AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Отрасли Изберете кагегория Винарство

Винен тур в сърцето на Италия с McCormick и Оптиком

E6141EB74E14A564B8E780CCB889C658D6B17C51EEF0FBF8D5pimgpsh fullsize_distrНа тазгодишното пролетно издание на БАТА АГРО Оптиком обяви атрактивно предложение за своите клиенти - тракторите McCormick X7 и X6 със специален Premium пакет: 24 месеца пълна заводска гаранция, безплатно сервизно обслужване с включени масла, филтри и труд, заедно с 24 месеца изплащане на машината без оскъпяване. Допълнителен бонус за собствениците на трактори McCormick беше пътуването до Италия на Винен тур от 12 до 14 октомври. В чест на 25-годишнината си Оптиком, съвместно с домакините от Argo Tractors, производител на италианските трактори McCormick и Landini, подариха на своите клиенти възможността да се запознаят на живо с производството на тракторите, както и да се докоснат до италианската култура за добра храна и вино.

Гостите бяха топло посрещнати в Центъра за резервни части в Сан Мартино ин Рио от търговския директор на Арго Тракторс г-н Марио Скапин, който подчерта колко важни за компанията са срещите с клиентите и тяхното мнение за подобряване на работата и продуктите. Всички трактори на компанията се произвеждат изцяло в Италия, в три завода в областта Реджо Емилия – Сан Мартино ин Рио, Лудзара и Фабрико, специализирани в производството на отделните продуктови гами, кабините и повечето компоненти в машините. Центровете за следпродажбено обслужване и резервни части са в Италия, Сан Мартино и Франция, Сен Дизие.

От Джанкарло Монтаняри, ръководител търговски отдел, гостите научиха, че Арго Тракторс с производствения си капацитет от над 22 000 трактора годишно, пускани на пазара с брандовете Landini, McCormick и Valpadana, е сред най-големите производители на трактори в света. В Argo Tractors си дават среща добрите традиции в тракторостроенето с новите технологии, а резултатът е голяма продуктова гама с универсални и специализирани трактори с мощност от 35 до над 300 к.с., с 4 и 6-цилиндрови двигатели, за приложение на полето, в овощни градини и лозя; верижни, комунални и трактори с чупеща рама за специализирано приложение. 85% от произведените трактори са за износ и се продават чрез търговската мрежа, включваща 9 филиала в Германия, Испания, Франция, САЩ, Канада, Мексико, Бразилия, ЮАР и Италия; 130 вносителя по цял свят, сред които българския Оптиком ООД и над 2000 регионални дилъри.

Във всяка от фабриките гостите видяха оптимизирания производствен процес по японския модел Кайзен, въведен преди 4 години и довел до значително подобрение на качеството на производство и на продуктите, снижаване на разходите и елиминиране на грешките. С интерес гостите присъстваха на тестовете за контрол на качеството на току-що излезли от производствената линия трактори McCormick. След обща снимка на групата пред входа на централата във Фабрико видяхме и производството в най-големия завод, който в момента се разширява и обновява. Арго Тракторс през последните години инвестира значителни средства в нови роботизирани комплекси за прецизно производство на голяма част от компонентите, нужни за създаването на трансмисиите и други възли в тракторите. Нова придобивка за финален контрол на качеството и нов пункт за товаро-разтоварни дейности има и Терминалът за експедиция на готовите машини.

Турът продължи с разходка сред историческия център на град Карпи – средище на изкуство, история и богата култура. Ренесансовият Площад Мартири е третият по големина в Италия и е центърът и душата на града с Палацо дей Пио - Двореца, Катедралата, Театъра с покритите си безистени. Карпи е синоним на добра храна и вино, в което се убедихме с наслада. Много от световноизвестните италиански гастрономични продукти принадлежат на местните традиции – балсамовия оцет, виното Ламбруско, сиренето на Парма, т.н. пармезан, лазанята, тортелините и ньоките. Българската група опита свежо Просеко, Ламбруско розе и типичното за областта червено вино Санджовезе, съчетани с типични местни деликатеси в семейния ресторант Il Carducci, любимо място на местните жители. Десертите бяха не по-малко забележителни и поляти с лимончело – лимонов ликьор и нучино – ликьор от зелени орехчета.

Вторият ден от Винения тур беше запазен за посещение на забележителния винен район Тренто, Южен Тирол и Винарна Ферари - една от водещите компании в Италия в производството на естествено пенливи вина по класическия метод Спуманте и сред топ 10 в света с годишни продажби на над 5 млн. бутилки. Благодарение на създателя на винарната Джулио Ферари този район е най-голямата територия с лозя от сорта Шардоне в Италия – прекрасна градина от лози, защитени от заобикалящите ги планини.

Лозята за вината на Ферари се обработват с трактори McCormick и Landini, а избата се отличава от всички други италиански фирми в този сектор, защото произвежда ексклузивно пенливо вино по класическия метод и единствено от грозде, отгледано в техните собствени лозя или в други лозя в Трентино, контролирани от собствени енолози.

Мехурчетата на Трентино винаги са били важни за събития на различни институции – културни, шоубизнес, спортни – вината на Ферари се използват като аперитив във всички италиански посолства по света, холивудските звезди празнуват нощта на Оскарите с Ферари, италианските спортни отбори празнуват с Ферари от 1982 - от Световната Купа до Световния Ски Шампионат през 2005.

За екипа на Оптиком беше привилегия да споделим с нашите лоялни клиенти интересното пътуване и италианското изкуство да се работи и живее добре!

 

 

 

Германските винари очакват добра реколта

Дни след началото на гроздобера в Германия, винарите очакват, че тазгодишното вино ще е много добро, въпреки дъждовете през последния месец.

Официалният старт на кампанията беше миналата събота в някои региони в Югозападна Германия, където се отглежда сорта Мюлер-Тургау. Той е един от рано зреещите и пръв се бере.

Ако времето се задържи, лозарите очакват висококачествено грозде, което ще се доближи по показатели до реколтата от 2012 годин. Експерти прогнозират, че тази есен общият добив ще бъде в размер на малко повече от 9 милиона хектолитра гроздов сок. Миналата година количеството е било само 8,4 милиона хектолитра.

В някои области насажденията са нападнати от Азиатската плодова муха. Това може да наложи по-ранен гроздобер, опасяват се стопаните. Въпреки това виното ще бъде добро, твърдят те.

ae679b67ba36a852bdaafd9215a846df

 

 

 

 

Приключва приемът на заявления за подпомагане на лозарите

grozde8Приключва приемът на заявления за финансова помощ по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя” от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. 25 юни е последният ден, в които  лозарите могат да подадат документите.

Бюджетът по мярката до края на финансовата 2014 г. е над 10,5 млн. евро. По нея се подпомагат три дейности - конверсията на сортовия състав на насажденията, преструктуриране на лозята и подобряване на техниките за управление на лозята.

Прочети още...

Големият трофей на Балканския винен конкурс и фестивал взе гръцка изба

 MGS5421 1Десертното вино Малвазиа, реколта 2010 г. на винарска изба Монемвасия (Monemvasia) от Гърция е най-доброто вино на Балканите за 2014 г. Такова беше решението на международното жури на третото издание на Балканския винен конкурс и фестивал, което избра победителите чрез метода на сляпата дегустация. В конкурсната програма участваха над 400 вина от Балканския полуостров, Централна и Източна Европа и Черноморският регион.

Българското вино е едно от най-добрите на Балканите, беше категоричен изводът на Третия Балкански винен конкурс, който се проведе в София от 5 до 8 юни.

Международното жури за трета поредна година беше водено от единствения Master of Wine на Балканите, Константинос Лазаракис MW. Други световни величини в него бяха Каролайн Гилби MW - Великобритания, Род Смит MW - Франция, Алесандро Гричиоли-Италия, Тревор Лонг-Великобритания, Джейми Арахо-САЩ и др. Връчени бяха общо 42 златни медала (20 от които на представители на български изби, 9 гръцки, 6 сръбски, 4 македонски, 2 хърватски, 1 румънски). Това представлява малко повече от 10 % от всички представени в състезанието вина.

Тази година беше учредена и специална награда в памет на Кольо Карамфилов – авторът на Гран Трофея на Балканското винено състезание – награда за най-добър дизайн на етикет на конкурсните вина.

автор: Мариела Илиева

Вино-менте нанесе вреди на италианските производители

wine-chashaИталианските производители са понесли  вреди от наличието на пазара на вино-менте. Това информира порталът UkrAgroConsult. Причината е че престъпна групировка е пуснала нискокачествено вино. В резултат на това на икономиката са нанесени вреди в размер на десетки хиляди евро. Полицията в Тоскана е заловила вино, представяно като висококачествени марки италиански вина. Аферата с фалшивите вина вече излезе извън границите на провинцията. Властите в Лацио, Лигурия и Умбрия съвместно с представители на аграрното министерство също са участвали в операцията по установяване на фалшивите вина. Междувремено партиди от тях вече са били предложени и на международните пазари на цени много по-високи в сравнение със стойността им. Земеделският министър на Италия определи търговията с вино като един от символите на местното земеделие.

Ризлингът не бива да се превръща в масова стока

wine-chashaРизлингът не бива да се превръща в стока за масова консумация, а да остане нишов продукт, съобщава dpa. За това настояват германски винари, обединени в Съюза на елитните производители.

 „Нямаме никакво намерение да ставаме мода“, казва председателят на съюза Вимхелм Вайл. Вината, произведени от сорта ризлинг, трябва да запазят характера си и не бива да се поддават на копиране.
Ризлинг-производители от цял свят обсъждаха проблемите на сорта на конференция в германското градче Елтвил на брега на Рейн. Делът на ризлинговите вина в световната търговия е едва един процент, като почти половината се произвежда в Германия. На второ място е Австралия, следвана от Съединените щати. От Америка тръгна и ренесансът на сорта преди няколко години.

Австрийските винари протестират срещу акциз

vino2Държавният бюджет на Австрия няма да получи допълнителни приходи от въвеждането на акциз върху пенливите вина. Това твърди президентът на местния Съюз на винопроизводителите Йоханес Шмукеншлагер. Изследване, поръчано от голям производител на пенливи вина, показва, че акцизът ще натовари допълнително винарите и ще застраши много работни места.
Съюзът на винопроизводителите се опасява, че ще се повтори ситуацията от 2004 година, когато при подобен опит за въвеждане на налог австрийските вина загубиха голям пазарен дял. Предполага се, че производсвото на пенливи вина би се изнесло в страни, където такъв акциз не съществува. Такива са на практика всички съседки на страната. Най-засегнати биха били няколко региона, които са се специализирали в този сектор.

Прочети още...

Третото издание на Балканския Винен конкурс ще отвори врати

wine-chashaТретото издание на Балканския Винен фестивал тази година ще се проведе от 5 до 8 юни. По традиция домакин на инициативата, която включва и конкурсна част, ще е нашата столица. Повече от 400 балкански вина ще могат да опитат посетителите на винения празник.
Състезателната част е насрочена за 5-ти и 6-ти юни в градината на изискан столичен хотел, като в конкурса  могат да участват винопроизводители от държави на територията на Балканския полуостров, Централна и Източна Европа, Черноморския регион, както и винарски изби от други региони. Фестивалната част, която е отворена за публиката ще се проведе на 7-ми и 8-ми юни в хотел в центъра на София. BIWC e един от малкото винени конкурси в Европа, които са по-близо до австралийския модел на дегустация и точкуване, което позволява по-добра оценка на конкурентните вина.

Прочети още...

Грузия изнесла над 13 млн. бутилки вино за Русия от началото на годината

wine-glassПо информация на националната агенция по вината на Грузия от началото на 2014 година страната е изнесла 13,3 нлн. Бутилки вино за Русия, информира порталът UkrAgroConsult. Това представлява 70% от общия дял н грузински експорт на вино. За периода януари-април 2014 година страната е изнесла вино за 26 държави сред които Украйна, Полша и Латвия. В парично отношение грузинският износ на вино за указания период се е увеличил с 215% на  годишна база до 62,1 млн. долара. Освен това Грузия е изнесла и 4,3 млн. тона бренди на обща стойност 16 млн. долара. Сред най-големите пазари за грузинско бренди са Русия и Украйна. През миналата година Тбилиси е изнесъл 446 млн. бутилки вино за 48 страни в света, което представлява ръст с 99% на годишна база.

 

 

 

САЩ стана лидер в продажбите на вино в света

wine-chashaПрез миналата година  Съединените щати  е продал   3,9 млрд. бутилки вино (29 млн. хектолитра), с което  страната измести Франция от лидерската позиция на пазара на вино  в света. Това информира порталът agrarheute.com. По данни на Международната организация по виното и лозата през 2013 година потреблението на вино в глобален мащаб е достигнало 238,7 млн. хекторлитра. С продажби от 2,7 млрд. бутилки или 20,3 млн. хектолитра Германия заема четвърто място по пазарен дял в света зад Италия- 21,7 млн. хектолитра . Най-много през 2013 година – 44,9 млн. хектолитра вино е произвела Италия. Следват Испания с 44,7 млн. хектолитра и Франция- 42 млн. хектолитра.  С годишно производство от 8,3 млн. хектолитра Германия има дял от 3% в глобалното производство на вино, което през отчетения период е достигнало 278,6 млн. хектолитра.

Вино от Старозагорско за китайския пазар

wine-glassРаботна среща на тема „Българско вино на китайския пазар“ организират Българо-китайската търговско-промишлена камара  и Търговско-промишлената палата - Стара Загора. Форумът е насочен към компании, производители на вино, с интерес към китайския пазар и развитието на бизнес и търговски взаимоотношения с китайски фирми.

Срещата ще се проведе на 22 май от 14:00 часа в Стара Загора.

Прочети още...

Още статии ...