AGRONEWS.bg

Чет19072018

Последна промяна11:49:19 AM

Back Вие сте тук:Home Полезно Научнопопулярен филм за дивите птици в България „Те отлитат” се прожектира в София

Полезно

Научнопопулярен филм за дивите птици в България „Те отлитат” се прожектира в София

shtarkeli

На 7-ми юни в София на екран излиза дългоочакваният научнопопулярен филм за дивите птици в България „Те отлитат”. Дело на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и Моно Колектив, с подкрепата на Фондация „Америка за България“, лентата представлява разказ за крилатото богатство на страната ни.
„Те отлитат” ще се прожектира в Дома на киното на ул. „Екзарх Йосиф” № 37 по следния график:
- От 17:00 ч. на 7 юни (петък);
- От 18:00 ч. на 9 юни (неделя), 11 юни (вторник) и 12 юни (сряда);
- От 17: 45 ч. на 8 юни (събота) и 13 юни (четвъртък).
Цената на билетите е 5 лв. Лентата е подходяща както за възрастна публика, така и за деца над 8-годишна възраст.
„Те отлитат” е един от малкото научнопопулярни филми, правени през последните две десетилетия. Филмът е заснет между ноември 2011 и август 2012 г. в едни от най-красивите кътчета от страната - по Черноморското крайбрежие, в северозападните части на България, Източните Родопи, Сакар планина и край Бургаските езера. Снимачният процес продължава близо година, за да може да се проследи пълният годишен цикъл на птиците. Воден от опитните орнитолози от БДЗП, екипът на филма успява да улови вълшебни моменти от гнезденето на птиците в труднодостъпни места и често при извънредни метереологични условия. Уникалните кадри на българската природа и пернатите й обитатели са свързани с часове наред, прекарани в наблюдение и дебнене. Основните „герои” в лентата са червеногушата гъска, която живее в мразовития Сибир, но зимува по бреговете на северното ни Черноморие, къдроглавият пеликан, свободно прелитащ над бургаските панелни блокове през лятото и няколко вида летящи хищници, сред които и „властелинът на бурите” – царският орел.
Режисьор и оператор на филма е Симеон Цончев, сценарист – Огнян Стателов, музиката е на Мая Попова и Филип С. Филипов, основни консултанти-орнитолози са Д-р Петър Янков, Христо Гърдов, Димитър Градинаров, Владимир Добрев, Добромир Добрев, Владимир Младенов и Юрий Корнелиев от БДЗП.

Добавете коментар

Коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди на сексуален и расистки признак, порнографско или рекламно съдържание, ще бъдат изтривани без предупреждение от модераторите!


Защитен код
Обнови

Енергия

energia

Животновъдство

jivornovadstvo

Растениевъдство

rastenievadstvo

Храни и напитки

vino

Пчеларство

pchelarstvo