AGRONEWS.bg

Сря18072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Отрасли Изберете кагегория Рибарство и аквакултури

Рибарство и аквакултури

Заловени са лица, извършващи нерегламентирана продажба на риба на пътен участък Бургас-Приморско

iaraНа 18.08.2017 г. инспектори от сектор РК Бургас са извършили съвместна акция със служители на ОДБХ Бургас и РУП Приморско на пътен участък Бургас-Приморско. Заловени са две лица, извършващи нерегламентирана продажба на риба. По случая са съставени два акта за административно нарушение, а рибата – 11 кг. е иззета с протокол от служителите на ОДБХ Бургас и насочена за екарисаж.

Нов научноизследователски проект, финансиран от Европейската комисия, ще създаде по-иновативно, устойчиво и конкурентно производство на аквакултури

gmo-syomgaНов научноизследователски проект, финансиран от Европейската комисия, ще създаде по-иновативно, устойчиво и конкурентно производство на аквакултури. Инициативата стартира в Гърция и е финансирана със 7 млн. евро от програмата „Хоризонт 20 -20“.

27 са европейските  участници в проекта. Той ще се съсредоточи върху морските водорасли и костура, който е широко разпространен в Общността. Производството на морски водорасли и рибни видове е  в застой през последното десетилетие и индустрията е изправена пред значителни предизвикателства, свързани с устойчивостта. ЕК се надява да повиши конкурентоспособността на морския сектор чрез въвеждане на рентабилни биологични решения. Проектът е важен, тъй като има стагнация в морските рибни стопанства в Средиземно море. Сътрудничеството в изследователската сфера еводещо. Секторът генерира брутна добавена стойност от близо 500 милиарда евро годишно. Проектът акцентира върху социалната и екологична отговорност и ще допринесе за "Синята икономика" - термин, който се дава на дългосрочната стратегия за устойчив растеж в морския сектор, знания, правна сигурност и сътрудничество между страните.

 

 

 

Ще изчезне ли сьомгата от пазара

salmon-oil-benefitsСьомгата е поредният продукт, който руските власти забраниха да се внася от Европейския съюз, Норвегия, Канада и Съединените Щати. Пазарът в Русия вече усеща недостиг и спад в качеството, както и постоянно растящи цени.


Алтернативни доставчици на рибата на руския пазар могат да бъдат Китай и Чили. Това обаче ще наложи преразпределение на доставките в световен мащаб, като е възможно и на българския пазар да се появят продукти със занижено качество, смятат наблюдатели.

Заради санкциите руските потребители са застрашени както от пазарни спекулации, така и от здравословни проблеми, причинени от диоксини и химикали в състава на рибата. Най-големите производители на атлантическа сьомга, освен страните от Европейския съюз, са Норвегия, Китай и Канада. В Китай сьомга се отглежда в развъдници, където рибата е хранена със смес от рибно брашно и рибно масло, което предразполага към отлагане на химикали и така тя трупа отрови в себе си. За сравнение дивата сьомга се храни с други риби и съдържа значително по-малко количество мазнини.

Вносът от Чили и Китай следва да замени основния доставчик Норвегия и да гарантира на двете държави 110 хиляди тона износ към Русия годишно, като Чили произвежда 30 хиляди тона.

Големи участници на пазара – производители и търговци, се опасяват, че може да се стигне до недостиг на сьомга и други морски продукти, като скариди. Според експертите търсенето на сьомга в традиционните пазари (Европа, Северна Америка и Япония) се е запазило, но расте значително в Югоизточна Азия. Така цената се е повишила значително, а популациите от дива сьомга са крайно недостатъчни, за да обезпечат търсенето.

 

 

 

Какви са нагласите на европейците при консумацията на риба

gmo-syomgaКакви са нагласите на европейците при консумацията на риба? Отговор на този въпрос дава проучване, проведено от Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“. Целта на допитването е да хвърли светлина върху предпочитанията на европейците, така че производителите да бъдат по-конкурентни на пазара.

Близо 30 000 граждани са участвали в проучването. Повечето унгарци не купуват риба, италианците са най-склонни да опитват нови видове, гърците търсят информация за произхода. През 2015 г. европейците са получили риба и морски дарове на стойност 54 милиарда евро. Потреблението на глава от населението бележи ръст. Консумацията достига близо 26 кг през 2015 г. Потребителите от средиземноморските страни предпочитат да купуват прясна риба. Това важи за 92% от гърците и испанците и 89% от португалците. В северните европейски страни са по-склонни да купуват предварително опаковани и обработени риби като панирана треска или риба в готови ястия. Това важи за австрийците, британците и ирландците. Данните показват, че най-много риба се консумира в Испания, Швеция и Дания. Домакинствата в тези страни приготвят риба поне веднъж месечно. В Люксембург, Швеция, Великобритания и Малта морски дарове се консумират по-често в ресторанти и заведения. В Унгария, относително най-голяма част от потребителите (49%) заявяват, че не купуват рибни продукти. Испания е най-големият производител на аквакултури в ЕС с 285 000 тона, следвана от Великобритания и Франция.

 

 

 

Риболовни организации недоволни от управлението на ИАРА

fisherman-boatsРиболовни организации са изпратили писмо до Брюксел, в което настояват европейските пари от рибарската програма да се управляват от организация, различна от Агенцията по рибарство. Това заявиха за Агро ТВ от Националната асоциация на рибопроизводителите, изразявайки недоволството си от работата на звеното.

Според риболовните сдружения външна организация трябва да борави с европейските пари за бранша. Те настояват тази организация да не е свързана с държавната администрация, защото тя злоупотребява. По думите на председателя на асоциацията Тачо Пашов в последните 7 години Агенцията по рибарство се намира под политически натиск, която тенденция вероятно ще се запази и за новия програмен период на Европа.

Има неоспорими доказателства за мудно вземане на решения на всички нива, без да се прави задълбочен анализ на резултатите от тяхното прилагане. Вместо да се решават проблемите с Агенцията,  те се задълбочат, което създава благоприятна среда за използване на нерегламентирани практики, а те са предпоставка за развитието и на корупционни, посочват от бранша.

 

 

 

Мъртвата риба в Марица при с. Огняново е заради сезонното маловодие

640 e3723f4dc2107e98af339ab1573fa478Сезонното маловодие и понижения самопречистващ ефект на водното тяло са причинили измирането на рибата в р. Марица при с. Огняново на 1 октомври.  

Такива са изводите на експертите на РИОСВ-Пазарджик след обстойно обследване на съществуващи точкови източници на отпадъчни води в локализирания участък по течението на р. Марица и след анализ на взетите водни проби. Измерените  на 2 октомври моментни показатели на водата в р. Марица при с. Огняново са:  рН-7.61, разтворен кислород – 7.8 мг/л и електропроводимост 407 µS/sm/и  са в границите на допустимите стойности. Те не сочат промишлено замърсяване. Показателите от двете водни проби от изхода на ГПСОВ - Пазарджик и от преливните води към байпас на входа на станцията, отговарят на индивидуалните емисионни ограничения, съгласно разрешителното за заустване на ВиК ЕООД в ликвидация, Пазарджик. Няма данни за химическо замърсяване.

Делфинариумът в Сан Диего губи посетители

imagesNDJSHP1BВсе по-малко хора посещават световноизвестния делфинариум в южнокалифорнийския град Сан Диего. Паркът, известен с дресираните си косатки, попадна под острата критика на природозащитници заради отношението си към китовете. От това пострадаха и акциите му на борсата, които за един ден загубиха около една трета от стойността си. По последни прогнози се очаква спад в годишния оборот в размер на 6-7 процента.

Фирмата-собственик на атракциона е листвана от миналата година на борсата. Най-известни са шоу-програмите с косатки и с делфини. Точно заради огромните морски бозайници е и критиката срещу управата. Преди четири години кит уби една от треньорките.
Природозащитниците протестират срещу използването на тези животни за развлекателни цели и държането им в плен. Като реакция в Калифорния бе представен законопроект, който иска да забрани това.
За да смекчи ударите на медиите, паркът представи инвестиционна програма на стойност няколко стотин милиона долара, с която иска да облекчи живота на косатките и делфините. Една от мерките е изграждането на по-големи аквариуми. Заделени са и 10 милиона за изследователски цели.
Критиката обаче не заглъхва. От природозащитната организация PETA  заявиха, че и по-големият затвор си остава затвор.

 

 

 

Министър Танева: Риболовът в райони, в които има популация на делфини, ще бъде забранен

2556TanevaРиболовът в райони, в които има популация на делфини, ще бъде забранен. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева след среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и еколози от организацията "Да запазим Корал". Срещата бе инициирана от премиера Бойко Борисов във връзка с измирането на делфини в Черно море. Министър Танева подчерта, че това е първата спешна мярка, която правителството ще предприеме за опазване на популацията на делфините. „Районите ще бъдат уточнени според данни на Министерството на околната среда и водите. Забранителната заповед за улов ще бъде представена и на органите за Граничен контрол и МВР, които указват подкрепа при извършването на контрол ”, заяви още тя.

Десислава Танева обяви, че има работна група, която изготвя промените в Закона за рибарството и аквакултурите и те ще бъдат обсъдени с  неправителственият сектор.  „Сред най-важните промени е ограничаването на различните видове риболов, които нарушават биологичното разнообразие”, уточни министърът на земеделието и храните. По думите й, с новия закон, рибарите ще бъдат задължени да оборудват мрежите си с акустични устройства.

Като пример тя посочи, че има реализиран успешен проект по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013 г. в град Балчик. Министърът обясни, че благодарение на устройствата малките делфини няма да се задушават в рибарските мрежи, като ще  получават сигнали, за да избягват местонахождението на риболовните уреди.  Министър Танева допълни още, че закупуването на акустичните устройства е допустимо и по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г.

 

 

 

ЕС оряза риболовните квоти на десет страни

  10 страни от Европейския съюз са с орязани квоти за риболов, съобщи Европейската комисия в Брюксел. Причина за крайната мярка е превишаване на разрешените количества.

През тази година Франция, Испания и Португалия – държави с големи риболовни флоти – ще могат да ловят значително по-малко риба в световните морета и океани. От съкращенията са засегнати обачe и страни като Великобритания и Полша.

„Ако искаме ефективно да се борим с намаляването на рибните запаси, трябва стриктно да спазваме правилата, в това число и да се придържаме към определените квоти“, изтъкна Мария Даманаки, комисар по риболова. Тя подчерта, че нарушенията все пак са намалели. В сравнение с миналата година съкращенията на квотите са спаднали с 22 процента.

ribolovni kvoti

 

 

 

 

Удължава се забраната за улов на есетрови риби в българската акватория на река Дунав и Черно море

gmo-syomgaЗабраната за улов на есетрови риби в българската акватория на река Дунав и Черно море се удължава с 5 години, считано от 01 януари 2016 г. Това се определя в съвместна заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Целта на решението е опазване и съхранение на есетровите популации от вида: руска есетра, чига, пъструга и моруна.  

До 1 януари 2021 г. се забранява и пренасянето, превозването и продажбата на есетрови риби и продукти от тях уловени в българската акватория на река Дунав и Черно море. Заповедта не се отнася за риболов, пренасяне, превозване и продажба на тези видове и продукти от тях, отглеждани в специализирани обекти за аквакултури. При случаен улов, есетровите риби трябва незабавно да се връщат в съответния воден обект, от който са уловени.

За първи път петгодишна забрана за експлоатацията бе въведена през 2012 година поради влошеното състояние на дивите есетрови популации.

 

 

 

Херингата и треската са най-често предлаганите риби в Германия

Девет процента по-малко риба са се предлагали миналата година на немския пазар. Причина е намалелият внос от чужбина, сочи анализ на Министерството на земеделието и храните в Берлин, съобщава изданието ble.


Уловът на германските риболовни съдове е бил с 10% по-голям от 2012-та. До пазара в страната са стигнали 1,1 милиона тона морски продукти – риба, миди, скариди и мекотели. Повече от половината от това количество е било херинга. При черупчестите и мекотелите е отбелязан спад с 15%.
209 хиляди тона са уловили германски съдове, като 124 хиляди тона са от открито море, а останалите от близки до бреговете води. Това количество е било обаче само 12 на сто от предложеното на пазара. 88% идват от внос, който миналата година е намалял с 8 на сто.
Доходите на германските рибари са били в диапазона от 536 евро на тон за открито море и 1600 евро на тон за крайбрежните води. Най-голямото количество – 19 хиляди тона – се пада на херингата, на второ място с 3 хиляди тона е треската.

херинга

 

 

 

 

Ще ловим калкан, но в по-кратък срок

tuna fishing boat 354808България запазва квотата си за улов на калкан на нивото от 2015 г., но поема допълнителни ангажименти, съобщава на сайта си Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. До решението се стигна след компромисни срещи с Румъния, Европейската Комисия и Председателството на ЕС. Квотата за улов на калкан за 2016 година остава същата, а уловът на акула няма да бъде предмет на Общ допустим улов.

Припомняме, че в края на ноември, Европейската Комисия разпространи проект на Регламент на Съвета, в който се предлагаше запазване на досегашната ни квота за улов на цаца, в размер на  8032 тона и определяне на нулеви квоти за калкан и черноморска бодлива акула.

Като основен мотив бе използвано твърдението на научния съвет на Научно-техническия и икономически комитет по рибарство, който оценява използването на запасите от акула и калкан като неустойчиво, а запасът от акула дори е заплашен от изчезване. Страната ни изказа категорично несъгласие с мотива, че подобна крайна мярка не трябва да бъде прилагана без подкрепата на актуални научни данни за състоянието на запаса и оценка на влиянието, което риболовният флот оказва върху него. Беше изтъкнат и сериозния социално-икономически ефект, който този вид риболов оказва върху рибарския сектор в България. В крайна сметка Председателството на ЕС предложи компромисен вариант, който удовлетворява както държавите-членки, така и Европейската Комисия. В замяна на запазване на квотите  страната ни се ангажира да изпълни допълнителни мерки, които ще гарантират засилване на контрола и мониторинга върху улова на тези два вида. Ще бъде намален на броя на пристанищата за разтоварване на калкан. Ще бъде увеличен периода на забраната за улов. Така през следващата година риболовът на калкан няма да бъде разрешен между 1 април и 30 юни. Сред другите мерки са стриктно отчитане и записването на уловеното количество и увеличаване на съвместните проверки, организирани заедно с властите на Румъния. България е поела ангажимент да  лимитира улова на акула до нивото от 2015 година.

Инспектори на ИАРА Плевен са заловили две лица, извършващи електро улов на река Дунав

dunav-rekaИнспектори  на ИАРА Плевен са извършили проверка на устието на река Искър и река Дунав. При зори, контролните органи са забелязали да се приближава лек автомобил теглещ колесар с лодка. Лодката е пусната във водата и две лица започват да извършват риболов. На инспекторите прави впечатление, че лицата не пускат мрежи, нито въдици, а от време на време използват кепче. Това ги навежда на мисълта, че най вероятно извършват електро улов. Веднага е потърсено съдействие от органите на МВР. Лицата излизат от реката и потеглят с автомобила. Служители от РУ „Полиция“ – Гулянци спират автомобила за проверка и установяват, че той транспортира апарат за електро улов с кабели, акумулатор и уловена риба /сом/.

Прочети още...

Все повече риба консумират германските потребители

3068884 origВсе повече риба консумират германските потребители - 14 килограма на човек. Най-търсена е прясната стока, за разлика от предишни години, когато замразените рибни продукти са били предпочитани.

Проучване на консуматорските нагласи показва, че и тази година потреблението ще бъде на същите нива. През 2014-та жителите на Федералната Република са похарчили 3,5 милиарда евро за риба и морски дарове, близо процент и половина повече от 2013-та.
Купува се все повече прясна и охладена риба в малки опаковки, а дълбоко замразената губи позиции, сочат резултатите от проучването. През миналата година замразените и консервираните продукти са имали дял от общо 56 на сто, година по-рано този дял е бил 60 %.

По данни на търговските вериги килограм прясна риба струва средно 13 евро и 85 цента, за разлика от дълбоко замразената стока, която се продава за 6,83 евро.

Само 12 % от консумираните в Германия водни организми са от собствен улов или от аквакултури, останалото е от внос. Най-харесвана е тихоокеанската сьомга, следвана от херингата, риба тон и пъстървата. (dpa)

 

 

 

Германските рибари с повече улов

Fishing boatlПочти 55 милиона евро са спечелили германските рибари, които ловят скариди в Северно море. Това съобщава Федералната служба за земеделие и храни в годишния си доклад за морския и крайбрежния риболов за 2013-та.

Миналата година рибарите са продавали скаридите по 4 евро за килограм. През 2012-та цената е била 3,50, а година по-рано – едва наполовина. Стоварената на брега риба през 2013 година е била близо 210 хиляди тона, от които 70% са продадени в чужди пристанища – най-вече в Холандия и Дания. Чистата печалба е в размер на 191 милиона евро, 10% повече от предходната година.
Най-масовият улов е на херинга, скумрия, скариди и шпроти. В мрежите на германските рибари са попаднали 72 хиляди тона херинга, от които са спечелени 28,3 милиона евро.
През 2013 година под немски флаг са били регистрирани осем риболовни кораба с над 500 бруто регистър тона. За крайбрежния риболов са били регистрирани 1522 по-малки плавателни съда.

 

 

EФСА публикува нови правила за съхранение на риба и рибни продукти

frozen-fish-largeНови правила за съхранение на риба и рибни продукти публикува Европейската агенция по безопасност на храните. В изискванията са посочени и указания за спазване на температурни норми при транспортиране на продуктите.

Европейската комисия е поискала от ЕФСА да предостави научна и техническа помощ за подходящите условия при транспортиране и продажба на дребно на опаковани рибни продукти. Действащите правила, които са от 2004 г., не дефинират определена температура. Посочва се само, че тя трябва да е близка до тази на топене на леда. Неяснота затруднява спазването на изискванията и крие рискове от хранителни отравяния.

Експертите от ЕФСА са направили задълбочено проучване, за да се оцени влиянието на температурата върху основните причинители на отравяния, които могат да се появят в рибата. Става дума за образуването на хистамин, появата на листерия и различни видове бактерии. Резултатите от проучването показват, че пакетираните пресни рибни продукти могат да се съхраняват при температури от 3 до 5°C. В анализа са посочени още срока на годност и допустимите количества от някои вещества, които над определени норми могат да бъдат вредни.

 

 

 

Ръст на аквакултурите в Германия

salmonНад 20 хиляди тона риба и близо 5 хиляди тона миди са произвели 6100 фирми за аквакултури в Германия през миналата година. По данни на Федералната служба за статистика това е ръст с 4,2 % спрямо 2012 година.

Най-голямо е увеличението при производството на африкански сом – 62 на сто – и елзаски сивен – 1500 тона или 20 на сто. По-обикновените риби, като дъгова пъстърва и шаран също отбелязват приръст, като от салмонидите са произведени 8300 тона, а от шараните – 5700 тона.
За разлика от рибите, консумацията на миди от аквакултури драстично е намаляла за последната година. Произведените 5 хиляди тона означават спад с над 27 на сто.
В Германия работят близо 6100 ферми за аквакултури. 700 от тях са започнали дейността си през 2013 година. Най-голям ръст на такива стопанства има в провинция Бавария.
Статистиката показва, че германците ядат по около 15 килограма риба на година. Само 10% се консумира прясна, останалата част е под формата на консерви, или дълбоко замразена. Сладководна риба сравнително рядко попада на трапезите във Федералната република. Шаран например традиционно се яде само по Коледа.
В световен план жителите на Германия се нареждат на едно от челните места по консумация на риба и морски продукти. За 2012 година данните сочат, че всеки човек е изял по 18,6 килограма. В тази класация България е на едно от последните места. У нас риба се яде много малко – по 5,4 кг на човек.

 

 

Нараства заетостта в индустрията с морски продукти във Великобритания

salmonФирмите, които ловят и преработват сьомга във Великобритания, отчитат ръст от 65% на заетите в сектора през миналата година
Оборотът, който генерира морският сектор, се увеличава с 16% след 2008 година.


Намаляват обаче печалбите в индустрията за морски дарове и причините за това са нарасналите разходи за суровини. Въпреки това има данни за големи инвестиции в оборудване и помещения, като стойността им се увеличава почти двойно между 2010 и 2012 г. Според експертите, доставката на суровини, регулаторните промени и нестабилните валутни курсове създават проблеми в преработващата промишленост за морски дарове. Търсенето на морски продукти и признаците на икономическо възстановяване осигуряват добри перспективи в дългосрочен план.

 

 

 

Таксата за улов на калкан е намалена значително

fisherman-boatsЗначително е намалена таксата за улов на калкан в рамките на определената квота. С промяна в Тарифа за таксите, събирани по Закона за рибарство и аквакултурите, правителството значително намали таксата за издаване на специално разрешително за улов на квотиран вид риба във водите на Черно море. Разрешителното се отнася до улова на калкан в рамките на определената квота.
Вместо събираните досега от 100 лв. до 1200 лв. в зависимост от бруто тонажа на риболовния кораб, таксата става 60 лв.
Уловът на калкан е разрешен само с уреди, чието използване не е в пряка зависимост от мощността и капацитета на риболовния съд. От друга страна, малките индивидуални квоти и високите съпътстващи разходи правят улова на калкан икономически неизгоден и създават предпоставки за незаконни действия.

 

 

Нощни проверки на язовир Тича

omurtagНа 23 февруари от 22:00 до 6:00 ч. на другия ден, инспектори от отдел РК Шумен са извършили нощна проверка по суша и вода на язовир Тича.
При обхода на акваторията на водоема са открити и извадени от водата 7 хрилни мрежи с обща дължина 460 м. Уловената в мрежите около 26 кг. риба (17 кг. каракуда и 9 кг. платика) е върната обратно във водата. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

 

 

 

Инспектори конфискуваха 600 метра бракониерски мрежи

brakonierski-mrejiИнспектори на ИАРА  са конфискували   600 метра бракониерски мрежи и са съставени 4 акта на нарушители при проверки на язовирите  „Тича“, „Огоста“ и „Стубел“, информираха от ведомството.   При  нощна проверка на язовир „Тича“ врайона на селата Маломир и Кьолмен са открити в работно положение 8 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 600 метра. Същите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител. Уловената 15 кг. риба – каракуда и платика е върната обратно във водоема.
В резултат на проверки, извършени на 21 и 22 юни от контролните органи по реките Огоста, Бързия, Шуговица и язовирите “Огоста“ и „Стубел“ са съставени  4 акта на лица за извършване на любителски риболов без билет, съгласно Закона за рибарството и аквакултурите. От нарушителите са иззети 4 бр. въдици.

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo