за замразяване и преработка на малини в Лозница. След това малинопроизводителите ще имат възможност да споделят с представителите на МЗХ проблемите на сектора. В 14:45 ч. започват дегустациите и оценките на различните сортове малини и ягоди, ще бъдат наградени и победителите в конкурса за най-атрактивно и вкусно изделие от ягодоплодни.

По-голямата част от съботния ден ще бъде посветена на мултимедийни и практически демонстрации на технически и научни достижения в областта на малинопроизводството. Ще има и презентации на закрити и открити площи на представители на фирми за: биопрапарати, поливна техника, системи против градушки и пригор, специализирана земеделска техника, комбайни за бране на малини, соларни системи и други. От 17:00 до 20:00 ч. местни производители ще представят традиционни домашно приготвени сладка, мармалади, натурални сокове и пуншове, ще има и фолклорна програма.

В неделя от 9:00 ч. на полето ще има практически демонстрации на машини, инструменти и съоръжения за малинопроизводството. В 14:00 ч. е закриването на изложението.

 

 

 

Значителен недостиг на рапица през новия сезон очакват водещи експерти от Европейския съюз

brasicaЗначителен недостиг на рапица през новия сезон очакват водещи експерти от Европейския съюз. Според Европейската комисия реколтата от 2016 година е с 2 милиона тона по-малка от предишната и достига 20 милиона тона.

Въпреки че очакванията са за 6 процента по-малко потребление –  близо 23 милиона тона – ще има недостиг от над 3 милиона и половина тона. Това ще се отрази на запасите в Европа и ще наложи по-голям внос от трети страни.

Импортът ще се увеличи с половин милион до 4 милиона тона. Въпреки това крайните запаси ще се свият до малко над 1 милион тона и ще бъдат с 6 процента по-малки от края на изминалата стопанска година. Намалението се дължи на лошите метеорологични условия по време на сеитбата, както и на дъждовното лято през миналата година, което доведе до по-слаби добиви.

Не се очаква и ръст на реколтата през тази година. Сухата есен във Франция е забавила сеитбата и началото на вегетационния период. Големи обработваеми площи са били преорани и засети с други култури. Фермерите във Великобритания също са намалили площите за новата стопанска година, тъй като търпят сериозни загуби от вредители. Припомняме,че в края на 2013 година бяха забранени някои препарати за предварителна обработка на посевния материал.

 

 

 

Слаба рапична реколта в Украйна

8c10fdf3d6rain-clouds-500x374През новата стопанска година Украйна ще изнесе по-малко рапица, отколкото се очакваше досега. Експерти от Съединените Щати са изчислили, че за тазгодишната реколта са били засети близо 224 хиляди хектара по-малко от 2015-та.

Голяма част от площите, останали необработени, са пострадали от студовете през зимата. Така реколтата ще бъде в размер на малко над милион и 100 хиляди тона, или с 34 % под миналогодишната. За експорт се очаква да останат приблизително 800 хиляди тона, което е почти половината от количеството, изнесено през 2015 година. Европейският съюз, един от основните клиенти на украинска рапица, тази година ще внесе само 450 хиляди тона, 63 на сто по-малко от миналата.

 

 

 

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo