AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Полезно

Полезно

Гледайте в АГРОФОРУМ: Дегустация на вина от Новия свят

Agroforum 360 250Новият свят срещу Стария или борбата на титаните за световния пазар. Така можем да определим метафорично тенденциите на световната винена карта в последните години. Ще отстъпят ли призовите си позиции традиционните винопроизводителки Франция Италия и Испания на новите играчи в този бизнес и кои са те?

Възможно ли е с предприемчивост, европейски средства и много кураж, фермерството да е печеливш бизнес?

Робот за преработка на мляко изобрети българин. Производственият процес е напълно автоматизиран от постъпване на суровината, до производството на крайния продукт. Какво представлява изобретението – вижте.

Опасност – афлатоксини. Какво представляват те и доколко вредни са за здравето на хората, ще ни разкажат специалистите.

Директни плащания за крави под селекционен контрол ще бъдат изплащани на животновъдите до 2020-та година. Как трябва да се гледа на тези средства и защо фермерите трябва да се стремят към чистопородни стада – отговорите сега.

С добри новини ще започне новата година за фермерите. Една от тях, че финансовото министерство ще продължи подпомагането на агробизнеса за ползваните горива. В бюджета за 2016 г. за тази цел са предвидени 84 млн. лв. Как ще бъдат разпределени те и по какви тарифни ставки ще бъдат изплащани на фермерите беше разяснено на годишния семинар на асоциацията на зърнопроизводителите.

Познатият и непознат зеолит. Минералът, който лекува. Наречен е феномен заради чудните му свойства. В България се намират едни от най-богатите му находища. 

Заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров откри в Пловдив дискусия на тема „Влажните зони и нашето бъдеще“

wetlands„Изключително важно е да съхраним влажните зони и да опазим природата в нашата страна и затова разчитаме на вас – младите хора, които сте нашето бъдеще“. С тези думи зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров откри дискусията в Пловдив по повод Световния ден на влажните зони. В срещата взеха участие над 70 членове на Младежкия воден парламент от страната, ученици от пловдивски училища и студенти от Аграрния университет в Пловдив, както и експерти от Зелени Балкани и Българското дружество за защита на птиците.

Учениците и студентите бяха приветствани от кмета на Пловдив Иван Тотев и от директорите на Регионалната инспекция по околна среда и водите(РИОСВ) – Пловдив и на Басейнова дирекция доц. Стефан Шилев и инж. Вълчо Караджов.

Участниците в дискусията бяха запознати с естествените и изкуствени влажни зони и тяхното значение за опазване на биоразнообразието и екосистемите на територията на страната. Експерти от РИОСВ - Пловдив, Басейнова дирекция и неправителствени организации, представиха успешни практики и реализирани проекти, свързани с възстановяване и опазване на влажни зони в района на Пловдив, както и с дейности по съхранение и опазване на околната среда. След дискусията участниците с помоща на технически средства, извършиха  наблюдение на различни видове редки растения и водоплаващи птици по брега на река Марица.  

Проявата бе съвместна инициатива на РИОСВ – Пловдив и Басейнова дирекция за управление на водите Източнобеломорски район – Пловдив, община Пловдив, и се осъществи със съдействието на Областния информационен център – Пловдив под  мотото „Влажните зони за нашето бъдеще“.

Пуснаха на свобода два белоглави лешояда

beloglavi-leshoqdaВ края на месец май от адаптационната волиера в района на с. Долно Озирово в Природен парк "Врачански Балкан" бяха пуснати на свобода два белоглави лешояда, съобщиха от природния парк. Освобождаването на птиците е във връзка с изпълнението на проект „Завръщане на лешоядите в България" по програма Life+. Проектът има за цел възстановяването на естествената популация на "природните санитари" в Стара планина. През месец май в района на с. Долно Озирово бяха наблюдавани общо 21 птици, част от които се оказаха гостуващи от Национален парк "Централен Балкан", Природен парк "Сините камъни", района на Кресна, както и от Сърбия и Израел. Наблюдават се и не маркирани лешояди, поради което не може да се каже какъв е произхода на тези птици.

Изкупвачите на мляко подновяват банковите си гаранции до 31 октомври

dfz-sgradaВсички одобрени изкупвачи на мляко трябва да подновят банковите си гаранции, като депозират техните оригинали за квотната 2013/2014 г в полза на фонд „Земеделие” до 31 октомври. Документите се приемат на адрес: София 1618, ул. „Гусла” № 3 (отдел „Мляко”).
Размерът на банковата гаранция на вече одобрени изкупвачи бе определен от изпълнителния директор на ДФ „Земеделие“ с Решение № 03-РД/2513 от 25.09.2013 г. по методика, която включва изкупеното количество мляко през предходния квотен период 2012/20

Прочети още...

Изложбата „Пирин – вълшебната планина” гостува в София

pirinИзложбата „Пирин – вълшебната планина”, организирана от Дирекция „Национален парк Пирин” със съдействието на Столична община, гостува в София до средата на юни, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Тя ще бъде открита днес, 29 май 2013 г., сряда, от 18:00 часа, на площад „Независимост“ /Ларгото пред ЦУМ/.

Прочети още...

Над 16 тона отпадъци събраха участници в Националния ден на природните паркове

pochistvane-parkВъпреки променливото време в събота - 8 юни, участниците в тазгодишното издание на Националния ден на природните паркове събраха над 16 тона отпадъци, съобщиха от природозащитната организация WWF. Инициативата се организира за шести пореден път от международната природозащитна организация и един от мобилните оператори в страната.

Прочети още...

БДЗП има сигнали за размножаване на египетски лешояди

eipetski-leshoqdПри мониторинга на акивните гнездови територии на египетски лешояди през 2013 г. в България и Гърция беше установено, че две птици, маркирани със зелени пръстени, са сформирали двойки, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. Едната птица е установена за първи път на 19 април в Североизточна България, със зелен пръстен на левия крак и метален – на десния. Въпросната птицата по всека вероятност е женска и двойката замъти на 10-ти май. Втората птица е сформирала двойка в североизточна Гърция. И двете птици са опръстенени като малки през 2008 г. от Българско дружество за защита на птиците. Това са първи сигнали за пристъпване към размножаване на птици от това поколение, похвалиха се от дружеството.
Агро ТВ припомя, че египетският лешояд е застрашен изчезващ вид птица.

Научнопопулярен филм за дивите птици в България „Те отлитат” се прожектира в София

shtarkeliНа 7-ми юни в София на екран излиза дългоочакваният научнопопулярен филм за дивите птици в България „Те отлитат”. Дело на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Моно Колектив, с подкрепата на Фондация „Америка за България“, лентата представлява разказ за крилатото богатство на страната ни.

Прочети още...

Провеждат 16-то издание на майското софийско велосипедно шествие

koleloНа 30 май ще се проведе 16-тото издание на традиционното Софийско велосипедно шествие, съобщиха от сдружение „Велоеволюция“. Велошествието ще бъде поведено от холандския посланик в България Карел ван Кестерен. Сборен пункт за тръгване на шествието е централният вход на Южния парк при бул. „Витоша” в 18.00 часа. От сдружението посочват, че целят "да превземат софийските улици – с желание за по-велосипеден, по-безопасен и по-хубав град".

Прочети още...

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo